ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Βήμα εμβάθυνσης της εμπορευματοποίησης σε μια «ενιαία αγορά» Υγείας

Την επικίνδυνη για τον λαό πρόταση κανονισμού καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών στη Γαλλία
Απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών στη Γαλλία
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την επικίνδυνη για τους λαούς πρόταση κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία.

Οπως αναφέρει, ΕΕ και κυβερνήσεις προβάλλουν με σκοπιμότητα σχετικά με τον κανονισμό τη διευκόλυνση για τον ασθενή να μην κουβαλά τον ατομικό ιατρικό φάκελο. Αυτό που κρύβουν όμως, είναι ότι αυτός θα «κουβαλά» την ιδιότητα του πελάτη πανάκριβων εμπορευματοποιημένων υπηρεσιών Υγείας, που τις έχει ήδη πληρώσει με τους φόρους του και καλείται τώρα να τις ξαναπληρώσει.

Σε αυτό αποσκοπεί ο κανονισμός, ο οποίος επιδιώκει - όπως ομολογεί - να δημιουργήσει «μια πραγματική ενιαία αγορά προϊόντων και υπηρεσιών ψηφιακής Υγείας μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και ως εκ τούτου να ενισχύσει την αποδοτικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης».

Αποκρύπτουν τις μεγάλες, πολλαπλές και πάνω απ' όλα χρυσοφόρες «διευκολύνσεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επιφυλάσσει ο κανονισμός που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της «Νέας Αριστεράς». Γιατί ο κανονισμός αποτελεί ένα πολυεργαλείο των μονοπωλίων της Υγείας, του Φαρμάκου και των ψηφιακών τεχνολογιών για την ηλεκτρονική συλλογή, επεξεργασία και διάθεση δεδομένων για την υγεία των ασθενών.

Ενα σύστημα που θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα για την υγεία του λαού αν δεν συνιστούσε μια ψηφιακή εμπορική βάση δεδομένων υψηλής κερδοφορίας για τους ομίλους σε βάρος του λαού. Αλλωστε, ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται κανείς ότι ο κανονισμός σχεδιάστηκε κατά παραγγελία των μεγάλων συμφερόντων, όταν οι εισηγητές του ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε επαφή με τα λόμπι των ομίλων μεγαθήριων του φαρμάκου με ασφαλιστικές και άλλες βιομηχανικές ενώσεις;

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των ασθενών

Ο κανονισμός αποτελεί συνέχεια και προέκταση του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Υγείας Covid19», καλλιεργώντας το παραμύθι ότι επιχειρήσεις και κυβερνήσεις θα συλλέγουν και θα χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά δεδομένα Υγείας όλων των ασθενών, με υποτίθεται αξιόπιστο τρόπο και όχι με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Η ίδια η Κομισιόν μάλιστα εντάσσει τον κανονισμό στον όλο σχεδιασμό της περί «εξοικονομήσεων», πάντα με βάση την αντιδραστική κι επιζήμια για την υγεία του λαού αντίληψή της περί «κόστους - οφέλους».

Συνοδεύεται επίσης με τις γνωστές ανέξοδες ευχές περί δήθεν «διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων», που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καμία ασφάλεια δεν παρέχεται αφού η διαχείριση των δεδομένων θα γίνεται απευθείας από ομίλους, κυβερνήσεις και ερευνητές, διασυνδεόμενους με μονοπώλια με στόχο την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών αλλά και των κατασκευαστών προϊόντων και παρόχων υπηρεσιών ψηφιακής Υγείας.

Ταυτόχρονα με τη δημιουργία των λεγόμενων «υποχρεωτικών διαλειτουργικών ηλεκτρονικών μητρώων υγείας» επιδιώκεται περαιτέρω «ψηφιακό φακέλωμα» για την κατάσταση υγείας του λαού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλαπλά για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Προμηνύεται δηλαδή ευρύτερη χρήση αυτών των δεδομένων που θα είναι συγκεντρωμένα στα μητρώα, με υποχρεωτικό χαρακτήρα, που θα τα διαχειρίζονται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων καθώς και κρατικοί μηχανισμοί. Με αυτές τις προϋποθέσεις σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα δημιουργείται και μία νέα αγορά «Ηλεκτρονικών Μητρώων Υγείας» για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις με την παραγωγή και πώληση τέτοιων εφαρμογών.

Επιπλέον οι διαπιστωμένες παραβιάσεις που έχουν γίνει σε λογισμικά σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες αποδεικνύουν ότι η παραβίαση αυτών των δεδομένων και η χρήση τους δεν σχετίζεται με τη δυνατότητα θεραπείας σε διαφορετικά κράτη - μέλη, αλλά με οικονομικούς και εμπορικούς λόγους για μια σειρά επιχειρήσεων (φαρμακευτικές, ασφαλιστικές κ.λπ.) που τους παραδίνεται «στο πιάτο» ένα τεράστιο πελατολόγιο για στοχευμένη προώθηση και διαφήμιση «πακέτων υγείας», με τον λαό σε κάθε περίπτωση να πληρώνει ακριβά τον λογαριασμό.

Το κέρδος απειλή για την υγεία του λαού

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο κανονισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, τη μείωση προσωπικού, την «οικονομική αυτοτέλεια» των υγειονομικών μονάδων, τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ, τη μείωση του μόνιμου προσωπικού.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας μπορεί να πραγματοποιηθεί προς όφελος της εργατικής τάξης, εάν εξαλειφθεί το πραγματικό εμπόδιο, το κριτήριο του κέρδους και η εκμετάλλευση. Μόνο σε αυτήν την κατεύθυνση, με εργαλείο και τις ψηφιακές τεχνολογίες, ο εργαζόμενος λαός μπορεί να εξασφαλίσει σύγχρονη καθολική δημόσια και δωρεάν Υγεία με όλο το απαιτούμενο προσωπικό και υποδομές, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων ψηφιακών και τεχνολογικών ανακαλύψεων και εφαρμογών προς το πραγματικό συμφέρον όλου του λαού και την εξασφάλιση του δικαιώματός του στην Υγεία και την κοινωνική ευημερία.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Από τον ΕΟΠΥΥ το 80% της χρηματοδότησης

Αναστενάζει η τσέπη των ασθενών, που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και απευθείας για δαπάνες Υγείας. Ερχεται καθολική εφαρμογή των πρωτοκόλλων κοστολόγησης ιατρικών πράξεων

Tο δημόσιο σύστημα Υγείας θα χρηματοδοτείται κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, και θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται σήμερα περίπου στο 60%.

Αυτόν τον στόχο βάζει η κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «DRG: Σχεδιάζοντας το Μέλλον των Ελληνικών Νοσοκομείων», που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών - Ελληνικό Ινστιτούτο DRG. Και όπως ξεκαθαρίστηκε, «χωρίς DRGs δεν γίνεται "νέο ΕΣΥ"»...

Τα DRG's (Diagnosis Related Groups ή συστήματα διαγνωστικών ομοιογενών ομάδων) είναι συστήματα κατάταξης ασθενών σε κατηγορίες βάσει της διάγνωσης - αιτίας εισαγωγής, των ιατρικών πράξεων που έλαβαν χώρα κατά τη νοσηλεία, τυχόν υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων κ.ά.

Για κάθε κατηγορία εκτιμάται η μέση διάρκεια νοσηλείας και υπολογίζεται το «κόστος», με το οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία - δημόσια και ιδιωτικά - και οι ιδιωτικές πληρωμές θα αποζημιώνουν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, εξασφαλίζοντας ενιαίους κανόνες κοστολόγησης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων Υγείας.

Τα DRGs χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80. Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος έγινε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 18 νοσοκομεία, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση ΝΔ το «έτρεξε» στα νοσοκομεία της 2ης και 7ης ΥΠΕ, κι όπως ανακοινώθηκε, τον Μάρτη πρόκειται να ενταχθούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

«Το κρίσιμο είναι να φτάσουμε στην αναλυτική κοστολόγηση κάθε πράξης, από τη χρονική στιγμή που θα εμφανίζεται ο ασθενής στο νοσοκομείο, πόσο κοστίζει ο ορός, κάθε ενέργεια, πόσο κοστίζουν τα υλικά που χρησιμοποιούμε σ' ένα χειρουργείο, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται. Πρόκειται για ένα άρτιο σύστημα που θα περιλαμβάνει όλη τη δαπάνη, ό,τι και να κάνει ο ασθενής. Το μεγάλο εργαλείο αξιολόγησης είναι η καθολική εφαρμογή των DRGs. Είναι κομβικό σημείο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», ανέφερε ο Μ. Βορίδης, ο οποίος υπενθυμίζουμε το 2014 ως υπουργός Υγείας αγόρασε τα «δικαιώματα χρήσης» των DRG's από το γερμανικό κράτος, σε μια «γόνιμη» περίοδο (μνημόνια κ.ά.) για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, με στόχο την επιβολή νέων εγκληματικών περικοπών στην υγεία του λαού.

«Τα DRGs θα μπουν παντού», υπερθεμάτισε ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, επαναφέροντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί «ενίσχυσης της διαφάνειας και ποιότητας των υπηρεσιών».

Την ένταξη των DRGs και στην Ψυχική Υγεία προανήγγειλε ο Δ. Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας, καθώς όπως είπε «είναι εργαλείο για την αλλαγή των πάντων. Θα ξέρουμε τι κάνει κάθε διευθυντής κλινικής ή μονάδας. Να προχωρήσει όπως σε όλη την Ευρώπη η άσκηση ιδιωτικού έργου στα νοσοκομεία. Είναι κριτήριο για την αλλαγή διευθυντών, επιμελητών και προσωπικού. Επιτέλους να πάψει και ο κομμουνιστικός (!!!) τρόπος πρόσληψης ειδικευόμενων».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις για επιπλέον κωδικοποιήσεις που πρέπει να προστεθούν στη σχετική πλατφόρμα, ώστε να ελέγχεται ποια κλινική υπερβαίνει τις μέρες νοσηλείας, για εντατικοποίηση των ποιοτικών αναλύσεων, εμπλουτισμό της πλατφόρμας με αρκετά ακόμα δεδομένα που θα οδηγεί σ' έναν πρότυπο χάρτη διαχείρισης προσωπικού, για τη διαβάθμιση της βαρύτητας της νόσου «καθώς έχει κοστολογικό αποτύπωμα».

Με λίγα λόγια, ξεδιπλώθηκαν όσα σχεδιάζεται να προστεθούν προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με όρους «αυτοτελούς επιχείρησης», συρρικνώνοντας το κρατικό «κόστος» για εξετάσεις και νοσηλεία, ενσωματώνοντας στην τιμή της κάθε ιατρικής πράξης και τις αμοιβές των υγειονομικών, με περισσότερες προσλήψεις φτηνότερου και ευέλικτου προσωπικού.

Θυσιάζοντας σε τελική ανάλυση επιστημονικά κριτήρια και λαϊκές ανάγκες στον βωμό της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, ανοίγοντας σύγχρονους Καιάδες για όσους «κοστίζουν» ακριβά οι θεραπείες τους, για όσους η νόσος είναι προχωρημένη, για τις ασθένειες που δεν καλύπτονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όσους χρειάζονται επιπλέον μέρες νοσηλείας κ.ο.κ.

Με ΣΔΙΤ η ακτινολογική κάλυψη του Νοσοκομείου Φιλιατών

Η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Φιλιατών να υπογράψει σύμβαση με το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτειο Ιωαννίνων» για παροχή απομακρυσμένης διάγνωσης σε εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών διευρύνει τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της δημόσιας Υγείας, όπως καταγγέλλει η ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

Με την απόφαση αυτή προστίθεται άλλος ένας κρίκος στην ανθυγιεινή πολιτική της υποστελέχωσης της δημόσιας Υγείας που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στα χνάρια των προηγούμενων, στην κατεύθυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών Υγείας.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας στα Γιάννενα, όπου αναφέρθηκε σε προσλήψεις προσωπικού μόνο στα δύο νοσοκομεία της πόλης, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι με τον νέο «υγειονομικό χάρτη» της κυβέρνησης το Νοσοκομείο Φιλιατών θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας.

«Το γεγονός ότι το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις δεν έχει υλοποιηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που έχουν και το μεθοδευμένο αδιέξοδο που δημιούργησαν στη λειτουργία του νοσοκομείου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των Θεσπρωτών, που προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και αναγκαίου εξοπλισμού, δείχνει και το τελευταίο περιστατικό με μαθητή Δημοτικού Σχολείου στην Παραμυθιά, ο οποίος έπαθε κρίση επιληψίας κατά τη διάρκεια του μαθήματος και το μοναδικό ασθενοφόρο είχε φύγει για Γιάννενα, με αποτέλεσμα να φτάσει το ασθενοφόρο από την Ηγουμενίτσα μισή ώρα μετά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ