ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
Σελ. /20
«ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς επάρκεια σε γάντια και γάζες!

Σήμα κινδύνου από τους εντατικολόγους του νοσοκομείου. Δραματική έκκληση από το Σωματείο εργαζομένων για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα προστασίας

Τις τεράστιες ελλείψεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ασκληπιείου» Βούλας επισημαίνουν οι γιατροί της Μονάδας με έγγραφό τους προς τον διοικητή του νοσοκομείου, τον αναπληρωτή διοικητή και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Μάλιστα, οι ελλείψεις είναι σε τέτοιο βαθμό που, όπως καταγγέλλουν οι εντατικολόγοι του νοσοκομείου, στη ΜΕΘ δεν υπάρχουν επαρκή γάντια μιας χρήσης και γάζες! Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο απευθύνει δραματική έκκληση, ώστε να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή τους με ημερομηνία 13 Μάρτη, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Ενημερωθήκαμε στις 12/3/2020 από τον διευθυντή της ΜΕΘ ότι λόγω της πανδημίας COVID-19, δεσμεύονται σταδιακά 12 κλίνες της μονάδας μας για πιθανή έκτακτη ανάγκη νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών.

(...) Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας λειτουργεί 12 κλίνες αντιμετωπίζοντας ήδη μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό ακόμα και βασικών αναλωσίμων. Λειτουργούμε χωρίς την απαραίτητη ποσότητα γαντιών μιας χρήσης, γαζών απλών και αποστειρωμένων, στολών μιας χρήσης, ενίοτε συρίγγων, απλών μασκών οι οποίες μας παρέχονται κάθε μέρα "με δελτίο", απλών σετ βρογχοαναρροφήσεων. Ας μη μιλήσουμε για αναπνευστήρες, κυκλώματα, αντλίες, βρογχοσκόπια, λαρυγγοσκόπια, υπερήχους».

Πώς πρέπει να είναι εξοπλισμένη η ΜΕΘ


Στην επιστολή, τονίζεται ακόμα ότι σύμφωνα με επίσημα κείμενα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας για τον απαραίτητο εξοπλισμό μονάδων που θα νοσηλεύσουν περιστατικά με COVID-19, μια ΜΕΘ δεν είναι ασφαλής, αν δεν εξασφαλίζει τα παρακάτω:

1. Εξοπλισμός ατομικής προστασίας (πακέτα): Καπέλα μεγάλου μεγέθους. Μάσκες FFP2 ή N95 για διασωληνωμένους ασθενείς. Προστατευτικά οφθαλμών. Ποδονάρια υψηλά. Στολές προστατευτικές διαιρούμενες (όχι ολόσωμες φόρμες) και με λαστιχάκι στα άκρα. Γάντια αποστειρωμένα και μιας χρήσεως. Και τονίζουν: «Χρειάζονται τουλάχιστον 15-24 "πακέτα" ανά ασθενή ανά ημέρα».

2. Εξοπλισμός για τους ασθενείς: Αναρροφήσεις κλειστού κυκλώματος. Φίλτρα μηχανικά ικανά για συγκράτηση σωματιδίων μεγέθους 60-140 nm ή 0,06-0,14 microm, με εναλλάκτη θερμότητας και χωρίς. Αλκοολούχα και αντισηπτικά διαλύματα. Σφήνες διαφόρων μεγεθών για τοποθέτηση ασθενών σε πρηνή θέση. Γνήσια κυκλώματα μιας χρήσεως για τους εφεδρικούς αναπνευστήρες.

3. Εκτός από τα παραπάνω, η ΜΕΘ/Χ του ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας, για να είναι ικανή και ασφαλής να νοσηλεύσει περιστατικά με κορονοϊό, χρειάζεται: Πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών είτε εξειδικευμένων είτε με ικανοποιητική εμπειρία σε ΜΕΘ. Συνεργείο καθαρισμού αποκλειστικά για τη ΜΕΘ (από την αρχή μέχρι το τέλος της βάρδιας). Εξασφάλιση δύο τραυματιοφορέων αποκλειστικά για τη ΜΕΘ (ένας από την αρχή μέχρι το τέλος της βάρδιας). Εξασφάλιση 2 βοηθών θαλάμου αποκλειστικά για τη ΜΕΘ (ένα άτομο από την αρχή μέχρι το τέλος της βάρδιας). Τεχνική Υποστήριξη, ειδικό εξαερισμό, αναπνευστήρες, αντλίες.

Δραματική έκκληση

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο «Ασκληπιείο» Βούλας, μετά από συνάντηση με τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή την Τετάρτη 18 Μάρτη, απευθύνει δραματική έκκληση και τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντησή μας με τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή.

Πήραμε τις εξής απαντήσεις στα ζητήματα που θέσαμε:

-- Για την ενίσχυση με γιατρούς και νοσηλευτές και τη λειτουργία του 4ου ορόφου ως πτέρυγας νοσούντων από Covid19: "Είμαστε σε πόλεμο. Εχουν έρθει 5 επικουρικοί νοσηλευτές. Εχουμε ζητήσει 50. Περιμένουμε το πολύ άλλους 10. Ο 4ος όροφος προβλέπεται να λειτουργήσει με 15 νοσηλευτές. Θα έρθουν 6 επικουρικοί γιατροί (1 εντατικολόγος, 2 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 χειρουργός). Ζητούμε άλλους 5 επικουρικούς γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, που μάλλον θα έρθουν".

-- Για τα Μέσα Προστασίας: "Δεν θα αφήσουμε κανέναν ακάλυπτο". Τους επισημάναμε ότι η δήλωση αυτή είναι κενό γράμμα, αφού ΗΔΗ οι περισσότεροι εργαζόμαστε ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ. Η απάντηση της Διοίκησης ήταν ότι "κάνει ό,τι μπορεί". "Υπάρχουν τα μέσα προστασίας που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε".

-- Για τις άδειες ειδικού σκοπού: Δεσμεύτηκαν ότι "θα ενημερωθούν εγγράφως όλοι οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές, ώστε αφενός να κατευθυνθούν εργαζόμενοι σε εργασία από το σπίτι όπου αυτό είναι εφικτό, αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα σε προσωπικό να απομακρυνθεί για άλλοτε άλλο χρόνο, ώστε να φροντίσει τα ανήλικα παιδιά".

- Για τις ευπαθείς ομάδες: Δεσμεύτηκαν ότι θα δοθεί έγγραφη οδηγία ώστε οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να φύγουν από την πρώτη γραμμή και είτε να πάνε στα μετόπισθεν, είτε να καλυφθούν με ρεπό».

Στη συνέχεια το Σωματείο Εργαζομένων επισημαίνει: «Τα αποτελέσματα της συνάντησης επιβεβαίωσαν την κλιμακούμενη αγωνία όλων μας. Απευθύνουμε τώρα δραματική έκκληση στην κυβέρνηση: Να κάνουν ΤΩΡΑ τις αναγκαίες ΧΙΛΙΑΔΕΣ προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. 15 νοσηλευτές και 12 επικουρικοί γιατροί για το "Ασκληπιείο" δεν φτάνουν ούτε καν για να καλύψουν τα κενά σε κανονική λειτουργία, όχι στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Να διαθέσουν τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να μας εξοπλίσουν με ΟΛΑ τα Μέσα Προστασίας που χρειαζόμαστε (μάσκες, στολές, προστατευτικά γυαλιά κ.ά.)».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, με αφορμή αυτή την κατάσταση, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι περικοπές στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για το 2020, του κονδυλίου για ιατρικά αναλώσιμα (υλικά χειρουργείου, φιλμ για το Ακτινολογικό, γάντια, γάζες, μάσκες κ.λπ.) έφτασε το 30%. Αυτήν τη στιγμή, στο «Ασκληπιείο» το προσωπικό φτάνει τους περίπου 900 εργαζόμενους, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 300! Υπάρχουν νοσηλευτικά τμήματα με 9 άτομα για να καλυφθούν 3 βάρδιες, κάτι που σημαίνει ότι η λέξη «ρεπό» είναι άγνωστη σε πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές. Τα οφειλόμενα ρεπό έχουν ξεπεράσει τις 6.000. Και τονίζει την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του «Ασκληπιείου» Βούλας και του Κέντρου Υγείας Βάρης με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με προμήθειες όλων των απαραίτητων υλικών για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού, των ασθενών και των συνοδών τους.


Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας τώρα!

Τα μέτρα που πάρθηκαν για την αναπροσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων λόγω του COVID-19 περιλαμβάνουν εκτός των άλλων: Την αναστολή χειρουργείων και ιατρικών πράξεων (επεμβατικών και διαγνωστικών) μέχρι νεωτέρας, το κλείσιμο των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων και των περισσότερων πρωινών (τα οποία μάλλον οδεύουν όλα προς κλείσιμο).

Οι περιορισμοί αυτοί, λένε, στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου έκθεσης στον κορονοϊό μέσα στα νοσοκομεία, τόσο ασθενών όσο και του προσωπικού. Ταυτόχρονα, δίνουν την ευκαιρία για ανακατανομή του προσωπικού με κατεύθυνση την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με την πρώτη ματιά, τα μέτρα αυτά φαίνονται λογικά και απαραίτητα. Παρόμοια, άλλωστε, πάρθηκαν στις περισσότερες χώρες που πλήττονται από τον ιό.

Οι εκτιμήσεις, όμως, για την εξέλιξη της πανδημίας δείχνουν ότι η αντιμετώπισή της δεν είναι θέμα λίγων ημερών. Αντίθετα, φαίνεται ότι στην Ελλάδα τώρα εισερχόμαστε στο κύριο «κύμα» της νόσου.

Το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι θα γίνει με τις τεράστιες ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα ή εξελισσόμενη νόσο; Ανθρωποι, δηλαδή, που ανήκουν εξ ορισμού στις ευπαθείς ομάδες και που πρέπει να προστατευθούν περισσότερο.

Κάποια παραδείγματα:

1. Οι εξελίξεις στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου ολόκληρες κλινικές (κυρίως πνευμονολογικές) μετατρέπονται ουσιαστικά σε «κλινικές κορονοϊού». Ασθενείς με σοβαρές χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις χάνουν όχι μόνο το ραντεβού που περίμεναν μήνες, αλλά και πλήρη επαφή με τον θεράποντα ιατρό. Μένουν «στον αέρα» σε ό,τι αφορά τόσο τη συνέχιση της θεραπείας τους όσο και την παρακολούθηση της υγείας τους.

2. Ανάμεσα στις τραγικότερες περιπτώσεις είναι, βέβαια, οι ογκολογικοί ασθενείς. Τι σημαίνει επιτρέπονται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία; Ο καρκίνος, δηλαδή, μπορεί να περιμένει; Πώς θα φτάσουν με ασφάλεια οι ασθενείς αυτοί στο χειρουργικό τραπέζι και στα ογκολογικά φάρμακα; Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς γίνεται κουβέντα για αναστολή της λειτουργίας ακόμα και του Τμήματος Επειγόντων. Διασφαλίζεται η πρόσβαση, παρακολούθηση και θεραπεία των καρκινοπαθών στο νοσοκομείο; Πώς διαμορφώνεται, ακριβώς, το κριτήριο για το ποιος προηγείται στην πρόσβαση στη θεραπεία τις μέρες της καραντίνας;

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι μια αισθητική πλαστική επέμβαση μπορεί να περιμένει, ενώ μια οξεία ισχαιμία άκρου όχι. Είναι, όμως, αρκετά απλουστευτικό και χοντροκομμένο για να ταξινομήσει την ανθρώπινη ασθένεια. Καταδικάζει χιλιάδες ασθενών σε μικρότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας τους. Γιατί προγραμματισμένο, ψυχρό και χρόνιο δεν σημαίνει προαιρετικό.

«Δεν είναι δυνατόν να ορίσουμε το ιατρικό επείγον ενός περιστατικού αποκλειστικά και μόνο με κριτήριο το αν είναι προγραμματισμένο να χειρουργηθεί. Ενώ μερικές περιπτώσεις μπορούν να αναβληθούν επ' αόριστον, η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών σχετίζονται με προοδευτική νόσο (όπως καρκίνος, αγγειακή νόσος, ανεπάρκεια οργάνου) που θα συνεχίσει να εξελίσσεται με διάφορους ρυθμούς, ανάλογα με την ασθένεια», γράφει το Αμερικανικό Κολέγιο των Χειρουργών στις οδηγίες του για την αναστολή των χειρουργείων λόγω του κορονοϊού.

3. Χιλιάδες ασθενείς φέρουν βηματοδότη και απινιδωτή. Ο τακτικός έλεγχος των εμφυτεύσιμων συσκευών γίνεται μόνο σε λίγα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία διαθέτουν τμήμα ηλεκτροφυσιολογίας. Πού θα πάνε αυτοί οι ασθενείς;

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι αρκετές μη επείγουσες ιατρικές πράξεις γίνονται αργά ή γρήγορα πραγματικά επείγουσες. Που σημαίνει ότι, αντικειμενικά, πολλά περιστατικά, που θα αναβληθούν, σύντομα θα επιστρέψουν αρκετά επιβαρυμένα και θα χρειαστούν θεραπεία και πλέον, μάλιστα, υπό το καθεστώς του επείγοντος.

Ρωτάμε τον πρωθυπουργό και όλους τους συμβούλους του. Τι θα κάνουν αυτοί οι ασθενείς;

Επειδή οι ασθένειες δεν «αναστέλλονται», επιβάλλεται με διαδικασίες κατεπείγοντος να γίνει επίταξη στις μονάδες του ιδιωτικού τομέα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί το υγειονομικό σύστημα στις επερχόμενες αυξημένες ανάγκες, ώστε να μπορούν οι ασθενείς με χρόνιες νόσους - που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά είναι έτσι κι αλλιώς σοβαρές - να εξεταστούν, να νοσηλευτούν, να θεραπευτούν. Αύριο κιόλας πρέπει να επιταχθούν τα εργαστήρια ηλεκτροφυσιολογίας των ιδιωτικών νοσοκομείων (όπως «ΙΑΣΩ», «Μετροπόλιταν», «Υγεία» που διενεργούν αυτές τις πράξεις και ακόμα και σήμερα κοστίζουν από 150 ευρώ και πάνω).

Αύριο κιόλας να επιταχθούν τα χειρουργεία, τα κρεβάτια, οι κλινικές, οι κλίνες ΜΕΘ.

Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως επί το πλείστον έμπειροι συνάδελφοι. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Θα λογαριαστούμε με αυτούς που διαμόρφωσαν το σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία με κριτήρια της αγοράς και όχι μεριμνώντας για επείγουσες καταστάσεις, όπως η σημερινή, για το ότι δεν έκαναν καμία πρόβλεψη, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες που θα αντιμετωπίσει ο λαός μέσα στις συνθήκες αυτές.

Τώρα αυτό που επείγει είναι να μη θρηνήσουμε ζωές. Η Ιταλία δεν είναι μακριά.


Γιάννης ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ
Ειδικευόμενος Γενικός ΧειρουργόςΓενικός γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ