ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ»
Η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

Με μία πρωτότυπη προσέγγιση του μυθιστορήματος του Μπρεχτ «Το ρομάντζο της πεντάρας» συνεχίζεται σήμερα (8 μ.μ.), στην αίθουσα Συνεδρίων, ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων του 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ (27, 28/4) για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τίτλο: «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».

Πρόκειται για μουσικοθεατρική παράσταση, με τη μουσική του Κουρτ Βάιλ για την «Οπερα της Πεντάρας», με την ομάδα ΜΙΤΟΣ. Η ομάδα νέων επαγγελματιών καλλιτεχνών επέλεξε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα που γράφτηκε στην εξορία και εκδόθηκε το 1934, έξι χρόνια μετά το θεατρικό έργο «Οπερα της πεντάρας» και την άνοδο του φασισμού, που αποκάλυπτε τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης σε όλο της το μεγαλείο.

Η επιλογή αποσπασμάτων του μυθιστορήματος έγινε χάριν της μεγαλύτερης αμεσότητας του κειμένου του, καθώς σ' αυτό ο Μπρεχτ απαλείφει τις υπεκφυγές της «Οπερας της πεντάρας» και πηγαίνει κατευθείαν στο αντικείμενο: Στην αγριότητα της καπιταλιστικής πραγματικότητας. Δεν έχουμε πια τους ληστές - αστούς που παρέπεμπαν έμμεσα στους καπιταλιστές - ληστές, αλλά αυθεντικούς καπιταλιστές με τις εμπορικές δολοπλοκίες, τους εκβιασμούς, τα χρηματιστηριακά τεχνάσματά τους, ενώ σε δεύτερο πλάνο αναδείχνεται η πραγματική δυστυχία των φτωχών λαϊκών μαζών που πληρώνουν τα σπασμένα του ανταγωνισμού των ισχυρών.

Σκηνοθεσία: Βρισηίδα Δανάλη. Ενορχήστρωση: Βίνη Φουντά. Σκηνικά: Στράτος Σαραντίδης. Τραγούδι: Γιώργος Σαμαρτζής, Φωτεινή Χατζηδάκη. Αφήγηση: Ελένη Λαζαράκη. Πιάνο: Βίνη Φουντά. Κλαρινέτο: Βασίλης Παρασκευόπουλος. Φλάουτο: Νίκος Κατριτζιδάκης. Ηλεκτρικό Μπάσο: Γιάννης Χαρμπίλας. Κρουστά: Θέμης Μαρτέκας.

Παίζουν: Διονύσης Ξενάκης, Ανδρέας Βρακίδης, Βάλια Γουντλάκη, Εβελίνα Γρανά, Ερι Ζύλφο, Μαρία Καπετανοπούλου, Ολγα Κοψιά, Αλεξάνδρα Μαλισιώβα, Γιώργος Μπενετάτος, Δημήτρης Παλυβός, Νίκος Πάτρας, Στεφανία Στεφάνου, Γιώργος Χορταρέας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι αρχαιότητες ως «εμπόδιο»...

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αφού, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «θέτει νέο πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο δρόμο των Μεγάλων Επενδύσεων Στρατηγικού Χαρακτήρα, αφαιρώντας την προστασία τους από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και παρακάμπτοντας όργανα όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Επίσης, «καταργεί τον Ενιαίο Φορέα Προστασίας Πολιτισμού και δίνει τη δυνατότητα "ειδικής" διαχείρισης αρχαιοτήτων σε fast track επενδύσεις».

Από τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου «είναι προφανές ότι με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται να παρακαμφθούν τελείως οι αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των Περιφερειακών Υπηρεσιών, των αρμοδίων Διευθύνσεων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως προς τη διαδικασία αδειοδοτήσεων για τις μεγάλες επενδύσεις και για την προστασία των αρχαιοτήτων (είτε υφιστάμενων είτε αποκαλυφθέντων). Για την τύχη των αρχαιοτήτων θα υπάρχει άμεση πολιτική παρέμβαση εφόσον θα απαιτείται ένα ΠΔ, το οποίο υπερισχύει όλων των άλλων αποφάσεων. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την υποκατάσταση των αρμόδιων φορέων με τη δημιουργία ειδικού αρχαιολογικού τμήματος στην Γενική Γραμματεία Επενδύσεων, το οποίο θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί σε θέματα προστασίας και διαχείρισης αρχαιοτήτων».

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι «η αποδυνάμωση του Ενιαίου Φορέα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμβαδίζει με την κατεύθυνση του Νέου Οργανογράμματος της Γ.Γ. Πολιτισμού: αποδυνάμωση των υπηρεσιών και της διοικητικής οικονομικής υποστήριξης της λειτουργίας τους και κατάργηση του Τεχνικού Τμήματος, γεγονός που υποσκάπτει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία από τις ίδιες τις υπηρεσίες και το προσωπικό τους και ανοίγει το δρόμο για την απευθείας ανάθεση σε εργολάβους των έργων πολιτισμού με συντονιστές τρίτους (Ανάπτυξης, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.)».

Επισημαίνουν την αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων, από το νομοσχέδιο, «ως ένα ακόμα "εμπόδιο" στο δρόμο των στρατηγικών επενδύσεων που πρέπει να παρακαμφθεί. Εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πόσες αρχαιότητες θα καταχωθούν, αποδομηθούν ή μεταφερθούν σε όφελος της fast track κατασκευής των επενδύσεων. Σε αντίθεση με μια προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και τα έργα υποδομής, το νομοσχέδιο επιθυμεί να αποσπάσει αρμοδιότητες από την καθ' ύλην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, να τις μεταφέρει στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης για να τις αντιμετωπίσει υπό το πρίσμα της ταχύτητας και του μικρότερου κόστους».

Θυμίζουμε ότι ενάντια στο νομοσχέδιο έχει ταχθεί και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Περαστικά...

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που εισήχθη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο Ιατρικό Κέντρο, με δύσπνοιες και έντονο βήχα. Oπως έγινε γνωστό από το στενό του περιβάλλον, ο Μ. Θεοδωράκης νοσηλεύεται σε θάλαμο, ακολουθώντας την ενδεδειγμένη αγωγή. Ωστόσο, παρά τη βελτίωση που παρουσιάζει η υγεία του, οι γιατροί κρίνουν σκόπιμο να παραμείνει στο νοσοκομείο μερικές ακόμη μέρες για προληπτικούς λόγους. Του ευχόμαστε, ολόψυχα, ταχεία ανάρρωση.

ΚΡΙΣΙΜΗ παρέμενε χτες η κατάσταση της υγείας του ηθοποιού Τόμας Πρωτόπαπα, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, μετά τον τραυματισμό του σε τροχαίο, το πρωί της Κυριακής. Ο νεαρός ηθοποιός κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο, όταν σταμάτησε το αυτοκίνητό του στη δεξιά λωρίδα της Αττικής Οδού. Στη συνέχεια, έπεσε πάνω του όχημα της εταιρίας «Αττική Οδός», που έσπευδε για βοήθεια σε άλλο σημείο του δρόμου. Ο ηθοποιός τραυματίστηκε σοβαρά στο θώρακα και το κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μπήκε στο χειρουργείο. Μετά από πολύωρη εγχείρηση στο κεφάλι, νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

ΣΗΜΕΡΑ (9μμ) τελικά θα ανεβάσει η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Vitrioli», μετά το πρόβλημα υγείας που προκάλεσαν οι δύσκολες σκηνογραφικές συνθήκες στον ηθοποιό Δημήτρη Μοθωναίο και η άρον άρον αντικατάστασή του από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ολιβιέ Πυ, με τον νέο ηθοποιό Χάρη Τζωρτζάκη. Παίζουν επίσης (αλφαβητικά) οι: Μαρία Κεχαγιόγλου, Περικλής Μουστάκης, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Χατζόπουλος.

ΜΙΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΗ συλλογή από τύμπανα, νταούλια, ντέφια, άλλα μουσικά όργανα φιλοξενείται αύριο (17:30), στην «Τεχνόπολη» (Γκάζι, κτίριο «Αεριοφυλάκιο 2»), όλα δουλεμένα από εκπαιδευόμενους προγράμματος κατάρτισης που υλοποίησε το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Κατά την πρόσκληση, η έκθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον για οργανοποιούς, μουσικολόγους και όποιος ενδιαφέρεται για τη μουσική μας παράδοση.

«H ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» είναι το θέμα της συζήτησης που θα γίνει σήμερα (7μμ) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στα πλαίσια του κύκλου «Το ελληνικό Τραγούδι» και των «Αγώνων δημιουργίας ελληνικού Τραγουδιού». Θα μιλήσουν η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης. Επιμέλεια συζητήσεων: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς, Ραλλού Βογιατζή.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, σήμερα στο «Θέατρο Εξαρχείων» η Εταιρία Συγγραφέων, θα απονείμει το Βραβείο «Γιάννης Βαρβέρης». Στην εκδήλωση ποιήματα θα διαβάσουν η βραβευμένη ποιήτρια, συνυποψήφιές της και οι ηθοποιοί Αννίτα Δεκαβάλα και Τάκης Βουτέρης. Στο μουσικό πρόγραμμα οι Θάνος Πολύδωρας και Δαυίδ Ναχμίας.

Στον «Ιανό» αύριο την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα γιορτάσουν διαβάζοντας ποιήματα, πνευματικοί άνθρωποι, δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, κριτικοί λογοτεχνίας, ηθοποιοί, εικαστικοί. Ακολουθεί πρόγραμμα με μελοποιημένη ποίηση από γνωστούς τραγουδιστές και συνθέτες. Είσοδος ελεύθερη.

Επίσης αύριο (9.30μμ) στο «Cabaret Voltaire» (Μαραθώνος 30, Κεραμεικός) την Παγκόσμια Ημέρα ποίησης θα τιμήσουν διαβάζοντας ποιήματα ο ποιητής Γιάννης Υφαντής και η ηθοποιός Μαίη Σεβαστοπούλου. Μελοποιημένη ποίηση θα τραγουδήσει η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού. Πιάνο: Αλέξανδρος Μακρής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ