ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
Κλασική φωτογραφική ερμηνεία

«Η χορεύτρια Nikolska στην Ακρόπολη». Αθήνα 1929
«Η χορεύτρια Nikolska στην Ακρόπολη». Αθήνα 1929
Μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση, εγκαινιάζεται σήμερα στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Γ. Καρύδη», στη Φιλοθέη (Αριάδνης και Νιόβης, τηλ. 210 6749.860). Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Nelly's, Σώμα και χορός», η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας. Οι φωτογραφίες που εκτίθενται είναι 16 πρωτότυπες εκτυπώσεις από τη Δρέσδη, τη Σαξονική Ελβετία, καθώς και την Αθήνα και 76 σύγχρονες εκτυπώσεις από τα πρωτότυπα αρνητικά της φωτογράφου, που σφράγισε με την καλλιτεχνική της δημιουργία τον 20ό αιώνα στην Ελλάδα.

Η Ελλη Σουγιουλτζόγλου - Σεραϊδάρη, γνωστή ως Nelly's, γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1899 και πέθανε στην Αθήνα το 1998. Μετά το τέλος των γυμνασιακών της σπουδών, ακολουθεί τον αδελφό της στη Δρέσδη της Γερμανίας, για να σπουδάσει ζωγραφική και μουσική. Στράφηκε, όμως, για βιοποριστικούς λόγους, στη φωτογραφία. Το 1924 επιστρέφει και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Φωτογραφίζει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, την παλιά Αθήνα και έχοντας συνείδηση ότι καταγράφει τους εθνικούς θησαυρούς, φωτογραφίζει τις ελληνικές αρχαιότητες, ιδιαίτερα τα μνημεία της Ακρόπολης. Το 1930, της ανατέθηκε από την Εύα και τον Αγγελο Σικελιανό η φωτογράφιση των Β` Δελφικών Εορτών.

Οπως σημειώνει η Ειρήνη Μπουντούρη: «Οι πειραματισμοί με το φυσικό φως σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, η αποτύπωση των αρχαίων ναών στη διαμνημειακή τους σχέση μέσα από το φωτογραφικό τέχνασμα των "παραθύρων", οι λήψεις από κάτω προς τα πάνω, η φωτογράφιση των Καρυάτιδων de dos, αποτελούν αριστουργήματα... Οι φωτογραφίες χορού ξεχωρίζουν για τη θεματική τους συνοχή και την αισθητική τους αρτιότητα, αποτελώντας δείγματα πρώιμης δημιουργικότητας: καλύπτουν την περίοδο 1923 - 29. Δεν είναι τυχαίο, πως το ενδιαφέρον της Nelly's για το χορό διαμορφώνεται στη Δρέσδη, όπου κατά το μεσοπόλεμο είχε αναπτυχτεί στενή σχέση ανάμεσα στο μοντέρνο χορό και τη φωτογραφία».

Στη σειρά των φωτογραφιών για την Ακρόπολη αποκαλύπτεται η προσωπική γραφή της φωτογράφου. «Φωτογραφική διαίσθηση και χορευτική δόνηση σμίγουν, κληροδοτώντας μας τις ωραιότερες φωτογραφίες χορού. Η υποβλητική παρουσία των αρχαίων μνημείων εξισορροπείται από τη διονυσιακή ανάπτυξη του χορού σε μια κλασική φωτογραφική ερμηνεία».

Χριστουγεννιάτικα έθιμα και τραγούδια

«Καλήν εσπέραν άρχοντες...» τιτλοφορείται το διήμερο εκδηλώσεων του Κέντρου Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών, αύριο και την Κυριακή (10πμ-10μμ), στον «Ιωνικό Σύνδεσμο» (Λ. Ηρακλείου 251, πλ. Σημηριώτη, Ν. Ιωνία, τηλ. 2777948). Στο διήμερο θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο «Περιμένοντας τον Αη Βασίλη τον Καππαδόκη» με παιδικά τραγούδια και παιχνίδια της Μ. Ασίας. Η Χορωδία και Ορχήστρα Αιγαίου θα παρουσιάσει κάλαντα του Δωδεκαήμερου, ενώ η «Καλλίχορος» μικρασιατικούς και αιγαιοπελαγίτικους χορούς. Θα υπάρχει φωτογραφική έκθεση με θέμα «Η Παιδεία και ο Πολιτισμός των Μικρασιατών των παραλίων» και εορταγορά.

  • «Εθιμα και λαϊκές αντιλήψεις στην Κύπρο κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων» είναι το θέμα της ομιλίας της φιλολόγου - ερευνήτριας Θεοφανώς Κυπρή, σήμερα (8μμ.), στην Κυπριακή Εστία (Κέκροπος 3, Πλάκα, 3231339). Ακολουθούν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη Χορωδία του Σπιτιού της Κύπρου - ΟΚΟΕ.
  • Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση διοργανώνει το ΤΕΙ Αθήνας σήμερα (7μ.μ.), στο Πολεμικό Μουσείο, όπου η Μεικτή Χορωδία του ΤΕΙ θα ερμηνεύσει κάλαντα και ύμνους.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»
  • Κλέαρχος Θεοχάρους: «Αυγούστα Θεοδώρα»
  • Μαρίνα Αντωνίου: «Το δέντρο που περπάτησε» (ζωγραφιές Εύα Μελά)
  • Ελισσαίος Βαγενάς: «Η παιδική επιθετικότητα»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
μια εκδήλωση

Ηχοχρώματα των Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι, Ντεμπισί, Χατζιδάκι κ.ά. μαζί με παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες μελωδίες θα πλημμυρίσουν την Κυριακή (11 π.μ.), την αίθουσα του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδας» (Αθηνάς 17 και Δοϊράνης, Καλλιθέα, τηλ. 210.9415.222). Δύο σύνολα μουσικής δωματίου αποτελούμενα από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα προσφέρουν ένα μουσικό πρωινό στα μέλη και τους φίλους του ιδρύματος. Το κουαρτέτο Εγχόρδων «Κοχλίας» θα παρουσιάσει έργα Μότσαρτ και το «Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της ΚΟΑ» θα ερμηνεύσει έργα Scheidt, Τσαϊκόφσκι, Ντεμπισί, Χατζιδάκι, Μαυρόπουλου και χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

μια ΕΚΘΕΣΗ
μία έκθεση

Ο χώρος τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45) υποδέχεται την καινούρια χρονιά με την καθιερωμένη πλέον ομαδική έκθεση «Χριστούγεννα με χρώμα». Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, που θα διαρκέσει έως τις 18 του Γενάρη, περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κόσμημα, κατασκευές, δημιουργίες των: Ν. Περαντινού, Π. Τέτση, Π. Ζουμπουλάκη, Μ. Πρέκα, Ζ. Σκιαδαρέση, Α. Σκουλικίδη, Β. Μουστάκα κ.ά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
μια συναυλία

Ο Βασίλης Λέκκας ξεκινά σήμερα τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3, παραλία Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου, τηλ. 48.13.605-7). Ο εκφραστικός ερμηνευτής θα παρουσιάζει, μέχρι τις 5/1, ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο «Μέσ' τη νύχτα», αλλά και από το σύνολο της δισκογραφίας του. Τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Σπάθα και Γ. Μαρκόπουλου κ.ά.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ένα πρόγραμμα

Το κλασικό παραμύθι «Σταχτοπούτα», μία παράσταση χορού για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζει η ομάδα χορού x-art στο «Από Μηχανής Θέατρο» (Ακαδήμου 13) κάθε Κυριακή (12 μ. και 3 μμ). Βασισμένη στη μουσική του κλασικού έργου του Σ. Προκόφιεφ, αλλά με σύγχρονη χορογραφία, η χορογράφος Κατερίνα Ανδριοπούλου συναντά τη «Σταχτοπούτα» στη δεκαετία του '50. Η παράσταση ανεβαίνει σε μουσική Σ. Προκόφιεφ, χορογραφία Κατερίνας Ανδριοπούλου, σκηνικά του Δημήτρη Νασιάκου, κοστούμια Σοφίας Παντουβάκη και κείμενο Μαριέττας Ανδριοπούλου - Καπέλλα. Αφηγητής: Γιάννης Καλατζόπουλος. Σταχτοπούτα, η Αιμιλία Καρφιά. Χορεύουν οι: Α. Νέσκοφ, Κ. Ανδριοπούλου, Α. Αργυροπούλου, Φ. Διαμαντόπουλος, Χρ. Λιατζιβίρη κ.ά.

ένα ΒΙΒΛΙΟ
ένα βιβλίο

«Μεσολόγγι - Ο τόπος και οι άνθρωποι» τιτλοφορείται το φωτογραφικό λεύκωμα της Σουζάνας Τρίτση - Μουλχάουζερ (εκδόσεις «Ολκός»). Το βιβλίο δεν αποτυπώνει μόνο την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης, όπως καθρεφτίζεται στη λιμνοθάλασσα, αλλά αναδεικνύει και την ιδιότυπη γοητεία που η πόλη πάντα ασκούσε στον επισκέπτη. Η έκδοση περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Η λιμνοθάλασσα, η πόλη και οι κάτοικοι, το πανηγύρι του Αϊ Συμιού. Η ιστορικός Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου, γνώστης της ιστορίας και των παραδόσεων της γενέτειράς της, προτάσσει σε κάθε ενότητα ένα εισαγωγικό κείμενο και ακολουθεί φιλολογικός σχολιασμός του εικαστικού υλικού με αναφορές στους Μεσολογγίτες ποιητές και λογοτέχνες. Οπως επισημαίνει η Σ. Αλεξανδροπούλου, «τη λιμνοθάλασσα και την ομορφιά της φαίνεται να εννοεί ο Ομηρος, όταν αναφέρεται στην περικαλλέα λίμνην, από την οποία είδε τον ήλιο ν' ανατέλλει ο Τηλέμαχος, κατά το θαλασσινό του ταξίδι από την Ιθάκη στη μεσσηνιακή Πύλο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ