ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μέτωπο αγώνα για εφ' όλης της ύλης αντεπίθεση

Σειρά πρωτοβουλιών για την οργάνωση των αγώνων των ναυτεργατών προκειμένου να αναχαιτίσουν την εφ' όλης της ύλης επίθεση σε βάρος τους, που έχει εξαπολύσει το μέτωπο εφοπλιστών- κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», οι οποίες θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη. Η αρχή θα γίνει με την κήρυξη απεργίας των πληρωμάτων όλων των πορθμειακών γραμμών της χώρας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, θα ακολουθήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και των ναυτεργατών που φοιτούν στις ναυτικές σχολές επανακατάρτισης (ΚΕΣΕΝ), και έπεται συνέχεια.

Οι σχετικές αποφάσεις για το νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων ανακοινώθηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσαν οι Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Σωματείου των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Ρίου-Αντιρρίου, Γ. Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου, Γ. Γραμμάτικας και Μ. Δεσποτάκης, αντίστοιχα.

Από τους συνδικαλιστές και τους σπουδαστές κατατέθηκε πλούσιος κατάλογος συγκεκριμένων στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι σήμερα ολόκληρη η ναυτεργατική οικογένεια, από τον πρωτοετή σπουδαστή στις ναυτικές σχολές μέχρι τον τελευταίο συνταξιούχο, βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομακτικές αλλαγές, που δίνουν τη χαριστική βολή σε μια σειρά κατακτήσεων και γυρίζουν τη θέση του ναυτεργάτη πολλά χρόνια πίσω, για να αρπάξουν ακόμη περισσότερα προκλητικά υπερκέρδη οι εφοπλιστές.

Το τελευταίο «φρούτο» είναι το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη Ναυτική Εκπαίδευση, το οποίο φέρει ανάγλυφη την εφοπλιστική σφραγίδα και έχει στόχο την προσαρμογή της εκπαίδευσης, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, «στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας που θα χαρακτηρίζεται από την ευελιξία και την υποαπασχόληση, από την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που κατέκτησαν οι ναυτεργάτες με αγώνες».

Πρόκειται για μια «εκπαίδευση» και «μετεκπαίδευση» - συνέχισε ο συνδικαλιστής - ελαστική που θα παρέχεται μέσα από ένα κύκλωμα το οποίο θα ελέγχουν οι εφοπλιστές μέσα από τα λεγόμενα ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα και την «ιδιωτική ναυτική κατάρτιση». Ετσι, «θα εξυπηρετείται ο στόχος της εκμετάλλευσης φτηνότατης εργατικής δύναμης, θα ισχυροποιείται ο μηχανισμός ομηρίας των ναυτεργατών και θα εξασφαλίζουν οι εφοπλιστές αναξιόπιστα πτυχία που θα εκφράζουν υποβαθμισμένες ευκαιριακές γνώσεις». Σπουδαστές και ναυτεργάτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Του νομοσχεδίου αυτού προηγήθηκε τροπολογία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που ψηφίστηκε στη Βουλή για τις συντάξεις του ΝΑΤ. Η τροπολογία, όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ι. Μανουσογιαννάκη, και τον Γ. Ασημακόπουλο, πλήττει βάναυσα τις συντάξεις των ναυτεργατών των πλοίων κάτω των 4.500 κοχ, των πορθμείων, ρυμουλκών και άλλων κατηγοριών, και εξήγησαν: Οι συντάξεις αυτές καθορίζονταν με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ακτοπλοΐας, ενώ τώρα θα καθορίζονται με τις αντίστοιχες κλαδικές ΣΣΕ, των οποίων οι αποδοχές είναι κατά πολύ χαμηλότερες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε από τον πρόεδρο ότι ο μισθός στην ακτοπλοΐα στους μηχανικούς είναι περίπου 2.053 ευρώ, ενώ στα πορθμεία 1.092.

Τώρα κυβέρνηση και εφοπλιστές έχουν «βάλει μπρος» για την κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και τη μετατροπή του σε ναυτιλιακό ΟΑΕΔ, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, χτύπημα μιας κατάκτησης του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος του 1920, η οποία βασίζεται στη Διεθνή Σύμβαση 9 και επιχειρείται ουσιαστικά η νομιμοποίηση των γραφείων των δουλεμπόρων- ναυτιλιακών πρακτόρων.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στην ένταση της άγριας εκμετάλλευσης που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές σε βάρος των ναυτεργατών με τις αυθαίρετες μειώσεις των οργανικών συνθέσεών τους, την κατάφωρη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων, την ένταση της τρομοκρατίας στα καράβια, την κατάργηση του καμποτάζ που τινάζει στον αέρα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, και πάει λέγοντας.

Τα δύο σωματεία επισήμαναν τις ιστορικές ευθύνες που φέρει η νόθα πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, και συγκεκριμένα οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ, που στηρίζουν ευθέως την αντεργατική πολιτική, και κατήγγειλαν ότι σήμερα, 28 χρόνια από τη μεταπολίτευση, εξακολουθεί να ισχύει στο συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτεργατών ό,τι πιο αντιδημοκρατικό και αναχρονιστικό. Στη συνέχεια κατέθεσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο, συνολικά για τη ναυτιλία, του οποίου μπούσουλας είναι μια ναυτιλιακή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των ναυτεργατών και όχι του εφοπλιστικού κεφαλαίου.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Αποφασιστική απάντηση σε κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία

Με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 4ωρης στάσης εργασίας τους, τα μέλη του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου των εμφιαλωμένων, εξέφρασαν την καθολική τους αντίθεση στις βαριές ποινές φυλάκισης, που επέβαλε πρόσφατα το Δικαστήριο σε 16 συνδικαλιστικά στελέχη του Κλάδου για τη συμμετοχή τους σε απεργία. Διατράνωσαν, εξάλλου, την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, για την υπογραφή νέας ΣΣΕ και την εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Στην ομιλία του, στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου και πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, Κώστας Αρτεμίου, τόνισε ότι ο λόγος των στάσεων εργασίας είναι γνωστός. Εχει να κάνει με τον αγώνα των εργαζόμενων του Κλάδου να καταδικαστούν στη συνείδηση όλου του λαού οι δικαστικές ποινές σε συνδικαλιστές, που με τις απεργίες τους υπερασπίζουν την εργασία τους και τα βασικά τους δικαιώματα.

Αποκάλυψε ακόμα ότι υπάρχει σε εξέλιξη συγκεκριμένο σχέδιο εργοδοτών - κρατικών υπηρεσιών, για να γονατίσει οικονομικά το Συνδικάτο, να κουραστούν τα μέλη και τα στελέχη του, με συνεχείς δικαστικές διώξεις και τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος τους. Δυστυχώς, γι' αυτούς, υπογράμμισε ο Κ. Αρτεμίου, θα τους απογοητεύσουμε. Το Συνδικάτο διαθέτει ισχυρή άμυνα απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται, που στηρίζεται στον ανυποχώρητο αγώνα και την ταξική αλληλεγγύη.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του Συνδικάτου εξέφρασαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ραφαηλίδης, που πρόσφερε από μέρους του Συνδέσμου και 100 Ευρώ στο Ταμείο του Συνδικάτου για τα δικαστικά έξοδα, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ν. Γιαννόπουλος και ο Γ. Γραμματέας Θ. Κυριακίδης.

Την έντονη αντίθεσή τους στις επιθέσεις που δέχεται το Συνδικάτο και τη συμφωνία τους με την αγωνιστική, ταξική πολιτική που ακολουθεί εξέφρασαν και πολλά μέλη της διοίκησης των εργοστασιακών σωματείων από πολλά γνωστά εργοστάσια του κλάδου.

Η συγκέντρωση ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, που, εκτός από την καταδίκη των δικαστικών αποφάσεων, περιέχει το αίτημα για την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ από όλους τους εργοδότες της Β. Ελλάδας και την άμεση εφαρμογή του 35ωρου-7ωρου - 5θήμερου. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ «ΠΑΪΡΗΣ»
Απολύει παλιούς εργάτες για να πάρει συμβασιούχους

Αποθρασυμένοι εργοδότες και εκμεταλλευόμενοι την κυβερνητική κάλυψη προχωρούν καθημερινά στην εφαρμογή κάθε αντεργατικού μέτρου για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Ετσι προχωράει και η εργοδοσία του εργοστασίου πλαστικών ΠΑΪΡΗΣ στον Ασπρόπυργο, η οποία εξήγγειλε 7 απολύσεις μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη και άλλες τόσες το Γενάρη με στόχο να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των εργαζόμενων αορίστου χρόνου με συμβασιούχους που θα τους έχει με λιγότερα δικαιώματα και διαρκώς ομήρους.

Οι περίπου 250 εργαζόμενοι του εργοστασίου - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - εργάζονται εκεί πάνω από 6-7 χρόνια και είναι αναστατωμένοι, καθώς βρίσκονται ανυπεράσπιστοι στις ορέξεις του εργοδότη, ο οποίος έχει επιβάλλει καθεστώς τρομοκρατίας. Το πρόβλημα τελικά έφτασε στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, από καταγγελία ενός εργαζόμενου και η διοίκησή του αναγκάστηκε να κηρύξει δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας για τη Δευτέρα 6 με 8 το πρωί, ενώ χτες μέλη της διοίκησης επισκέφτηκαν το εργοστάσιο και συναντήθηκαν με τον εργοδότη.

Ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας που υπάρχει είναι ότι ο εργοδότης θέλησε να απαγορεύσει στους συνδικαλιστές να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους και να μιλήσουν μαζί τους. Κάτι όμως που τελικά δεν κατάφερε, παρά τις φωνές στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου ότι διακόπτουν την παραγωγή, δείχνοντας τα «δόντια» του σε όποιον εργαζόμενο ήθελε να μιλήσει.

Ο ίδιος στη συνάντηση, για να δικαιολογήσει τις απολύσεις επικαλέστηκε ότι έχει μείωση της παραγωγής, αλλά όπως ο ίδιος αποκάλυψε, από το Φλεβάρη θα αρχίσει να προσλαμβάνει συμβασιούχους. Αντίθετα όμως, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, για να προλάβουν την παραγωγή κάνουν καθημερινά υπερωρίες και εργάζονται και Σαββατοκύριακα, ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες, αφού τους έχει απαγορευτεί μέχρι και το δεκάλεπτο διάλειμμα που δικαιούνται.

Σήμερα οι συνδικαλιστές του ΕΚ Ελευσίνας θα πάνε και πάλι στο εργοστάσιο μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και έχουν προειδοποιήσει τον εργοδότη ότι αν δεν κάνει πίσω στις απολύσεις, θα προχωρήσουν στην κήρυξη απεργίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ