ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Εκρηκτικά προβλήματα στο μοναδικό εθνικό ίδρυμα

Σε εργαζόμενους και ασθενείς μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από την περιοδεία στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων
Από την περιοδεία στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων

Την ανάγκη ενός γενικού πολιτικού αγώνα, εδραιωμένου πάνω στα πραγματικά προβλήματα και την ενότητα των εργαζομένων, τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων και ασθενών στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ).

Η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το Ιδρυμα, αλλά και τμήμα του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», το οποίο παραμένει κατακερματισμένο εφτά χρόνια μετά το σεισμό του 1999, και μίλησε με τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τη διοίκηση του ΕΙΑΑ, απ' όπου και αναδείχτηκαν εκρηκτικά προβλήματα. Το ΕΙΑΑ, που διαθέτει τις μοναδικές 120 δημόσιες κλίνες αποκατάστασης στη χώρα, αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν το 55% σε ορισμένους κλάδους και αυτό βάσει του οργανισμού που χρονολογείται απ' το 1973!

«Χρησιμοποιώ πολύ σπάνια υψηλούς τόνους, δε μου αρέσουν. Αλλά είναι αίσχος πραγματικά να επαίρονται η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ακόμα το 2006 να έχουμε μείνει με ένα κέντρο αποκατάστασης για όλη την Ελλάδα και με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες αποκατάστασης να είναι στο κενό. Να μεταφέρονται από τα τέσσερα σημεία της Ελλάδας στην Αθήνα, γιατί δεν έχει αλλάξει η κατάσταση. Και το Ογκολογικό Νοσοκομείο το χτύπησε ο σεισμός το 1999 και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει ως ενιαίο νοσοκομείο. Το έσπειραν στις τέσσερις μεριές και ούτε είναι βέβαιο τι θα γίνει και πότε θα λειτουργήσει», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα. Τονίζοντας ότι την ίδια ώρα αυξάνονται οι επενδύσεις στον τομέα της αποκατάστασης, της πρόληψης, της ογκολογίας από μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα και επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα και μέσο για περισσότερα κέρδη.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε: «Αυτό που θα φοβίσει τα κόμματα του κεφαλαίου δεν είναι η λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Θα τους φοβίσει ένα μαζικό λαϊκό ρεύμα που θα φουντώνει, με στόχο να τους ανατρέψει». «Παλεύουμε για να διαμορφωθεί ένα πρωτοπόρο ισχυρό μαζικό ρεύμα παντού, με τους κομμουνιστές και με όσους θέλουν να συνεργαστούν και να διαμορφωθεί ριζοσπαστική πλειοψηφία αγωνιστική σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε κλάδο και παντού με πλώρη τη ριζική ανατροπή του συσχετισμού δύναμης», υπογράμμισε.

Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι μετατρέπουν την Υγεία και την Παιδεία στις πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες για το κεφάλαιο. Λέγοντας πως είναι κενή περιεχομένου η θέση των υπόλοιπων κομμάτων για δημόσιο σύστημα Υγείας, τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής δραστηριότητας στο χώρο. Διεκδικεί μια πραγματικά λαϊκή δωρεάν Υγεία.

ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
Εξαντλήθηκε η υπομονή ασθενών και νοσηλευτών

Πέρασαν ακριβώς δυο μήνες απ' τις 18 Απρίλη 2006 που ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υποσχόταν με στόμφο για τον «Αγιο Σάββα» ότι «μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών από τώρα, αυτό το Νοσοκομείο θα έχει αλλάξει όψη και θα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες πολιτισμού και σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τόσον απέναντι στους ασθενείς αλλά και στους εδώ εργαζόμενους».

Οι συνθήκες όμως που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον «Αγιο Σάββα» οδήγησαν σε εξάντληση και έφεραν την απόγνωση στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ετσι όλες οι νοσηλεύτριες και προϊστάμενες των τμημάτων συνυπέγραψαν κοινό υπόμνημα στο οποίο καταγγέλλουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τα αποτελέσματα των οποίων «είναι επικίνδυνα, με κόστος την έκπτωση της ποιότητας της νοσηλείας των συνανθρώπων μας ασθενών, αλλά και δικό μας κόστος, ώστε να μπορούμε να εξισορροπούμε την ποσότητα με την ποιότητα, με βλαβερές συνέπειες για την ακεραιότητα της υγείας μας από τη συνεχή ψυχοφθόρα, ανθυγιεινή και κοπιαστική εργασία μας». Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τον παλιό οργανισμό του νοσοκομείου, οι οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού είναι 564 και είναι καλυμμένες μόνο οι 362. Είναι δηλαδή κενές 35,8%. Τα δυο τελευταία χρόνια δεν έγιναν προσλήψεις νέου προσωπικού. Ετσι τα πρωινά 3 ή 4 νοσηλεύτριες έχουν να αντιμετωπίσουν 30 αρρώστους, το απόγευμα μένουν δύο και το βράδυ μία νοσηλεύτρια. Την κατάσταση στη θεραπεία των ασθενών επιβαρύνει και το νέο σύστημα εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων. Τα βαριά περιστατικά διακομίζονται στον Αγιο Σάββα και στο Μεταξά - καθώς οι Αγιοι Ανάργυροι καταστράφηκαν απ' το σεισμό του 1999. Τα κρεβάτια γεμίζουν με βαριά περιστατικά και έτσι ασθενείς που δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε μια μέρα τα θεραπευτικά σχήματα - όπως οι χημειοθεραπείες - μένουν στην ουρά μέχρι και ένα μήνα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΕΡΑΝΗΣ»: Απέναντι στις ευθύνες τους θέτει τους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ», η διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο τους, που αρχίζει αύριο Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Η αγωνιστική παράταξη της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης», με χτεσινή της ανακοίνωση, τους καλεί να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην αντεργατική πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στους βαζάστους τους στην πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, που, υπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας, έφεραν τους εργαζόμενους στο σημείο να είναι απλήρωτοι 10 μήνες και η επιχείρηση να βρίσκεται σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ: Εφτάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία πραγματοποιεί σήμερα το προσωπικό των χειρουργείων, εργαστηρίων και εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων. Οι Υγειονομικοί του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και, ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, να παλέψουν για αιτήματα που απαντούν στην επίθεση της κυβέρνησης, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό, χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης.

ΟΤΕ: Στην αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) με όχημα τον αντεργατικό νόμο της ΝΔ για τις ΔΕΚΟ, επιμένει η διοίκηση του ΟΤΕ. Με νέα χθεσινή της επιστολή προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ), την προσκαλεί σε νέα συνάντηση - η προηγούμενη δεν έγινε - για τον ΓΚΠ. Από τη μεριά της, η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ έδωσε μια γενική και αόριστη απάντηση στη διοίκηση, σημειώνοντας ότι «ο διάλογος τον οποίο επιθυμείτε δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στο νομικό πλαίσιο... το οποίο εντάσσεται αποκλειστικά στη διαδικασία του νόμου 1876». Ενώ, με αφορμή την προκλητική στάση της διοίκησης του ΟΤΕ για το θέμα του ΓΚΠ, έχει διακόψει τις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ: Την πραγματοποίηση απεργίας στις 21 και 22 Ιούνη 2006 αποφάσισε η Ολομέλεια της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή της. Στις 23/6/2006 θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα, στις 8 π.μ., πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Διεκδικούν πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, 1.300 βασικό μισθό, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας, να δοθούν άμεσα τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και οι κανονικές άδειες του 2005 και 2006.

ΕΚΑΒ: Τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, στη διάρκεια της οποίας θα κάνουν Γενική Συνέλευση. Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ παρακαλεί - επειδή η υπηρεσία κατά τη διάρκεια της στάσης θα λειτουργήσει με ποσοστό ασφαλείας - το 166 να καλείται μόνο για καταστάσεις άμεσης και επείγουσας βοήθειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ