ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νέες αντιλαϊκές ανατροπές χωρίς καθυστέρηση ζητούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Εντείνονται οι διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία αλλά και στον «ευρωσκεπτικιστικό» χώρο

Copyright 2022The Associated P

Την απαίτηση του κεφαλαίου να προχωρήσουν οι νέες αντιλαϊκές ανατροπές που απαιτεί η κερδοφορία του εκφράζει ανακοίνωση της MEDEF (της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων) ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τονίζοντας ότι «θα έχει ισχυρές απαιτήσεις ώστε οι κοινωνικοί εταίροι και οι εταιρείες να συνδεθούν αληθινά με τις μεταρρυθμίσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο που περισσότερο από ποτέ προϋποθέτει να εισακουστούν οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις».

Η ανακοίνωση της MEDEF εκδόθηκε μετά από συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, την επομένη του α' γύρου των προεδρικών εκλογών (10 Απρίλη), και ξεκαθαρίζει ότι η Ενωση «θα συνεχίσει να δρα για την υπεράσπιση των επιχειρήσεων και την επιτυχία της χώρας μας», ενώ καλεί σε μαζική συμμετοχή στον β' γύρο των εκλογών.

Στην ίδια ανακοίνωση, η MEDEF επιλέγει να τοποθετηθεί δημόσια, αναφέροντας πως «ομόφωνα, θεωρεί ότι το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν είναι το πιο ευνοϊκό για τη διασφάλιση της ανάπτυξης της οικονομίας και της απασχόλησης» και πως «αν και έχει ελλείψεις, είναι το πιο κατάλληλο να προετοιμάσει τη Γαλλία για τις προκλήσεις του μέλλοντος, επιλέγοντας την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Προσθέτει δε ότι «το οικονομικό πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν θα οδηγούσε τη χώρα να "πέσει" σε σχέση με τους γείτονές της και να τεθεί στο περιθώριο της ΕΕ. Θα υποβάθμιζε την εμπιστοσύνη των οικονομικών παικτών».

Την ίδια στιγμή, νέες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μακρόν να διευρύνει το προβάδισμά του από την Λεπέν. Μεταξύ άλλων, έρευνα της «Ipsos» τον εμφανίζει να επικρατεί στον β' γύρο με 56,5% (έναντι 53% που του έδινε η ίδια εταιρεία στις 8 Απρίλη). Αλλη έρευνα, της «Opinionway», του δίνει 56%, έναντι 54% που του έδινε στις 15 Απρίλη.

Χτες, ο πρωθυπουργός, Ζ. Καστέξ, δήλωσε ότι «το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει» όσον αφορά το αποτέλεσμα του β' γύρου και ότι «υπάρχουν βασικές διαφορές» μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ο δε υπουργός Οικονομικών, Μπρ. Λεμέρ, είπε ότι η Λεπέν θα «παραδώσει την κυριαρχία της Γαλλίας στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία», κατηγορώντας την ότι εάν εκλεγεί «θα είναι το τέλος της γαλλικής κυριαρχίας».

Μελανσόν: «Ζητώ να με εκλέξουν πρωθυπουργό - Υπάρχει και γ' γύρος»

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των πυκνών διεργασιών και στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο «αριστερός» Ζαν Λικ Μελανσόν, που στον α' γύρο των εκλογών ήρθε 3ος με 22%.

Εχοντας ήδη τονίσει επανειλημμένα ότι «δεν πρέπει να δώσουμε καμιά ψήφο στην Λεπέν» και αποφεύγοντας να πει κάτι αντίστοιχο σε σχέση με τον Μακρόν, χτες παρουσίασε ως στόχο μια εκλογή του στην πρωθυπουργία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη και κατά συνέπεια μια πιθανότατη «συγκατοίκησή» του με τον Μακρόν που ως τώρα προβάλλει ως φαβορί για την επανεκλογή του.

«Ζητώ από τους Γάλλους να με εκλέξουν πρωθυπουργό», είπε ανοιχτά, επιβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια «τρέχουν», ενώ και ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει έτοιμος να συζητήσει και να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις που το επιθυμούν.

Ο Μελανσόν υποστήριξε ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» είναι δυνατό στις βουλευτικές εκλογές να έρθει πρώτη σε ψήφους «υποχρεώνοντας» με τον τρόπο αυτό το νέο Πρόεδρο της χώρας να τον διορίσει πρωθυπουργό, σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει μόνο δεύτερος γύρος, υπάρχει και τρίτος».

Την ίδια ώρα, η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ ανακοίνωσε χτες ότι διορίστηκε αντιπρόεδρος στο κόμμα του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ, «Ανάκτηση». Η Μαρεσάλ μέχρι το 2017 ήταν βασικό στέλεχος του «Εθνικού Συναγερμού» της Λεπέν, αλλά τότε ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. Είχε εκφραστεί υπέρ του Ζεμούρ πριν από τον α' γύρο των φετινών προεδρικών εκλογών, ενώ για τον β' γύρο τόσο η ίδια όσο και ο Ζεμούρ (που ήρθε 4ος στον α' γύρο με ποσοστό 7,07%) στηρίζουν την Λεπέν.

ΙΣΡΑΗΛ
Αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

Εντάσεις στις σχέσεις με την Ιορδανία

Με αεροπορική επιδρομή κατά της Λωρίδας της Γάζας συνέχισε το Ισραήλ την κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά των Παλαιστινίων.

Λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο Στρατού να κάνει λόγο για επίθεση σε εγκαταστάσεις κατασκευής ρουκετών της «Χαμάς».

Αφορμή για την ισραηλινή επίθεση ήταν η εκτόξευση ρουκέτας νωρίτερα προχτές βράδυ από τα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ. Η ρουκέτα αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα και δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό ή ζημιές, ενώ καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση.

Στο μεταξύ, ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Ιορδανίας προκαλεί η κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχικής βίας, ιδιαίτερα οι επεμβάσεις στο τέμενος Αλ Ακσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Μπ. Χασαούανα, προχτές βράδυ μιλώντας στη Βουλή χαιρέτισε τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τους υπαλλήλους του Ιορδανικού Συμβουλίου Ισλαμικών Βακουφίων της Ιερουσαλήμ, λέγοντας πως «στέκονται υπερήφανα σαν μιναρέδες ...κατά αυτών που επιχειρούν να θέσουν το τέμενος Αλ Ακσα υπό την προστασία της ισραηλινής κατοχικής κυβέρνησης».

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Γκιντόν Σα'αρ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ιορδανού πρωθυπουργού «βαριές και απαράδεκτες».

Στη συνέχεια το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ισραηλινό διπλωματικό επιτετραμμένο Σάμι Αμπού Τζάνιμπ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες των αστυνομικών της χώρας του που εισέβαλαν τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό του τεμένους.

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιχειρεί να αξιοποιήσει και αυτή την περίσταση για να λανσαριστεί ξανά ως «προστάτης» των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ. Αργότερα χτες επρόκειτο να επικοινωνήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ, ζητώντας του τερματισμό της βίας στο τέμενος Αλ Ακσα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τρεις ναύτες του αμερικανικού πυρηνικού αεροπλανοφόρου USS «George Washington», που αυτήν την περίοδο είναι ελλιμενισμένο στη Βιρτζίνια, βρέθηκαν νεκροί μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα. Ο πρώτος βρέθηκε νεκρός την περασμένη Παρασκευή και οι άλλοι δύο στις 9 και 10 Απρίλη ενώ ήταν εκτός αεροπλανοφόρου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις, έξω από σχολείο αρρένων σε συνοικία σιιτών στην Καμπούλ. Στη συγκεκριμένη περιοχή ζουν μέλη της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα, που συχνά γίνονται στόχος επιθέσεων του «Ισλαμικού Κράτους».

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν προχτές βράδυ ότι σκοτώθηκαν από πυρά Τούρκων πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ δύο ανώτερα στελέχη των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG που υπηρετούν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), οι οποίες συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό στη Συρία.

ΜΠΑΤΟΝ ΡΟΥΖ.-- Οι αρχές της Λουιζιάνας ήραν τον συναγερμό που είχαν σημάνει εξαιτίας διαρροής χλωρίου από χημικό εργοστάσιο της «Olin Corp», που υπενοικιάζει τμήμα εργοστασίου της «Dow Chemical» στην Πλάκεμιν. Από τη διαρροή χλωρίου και την πυρκαγιά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί εργαζομένων. Ωστόσο, αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια του συμβάντος.

ΛΙΒΥΗ
Παζάρια των «παράλληλων» κυβερνήσεων με Λονδίνο και Αλγέρι

Παζάρια με περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις επιχειρούν οι επικεφαλής των δύο «παράλληλων» κυβερνήσεων της Λιβύης, μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε προχτές βράδυ στις διαπραγματεύσεις μιας βδομάδας που είχαν στο Κάιρο αντιπροσωπείες από το Κοινοβούλιο το οποίο στηρίζει τον πρωθυπουργό Φάθι Μπασάγα, και το διορισμένο «Ανώτατο Προεδρικό Συμβούλιο» που πρόσκειται στην πλευρά του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος δηλώνει ότι παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού.

Το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης των δύο αντιπροσωπειών επιβεβαιώθηκε χτες με δηλώσεις της Αμερικανίδας ειδικής συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, που επέμεινε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την προώθηση συνταγματικών αλλαγών και συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών σε νέα συνάντηση μετά το τέλος του Ραμαζανιού, στις αρχές Μάη.

Λίγο πριν ανακοινωθεί το αδιέξοδο στο Κάιρο, ο υποστηριζόμενος από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργός Φ. Μπασάγα έδωσε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «Express», εκφράζοντας τη μεγάλη υποστήριξή του στη Βρετανία. Χαρακτήρισε δε την απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτέλεσμα «λαϊκής βούλησης» και ευκαιρία για νέες σχέσεις.

Το ίδιο διάστημα ο... «παράλληλος» πρωθυπουργός Α. Ντμπεϊμπά ξεκίνησε τη Δευτέρα επίσκεψη στην Αλγερία, μετά την αποτυχία σε πρόσφατο ταξίδι στην Αίγυπτο να εξασφαλίσει τη στήριξη της εκεί κυβέρνησης. Ο Ντμπεϊμπά ζήτησε τη μεσολάβηση της αλγερινής κυβέρνησης, του Προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν, προκειμένου να αρθεί η απομόνωση της κυβέρνησής του και να βρεθεί λύση στο θέμα της διεξαγωγής των εκλογών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ