ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Γιατί με την ΠΑΣΥ στις 25 Φλεβάρη

Eurokinissi

Η ΠΑΣΥ, συνεχίζοντας την αγωνιστική της δράση, καλεί σε νέα κινητοποίηση τους μικρομεσαίους αγρότες στις 25 Φλεβάρη.

Οι κινητοποιήσεις, που έχουν γίνει μέχρι τώρα και από την ΠΑΣΥ, αλλά και από τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από τη ΝΔ, βοηθάνε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις διαθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και για τις θέσεις των άλλων κομμάτων.

1. Η αδιαλλαξία με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση της ΝΔ τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών είναι η ίδια μ' αυτήν που έδειχνε και το ΠΑΣΟΚ. Αρα, όσοι ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, για να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ, δεν τιμώρησαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά ανανέωσαν την ίδια αντιαγροτική πολιτική που ασκείται τώρα από τη ΝΔ, με την ψήφο και των αγροτών.

2. Η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια μ' εκείνη της ΝΔ, όταν ήταν αντιπολίτευση. Ποιος δε θυμάται τις επισκέψεις του κ. Καραμανλή στα μπλόκα; Ποιος δεν είδε τον κ. Παπανδρέου τώρα, έτοιμο να οδηγήσει τα τρακτέρ στα μπλόκα; Οπως ο κ. Καραμανλής ψάρευε στα θολά νερά, καλώντας τους αγρότες ν' αποφύγουν ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, έτσι και ο κ. Παπανδρέου ήθελε «πολιτισμένους» αγώνες. Το ίδιο και ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού, που ξόρκιζε το κλείσιμο των δρόμων, όπως ο διάβολος το λιβάνι, στην περιοδεία του στη Θεσσαλία.


Motion Team

3. Οπως και το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ΝΔ, επέμειναν ότι με καλή διαχείριση των κανονισμών των Κοινών Αγορών των διαφόρων προϊόντων μπορούν να λυθούν τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Παράνομοι, όμως, ήταν και επί ΠΑΣΟΚ, όσοι είχαν καλές αποδόσεις, παράνομοι είναι και επί Νέας Δημοκρατίας.

4. Μόνιμη επωδός του ΠΑΣΟΚ ήταν εμείς δε θα παρανομήσουμε απέναντι στους κανονισμούς της ΕΕ. Σε όλους τους τόνους, η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται τη συμβατότητα και νομιμότητα της ΕΕ, για να χαρακτηρίσει παράνομη τη σοδειά του αγρότη. Από κοντά στη «νομιμότητα» και ο κ. Αλαβάνος.

5. Οπως το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ΝΔ επικαλούνταν τις ομόφωνες αποφάσεις ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ για να χειραγωγήσει τα αιτήματα των αγροτών, και, δυστυχώς, βρήκε ευήκοα ώτα στους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που καλλιεργούσαν την ψευδαίσθηση ότι είναι ζήτημα διαχείρισης και όχι πολιτικών επιλογών οι λύσεις στα προβλήματα, που ξεσήκωσαν τους αγρότες.

Αποδείχτηκε, λοιπόν, με τον πιο πειστικό τρόπο, ότι αυταπάτες, σαν κι αυτές που λένε ότι στα πλαίσια των κανονισμών και της νομιμότητας της ΕΕ, και των ασκουμένων αγροτικών πολιτικών είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ μπορούν να βρεθούν λύσεις, αποπροσανατολίζουν και είναι ανεπίτρεπτες πια. Αποδείχτηκε καθαρά ότι το αγροτικό πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι διαχειριστικό. Γι' αυτό, όσο στην εξουσία βρίσκονται ή εναλλάσσονται κόμματα που καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι μια καλύτερη διαχείριση θα λύσει τα προβλήματα, αυτά θα παραμένουν, θα οξύνονται και οι μικρομεσαίοι αγρότες θα οδηγούνται σε αδιέξοδα.

Δεν είναι ο τρόπος εφαρμογής των κανονισμών της ΚΑΠ που φταίει, είναι οι ίδιοι οι κανονισμοί και οι πολιτικές. Να γιατί πρέπει να παλεύουν οι αγρότες για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, όπως λέει η ΠΑΣΥ.

Αποδείχτηκε, ακόμη, ότι όσο οι διάφορες ομάδες προσπαθούν από μόνες τους να λύσουν το δικό τους πρόβλημα, χωρίς να συντονίζουν τον αγώνα τους με άλλες ομάδες παραγωγών, όλων των μικρομεσαίων παραγωγών, ανεξάρτητα από το τι καλλιεργεί ο καθένας, όχι μόνο πίεση δεν ασκούν στην κυβέρνηση, αλλά είναι βούτυρο στο ψωμί της για να εφαρμόζει το «διαίρει και βασίλευε». Αν δε συνδέσουν την ικανοποίηση και των άμεσων αιτημάτων τους με γενικότερες πολιτικές αλλαγές, που πρέπει να επιβληθούν στο πολιτικό σκηνικό, και αν έχουν ακόμη και κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αυτό πάντα θα αμφισβητείται αμέσως και στην πρώτη ευκαιρία θα αναιρείται και θα παίρνεται πίσω. Ενας ακόμη λόγος για συντονισμό και κοινή δράση στα πλαίσια της ΠΑΣΥ, γιατί δεν καλλιεργεί ψευδαισθήσεις, δεν υποκύπτει σ' εκβιασμούς και διλήμματα, δεν εγκαταλείπει τον αγώνα.

Σ' αυτές τις κινητοποιήσεις αποδείχτηκε και κάτι άλλο: Η ενότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι απαραίτητη και ωφέλιμη, αν προωθείται σε σωστή κατεύθυνση και έχει σωστό προσανατολισμό. Αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα, σε τελική ανάλυση. Αν αναδείχνει τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους των αδιεξόδων για να παλέψουν να εξαλειφθούν. Δεν είναι αυτοσκοπός, λοιπόν, η ενότητα σ' ένα διαταξικό στρώμα, όπως η αγροτιά. Αν, μάλιστα, αυτή η ενότητα καλλιεργείται και καθοδηγείται από μεγαλοαγρότες είναι επικίνδυνη, γιατί οδηγεί σε ικανοποίηση των αιτημάτων των μεγαλοαγροτών, σε βάρος, φυσικά, των μικρομεσαίων αγροτών. Τέτοιο στόχο είχε η κινητοποίηση των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, που καθοδηγούνται όχι μόνον από τη ΝΔ, αλλά και τους μεγαλοαγρότες. Να γιατί πρέπει να προσέχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, όχι μόνο τι ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, αλλά και πώς αναδείχνουν τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος και σε ποιες συσπειρώσεις πρέπει να παίρνουν μέρος. Να γιατί πρέπει με την ΠΑΣΥ και όχι με ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που έχουν καταντήσει όχι μόνο φερέφωνα της κάθε φορά κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και όργανα σφραγίδες, που στόχο έχουν μόνο την υπηρέτηση των κυβερνητικών επιλογών, φυσικά με το αζημίωτο.

Γι' αυτό πρέπει να ακολουθήσουν το αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ για δραστηριοποίηση, δημιουργία, επαναλειτουργία του κυττάρου του αγροτικού κινήματος, των αγροτικών συλλόγων, που σωστά θα προσανατολίσει και τις ομοσπονδίες και θα εντάσσονται στην ΠΑΣΥ.

Ολοι μας γνωρίζουμε ότι η αναζωογόνηση του αγροτικού κινήματος είναι πολύ πιο δύσκολη απ' ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια. Ολοι γνωρίζουμε ότι το αγροτικό κίνημα δέχτηκε άγρια επίθεση ενσωμάτωσης και αποπροσανατολισμού. Επίσης όλοι γνωρίζουμε τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να φτάσουμε εδώ που φθάσαμε. Οπου δεν μπορούσαν να ξεμπλέξουν με τις συνεπείς δυνάμεις, με τις νοθείες, όπως έκαναν με τη ΓΕΣΑΣΕ, το έκαναν με τον εκλογικό νόμο (πλειοψηφικό) στην ΠΑΣΕΓΕΣ, σε αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η δημιουργία της ΠΑΣΥ ήταν ώριμο γέννημα της εποχής και των αναγκών. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση συσπείρωσης των μικρομεσαίων αγροτών, για το σήμερα και το αύριο.

Να βοηθήσει και προσανατολίσει το κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών να αποκρούσει, μαζί με τα άλλα εργαζόμενα στρώματα, αλλά και την εργατική τάξη, την επίθεση που δέχεται συνολικά η λαϊκή οικογένεια, αλλά να βάλει και τις βάσεις για τη συμμαχία εργατικής τάξης - μικρομεσαίας αγροτιάς και των μικροεπιχειρηματιών της πόλης.

Η 25η του Φλεβάρη μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα καταξίωσής της στις συνειδήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, στην προσπάθειά της για ένα αγροτικό κίνημα αγωνιστικό, ενωτικό, σωστά προσανατολισμένο για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού συνολικά.


Του
Σπύρου ΣΤΡΙΦΤΑΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ