ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφο με το βλέμμα στο αύριο

Στο Γαλάτσι περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εξω από το καφενείο «Λέσβος»
Εξω από το καφενείο «Λέσβος»
«Αν η πλουτοκρατία και τα κόμματα που την εκφράζουν δεν υποστούν ένα πολιτικό ρήγμα σ' αυτές τις εκλογές, που σημαίνει αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ενίσχυση του ΚΚΕ, τότε η επόμενη τετραετία θα φέρει τόσα αντιλαϊκά μέτρα όσα θα έφερναν 3 τετραετίες, θα βιαστούν για να προλάβουν την αφύπνιση, την αντίσταση. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι κριτήριο, θα δείξει μια γενικότερη ριζοσπαστικοποίηση, περικλείει δυναμική. Αποδυνάμωση του δικομματισμού και όχι ενίσχυση των κομμάτων που, άλλα υπάρχουν ως αναχώματα του ΠΑΣΟΚ κι άλλα ως αναχώματα της ΝΔ, χωρίς κανένα να έχει γραμμή ρήξης», επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την περιοδεία της χτες βράδυ στο Γαλάτσι.

Πρώτος σταθμός της τα γραφεία του αθλητικού σωματείου «Κορωνίδα», όπου μίλησε σε εκπροσώπους φορέων. Δεύτερος τα γραφεία του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων όπου κι εκεί την περίμενε πλήθος κόσμου και τέλος η περιοχή «Καραγιαννέϊκα» όπου μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων έξω από το καφενείο ΛΕΣΒΟΣ.

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Κορωνίδα» Γ. Στάης στο σύντομο χαιρετισμό του έθεσε υπόψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τα τεράστια προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε την ανάγκη να καταργηθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός με τους χορηγούς - επιχειρηματίες, να ενισχυθεί η διδασκαλία του στο σχολείο και να βοηθηθεί η ανάπτυξή του στη γειτονιά με γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις. Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ αναφέρεται σε αθλητισμό για όλους - από το παιδί ως τον ηλικιωμένο - αφού πρόκειται για μια ζωτική ανάγκη.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ παλεύει και στηρίζει το αίτημα να παραμείνουν στο Δημόσιο ως χώροι λαϊκού αθλητισμού, να μην αλλάζουν χρήση οι ελεύθεροι χώροι και να δημιουργούνται και νέοι. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα πάντα σήμερα καθορίζονται με βάση την κερδοσκοπία στη γη και την εμπορία γης. Κι αυτή η κατάσταση δεν αναχαιτίζεται εύκολα. Συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα θα ενταθεί εξαιτίας της πολιτικής συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια και νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών, ενώ προειδοποίησε για νέα εγκλήματα μπροστά στη σύνταξη του Δασολογίου και του Κτηματολογίου. Ολο το ζήτημα - τόνισε - είναι η ιδιοκτησία της γης. Αν η γη κηρυχτεί λαϊκή περιουσία κι απαγορευτούν οι αγοραπωλησίες, εφόσον έχει εξασφαλιστεί η λαϊκή στέγη, δε θα υπάρχει πρόβλημα, όμως αυτό αφορά μια άλλη εξουσία, δεν εφαρμόζεται στο υπάρχον σύστημα. «Εδώ - είπε - χρειάζεται ριζική αλλαγή, ή θα ανήκει η γη στο λαό ή όχι, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μόνο μικροκέρδη μπορείς να έχεις, αφού το ζήτημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αφορά στη γενική γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης και όχι ένα στενά τοπικό πρόβλημα. Οσο συνεχίζεται η δικομματική εναλλαγή, όταν στο πολιτικό πεδίο τα πράγματα μένουν ακίνητα, δεν έχουν λόγο να υποχωρήσουν». Ωστόσο, κατέληξε, το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και του Γαλατσίου στην προσπάθειά τους να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες το ΠΑΛΑΙ και μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο.

Για την Παιδεία τόνισε πως το κτιριακό πρόβλημα είναι υπαρκτό και συνδέεται πια και με άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την είσοδο στον τομέα αυτό μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, της χρήσης των περιβαλλόντων χώρων των σχολικών κτιρίων, της ασφάλειάς τους κλπ. Χρειάζεται επισήμανε ο αγώνας να διεκδικεί κτίρια αποκλειστικά για σχολική χρήση, ασφαλή, με υποδομές, ασφαλή. Ωστόσο, όπως επισήμανε, το κυριότερο ζήτημα αφορά στο περιεχόμενο της διδασκαλίας, καθώς με τα μοντέρνα βιβλία τα παιδιά διδάσκονται ανακρίβειες, ανορθολογισμό και κυρίως δε μαθαίνουν να σκέφτονται. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση που ξεκινά από το Νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο.

Για το πρόβλημα των ναρκωτικών σημείωσε ότι είναι γενικό πολιτικό με συνέπειες στην κοινωνία. Οτι δεν οφείλεται σε ψυχιατρικούς ή άλλους λόγους. Υπογράμμισε την ανάγκη της πρόληψης, της πλατιάς ενημέρωσης, σε συνδυασμό με ένα πλατύ δίκτυο θεραπευτικών κοινοτήτων και μέτρων για την κοινωνική επανένταξη. Σημείωσε ακόμα την αντίθεση του ΚΚΕ απέναντι στα υποκατάστατα, τα οποία μπορούν να γίνουν δεκτά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και για καθαρά ιατρικούς λόγους, αλλά και στο διαχωρισμό σκληρών - μαλακών.

Για τον πολιτισμό υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν θετικές δραστηριότητες από το ίδιο το κίνημα, αφού για να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη με τον πολιτιστικό κατήφορο πρέπει να υπάρξει θετικό έργο που θα συγκινήσει και θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Βαρβαρότητα η «κοινωνική οικονομία»

Στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων την Αλ. Παπαρήγα καλωσόρισε ο πρόεδρος Δ. Κορρές, ο οποίος επισήμανε τα αδιέξοδα της εργατικής οικογένειας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Β. Γιαννακόπουλος, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζοντας με τη σειρά του τα τεράστια προβλήματα των μικρομεσαίων του Γαλατσίου.

Η Αλ. Παπαρήγα στην ομιλία της προειδοποίησε ότι έρχεται λαίλαπα στο Ασφαλιστικό, με άνοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καλώντας τους συγκεντρωμένους να δώσουν την προσοχή στους νέους, που θα υποστούν τις συνέπειες των νέων μέτρων, να παλέψουν τραβώντας και αυτούς στην πάλη. Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση - σημείωσε - θα είναι μεγάλη, αφού η ανταγωνιστικότητά τους προϋποθέτει να φτηνύνει κι άλλο η εργατική δύναμη. Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε βαρβαρότητα τα περί «κοινωνικής οικονομίας», στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς υπογραμμίζοντας ότι μέσω αυτής μετακυλίεται στις πλάτες του λαού η ευθύνη του κράτους για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, θα χτυπήσει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

Αναφορικά με τα προβλήματα των μικρομεσαίων σημείωσε ότι «από χέρι», σε συνθήκες κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική προστασία τους, αφού η οργάνωση του εμπορίου γίνεται σε μεγάλη καπιταλιστική κλίμακα. Κάλεσε τους εμπόρους να υιοθετήσουν την πρόταση του ΚΚΕ για κρατικό εμπόριο, με κρατικούς υπαλλήλους, με ικανοποιητικό μισθό και ωράριο. Ωστόσο, τόνισε: «Δε σας εγκαταλείπουμε σήμερα, παλεύουμε, στηρίζουμε αιτήματα για την ανακούφισή σας που αφορούν στο ασφαλιστικό, το φορολογικό κλπ. Παλεύουμε ενάντια στα εμπορικά κέντρα και για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά η πάλη και η δική σας πρέπει να χτυπά στην καρδιά του προβλήματος που είναι: σε ποιου τα χέρια βρίσκεται η εξουσία»...

Η περιοδεία έκλεισε με την ομιλία της στα «Καραγιαννέϊκα», όπου απηύθυνε κάλεσμα στους συγκεντρωμένους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, το διάστημα που μεσολαβεί ως τις εκλογές, ώστε να γίνει το βήμα της αποδυνάμωσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ. Οπως υπογράμμισε, αν η γκρίνια και η δυσαρέσκεια δεν εκφράζονται στην κάλπη, ο δικομματισμός δε θα σταματήσει την αντιλαϊκή του πορεία. Ο μόνος κίνδυνος σ' αυτές τις εκλογές - επισήμανε - είναι να μην αλλάξει τίποτα.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παραβρισκόμενους για μια πληθώρα ζητημάτων της επικαιρότητας.

Κοροϊδεύουν το λαό

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις σημαίες της «μεταρρύθμισης» και του «εκσυγχρονισμού» που σηκώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο Γαλάτσι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πίσω από τις σημαίες που σηκώνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ περί "μεταρρύθμισης" και "εκσυγχρονισμού", υπάρχουν τα πιο βάρβαρα μέτρα που έρχονται άμεσα και τα επόμενα χρόνια. Μέτρα που πλήττουν ιδιαίτερα τις νέες ηλικίες και πάνω απ' όλα "εξασφαλίζουν" δυστυχώς μία ζωή, μια καθημερινότητα γεμάτη ανασφάλεια για ένα ακόμα πιο ανασφαλές μέλλον.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι εκσυγχρονισμοί έχουν σημασία όταν δίνουν δικαιώματα στους εργαζόμενους και αφαιρούν δικαιώματα από την πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς καταστολής. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ό,τι αναφέρεται σε αυτούς τους όρους: Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός. Κοροϊδεύουν κυριολεκτικά το λαό»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ