ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Φουντώνει η κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης

Η Βουλή απέρριψε χτες τις προτάσεις του Γιούρογκρουπ για φορολόγηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες

«Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε», γράφει το πανό στη χτεσινή διαδήλωση έξω από την κυπριακή Βουλή
«Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε», γράφει το πανό στη χτεσινή διαδήλωση έξω από την κυπριακή Βουλή
Νέα τροπή πήραν χτες τα παζάρια για τη διαμόρφωση του μείγματος διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στην Κύπρο, η οποία, μετά και την απόφαση του Γιούρογκρουπ το ξημέρωμα του Σαββάτου, έχει εξελιχθεί σε πεδίο κλιμακούμενων ανταγωνισμών εντός και εκτός Ευρωζώνης, με δεδομένη την εμπλοκή και της Ρωσίας.

Η κόντρα αφορά τόσο την ελεγχόμενη χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας, όσο και τους υδρογονάνθρακες του νησιού, τους οποίους εποφθαλμιούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους συνδέουν άμεσα με τα «σχέδια διάσωσης» της οικονομίας της Κύπρου.

Τις εξελίξεις τροφοδότησε η χτεσινή απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του σχεδίου που διαμόρφωσε το Γιούρογκρουπ σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του (το απόγευμα της Παρασκευής και τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη) και το οποίο προέβλεπε «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, με έκτακτο εφάπαξ φόρο, προκειμένου το κράτος να αντλήσει 5,87 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Γιούρογκρουπ, στο οποίο συμφώνησαν η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση, το ποσό αυτό θα αφαιρούνταν από το κονδύλι με το οποίο θα δανειοδοτηθεί η Κύπρος από την τρόικα και το οποίο θα διαμορφωνόταν τελικά στα 10 δισ. ευρώ περίπου. Οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού, υπολογίζονταν αρχικά στα 16 με 17 δισ. ευρώ.

Η αρχική απόφαση του Γιούρογκρουπ προέβλεπε φόρο 6,75% για καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και 9,99% για καταθέσεις πάνω από 100.000, με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μάρτη. Η απόφαση μεθοδεύτηκε κατά τρόπον που να μην υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων πριν και μετά την ανακοίνωσή της και για το λόγο αυτό οι κυπριακές τράπεζες αποφασίστηκε να μην ανοίξουν μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας και μέχρι αύριο Πέμπτη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε χτες και τις προηγούμενες μέρες στη φορολογία των καταθέσεων, θεωρώντας δεδομένα όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που θα συμπεριλάβει το μνημόνιο και τα οποία είναι ίδια με τα μέτρα που πλήττουν τους λαούς σε όλη τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μείγμα που τελικά θα επιλεγεί, η διαχείριση της κρίσης θα είναι σε βάρος του κυπριακού λαού, που ήδη βλέπει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά του να συνθλίβονται στο όνομα του να πληρώσει αυτός για την καπιταλιστική κρίση.

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Γιούρογκρουπ, κύρια από την πλευρά της Ρωσίας, τα μονοπώλια της οποίας διατηρούν τεράστια κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες (υπολογίζονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ), οδήγησε την κυπριακή κυβέρνηση σε αναδίπλωση και σε νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Μετά από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, αποφασίστηκε ότι «οι κυπριακές αρχές θα εφαρμόσουν μεγαλύτερη κλιμάκωση στην εφάπαξ εισφορά σε σύγκριση με όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει τη στοχευμένη μείωση του πακέτου χρηματοδότησης και - ως εκ τούτου - δε θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της χρηματικής βοήθειας που φθάνει τα 10 δισ. ευρώ».

Με βάση τα παραπάνω, η κυπριακή κυβέρνηση κατάρτισε νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε μηδενικό φόρο για καταθέσεις μέχρι 20.000, φόρο 6,75% για καταθέσεις από 20.000 έως 100.000 ευρώ και κλιμακωτή φορολόγηση μέχρι 9,9% για ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε και συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου Πρόεδρου Ν. Αναστασιάδη με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες «ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου». Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε την Α. Μέρκελ ότι το νομοσχέδιο «δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή» και ότι η κυβέρνησή του «επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο».

Νωρίτερα, ο Κύπριος Πρόεδρος, μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, παραδέχτηκε ότι «δεν εξασφαλίζεται στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει «τα σχέδιά της», αλλά δεν τα ανακοινώνει. Το απόγευμα της Τρίτης, υπήρξε συνάντηση πολιτικών αρχηγών, όπου συζητήθηκαν όλα τα σενάρια, ενώ το ίδιο αναμένεται και σήμερα, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου από τη Βουλή, με 36 ψήφους κατά, και 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ να δηλώνουν ότι απέχουν. Πριν και στη διάρκεια της συνεδρίασης, εξελισσόταν έξω από τη Βουλή μαζική λαϊκή κινητοποίηση, στην οποία καλούσε η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία.

Χτες, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής θα βρεθεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ομόλογό του. Στη ρωσική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο. Ωστόσο, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με την ΕΕ και με δεδομένα τα παζάρια για τους υδρογονάνθρακες, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας προανήγγειλε ότι «η Ρωσία δεν δεσμεύεται ότι θα παρατείνει την αποπληρωμή του κυπριακού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016».

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Στο μεταξύ, από χτες, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, άρχισαν να διαρρέουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας με ποσά αντίστοιχα με αυτά που θα εξοικονομούνταν από τη φορολόγηση των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το μέτρο. Τα σενάρια έχουν στο επίκεντρο την ολοκληρωτική παράδοση του ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, ενώ ορισμένα από αυτά στοχεύουν στην αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «εναλλακτικά» σενάρια διαχείρισης που εξετάζονται είναι:

1. Επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και συμφωνία για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, με την παροχή επιπλέον κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση θα προτείνει στη Ρωσία την αγορά δύο κυπριακών τραπεζών έναντι του συμβολικού τιμήματος του 1 ευρώ. Χτες, πύκνωσαν και τα σενάρια - τα οποία ωστόσο διέψευδε η κυπριακή κυβέρνηση - για συνομιλίες αξιωματούχων της Κύπρου με κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας, αλλά και εκπροσώπους της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου «Γκάζπρομ», ώστε να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή των Ρώσων στη «διάσωση» των κυπριακών τραπεζών. Τα ανταλλάγματα που διαρρέονταν ήταν να δοθεί στο ρωσικό μονοπώλιο «Γκάζπρομ» ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Επισκοπή, μαζί και οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, να παραχωρηθεί ένα κυπριακό λιμάνι σαν βάση για ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο.

2. Η κυπριακή κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ, προωθώντας ταυτόχρονα αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Επίσης, κυκλοφορούσε σενάριο για την είσπραξη - τα επόμενα χρόνια - των ασφαλιστικών εισφορών απευθείας από το κράτος.

3. Να υπάρξει εθελοντικό «κούρεμα» στις καταθέσεις και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, με αντάλλαγμα ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα προβλεπόμενα έσοδα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Στο ίδιο πνεύμα είναι και το σενάριο να εκδοθεί ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

Αντιλαϊκά μέτρα βρέξει - χιονίσει

Χτες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής). Μιλώντας στη συνέχεια στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αποκάλυψε ότι ετοιμάζονται νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή και τα οποία προβλέπουν μέτρα εξυγίανσης των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα δημιουργηθούν δύο τράπεζες γέφυρες που θα μεταφερθούν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενώ θα μείνουν πίσω οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχει κίνδυνος να λάβουμε μέτρα που να υποχρεωθούμε να μείνουμε εκτός ευρωζώνης, ωστόσο αυτό δεν είναι δεδομένο» και προέβλεψε ότι σε περίπτωση «μη ψήφισης του νομοσχεδίου θα κατατεθούν στη Βουλή πιο οδυνηρά μέτρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις ανοίξουν ξανά οι τράπεζες της Κύπρου υπολογίζεται ότι «τις πρώτες μέρες οι εκροές των καταθέσεων θα αγγίξουν το 10% και θα είναι πέραν των 7 δισ. ευρώ».

Τέλος, όπως διέρρευσε, χτες, η Βρετανία έστειλε στην Κύπρο στρατιωτικό αεροσκάφος με ένα εκατομμύριο ευρώ, για τους Βρετανούς στρατιωτικούς που εργάζονται στις βάσεις του νησιού, ως μέτρο προστασίας τους απέναντι στο κλείσιμο των τραπεζών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο κυπριακός λαός να σφραγίσει τις εξελίξεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις εξελίξεις στην Κύπρο:

«Η κλιμάκωση της επίθεσης αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων της κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δεν περιορίζεται στο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων. Είναι αποτέλεσμα αφενός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφετέρου της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα αποκαλύπτουν ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας, όπως προπαγανδίζονταν. Ο κυπριακός λαός που είπε το περήφανο "όχι" στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, βαδίζοντας στο δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μη ένταξης σε καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως ο ΝΑΤΟικός "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη"».

Σε άλλο σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απόφαση του Γιούρογκρουπ σχετικά με την Κύπρο: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την αντιλαϊκή απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο και την επιβάρυνση σε λαϊκά εισοδήματα που θα έχει η επιβολή χαρατσιού στις καταθέσεις. Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του κατά των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η ΕΕ - ΔΝΤ - αστικές κυβερνήσεις στους λαούς και των δύο χωρών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ