ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Παγκόσμιας σημασίας και ενδιαφέροντος τα θέματα συζήτησης
  • Αρχίζει, αύριο Παρασκευή το πρωί, στο Πάντειο πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή 55 Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων από 50 χώρες του κόσμου.
  • Συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ

Αύριο Παρασκευή 21.5 στις 10π.μ., με την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, αρχίζει στο Πάντειο πανεπιστήμιο (αίθουσα Σ. Καράγιωργα), η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων στην Αθήνα, στην οποία συμμετέχουν με αντιπροσώπους τους 55 Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα από 50 χώρες του κόσμου. Η συνάντηση, την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ, θα κρατήσει τρεις μέρες, μέχρι την Κυριακή, και έχει ως θέμα: "Κρίση του καπιταλισμού - "παγκοσμιοποίηση" και απάντηση του εργατικού κινήματος". Επίσης, θα ασχοληθεί με τη βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και το "νέο δόγμα του ΝΑΤΟ".

Για τους σκοπούς και τους στόχους της Διεθνούς συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων στην Αθήνα στις 21-23.5, έδωσε, χτες το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα ανταποκριτών Ξένου Τύπου το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στην οποία συμμετείχαν οι: Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μ. Κοψίδης μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γρ. Τύπου της και Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας στη Συνέντευξη ο Ορέστης Κολοζώφ,ανέφερε συγκεκριμένα:

"Οπως ήδη γνωρίζετε, το Κόμμα μας φιλοξενεί μια νέα Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Το νέο στοιχείο που υπάρχει σε αυτή τη συνάντηση είναι ότι συνδιοργανώνεται από τα κόμματα που συμμετέχουν και φιλοξενείται στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι η ιδέα για την ανάγκη μιας νέας συνάντησης εκφράστηκε κατά τη διεθνή συνάντηση που είχε διοργανώσει το ΚΚΕ με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυσή του και τα 150 χρόνια από την έκδοση του "Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος", το Μάη του 1998 στην Αθήνα. Αποφασίστηκε, τότε, η επόμενη συνάντηση να έχει ως θέμα συζήτησης και προβληματισμού την εξέταση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την κρίση του καπιταλισμού, τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, την προώθηση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Πολυεθνικής Συμφωνίας για τις Επενδύσεις (γνωστής ως ΜΑΙ) και την απάντηση που δίνει το εργατικό κίνημα.

Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε και την έκδοση των υλικών της περσινής συνάντησης σε δύο γλώσσες: στα αγγλικά και τα ρωσικά, ενώ θα κυκλοφορήσουν και στην ελληνική γλώσσα σύντομα.

Η έκδοση αυτή αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο ανάδειξης του προβληματισμού που υπάρχει μέσα στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καθώς και της κοινής αντίληψης που αυτά διαμορφώνουν για μια σειρά σοβαρότατα θέματα που αφορούν το σήμερα, αλλά και την προοπτική του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Για την καλύτερη προετοιμασία της σημερινής συνάντησης, πραγματοποιήθηκε το Γενάρη αυτού του χρόνου στην Αθήνα μια προπαρασκευαστική συνάντηση των υπευθύνων Διεθνών Σχέσεων των κομμάτων μας. Στα πλαίσια της προώθησης των αρχών μας για συντροφικές, ισότιμες σχέσεις μεταξύ των κομμάτων μας, σεβασμού των ιδιαίτερων απόψεων του κάθε κόμματος, αλλά και των κοινών προσπαθειών μας για συντονισμό και κοινή δράση, προχωρήσαμε στη συνδιοργάνωση από όλα τα κόμματα της διεθνούς αυτής συνάντησης στην Αθήνα με θέμα "Κρίση του καπιταλισμού - "παγκοσμιοποίηση" και η απάντηση του εργατικού κινήματος"".

Μεγάλη συμμετοχή

"Στη διεθνή αυτή συνάντηση παίρνουν μέρος 55 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 50 και πάνω χώρες, από όλες τις ηπείρους.

Υπάρχει ακόμα ένας αριθμός κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή αλλά τελικά δεν μπορούν να παραβρεθούν για μια σειρά λόγους που αφορούν εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα τους (ΚΚ Ινδίας (Μ), ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Αρμενίας που αντιμετωπίζουν έκτακτες εκλογές) κλπ. και ακόμα υπάρχει ένας αριθμός κομμάτων που αντιμετωπίζουν μια σειρά άλλες δυσκολίες και συμμετέχουν στον προβληματισμό με γραπτές παρεμβάσεις τους.

Κατά τη συνάντηση θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της έκδοσης ενός πληροφοριακού περιοδικού των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων,όπου κάθε κόμμα θα δημοσιεύει τα ντοκουμέντα του. Το περιοδικό αυτό θα βγαίνει σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά 4 φορές τον χρόνο. Η ανάγκη αυτής της έκδοσης έχει ωριμάσει από προηγούμενες συναντήσεις μας και τώρα ήρθε η ώρα της υλοποίησης.

Παράλληλα με την απόφαση αυτή, δημιουργείται ένα Κέντρο Ταχείας Πληροφόρησης μέσα από το Ιντερνετ με την ονομασία SOLIDNET. ORG, όπου θα φιλοξενούνται ανακοινώσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, μηνύματα άλλων οργανώσεων κλπ".

Θέματα παγκόσμιας σημασίας

"Ασφαλώς η συνάντηση θα ασχοληθεί και με τις νέες εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις, που σημειώνονται σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων με την επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τους συνεχιζόμενους εγκληματικούς βομβαρδισμούς, που στρέφονται κατά δημοσιογράφων, αμάχων και προσφύγων, με αποκορύφωμα τον απαράδεκτο από όλες τις απόψεις, βομβαρδισμό της πρεσβείας της ΛΔ της Κίνας και τα αθώα θύματα που προκάλεσε.

Θα μας απασχολήσουν, επίσης, σοβαρότατα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις που σημειώνονται στα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ, ΗΠΑ - NAFTA, Ιαπωνία) και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, που η τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση όξυνε τις σχέσεις τους, ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και η νέα πολυεθνική συμφωνία για τις επενδύσεις που ξανά προωθείται στα πλαίσια της Διατλαντικής Συνεργασίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο ρόλος επίσης διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα στην όξυνση της οικονομικής κρίσης και στην καταδίκη λόγω των εντολών και των υπαγορεύσεων τους δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε μια πραγματική λιμοκτονία.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ζουν με λιγότερα από 2 $ τη μέρα, 1,3 δισεκατομμύρια δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό με αποτέλεσμα να θερίζονται από θανατηφόρες ασθένειες και 130 εκατομμύρια παιδιά στερούνται παντελώς στοιχειώδους μόρφωσης ενώ 40.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από θανατηφόρες ασθένειες.

Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα του καπιταλιστικού κόσμου στο τέλος αυτού του αιώνα και αξίζει κάθε προσπάθεια για να τον αλλάξουμε"!

Σημαντικά βήματα συντονισμού

"Και βεβαίως πρέπει να προσθέσουμε τη συζήτηση που διεξάγεται μέσα στο εργατικό κίνημα και την πλούσια ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα για την επίθεση που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα και στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες, το 8ωρο, η ένταση της εκμετάλλευσης και η αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, η δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων εργατικών νοικοκυριών. Εχουν σημειωθεί αρκετά βήματα συντονισμού και κοινής δράσης προς αυτή την κατεύθυνση και η διεθνής μας συνάντηση φιλοδοξεί να τα αναδείξει και να τα ενισχύσει.

Θα θέλαμε να θυμίσουμε εδώ ότι βασικό στοιχείο των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου μας (Μάης 1996), ήταν η ανάγκη έντασης των προσπαθειών του Κόμματός μας για την ανάπτυξη ενός διεθνούς αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος, ενός μετώπου δυνάμεων και κινημάτων που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, ενός μετώπου, όπου ψυχή του αποτελούν τα ΚΚ και η πρωτοπόρα δράση τους στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των λαών.

Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει βέβαια την ένταση των προσπαθειών μας για το συντονισμό και την κοινή δράση με τα άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών, όπως και για την επεξεργασία μιας κοινής στρατηγικής.

Εχουμε την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε μια σειρά ζητήματα, η διεθνής αυτή Συνάντηση θα συμβάλει στην προσπάθεια ωρίμανσης των σκέψεων και των προτάσεων για την ανάγκη παραπέρα συντονισμού και κοινής δράσης.

Αισιοδοξούμε και έχουμε κάθε λόγο να το λέμε αυτό, ότι και η σημερινή διεθνής συνάντηση θα συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην πραγματοποίηση αυτών των στόχων".

Μεγάλη η συμμετοχή στη Διεθνή Διάσκεψη

Στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που γίνεται το τριήμερο 21-23 Μάη στην Πάντειο, έχουν δηλώσει, ήδη, ότι συμμετέχουν με αντιπροσώπους τους τα παρακάτω κόμματα 55 κόμματα από 50 χώρες:

1. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

2. ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

3. ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΑΛΓΕΡΙΑΣ

4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

5. ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΒΕΛΓΙΟΥ

6. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΙΕΤΝΑΜ

7. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ - ΜΟΡΑΒΙΑΣ

8. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ)

9. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

10. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

11. ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

12. ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

13. ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

14. ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

15. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

16. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

17. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΗΠΑ

18. ΙΟΡΔΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

19. ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

20. ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΝΤΕΧ ΙΡΑΝ

21. ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

22. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

23. ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

24. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΡΑΗΛ

25. ΚΟΜΜΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

26. ΙΤΑΛΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

27. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΝΑΔΑ

28. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

29. ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΟΡΕΑΣ

30. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΒΑΣ

31. ΑΚΕΛ ΚΥΠΡΟΥ

32. ΕΑΜ ΜΠΑΧΡΕΪΝ

33. ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΛΕΤΟΝΙΑΣ

34. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

35. ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

36. ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

37. ΝΟΤΙΟ-ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

38. ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

39. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

40. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

41. ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

42. ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

43. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

44. ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

45. ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΚΚΣΕ

46. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΑΣ

47. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

48. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

49. ΣΟΥΔΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

50. ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

51. ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

52. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ

53. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (EMEP) ΤΟΥΡΚΙΑ

54. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

55. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΧΙΛΗΣ

Οπως δήλωσε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες, υπάρχει ακόμα ένας αριθμός κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή, αλλά τελικά δεν μπορούν να παραβρεθούν για μια σειρά λόγους που αφορούν εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα τους (ΚΚ Ινδίας (Μ), ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Αρμενίας που αντιμετωπίζουν έκτακτες εκλογές κλπ). και ακόμα υπάρχει ένας αριθμός κομμάτων που αντιμετωπίζουν μια σειρά άλλες δυσκολίες και συμμετέχουν στον προβληματισμό με γραπτές παρεμβάσεις τους.

Πρωτοβουλίες παγκόσμιου συντονισμού

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον παγκόσμιο συντονισμό της λαϊκής πάλης κατά του πολέμου και πόσο θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή η διεθνής συνάντηση, ο Ορ. Κολοζώφ απάντησε:

"Πιστεύω πρώτα από όλα ότι είναι μια ευκαιρία, όλα τα τμήματα του Κομμουνιστικού Κινήματος, που είναι διάσπαρτα στον κόσμο κατά περιοχές και θα βρεθούν εδώ αυτές τις μέρες θα έχουν τη δυνατότητα ν' ανταλλάξουν σκέψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Και ακριβώς θ' αναδειχτεί από εκεί η αναγκαιότητα να συνεχιστεί, με ακόμα πιο έντονο τρόπο, αυτή η αντίσταση που σήμερα προβάλλεται σε μια σειρά από χώρες. Ηδη αυτό γίνεται τον τελευταίο καιρό και με τις επιμέρους συναντήσεις ή εν θερμώ ανταλλαγές σκέψεων που είχαμε κατά τη διάρκεια του πολέμου, από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

Πρέπει να σας πω ότι εμείς ήμασταν από τα κόμματα που άμεσα αντέδρασαν στο ζήτημα του πολέμου. Ημασταν προετοιμασμένοι γιατί παρακολουθούμε, γιατί αισθανόμαστε τον κίνδυνο της διεύρυνσης του πολέμου και οι πρωτοβουλίες που πήραμε και στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη, βρήκαν αντίκρισμα.

Με δυσκολία ίσως σε ορισμένους χώρους που κυριαρχούσε η ηγεμονική άποψη του ΝΑΤΟ ιδεολογικά, ότι υπάρχει ένας σφαγέας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινή γνώμη ήταν προς τα εκεί προσανατολισμένη, δεν έβλεπαν το κύριο, που ήταν εκείνη τη στιγμή ο πόλεμος και η ανατροπή του διεθνούς δικαίου στην περιοχή. Καθώς επίσης δεν έβλεπαν ότι αυτό άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου στη Βαλκανική και είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία από οποιοδήποτε άλλο σημαντικό οπωσδήποτε πρόβλημα, όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων της περιοχής.

Οι πρωτοβουλίες αυτές που πήραμε βρήκαν αντίκρισμα κι αν θέλετε σε πολύ γρήγορο διάστημα είχαμε αυτή την ανάπτυξη των κινημάτων. Σ' αυτό βοήθησαν φυσικά όχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά και άλλες δυνάμεις, οι οποίες αντιλήφθηκαν αυτόν τον κίνδυνο και αντέδρασαν και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο".

Συμφωνούν ν' αντισταθούν στο ΝΑΤΟ

Ο Ορ. Κολοζώφ σε ερώτηση δημοσιογράφου για ποιος είναι ο προβληματισμός που αναμένεται να εκφραστεί στη διεθνή συνάντηση από τους εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν κυβερνήσεις στην Ευρώπη, απάντησε:

"Επειδή έχουμε επανειλημμένα συζητήσει με αυτά τα κόμματα, δεν είναι δύσκολο να προβλέψω και ποια θα είναι η τοποθέτησή τους. Πιστεύω ότι τα περισσότερα συμφωνούν με τη λογική τη δική μας, σχετικά με το επικίνδυνο του πράγματος, σε συνάρτηση με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Καταλαβαίνουν τους μεγάλους κινδύνους που θα έχει η ασφάλεια και γενικότερα η ειρήνη στον κόσμο, από την επιλογή που έχει γίνει στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά ν' αυτοανακηρυχτεί το ΝΑΤΟ σαν το μοναδικό θεσμό που μπορεί να επεμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί οι ιθύνοντες του Οργανισμού αυτού να θεωρήσουν ότι κάπου θίγονται τα συμφέροντα του Οργανισμού αυτού, ανατρέποντας ουσιαστικά το διεθνές δίκαιο.

Εκεί που προηγούμενα ήταν απαραβίαστα τα σύνορα, εκεί που προηγούμενα δεν μπορούσε να ασκηθεί βία ή ούτε ακόμα να ασκηθεί απειλή βίας, σήμερα έχουμε το δόγμα που λέει ότι η διπλωματία και η πολιτική για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να στηριχτούν στην απειλή πολέμου ή και στον ίδιο τον πόλεμο. Κι αυτό υλοποιείται σήμερα στη Γιουγκοσλαβία. Είναι φοβερό.

Αυτή τη στιγμή στην πράξη τι γίνεται. Σε βομβαρδίζουν και λέει ο Κλίντον να αποδεχτείς μια πρόταση που εμείς θα κάνουμε και να έρθεις έτσι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή ηττημένος να έρθεις ν' αποδεχτείς τη δική μας πρόταση.

Αυτά όλα γίνονται αντιληπτά από τα Κομμουνιστικά Κόμματα και συμφωνούν στο ν' αντισταθούν σε μια τέτοια προοπτική. Υπάρχει μια διαφοροποίηση σχετικά με τον συγκεκριμένο πόλεμο, ιδιαίτερα από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα - εμείς έχουμε διαφωνήσει μ' αυτό και δημόσια - σχετικά με τον συγκεκριμένο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, όπου θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι οι εθνικές εκκαθαρίσεις του Μιλόσεβιτς.

Εμείς πιστεύουμε ότι κάνουν πολύ μεγάλο λάθος κι έτσι απλώς δίνουν ένα άλλοθι για τις πολεμικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή και την υλοποίηση του νέου δόγματος, που είναι ακριβώς και η πρώτη πράξη που γίνεται στα τέλη αυτού του αιώνα".

ΚΚΕ - ΚΚ ΚΟΥΒΑΣ
Αλληλοενημέρωση σε θερμό, συντροφικό κλίμα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες με τον Ραούλ Βάλντες Βίβο,μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και την Κάρμεν Ελένα Χερέρα,μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κούβας.

Η κουβανέζικη αντιπροσωπεία ενημέρωσε για τις θετικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην Κούβα. Διεξοδικά αναφέρθηκε σε πρόσφατα μέτρα στον οικονομικό και άλλους τομείς, που στοχεύουν στην ενίσχυση της Κουβανικής Επανάστασης και του ΚΚ Κούβας. Καταδίκασε τον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία σημειώνοντας ότι εγκαινιάζει μια πολύ επικίνδυνη καμπή στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε για τις πολύμορφες δραστηριότητες ενάντια στο βρώμικο πόλεμο. Ενημέρωσε και κατήγγειλε τη συμμετοχή της χώρας μας στην επίθεση του "Νέου ΝΑΤΟ" κατά μιας ανεξάρτητης χώρας. Εξέφρασε την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών στον αγώνα του κουβανέζικου και του γιουγκοσλαβικού λαού, που με την αντίστασή τους ξεσκέπασαν τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων".

Η αντιπροσωπεία του ΚΚ Κούβας απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κούβα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης: Η πρέσβειρα της Κούβας Μαρία Γκονζάλες, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Μεγαλειώδης ήταν η αντινατοϊκή αντιπολεμική διαδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Λονδίνου τον προηγούμενο Απρίλη. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, βροντοφώναξαν κατά των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και υπέρ της ειρήνης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ