ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Στοιχείο προόδου η πολιτική του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση για την Κοινωνική Ασφάλιση της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας Λάρισας, μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Ο Γ. Μαρίνος
Ο Γ. Μαρίνος
«Οι κομμουνιστές δε θυμούνται τα λαϊκά προβλήματα παραμονές των εκλογών. Εχουν πλούσια δράση, είναι μέσα σε όλα τα μέτωπα πάλης και αυτή την περίοδο εντείνουν τις προσπάθειες για να αποκρυσταλλωθεί με την επιλογή της ψήφου, η λαϊκή δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των χρόνων και να δοθεί ώθηση στον αγώνα με την ενίσχυση του ΚΚΕ».

Με τα παραπάνω λόγια ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδωσε το στίγμα της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει το Κόμμα μπροστά και στις εκλογές, μιλώντας χτες σε εκδήλωση της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας Λάρισας του ΚΚΕ, στο αίθριο του Φρούριου. Θέμα της εκδήλωσης ήταν το Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα και οι θέσεις του Κόμματος.

Συναντιούνται στην αντι-ΚΚΕ προπαγάνδα

«Χιλιάδες εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες εκτιμούν θετικά την πάλη των κομμουνιστών, προβληματίζονται και μπορούν να κάνουν το βήμα. Το βήμα του απεγκλωβισμού από τα δεσμά του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου. Αυτό ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ, ανησυχεί τη ΝΔ» σημείωσε ο Γ. Μαρίνος και συνέχισε:

«Γι' αυτό καταφεύγουν σε επιθέσεις συκοφαντίας, διαστρέβλωσης της πολιτικής του ΚΚΕ με τη χρησιμοποίηση Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων μέσων. Σε αυτό το δρόμο συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης - που υμνεί την επέμβαση των Αμερικανών και των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα κατά των κομμουνιστών - με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρωτοστατούν στην αντι-ΚΚΕ επίθεση, για να χτυπήσουν τη δύναμη που προσπαθεί ακούραστα να οργανώσει την πάλη του λαού.

Η ιδεολογική τρομοκρατία δεν περνάει. Οι κομμουνιστές δίνουν αποφασιστική απάντηση οργανώνοντας μεγαλύτερο άνοιγμα για την ενημέρωση των λαϊκών δυνάμεων, για να συζητήσουν μαζί τους και να κινητοποιήσουν περισσότερους ανθρώπους του μόχθου στο πλευρό του ΚΚΕ.

Με μεγαλύτερη δύναμη στη μάχη, για να αποκαλυφθεί η σκοπιμότητα της κατασκευασμένης ενημέρωσης με την οποία βομβαρδίζουν τους εργαζόμενους καθημερινά κανάλια και αστικές εφημερίδες. Τι είναι για παράδειγμα το MEGA που επιδίδεται σε συνεχείς αντικομμουνιστικές επιθέσεις; Είναι εργαλείο της πλουτοκρατίας για τη χειραγώγηση του λαού. Εχει ταχθεί πολλές φορές κατά των εργατικών - αγροτικών - λαϊκών αγώνων, έχει πετάξει τόνους λάσπης. Και αυτή η αντιλαϊκή στάση συνδυάζεται με την επίθεση κατά του ΚΚΕ, για να υπηρετηθούν οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ, του δικομματισμού, της αστικής τάξης».

Το παράδειγμα της Κοινωνικής Ασφάλισης

«Η προσπάθεια που κάνουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να παρουσιάσουν το ΚΚΕ σαν συντηρητική δύναμη είναι ανιστόρητη και υποτιμάει την κοινή λογική» τόνισε ο Γ. Μαρίνος. «Η απάντηση στο ερώτημα πρόοδος ή συντήρηση, εκθέτει τους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, τους υποστηριχτές της ΕΕ και αυτό διαπιστώνεται από τη στάση τους απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Ποια πολιτική είναι με το λαό, ποια πολιτική είναι σε προοδευτική κατεύθυνση και ποια πολιτική είναι με την πλουτοκρατία, είναι στοιχείο συντήρησης και οπισθοδρόμησης; Να το δούμε αυτό με το παράδειγμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η πολιτική του ΚΚΕ είναι στοιχείο προόδου.

  • Γιατί αντιπαλεύει το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο το κέρδος και το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Γιατί συγκρούεται με την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που αντιμετωπίζουν την Υγεία, την Πρόνοια, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σαν εμπόρευμα, σαν κόστος και φορτώνουν συνεχώς και νέα βάρη στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
  • Γιατί παλεύει για την κατάργηση όλων των αντεργατικών -αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Γιατί διεκδικεί το δικαίωμα στην πλήρη-σταθερή εργασία, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, στα 50 και τα 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα Ανθυγιεινά, συνταξιοδότηση με 4.050 ημέρες εργασίας, με 30 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
  • Γιατί αναμετριέται με την πολιτική που χρησιμοποιεί τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο εξασφαλίζοντας από τα χρήματα των εργαζομένων φτηνά κεφάλαια για τους καπιταλιστές.
  • Γιατί παλεύει για δωρεάν, ουσιαστική πρόληψη και προστασία της Υγείας μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς διακρίσεις, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Για δωρεάν υπηρεσίες πρόνοιας για κάθε έναν που τις έχει ανάγκη, για τα άτομα με αναπηρίες, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες.

Αυτή είναι πολιτική που κοιτάζει μπροστά παίρνοντας υπόψη ότι τον πλούτο τον παράγουν, τον δημιουργούν οι εργαζόμενοι που έχουν καθήκον να διεκδικήσουν τη βελτίωση της κατάστασής τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους, να συγκρουστούν, να αποδυναμώσουν και να ανατρέψουν τις πολιτικές και τους πολιτικούς φορείς που χρησιμοποιούν τις λαϊκές ανάγκες σαν εμπόρευμα για να πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες».

Συντηρητική η πολιτική που καταργεί δικαιώματα

«Συντηρητική πολιτική - συνέχισε το στέλεχος του ΚΚΕ - είναι αυτή που χαράζεται με κριτήριο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, καταργεί δικαιώματα και χειροτερεύει τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Αυτή είναι η πολιτική του δικομματισμού και των απολογητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκή, συντηρητική.

  • Γιατί διαμόρφωσε τόσα χρόνια κατώτερες συντάξεις 463 ευρώ για το ΙΚΑ, 386 ευρώ για το ΤΕΒΕ, 280 ευρώ (μεικτά) για την αγροτιά. Διαμόρφωσαν μέση σύνταξη 617 ευρώ το μήνα.
  • Γιατί αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 αλλά και στα 67 χρόνια με το πρόσχημα της προαιρετικότητας, ακολουθώντας την κατεύθυνση της αύξησης του εργάσιμου βίου μέχρι τα βαθιά γεράματα.
  • Γιατί αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων, αύξησε το χρόνο που απαιτείται για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  • Η ΝΔ διαχώρισε τους ασφαλισμένους σε πριν και μετά το 1993 για να τους διασπάσει και να χτυπήσει τα δικαιώματά τους και το ΠΑΣΟΚ διατήρησε αυτό το αντιλαϊκό μέτρο.
  • Η πολιτική του δικομματισμού ιδιωτικοποιεί την Κοινωνική Ασφάλιση και ενισχύει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Η συντηρητική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έριξε τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο. Αυτοί αρνήθηκαν να καταβάλουν τις οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ληστεία των αποθεματικών που χρονολογείται από το 1950.
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυβερνούν τόσα χρόνια αλλά παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ταλαιπωρούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στα ιατρεία του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, διατηρείται η άθλια κατάσταση στον τομέα της Υγιεινής - Ασφάλειας της εργασίας, παραμένουν οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και σε τεχνολογία στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας, πληθαίνουν οι λίστες αναμονής, οι ελλείψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στο ΕΚΑΒ. Οργιάζει το "φακελάκι".
  • Συντηρητική, αντιλαϊκή είναι η πολιτική που ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας-Πρόνοιας και επιβάλλει ιδιωτικά -οικονομικά, επιχειρηματικά κριτήρια στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή η πολιτική εξαναγκάζει λαϊκές οικογένειες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, με βαριές οικονομικές συνέπειες ενώ τα πράγματα θα χειροτερεύουν με τις συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα μέσα από τις οποίες θα κτίζονται μονάδες Υγείας από ιδιώτες, με υψηλό κόστος, θα διατίθενται σε αυτούς υπηρεσίες, θα επεκτείνεται ο ανταγωνισμός και το κριτήριο του κέρδους».
Δύναμη στα χέρια των εργαζομένων

«Οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να δουν ότι η πολιτική του δικομματισμού κινείται πάνω στον ίδιο άξονα και οι αντιδεξιές κραυγές του ΠΑΣΟΚ είναι προπέτασμα καπνού που αποσκοπεί στην απόκρυψη της δεξιάς πολιτικής που ακολουθεί για πολλά χρόνια. Οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να δουν τη διαφορά ανάμεσα στην πολιτική του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων και να δώσουν δύναμη στους κομμουνιστές. Γιατί αυτή τη δύναμη θα τη χρειαστούν σαν όπλο κατά της αντιλαϊκής επίθεσης που θα δυναμώσει μετά τις εκλογές.

Οι αντιδραστικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση θα επιταχυνθούν συμβαδίζοντας με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την επέκταση της μερικής απασχόλησης. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί και να προβληματίσει περισσότερο για το τι μέλλον επιφυλάσσει ο δικομματισμός για τη νέα γενιά. Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατάσταση που βάζει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μπροστά σε σοβαρά καθήκοντα.

Το ΚΚΕ είναι δύναμη στα χέρια των εργαζομένων. Αυτό χρειάζεται να κατανοηθεί περισσότερο από ανθρώπους του μόχθου που έχουν παρατηρήσεις ή διατηρούν διαφωνίες με το κόμμα μας και ταλαντεύονται. Εμείς τους καλούμε να εξετάσουν καλά την πείρα τους, να σκεφτούν τι έχουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα και τι ευθύνες αναλαμβάνει ο καθένας μας. Το συμφέρον της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων ταυτίζεται με την ενίσχυση του ΚΚΕ και την αποδυνάμωση του δικομματισμού» κατέληξε στην ομιλία του ο Γ. Μαρίνος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ