ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Δεν παραδίδουν τα οικονομικά τους στοιχεία στην κυβέρνηση

Δεν θα αποσταλούν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου της Πάτρας στο υπουργείο Εσωτερικών, με εντολή του δημάρχου της πόλης, Κώστα Πελετίδη. Υπενθυμίζεται πως με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας καλούνται να στείλουν σειρά οικονομικών τους στοιχείων - που ούτως ή άλλως είναι ήδη γνωστά στο υπουργείο - που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδας, λογαριασμό πάγιας προκαταβολής, χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, στοιχεία Ειδικών Λογαριασμών με νομική υπόσταση, λογιστικό σύστημα που τηρείται από το φορέα.

Από την περασμένη βδομάδα ήταν γνωστή η πρόθεση της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει στην αποστολή των παραπάνω στοιχείων, κάτι που επισημοποιήθηκε και με το εντέλλεσθαι του δημάρχου Πατρέων προς τις οικονομικές υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου.

Το πλήρες κείμενο του εντέλλεσθαι έχει ως εξής:

«Με βάση το σχετικό έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 39953 του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ως εξαιρετικά επείγον για την αποστολή των οικονομικών στοιχείων ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και των οικονομικών προσώπων, τα εν λόγω στοιχεία που ζητούνται από το παραπάνω έγγραφο, είναι ήδη γνωστά και αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

Υστερα από τηλεφωνική επικοινωνία στις 15/12/2016 του αντιδημάρχου Οικονομικών, Προσόδων και Τοπικής Οικονομίας, κ. Παναγιώτη Μελά, με τον κ. Καρύδα Γεώργιο, όπου ζητήθηκαν διευκρινήσεις, δε δόθηκαν οι ανάλογες απαντήσεις σχετικά με το ερώτημα: "στο πού αποσκοπούν και πώς θα αξιοποιηθούν τα εν λόγω στοιχεία".

Θεωρούμε επίσης πως η αποστολή τέτοιων ευαίσθητων στοιχείων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στα προσωπικά υπαλλήλων είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

Το συγκεκριμένο αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών μάς θυμίζει την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του Απριλίου 2015, όταν δεσμεύτηκαν τα αποθεματικά φορέων, μεταξύ των οποίων δήμων και Περιφερειών. Τότε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των παραπάνω φορέων. Επιλογή που για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετίζεται άμεσα με τραγικές συνέπειες τόσο στην υλοποίηση έργων όσο και στην παροχή υπηρεσιών προς τα λαϊκά στρώματα.

Κατόπιν τούτου:

ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ:

Ολες οι οικονομικές υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Πατρέων να μην αποστείλουν απαντητικό έγγραφο με τα στοιχεία που ζητούνται στο υπ' αριθμ. 33953/12-12-2016 έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη».

Στην Καισαριανή

Την κατηγορηματική θέση ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί τη δέσμευση των χρημάτων του Δήμου», εκφράζει και ο Δήμος Καισαριανής, με αφορμή το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζητά απ' όλους τους δήμους να αποστείλουν σειρά οικονομικών στοιχείων τους που αφορούν τους λογαριασμούς όπου τηρούν τα αποθεματικά τους. Η στάση αυτή της κυβέρνησης βρίσκει αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής, όπου στη συνεδρίασή του στις 15 Δεκεμβρίου αποφάσισε ότι δε θα δοθεί από πλευράς Δήμου μας κανένα στοιχείο που αφορά τα αποθεματικά του Δήμου. Αλλωστε, όλα όσα ζητά η κυβέρνηση, της είναι γνωστά, μέσα στο ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο λειτουργίας που η ίδια η κυβέρνηση επιβάλλει.

Μόνο προβληματισμό και ανησυχία μπορεί να δημιουργεί αυτή η ενέργεια, καθώς η ομοιότητα αυτής της τακτικής με την τακτική που ακολούθησε τον Απρίλιο του 2015 και έβαλε στο χέρι τα αποθεματικά Δήμων και Περιφερειών, είναι παραπάνω από εμφανής!

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής κάνει ακόμα μια φορά σαφές ότι δεν θα δεχθεί καμία δέσμευση χρημάτων του Δήμου. Αυτά τα χρήματα προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών του λαού της Καισαριανής και όχι για το χρέος που ο λαός δεν φέρει καμία ευθύνη για τη δημιουργία του».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Παρέμβαση για ανέργους και άστεγους

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της ανεργίας και των άστεγων λαϊκών οικογενειών στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στο Δήμο Βόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ανεργία καλπάζει στο 40%, ενώ εκατοντάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους είναι άστεγοι. Οι ξενώνες φιλοξενίας αστέγων στο Δήμο Βόλου (28 ωφελούμενοι), καθώς επίσης και η πράξη που υλοποιείται από το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», που χρηματοδοτείται από πόρους της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με ωφελούμενους περίπου 50 αστέγους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Στο εκρηκτικό πρόβλημα αναφέρεται, σε Επερώτησή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, υπογραμμίζοντας: «Η πολιτική της κυβέρνησης για ανάκαμψη και η καπιταλιστική κερδοφορία "σκουπίζει" και τα ελάχιστα "ψίχουλα" που διαθέτουν για τους ανέργους και τους αστέγους. "Πετούν στο δρόμο" τους ωφελούμενους από το πρόγραμμα "Στέγαση και Επανένταξη", αφού αυτό λήγει στο τέλος του χρόνου, οδηγώντας τους σε τραγικό αδιέξοδο. Αντί να φροντίσουν για τη διεύρυνση των μέτρων προστασίας των ανέργων και αστέγων καλύπτοντας τις ανάγκες τους, οδηγούν στο δρόμο και αυτούς τους λίγους που έστω για ένα χρόνο είχαν "ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους"».

Στη συνέχεια αναφέρεται στις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου, που, ως «Πόντιος Πιλάτος», κάνει το διαμεσολαβητή - διαχειριστή, χωρίς να συμμερίζεται την αγωνία αυτών των ανθρώπων, θέτοντας, ταυτόχρονα, ορισμένα ερωτήματα για τη διαχείριση του προγράμματος, που θέτουν ωφελούμενοι, όπως: Ποια διαμερίσματα χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος, σε ποιον ή ποιους φορείς ανήκαν, πόσα χρήματα δόθηκαν για συντηρήσεις και οικοσυσκευές; Γιατί οι ωφελούμενοι ζητούν να τους δοθούν χρήματα από το πρόγραμμα που, όπως ισχυρίζονται, δεν ξοδεύτηκαν για ενοίκια των κατοικιών που τους φιλοξένησαν; Υπάρχουν οικίες που ανήκουν σε κληροδοτήματα και γιατί ο Δήμος Βόλου δεν συνεχίζει να τα διαθέτει δωρεάν στους αστέγους;

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι ρωτούν τη δημοτική αρχή ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναπτύξει και τι μέτρα θα πάρει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ανέργων και κυρίως των αστέγων, που απαριθμούνται σε αρκετές εκατοντάδες, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα, και τι θα κάνει για να στηρίξει τους ανέργους και την ικανοποίηση των αναγκαίων και δίκαιων αιτημάτων τους, όπως: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο είναι άνεργοι. Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, την αποκατάσταση των απωλειών, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας. Διαγραφή του 50% των οφειλών των δανείων, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για τα καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για πιστωτικά δάνεια. Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου. Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες. Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες. Επιδότηση ενοικίου 100% της αξίας του από το κράτος για τους ανέργους.

Καταγγελίες για μολυσμένο νερό στον Δήμο Πωγωνίου

Τις σοβαρότατες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τις σοβαρές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Πωγωνίου αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση», που ενώ - όπως καταγγέλλει - γνώριζε, απέκρυπτε το γεγονός ότι στις τοπικές κοινότητες Κουκλιών, Καλπακίου, Παρακαλάμου και Καταρράκτη του δήμου το νερό βρέθηκε μολυσμένο. Σύμφωνα με την καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έγγραφο της 7ης Νοέμβρη 2016 της Περιφέρειας Ηπείρου που κοινοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στους προέδρους των τεσσάρων τοπικών κοινοτήτων, μετά από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, αναφέρει ότι το νερό βρέθηκε μολυσμένο. Ειδικά στους Κουκλιούς το νερό ήταν πλήρως ακατάλληλο για πόση και οικιακή χρήση και από την αρμόδια υπηρεσία συνίσταται η άμεση διακοπή της υδροδότησης στην εν λόγω τοπική κοινότητα Κουκλιών και η ενημέρωση των κατοίκων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πωγωνίου καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή γιατί απέκρυψε το μέγεθος του προβλήματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς σε σχετική συζήτηση έκανε λόγο για μικροπροβλήματα, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Επιπρόσθετα η δημοτική αρχή δεν απέστειλε ποτέ στη «Λαϊκή Συσπείρωση» τα αποτελέσματα των υποχρεωτικών ελέγχων της ποιότητας του νερού στο Δήμο που είχε ζητήσει γραπτώς ήδη από τις 31 Μάη.

«Δεν είναι μόνο η σοβαρή αμέλεια της μη τήρησης των υποχρεωτικών ελέγχων. Εχουμε επανειλημμένα τονίσει το σοβαρότατο πρόβλημα του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης, που μόνο κινδύνους μπορεί να προκαλεί για τους κατοίκους. Οσο το δίκτυο δεν συντηρείται και δεν αντικαθίσταται τα ίδια προβλήματα θα έχουμε. Γι' αυτό κάθε χρόνο επαναφέρουμε το αίτημα για πλήρη αντικατάστασή του», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της. Απαιτεί δε να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις που έχουν προκύψει. Για δε τις τέσσερις κοινότητες η «Λαϊκή συσπείρωση» απαιτεί, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα: καθαρισμός και έλεγχος για φθορές στις δεξαμενές, έλεγχος του δικτύου για διαρροές και βλάβες, έλεγχος της καταλληλότητας των πηγών και μέτρα για την προστασία τους. Αμεσα να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να διακοπεί η υδροδότηση στους Κουκλιούς και να εξασφαλιστεί η χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους.

ΚΕΔΕ
Ζητά επιτάχυνση στη διαδικασία είσπραξης δημοτικών εσόδων

Το «σαφάρι» είσπραξης εσόδων για λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης από το λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση, φαίνεται ότι ζήλεψε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία επιχειρεί να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 10% των εσόδων των δήμων που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 με άλλες πηγές και συγκεκριμένα από την είσπραξη τελών και φόρων.

Με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, η ΚΕΔΕ ζητά να προχωρήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να απλουστευθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης των δημοτικών εσόδων. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των δημοτικών υπηρεσιών σε βάσεις δεδομένων της κεντρικής διοίκησης, όπως στοιχεία κατόχων οχημάτων, έντυπα Ε1 και Ε9, υπολογισμός τέλους παρεπιδημούντων και άλλα.

Η συγκεκριμένη επιστολή είναι συνέχεια αντίστοιχης που έστειλε η ΚΕΔΕ στον υπουργό Οικονομίας, Ε. Τσακαλώτο, με την οποία ζητά να αποσταλούν στους δήμους στοιχεία τετραγωνικών μέτρων ακινήτων από τις φορολογικές δηλώσεις ακινήτων, ευελπιστώντας σε μια βελτίωση των οικονομικών εσόδων των δήμων μέσω δημοτικών τελών που εισπράττουν.

Εμπρησμός σε τρόλεϊ

Αγνωστοι πυρπόλησαν χτες τρία τρόλεϊ έξω από το ΕΜΠ. Ομάδα ατόμων σταμάτησε τα οχήματα, κατέβασε κάτω τους επιβάτες και αφού περιέλουσε τα τζάμια με εύφλεκτο υλικό, πέταξε βόμβες «μολότοφ». Την ίδια ώρα, επεισόδια σημειώθηκαν και στον ΗΣΑΠ στην «Ειρήνη», όπου άγνωστοι κατέστρεψαν ακυρωτικά μηχανήματα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ