ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η οργή των πεινασμένων

Η περίπτωση της Αϊτής ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει τα τραγικά αποτελέσματα των πολύμορφων επεμβάσεων του ιμπεριαλισμού

Η αποστεωμένη ηλικιωμένη γυναίκα ψάχνει για τροφή στα σκουπίδια αγοράς του Πορτ Ο Πρενς

Associated Press

Η αποστεωμένη ηλικιωμένη γυναίκα ψάχνει για τροφή στα σκουπίδια αγοράς του Πορτ Ο Πρενς
Οι εργασίες της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, όπου υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν για την πιστωτική κρίση και την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, που τη θεωρούν - για άλλη μια φορά - ως τη χειρότερη από τη δεκαετία του '30. Εντούτοις, οι εργασίες τους επισκιάστηκαν από τις ταραχές εξαιτίας της διατροφικής κρίσης και τη συνεχώς αυξανόμενη απειλή πιθανών εξεγέρσεων των πεινασμένων τούτου του κόσμου. Ουδείς βρήκε κάτι ουσιώδες να πει...

«Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες του κόσμου σε μεγαλύτερη ένδεια» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, κρούοντας συνάμα τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Με τα γνωστά μέτρα, που έχουν οδηγήσει σε κρίση και στα πρόθυρα του θανάτου δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Από την Καμπότζη έως το Περού

Με διαφοροποιήσεις εξαιτίας των ειδικών τοπικών χαρακτηριστικών της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης κάθε χώρας ή ευρύτερης περιοχής, ενόσω οι «οικονομικοί ηγέτες» συνεδρίαζαν, οι ταραχές συνέχιζαν να ξεσπούν, από την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή και από τη Νοτιοανατολική Ασία έως τη Λατινική Αμερική.

Στο Μπαγκλαντές, το περασμένο Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία διαδήλωσαν στην Ντάκα ενάντια στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων - η τιμή του ρυζιού έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο - και απαιτώντας υψηλότερες αμοιβές. Εκατοντάδες οι τραυματίες μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει με δακρυγόνα, αλλά και αληθινά πυρά.

Μέρες πριν οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς. Εκατοντάδες συνελήφθησαν.

Στη Μπουρκίνα Φάσο, στη Δυτική Αφρική, συνδικάτα και καταστηματάρχες πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας απαιτώντας σημαντική μείωση της τιμής του ρυζιού και άλλων βασικών ειδών διατροφής. Στις αρχές του μήνα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, χιλιάδες διαδήλωσαν και πορεύτηκαν προς την οικία του προέδρου Λοράντ Γκμπάγκμπο με ένα κυρίως σύνθημα: «Πεινάμε»! Στην Καμπότζη η αστυνομία διέλυσε με βία διαδηλώσεις στην Πνομ Πενχ, όπως έκαναν και οι κατασταλτικές δυνάμεις του Περού, του Μεξικού, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Πακιστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Ταϊλάνδης, της Υεμένης, της Αιθιοπίας και σχεδόν όλων των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Η τραγική περίπτωση της Αϊτής

Πάντως, στην περίπτωση της Αϊτής δεν ήταν η αστυνομία που ανέλαβε το ρόλο της κατασταλτικής δύναμης, αλλά η MINUSTAH, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 4 Απρίλη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα δε έφτασαν στο προεδρικό Μέγαρο, όπου ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ διέταξε και πάλι τους κυανόκρανους να επιβάλλουν την τάξη. Μέχρι σήμερα οι ταραχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 5 πολίτες και έναν κυανόκρανο από τη Νιγηρία, ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 200. Εξαιτίας των διαδηλώσεων το προηγούμενο Σάββατο, με τη συναίνεση και των δύο νομοθετικών σωμάτων, αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός Ζακ Εντουάρ Αλέξις, ενώ ο πρόεδρος Πρεβάλ εξαναγκάστηκε να σπάσει τη σιωπή του κάνοντας έκκληση για ηρεμία και ανακοινώνοντας τη μείωση της τιμής του ρυζιού κατά 8 δολάρια ανά τσουβάλι των 50 κιλών. Οι ταραχές όμως δεν έχουν κοπάσει. Στα μέσα της εβδομάδας, η πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς μετατράπηκε εκ νέου σε πεδίο μάχης, καθώς πεινασμένοι και απεγνωσμένοι πολίτες στράφηκαν κατά καταστηματαρχών επειδή τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της τιμής των τροφίμων οι τιμές παρέμεναν εξωφρενικές.

Η Αϊτή, η πιο φτωχή χώρα της αμερικανικής ηπείρου, όπου το 80% του πληθυσμού της ζει με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως, δηλαδή κάτω από το διεθνές όριο της απόλυτης φτώχειας, αποτελεί από μόνη της μία περίπτωση ξεχωριστή.

«Τα στοιχεία συνεχώς πληθαίνουν, ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ πυροβόλησαν και σκότωσαν άοπλους πολίτες, περιλαμβανομένων και παιδιών, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιδρομής στην Αϊτή. Ανεξάρτητοι παρατηρητές έκαναν λόγο για 23 νεκρούς κατά την επιδρομή, ενώ πολλοί είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι», ανέφερε σε ρεπορτάζ ο βρετανικός «Independent», όταν συμπληρώνονταν τα δύο χρόνια της κατοχής. Τέσσερα χρόνια μετά, η κατάσταση απλώς έχει επιδεινωθεί... Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε σε 480 δολάρια, ενώ ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, το ΑΕΠ του 2006 έφτασε μόλις στο 70% του ΑΕΠ του 1980, περισσότερο από το 50% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, η παιδική θνησιμότητα είναι 76/1.000, ποσοστό διπλάσιο από μέσο όρο της περιοχής, ενώ το 55% του συνολικού πληθυσμού - όπου το 80% διαβιώνει με λιγότερα από 2 δολάρια - διαβιώνει με λιγότερα από 0,44 δολάρια την ημέρα.

Η παρατεινόμενη καταστροφή της Αϊτής από τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αποτελεί μόνο ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα, του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται η επιθετικότητά τους με στόχο την υφαρπαγή και την υποταγή. Εξάλλου, το πραξικόπημα και η εκδίωξη του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ μετά από αγαστή συνεργασία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά, αλλά και η κατοχή από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ έχει βγει μέσα από το εγχειρίδιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ολα τα ψεύδη και τα φληναφήματα, που μόνο σκοπό έχουν να προσβάλουν τη νοημοσύνη μας, περί «εισβολής και κατοχής με στόχο την επιστροφή της δημοκρατίας και της ευημερίας», συνοψίζονται στη δολοφονική κατοχή και καταστολή για την προάσπιση των συμφερόντων των ξένων δυνάμεων ενόσω ο αϊτινός λαός προσπαθεί να επιβιώσει τρώγοντας στην κυριολεξία σκουπίδια.

Τρώγοντας απόβλητα... για την επιβίωση

«Σε μέρη όπως η παραγκούπολη του Σιτ Σολέιγ, όπου η Σαρλίν και το μωρό της μοιράζονται ένα σπίτι δύο δωματίων, μαζί με τα πέντε αδέλφια της και τους δύο άνεργους γονείς της, αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα ένα μενού από μπισκότα που φτιάχνονται από σκουπίδια, ακαθαρσίες, αλάτι και μείγμα φυτικού βουτύρου», ανέφερε ο Τζόναθαν Κατζ σε ρεπορτάζ του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μόλις στις 12 Γενάρη, για να συμπληρώσει ότι η Σαρλίν του είπε πως όταν η μητέρα της δεν έχει τίποτα να μαγειρέψει πρέπει να τρώει τρεις φορές την ημέρα, ενώ το μωρό της φαίνεται ακόμη πιο αποστεωμένο από ό,τι γεννήθηκε.

Τον περασμένο Δεκέμβρη δε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του IPS, φοιτητές με κινητοποιήσεις αλλά και με εκκλήσεις έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και της οικονομίας της υπαίθρου και ζητούσαν τη ριζική αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής, καθώς, όπως τόνιζαν, «η Αϊτή, μία κατ' εξοχήν αγροτική χώρα, εισάγει πάνω από το 50% των προϊόντων, ενώ οι αγρότες αφήνονται να βυθιστούν στην εξαθλίωση».

Οι φοιτητές δε θα μπορούσαν να ακουστούν από ώτα που συνδιαλέγονται με τις ΗΠΑ: «Κατά τη διάρκεια συζήτησης μεταξύ της Κοντολίζα Ράις και του πρωθυπουργού της Αϊτής, Ζακ Εντουαρντ Αλέξις, αναφέρθηκε η δυνατότητα παραγωγής βιοκαυσίμων στην Αϊτή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ και της Βραζιλίας για την προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας» ανέφερε σε ειδησεογραφικό δελτίο το «Greek-Latin American Business Council».

Συνεπώς η απογοήτευση και η οργή που εκδηλώθηκε για την κυβέρνηση του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ, δεν αφορά μόνο τις τιμές των τροφίμων, ούτε μόνο τα βιοκαύσιμα, ούτε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ούτε καν τη διακυβέρνηση εκ μέρους του Πρεβάλ και του Αλέξις που αποπέμφθηκε. Είναι η συσσωρευμένη οργή χρόνων από τη φρικτή και εσκεμμένη καταστροφή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, από την καταστολή και τις δολοφονίες και τη μετατροπή του λαού της σε εξαθλιωμένες μάζες παράνομων εργαζομένων στις προηγμένες χώρες, είτε ως σκλάβοι εντός της Αϊτής σε επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων. Η λαϊκή διαμαρτυρία δείχνει, αν και όχι ακόμα πλήρως συνειδητοποιημένα, την κύρια αιτία για τη σημερινή βαρβαρότητα: Το ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα!


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ