ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συγκροτεί νέους μηχανισμούς καταστολής και επέμβασης

Με τη συναίνεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

«

Πράσινο φως» για μεγαλύτερη ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που συνωστίζονται μαζικά στα σύνορα της ΕΕ, έδωσε η Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών - μελών που έγινε την περασμένη βδομάδα. Αναβάθμιση του Frontex με ταχείες επεμβάσεις, μέχρι να συγκροτηθεί η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, ίδρυση περισσότερων κέντρων διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (hot spots), ενίσχυση των επαναπροωθήσεων, δηλαδή του διωγμού των «Αθλίων» των ιμπεριαλιστικών πολέμων και του καπιταλισμού. Αποφάσεις που... καλωσορίστηκαν από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Στο κείμενο των συμπερασμάτων χαρακτηρίζεται «μη ικανοποιητική» η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και επισημαίνεται ότι «πρέπει να επιταχυνθεί».

Συγκρότηση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής...

Συγκεκριμένα, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τις λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού φύλαξης των συνόρων, κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας, δηλαδή μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η απόφαση θα ληφθεί με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν που - μεταξύ άλλων - προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα μπορούν να επεμβαίνουν χωρίς τη συγκατάθεση του κράτους - μέλους, γεγονός που οδηγεί ευθέως στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για τη χώρα μας, αυτό σημαίνει ότι ανοίγεται ο δρόμος για προώθηση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μια εξέλιξη επικίνδυνη για τους λαούς.

Αναλυτικότερα, ο οργανισμός αυτός θα εκτιμά την επιχειρησιακή ικανότητα, τον τεχνικό εξοπλισμό και τους πόρους που διαθέτουν τα κράτη - μέλη, ώστε να αντιμετωπίζουν τη φύλαξη των εξωτερικών τους συνόρων και θα απαιτεί από αυτά να πάρουν μέτρα σε περίπτωση προβλημάτων. Θα διαθέτει δικαίωμα παρέμβασης. Συγκεκριμένα, τα κράτη - μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις ή που κράτος - μέλος υφίσταται σημαντική πίεση από τις προσφυγικές ή τις μεταναστευτικές ροές και εφόσον δεν μπορεί να πάρει επαρκή μέτρα, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση, με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να στέλνει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος - μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα.

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιστροφών

Στο πλαίσιο του οργανισμού θα συσταθεί Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιστροφών, ώστε να επιτραπεί η τοποθέτηση ευρωπαϊκών ομάδων επέμβασης για τις λεγόμενες «επιστροφές», οι οποίες θα στελεχώνονται από συνοδούς, παρατηρητές και ειδικούς σε θέματα «επιστροφής» και θα εργάζονται για την αποτελεσματική επαναπροώθηση των μεταναστών. Ενα ενιαίο ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό έγγραφο για την επιστροφή θα εξασφαλίσει την ευρύτερη αποδοχή των επαναπατριζόμενων από τις τρίτες χώρες. Με άλλα λόγια, τα «έξυπνα» σύνορα της ΕΕ θα ανοίγουν και θα κλείνουν ελέγχοντας τις ροές του εργατικού δυναμικού που αποτελούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Ετοιμάζεται δε και το σχετικό «διαβατήριο» που θα διευκολύνει τις μαζικές απελάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ.

Για την υπηρεσία αυτή, ο επικεφαλής του Frontex, Φ. Λετζέρι, δήλωσε προκλητικά ότι δε διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών. «Αναρωτήθηκε» δε τι είδους κυριαρχία έχουν αυτή τη στιγμή τα κράτη, όταν καταφτάνουν στα σύνορά τους περί τους 20.000 μετανάστες ανά βδομάδα, τους οποίους ούτε να εμποδίσουν μπορούν, ούτε να ελέγξουν. Στη συνέχεια, εξέφρασε τη σιγουριά ότι, παρά τις αντιδράσεις, το σχέδιο θα προχωρήσει.

Μεγάλες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Μέχρι να γίνουν αυτά, ο Frontex εντείνει τους ελέγχους ασφαλείας στο Αιγαίο. Επιχείρηση ταχείας επέμβασης «Ποσειδών» για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα κοινή επιχείρηση «Ποσειδών», ξεκινάει στις 28 του Δεκέμβρη. Το επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης συμφώνησαν ο Frontex με την ελληνική πλευρά. Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και περισσότερο τεχνικό εξοπλισμό, ενώ θα δίνει έμφαση στους ελέγχους ασφαλείας. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, ο αριθμός των υπαλλήλων θα αυξηθεί σταδιακά, για να φτάσει τους 376 ειδικούς στον έλεγχο, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, αλλά και διερμηνείς, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, σε ό,τι αφορά τον Frontex έκανε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της και να δεχτεί βοήθεια. Συμφώνησαν δε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα μία συγκροτημένη πολιτική «επιστροφών» για όσους δε δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Συμφωνήθηκε ακόμα οι «επιστροφές» να γίνονται σε στενή συνεργασία με τον Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρωτοκόλλου «επιστροφών» Ελλάδας -Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας. Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, «είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η φύλαξη των συνόρων «παραμένει εθνική ευθύνη»...

Παράλληλα, η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικά με το ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς, προκειμένου να γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων σε αυτές τις χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Αφγανοί θεωρούνται πρόσφυγες μόνο αν προέρχονται από επαρχίες της χώρας όπου γίνονται ένοπλες συγκρούσεις, ενώ άλλες χώρες θεωρούνται «ασφαλείς» αν υπάρχουν σε αυτές ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Οσον αφορά τα hot spots, θα αυξηθεί ο αριθμός τους, αφού αναμένεται να ιδρυθούν και στο εσωτερικό της χώρας μας. Με αυτά περιοχές της Ελλάδας γίνονται μια πρώτη ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.

Ελληνες και πρόσφυγες να παλέψουν από κοινού ενάντια στον καπιταλισμό

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών στις 18 Δεκέμβρη, το ΚΚΕ θύμισε ότι είναι στη φύση του καπιταλισμού να γεννά μαζικά κύματα προσφύγων από χώρες όπου εκδηλώνεται πόλεμος και οικονομικών μεταναστών από χώρες που μαστίζονται από την πείνα και την εξαθλίωση. Είναι στη φύση του να αξιοποιεί τους μετανάστες ως φτηνό εργατικό δυναμικό, με ελάχιστα δικαιώματα, για να αυξάνει την κερδοφορία του κεφαλαίου και να αφαιρεί εργατικές κατακτήσεις για το σύνολο των εργαζομένων. Γι' αυτό και το κοινό συμφέρον Ελλήνων και ξένων εργατών είναι η πάλη για να καταργηθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης των λαών. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό, Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, να επαγρυπνούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις, να εντείνουν την αλληλεγγύη και να παλέψουν από κοινού για απευθείας μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας και όχι ευρωκέντρων διαλογής προσφύγων (hot spots), με ταυτόχρονη εξασφάλιση χώρων (κατασκηνώσεων, στρατοπέδων κ.λπ.) άμεσης φιλοξενίας, για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι την προώθησή τους και κατάργηση του αντιδραστικού Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex.

Επίσης, νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς. Απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης, αποσύνδεση από συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων, κατάργηση των παραβόλων και των προστίμων. Ισα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες και δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από και προς τις χώρες προέλευσης με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών. Ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ανεξάρτητα από νομιμοποιητικά έγγραφα.


Γ. Α.

Εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Εκθέσεις βιβλίου πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες από μια σειρά Κομματικών Οργανώσεων:

  • Στην Ομόνοια, από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στον 1ο όροφο των γραφείων της Οργάνωσης (Βερανζέρου & Κοτοπούλη), μέχρι την Τετάρτη 23/12. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακο 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Στον Πειραιά, στον 1ο όροφο των γραφείων της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή), από σήμερα Κυριακή έως την Τρίτη 29/12, με ωράριο: Κυριακή 20/12 έως Τετάρτη 23/12: 18.00 - 21.00, Πέμπτη 24/12 10.00 - 13.00, Δευτέρα 28/12 και Τρίτη 29/12: 18.00 - 21.00.
  • Στο Περιστέρι, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης (Θηβών 231) μέχρι σήμερα Κυριακή, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00.
Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Σήμερα, Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου στον Πειραιά (στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ) θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Ευρωκομμουνισμός: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου», με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Κυριακή, στις 11 π.μ., σε εκδήλωση των Οργανώσεων Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στον κινηματογράφο «Καλυψώ» (Γρ. Λαμπράκη και Καλυψούς), θα παρουσιαστεί η έκδοση «Δεκέμβρης 1944 - Κρίσιμη ταξική σύγκρουση». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ. Στο χώρο θα λειτουργήσουν έκθεση φωτογραφίας και βιβλιοπωλείο.

-- Αύριο, Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στη Μεταμόρφωση, στο Πνευματικό Κέντρο, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Οκτώβρης 1917 - Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Θα μιλήσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Νέο Ηράκλειο, στη «Βίλα Στέλλα» (Σοφίας και Γαλήνης) οι ΚΟΒ Ηρακλείου του ΚΚΕ θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41». Θα μιλήσει ο Μάνος Θερμός, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ