ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Ταξική απάντηση εφ' όλης της ύλης στην απεργία

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Πλατύ κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης μπροστά στην πανεργατική πανελλαδική κινητοποίηση στις 2 του Απρίλη

Συναγερμό σε κάθε εργαζόμενο σημαίνει το ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 2 του Απρίλη με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων
Συναγερμό σε κάθε εργαζόμενο σημαίνει το ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 2 του Απρίλη με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων
Εξαφανισμένη από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε χτες η πολιτική ηγεσία. Απέφυγε έτσι να συναντηθεί - παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί - με συνδικαλιστές από το δημόσιο και άλλα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, που το πρωί συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, ενάντια στο πάγωμα των μισθών και των συντάξεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής της. Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ και να δώσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 2 του Απρίλη και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καταγγέλλοντας «με αγανάκτηση την προκλητική εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, που παγώνει τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων στο δημόσιο». «Με αυτήν την εισοδηματική πολιτική, με τις μηδενικές αυξήσεις για τους πολλούς και με τα εφάπαξ ψίχουλα για τους υπόλοιπους, η κυβέρνηση καταφέρνει ένα καίριο πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και συνταξιούχων στο δημόσιο», σημειώνει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Ταυτόχρονα σηματοδοτεί και ενθαρρύνει ανάλογες καταστάσεις και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα επιδιώκει να διαχωρίσει τους εργαζόμενους στη γνωστή λογική των "υπόγειων" και των "ρετιρέ", για να αποκρύψει την πραγματική ταξική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους εργαζόμενους και το κεφάλαιο, θέλοντας έτσι να υποθάλψει και τους γνωστούς κοινωνικούς αυτοματισμούς».

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» που «αποδέχτηκαν και υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας που επιβάλλει αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ανάλογες ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που συναίνεσαν και συνέπραξαν σ' αυτές τις πολιτικές». «Απέναντι σ' αυτήν την επέλαση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκείνο που προέχει, είναι οι εργαζόμενοι, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από το ΠΑΜΕ, με δυναμικούς αγώνες συνολικής σύγκρουσης και ρήξης, να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση και στην προοπτική γενικότερων, ριζικότερων αλλαγών να απαιτήσουν: 1.400 ευρώ πρώτο βασικό μισθό και ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Σύνταξη στο 80% αυτών των μισθών», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Απαιτούν ακόμη σκληρότερα μέτρα

Τα συγχαρητήρια από τους μεγαλοεργοδότες δέχεται η κυβέρνηση την επομένη των ανακοινώσεων για την εισοδηματική πολιτική

Ανικανοποίητοι εμφανίζονται οι μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες (ΣΕΒ και ΣΕΛΠΕ) από τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων και ζητούν ακόμη σκληρότερα μέτρα. Παράλληλα, χαιρετίζουν το πάγωμα μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, καθώς η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης τους δίνει το «πράσινο φως» ώστε με μεγαλύτερη ένταση να προωθήσουν τις εργασιακές ανατροπές και τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε χτες ότι «τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία. Αλλά είναι ανεπαρκή» και «δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα μεγάλα, διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας. Οι μεγάλες αποφάσεις είναι μπροστά μας». Αυτές οι «μεγάλες αποφάσεις» σκιαγραφούνται συστηματικά το τελευταίο διάστημα από τους μεγαλοβιομήχανους. Ξεκινούν με την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού «από μηδενική βάση» για να φτάσουν στην άμεση απελευθέρωση όλων των αγορών και των επαγγελμάτων, στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους σαν ένας ευέλικτος μηχανισμός εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, στην άρση κάθε ρυθμιστικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων. Κι όλα αυτά είναι μονάχα ένα μικρό μέρος της άποψής τους για τις αλλαγές που πρέπει να πάρει μια «στιβαρή» κυβέρνηση που δε θα υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Κ. Βάρδας, κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζοντας ωστόσο τον κυριότερο φόβο των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί, τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω μιας πιθανής «καταιγίδας νέας φορολογικής επιδρομής». Στάθηκε με έμφαση στην απουσία σκληρότερων μέτρων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, σημειώνοντας ότι δεν ανακοινώθηκαν μέτρα «για το βαθύ, σπάταλο κράτος, ούτε για τις δεκάδες οργανισμούς και επιτροπές του δημοσίου». Ταυτίστηκε με τον ΣΕΒ στην άποψη ότι η οικονομική πολιτική «πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο στόχο» και «στρατηγική».

Τη μεγαλύτερη χαρά για τα νέα δεινά των εργαζομένων φαίνεται να την πήραν οι εμποροβιομήχανοι της Αθήνας, αφού ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δήλωσε ότι «με το αυτό μείγμα πολιτικής ενισχύονται τα έσοδα του δημοσίου», όπως και ότι «ενισχύονται τα χαμηλά εισοδήματα» και μάλιστα «περισσότερο από μια αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αντανακλούν τις άμεσες προτεραιότητες των εμποροβιομηχάνων, που θα εκμεταλλευτούν τα κυβερνητικά μέτρα ως ισχυρό «όπλο» εναντίον των εργαζομένων στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε διάφορους κλάδους και τομείς.

ΠΑΣΟΚ
Δημαγωγεί για να σκεπάσει τη στρατηγική συμφωνία

Αφού προχτές χαρακτήρισε «προεκλογικά μέτρα» την αντιλαϊκή επέλαση που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε μισθούς και συντάξεις, χτες μίλησε για «χρεωκοπία της κυβέρνησης». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ενισχύει τους ασθενέστερους, ενώ ουσιαστικά τους δίνει «80 λεπτά έως 1,5 ευρώ την ημέρα». Βέβαια, ο ίδιος απέφυγε να αναφέρει ότι από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ απουσιάζουν προτάσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και αντί αυτών προτείνει τη χορήγηση επιδομάτων για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να πάρει υπό την σκέπη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους μεγολοεισοδηματίες, σημειώνοντας ότι τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα «της δημοσιονομικής ανικανότητάς της» και ισχυρίστηκε ότι «σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δε θα ελάμβανε παρόμοια μέτρα σε αντίστοιχη κατάσταση, γιατί θα είχε φροντίσει να υπάρχει συνολικό σχέδιο με διαφορετική κατανομή δαπανών και άλλη λογική στη φορολογία». Βέβαια, αμέσως μετά, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια «ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους και για όλες τις πηγές εισοδήματος», δηλαδή να φορολογούνται το ίδιο οι εργαζόμενοι με το μεγάλο κεφάλαιο! Επίσης, τόνισε ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η «μείωση του συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται», ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΕΘ
Αντιμέτωποι με εκβιασμούς

Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι 70 ναυτεργάτες των πέντε πλοίων της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Θάσου (ΑΝΕΘ) συνέχισαν και χτες για δεύτερη μέρα τη μάχη για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους που φτάνουν τα 1.700.000 ευρώ. Εχοντας στήριγμα τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στα πλαίσια επίσχεσης εργασίας, οι ναυτεργάτες έχουν ακινητοποιήσει τα 5 επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία στο λιμάνι της Θάσου, απαντώντας έτσι και στους εκβιασμούς ΥΕΝ - εργοδοσίας να ανακόψουν τον αγώνα τους. Χτες, από την πλευρά ΥΕΝ προσπαθούσαν να «πείσουν» τους ναυτεργάτες να δεχτούν ένα ποσό ως έναντι των όσων τους οφείλονται και τα υπόλοιπα να καταβληθούν με χρονοδιάγραμμα. Ακόμα προσπάθησαν να σπάσουν τον αγώνα σε ένα καράβι προκειμένου να εκτελέσει δρομολόγιο. Η απάντηση των ναυτεργατών ήταν σύσσωμοι να ξεκινήσουν πορεία από το λιμάνι στα γραφεία της εταιρείας, απαιτώντας τα λεφτά τους, υπερασπίζοντας συνολικά τα εργασιακά τους δικαιώματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να εγκαταλειφθεί ο δικομματισμός

Σε δήλωσή του για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Για να αποκρούσουν οι εργαζόμενοι το πάγωμα των μισθών, καθώς και τα νέα μέτρα που έρχονται, πρέπει να εγκαταλείψουν το δικομματισμό και τις εργοδοτικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ