ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Αλμα στον αντιδραστικό κατήφορο

Ευρωσύνταγμα, τρομοκρατία, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αποφάσεις Λισαβόνας συνθέτουν το πλαίσιο της κλιμάκωσης της επίθεσης κατά των λαών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας

Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Βάναυση περιφρόνηση στα εκατομμύρια των «υπηκόων» της ΕΕ, που λίγα 24ωρα νωρίτερα είχαν στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας και «απόρριψης» του γκρίζου και απωθητικού «οικοδομήματός» τους, επιφύλαξαν οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών της στις Βρυξέλλες.

Υποκρινόμενοι ότι δήθεν προβληματίζονται για τη «χαμηλή συμμετοχή» και την «αδιαφορία» των πολιτών απέναντι στο «ευρωπαϊκό όραμά» τους, οι ηγέτες της ΕΕ ανέβασαν ταχύτητα στην επέλαση κατά των λαών, εντός και εκτός της ΕΕ. Με τις αποφάσεις που πήραν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής:

  • Προχώρησαν την τρομο-θωράκιση της ΕΕ, δημιουργώντας νέους μηχανισμούς καταστολής και ενίσχυσης του ευρω-αστυνομικού κράτους.
  • Εδωσαν ώθηση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, αποδεχόμενοι το ρόλο του βοηθού σερίφη στο πλαίσιο της «νέας τάξης».
  • Σφράγισαν το άλμα αντιδραστικοποίησης της ΕΕ με την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, το οποίο, πέρα από τις θορυβώδεις διαφωνίες για τη μοιρασιά των ψήφων και της εξουσίας, κατοχυρώνει τις εντολές των πολυεθνικών και καταργεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
  • Παράλληλα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση των αποφάσεων της Λισαβόνας, προκειμένου να γίνει η ΕΕ «η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου», με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Ανατροπή εργασιακών σχέσεων, διάλυση Κοινωνικής Ασφάλισης, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας κ.ο.κ.
Εν αρχή η τρομοκρατία!

Η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αναγορεύεται σε κυρίαρχο ζήτημα της ΕΕ, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ΗΠΑ, συμπίπτοντας απόλυτα στον ορισμό του «εχθρού». Δεν υπάρχει κοινοτικό όργανο που να μην ασχολείται πλέον με την «τρομοκρατία», ενώ βρίσκεται σταθερά στην ημερήσια διάταξη των Συνόδων Κορυφής.

Εχοντας ήδη δημιουργήσει το απαραίτητο νομοθετικό οπλοστάσιο (τρομονόμος, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης), οι ηγέτες της ΕΕ φρόντισαν να πάρουν μέτρα, ώστε να μην ανακοπεί η «δυναμική», που, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, έχει δημιουργηθεί.

Εθεσαν, λοιπόν, νέους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ενώ συγκροτούν και τους νέους υπερεθνικούς μηχανισμούς καταστολής όπως η ευρω-ΕΥΠ (υπηρεσία πληροφοριών), η ειδική ομάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Γιούροπολ, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη πρέπει να είναι «επιχειρησιακά» έτοιμη η Ειδική Ομάδα των Αρχηγών της Αστυνομίας. Με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζεται και το πλαίσιο για τη δίωξη όσων υποστηρίζουν οικονομικά τους «τρομοκράτες», καθώς και τα πρακτικά μέτρα για την υποκλοπή «δεδομένων τηλεπικοινωνιών», από τηλέφωνα μέχρι Ιντερνετ. Παράλληλα, συμπεριελήφθη και η «ρήτρα αλληλεγγύης», ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, όταν ένα κράτος - μέλος δέχεται «τρομοκρατική επίθεση», με στόχο την «προστασία των δημοκρατικών θεσμών».

Η αυταρχική σκλήρυνση προς τα μέσα συνοδεύεται με επιθετικότερες κινήσεις προς «τα έξω», στο πλαίσιο του δόγματος του «προληπτικού πολέμου» κατά των λαών που δε συμμορφώνονται. Οι ηγέτες της ΕΕ πληθαίνουν τις στρατιωτικές αποστολές «διαχείρισης κρίσεων», ακολουθώντας τις ΗΠΑ στη διακεκαυμένη ζώνη της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Δηλώνουν πανέτοιμοι να στείλουν αποστολή στο προτεκτοράτο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αν φύγει το ΝΑΤΟ, ενώ ετοιμάζουν και την πρώτη αποστολή στο όνομα της επιβολής ...του «κράτους δικαίου» στη Γεωργία! Νομιμοποιούν και συνεργάζονται με την κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ, εκφράζοντας την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην «ανασυγκρότησή» του. Δεν παραιτούνται από τα σχέδιά τους για τη δημιουργία του Ευρωστρατού, αλλά συμβιβάζονται με το συμπληρωματικό ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Η «βίβλος» του νεοφιλελευθερισμού

Το Ευρωσύνταγμα ήρθε να αποτυπώσει και να υποβοηθήσει το αντιδραστικό άλμα της ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν την πολυτέλεια να στερήσουν από το οπλοστάσιό τους ένα τέτοιο ισχυρό όπλο. Υπερίσχυσε λοιπόν το κοινό - ταξικό - συμφέρον και ενέκριναν το πρώτο Ευρωσύνταγμα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αναστέλλοντας τους άγριους καυγάδες για την κατανομή ισχύος μεταξύ «ευρωπαϊστών» - «ατλαντιστών». Εχουν φροντίσει, βέβαια, να κρατήσουν στα μαύρα σκοτάδια τους λαούς για το περιεχόμενο του εκτρωματικού καταστατικού χάρτη, που κατοχυρώνει την «ελευθερία του επιχειρείν» και ορίζει το θεμελιακό χαρακτήρα της «ελεύθερης αγοράς» στην ΕΕ, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν αποκλειστικά πάνω στις «διαφωνίες» για τη μοιρασιά των ψήφων στα όργανα της ΕΕ. Η επέκταση της εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας που αποφασίστηκε ενισχύει των ρόλων των ισχυρών κρατών, αφού για να ληφθούν στο εξής αποφάσεις απαιτείται η συμφωνία του 55% των κρατών - μελών, που, όμως, να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Ταυτόχρονα με την κατάργηση του βέτο σε πλήθος θεμάτων, αποδυναμώνεται παραπέρα η εθνική κυριαρχία και η ισοτιμία των κρατών - μελών. Βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί και ότι από το 2014 παύει η κάθε χώρα να έχει τον δικό της επίτροπο στην Κομισιόν και όταν τον έχει θα τον επιλέγει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το Ευρωσύνταγμα κατοχυρώνει, επίσης, τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αφού υπάρχει σαφής αναφορά σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων της ΕΕ, ενώ ενσωματώνεται και το δόγμα του προληπτικού πολέμου, που παρέχει τη δυνατότητα ακόμα και για χρήση στρατιωτικών μέσων στο εσωτερικό της ΕΕ στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Με τη σφραγίδα των μεγαλοτραπεζιτών

Εντονη είναι η σφραγίδα των μεγαλοτραπεζιτών στο Ευρωσύνταγμα, καθώς - μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - περιελήφθη στο τελικό κείμενο δήλωση, γραμμένη διά των χειρών τους, για το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία κατοχυρώνει τις άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Στρατηγικής της Λισαβόνας, του ίδιου του Συμφώνου Σταθερότητας και του κεφαλαίου! Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ΕΕ «επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας», δηλαδή στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»! Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να έχουν στόχο «την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων(!) και της κατανάλωσης σε περιόδους ισχνής οικονομικής αύξησης». Δε σταματά, όμως, εκεί. Σε περιόδους «ανάπτυξης», τότε πρέπει να δημιουργείται «πλεόνασμα», που θα χρειαστεί στις δύσκολες μέρες που θα 'ρθουν στο μέλλον. Με άλλα λόγια, ποτέ δε θα γίνονται κοινωνικές παροχές, αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών ή των μισθών! Ιδού το σχετικό απόσπασμα: «Τα κράτη - μέλη πρέπει να αξιοποιήσουν ενεργώς τις περιόδους ανάκαμψης, επιδιώκοντας την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη βελτίωση των δημοσιονομικών τους θέσεων. Στόχος είναι η δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος στις καλές εποχές, ώστε να υπάρχει περιθώριο αντιμετώπισης των περιόδων οικονομικής ύφεσης».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ευρωσύνταγμα - θηλιά στο λαιμό των λαών

Θηλιά στο λαιμό των ευρωπαϊκών λαών αποτελεί το Ευρωσύνταγμα, τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την παράδοση του ΠΑΣΟΚ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Ευρωσύνταγμα, που αποφάσισε τελικά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αποτελεί την ανώτερη θεσμική θωράκιση της δικτατορίας της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας και θηλιά στο λαιμό των ευρωπαϊκών λαών.

Στο Ευρωσύνταγμα ενσωματώνονται όλες οι προηγούμενες συνθήκες της ΕΕ, που κατοχυρώνουν την ελευθερία του κεφαλαίου και την ανατροπή των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Υιοθετείται το αμερικανικό στρατιωτικό δόγμα του "προληπτικού χτυπήματος" εναντίον χώρας ή χωρών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αναπόσπαστο στοιχείο του Ευρωσυντάγματος είναι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, που θα στηρίζει το ΝΑΤΟ και θα το συμπληρώνει, όπου χρειαστεί. Στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες των κρατών - μελών προώθησαν την ενίσχυση και δημιουργία νέων κατασταλτικών μηχανισμών. Την ανάπτυξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Ευρωαστυνομίας, τη δημιουργία ευρωCΙΑ και Ευρωακτοφυλακής, καθώς και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών. Η Σύνοδος της ΕΕ έδειξε ότι οι ιμπεριαλιστές είναι ενωμένοι, όταν πρόκειται να επιτεθούν κατά των λαών, ενώ οι αντιθέσεις τους αφορούν μόνο στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο μοίρασμα της λείας. Αυτό αποδεικνύει η διαφωνία για τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την παράδοση της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί πια να υποκρίνεται. Οι μάσκες έπεσαν.

Επιβεβαιώνονται όσα το ΚΚΕ έλεγε για την ΕΕ όλα τα χρόνια και προεκλογικά. Η αντίσταση, η απειθαρχία, η ανυπακοή είναι ο λαϊκός μονόδρομος».

Πατριδογνωμόνιο
Τρία κόκκινα καράβια

Λυσσομανάνε τα κύματα του νεοταξίτικου ωκεανού. Από τα έγκατα της αγοράς του τρόμου βγαίνουν κάθε τρεις και λίγο τέρατα φρικτά, ικανά να παραλύσουν πληρώματα και να διαλύσουν τα μυαλά των καπετάνιων. Τρομονόμος στην Ελλάδα, βασανιστήρια στο Ιράκ, απειλές στην Κούβα, εκβιασμοί στην Κορέα, ξεκλήρισμα της αγροτιάς στην Πολωνία, θρησκευτικοί δήθεν εμφύλιοι πόλεμοι σε πολυάνθρωπους φτωχοδιάβολους του πετρελαίου, όπως η Νιγηρία.

Οι τελώνες και οι φαρισαίοι στο ανθρωποπέλαγος της Ευρωπαϊκής Ενωσης παίζουν στα ζάρια το αύριο, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια σε συνάξεις, τάχα μου, λήψης δημοκρατικών αποφάσεων. Πέντε πτώματα οι ύαινες, τρία τα κοράκια, δύο τα σκουλήκια, ένα οι σκορπιοί στην ιδεολογική ξεραΐλα, που σημαδεύεται στο χρηματιστηριακό χάρτη με δηλητηριώδεις κουκκίδες.

Σ' αυτά τα νερά, αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, μέρες που θριαμβεύουν οι ρουφιάνοι, οι δειλοί, οι βολεμένοι, οι θεσμικοί υποκριτές, ήρθαν κι οι ευρωεκλογές κι η συνειδητοποιημένη, αλλά και η ασυνείδητη ελληνική εργατική τάξη πήρε μια βαθιά ανάσα, φύσηξε δυνατά απ' τα πνευμόνια της αέρα ελπίδας και φούσκωσε τα πανιά στα τρία μικρά τεράστια κόκκινα καραβάκια μας, τους ευρωβουλευτές μας.

Ο Θανάσης, ο Γιώργος κι η Διαμάντω, καΐκια γερά, βγαλμένα από πραγματικούς ταρσανάδες, ντόπιους σε ξύλο και σε χέρια, σε ρετσίνι και φαντασία, σε ένστικτο θαλασσινού και με σιγουρεμένα τα ξεχασμένα ποιήματα θα πάνε κόντρα στο κύμα. Ξέρουμε σύντροφοι, πως αυτά τα τρία καραβάκια με τις κόκκινες παντιέρες δεν πρόκειται να ησυχάσουν και σιγά σιγά να σαπίσουν στα βρώμικα νερά των Βρυξελλών, εκεί που τα τιμολόγια γράφουν εκατό για την πολυεθνική, πενήντα για τον ατζέντη και μηδέν για κάθε άνθρωπο που βρέχει με τον ιδρώτα του τη συναλλαγή και το ψωμί των παιδιών του.

Και μην αμφιβάλλετε πως αυτά τα καΐκια έχουν τους δικούς τους χάρτες με χαραγμένη πορεία, όπως την άφησαν ο Γιάννης, ο Κώστας κι ο Στρατής. Και μην αμφιβάλλετε επίσης πως αυτά τα κόκκινα καραβάκια θα φορτωθούνε και αιτήματα, προσδοκίες, ελπίδες και απελπισίες κι αλλωνών πολλών, που δε μας ψήφισαν, αλλά ξέρουν ή σύντομα θα μάθουν πως δε χωράνε στα λαμπερά ιστιοφόρα νεοφιλελεύθερα σοσιαλδημοκρατικά κι ευρωαριστερά σκάφη ιδεολογικής αναψυχής με προορισμό το λιμάνι της αγωνίας ...των συμφερόντων.

Σε τέτοιες συνθήκες ακραίων καπιταλιστικών φαινομένων κι ιμπεριαλιστικής θύελλας, μοιάζει σα λαϊκό θαύμα να διατηρείς τρία καραβάκια ναυλωμένα από την τάξη που θα πάει έτσι κι αλλιώς κάποτε στον παράδεισο, γιατί έμαθε να βαστάει αέρα στα πνευμόνια και στην κόλαση.

Ξέρω πως αυτή η εικόνα των ευρωεκλογών, των 580.000 Ελλήνων κι Ελληνίδων που ψήφισαν ΚΚΕ και των υστερικών που βλέπουν εκείνο το 9,5% και σηκώνουν 39,5 πυρετό πόρρω απέχει της σοβαρής πολιτικής ανάλυσης που μας έχουν συνηθίσει οι καπεταναίοι της μπανιέρας.

Δε βαριέστε, σύντροφοι, σιγά μην κιοτέψουμε από την κριτική των ψυχικά αναλφάβητων. Ο στολίσκος μας ξεκίνησε κι όπως συμβαίνει πάντα με τις ναυαρχίδες των ψευδοαυτοκρατοριών, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και τα καΐκια με τα κόκκινα πανιά, τα κατάλληλα ευρωπυρομαχικά. Στις επόμενες εκλογές τα ναυπηγεία μας θα εκπλήξουν!! Καλό κομμουνιστικό καλοκαίρι!!!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ