ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι διεθνείς αντιπροσωπείες συναντήθηκαν με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τους αντιπροσώπους των 20 οργανώσεων νεολαίας άλλων χωρών που παρακολουθούν τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποδέχτηκε τις ξένες αντιπροσωπείες και τους απευθύνθηκε ως εξής:

«Ελπίζω η ΚΝΕ να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε η διαμονή σας εδώ να είναι ευχάριστη και δημιουργική και, βεβαίως, η ανταλλαγή πείρας ανάμεσα στις Κομμουνιστικές Νεολαίες μέσα από τη συμμετοχή στα συνέδρια ή σε άλλες συναντήσεις είναι πολύτιμη, χρειάζεται να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα.

Διότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, διεθνώς, στην Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή, στη Μ. Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ελλάδα, είμαστε μέσα στην οικονομική κρίση. Η Ελλάδα ξέρετε περνά μια βαθιά καπιταλιστική κρίση πολλά χρόνια τώρα. Αλλες χώρες της Ευρώπης και ισχυρές οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση είτε έχουν στασιμότητα και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να βυθιστούν και αυτές σε βαθιά οικονομική κρίση. Επίσης, διεθνώς η κατάσταση δεν είναι καλή. Υπάρχει καθυστέρηση ήδη στις οικονομίες και άλλων μεγάλων ισχυρών οικονομιών, όπως είναι η Ρωσία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, και βέβαια στις εκτιμήσεις μας είναι ότι δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα είτε κάποιες χώρες περάσουν σε μικρή ανάπτυξη της οικονομίας είτε άλλες να βυθιστούν σε κρίση. Δεν αποκλείεται, όμως, συγχρονισμός αυτής της κρίσης τα επόμενα χρόνια και στην Ευρώπη και διεθνώς.

Και βέβαια εμείς, ως κομμουνιστές, ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει πόλεμος, γενικευμένος ιμπεριαλιστικός πόλεμος εκτός από τις περιφερειακές συγκρούσεις, επεμβάσεις κλπ., που έτσι και αλλιώς είναι σε εξέλιξη.

Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε πως τα κόμματά μας, το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα αλλά και οι κομμουνιστικές νεολαίες, ταυτόχρονα, στο πλευρό των κομμάτων τους θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε, να μελετάμε τις εξελίξεις και να διαμορφώνουμε όπου και με όποιους είναι δυνατό μια κοινή στρατηγική.

Το Κόμμα μας στο 19ο Συνέδριο έβαλε τρία κεντρικά ζητήματα που θέλουν αντιμετώπιση, χάραξη ενιαίας στρατηγικής από τα κομμουνιστικά εργατικά κόμματα, από το εργατικό - λαϊκό κίνημα όλων των χωρών.

Αυτά είναι η στάση των κομμουνιστικών κομμάτων, του κομμουνιστικού εργατικού κινήματος απέναντι σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Με ποια γραμμή, με ποια στρατηγική πρέπει να οδηγήσουμε την εργατική τάξη, τους λαούς των χωρών μας. Δηλαδή πώς οι λαοί, τα κινήματα, τα κόμματα δε θα μπουν κάτω από ξένες σημαίες αλλά θα παλέψουν για την οργάνωση αυτοτελώς της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην αστική τάξη των χωρών τους, ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια δηλαδή σε αυτούς που έχουν την εξουσία, για την κατάκτηση της δικής τους εξουσίας.

Το δεύτερο κομβικό ζήτημα που θέσαμε εμείς στο Συνέδριο μας ήταν αυτό των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, των συμμαχιών των ιμπεριαλιστών, των διαφόρων διακρατικών ενώσεων που παρουσιάζονται ως λύσεις για τους λαούς, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ ή άλλες τέτοιες περιφερειακές καπιταλιστικές ενώσεις που όμως οδηγούν σε νέα δεσμά τους λαούς, σε νέα εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, σε αντιλαϊκά μέτρα για τους λαούς όλων των χωρών και στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Εμείς ως Κόμμα θεωρούμε ότι μόνη λύση είναι η αποδέσμευση από τέτοιους καπιταλιστικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και διακρατικές ενώσεις και η πάλη όλων των λαών σε συντονισμό για την ανατροπή του καθενός στη χώρα του και συνολικά ή στην Ευρώπη ή σε άλλες ηπείρους αυτού του βάρβαρου συστήματος και αυτών των ενώσεων και οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας.

Και το τρίτο ζήτημα είναι η συμμετοχή ή όχι σε αστικές κυβερνήσεις διαχείρισης στα πλαίσια του καπιταλισμού και στα πλαίσια αυτών των ενώσεων. Αντλώντας από τη δική μας πείρα, την εκατοντάχρονη σχεδόν, ως κόμμα από τέτοιες ανάλογες στρατηγικές και τακτικές του παρελθόντος αλλά και παρακολουθώντας και αξιοποιώντας την πείρα και άλλων χωρών και άλλων κομμάτων στην Ευρώπη, θεωρούμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα -μιλάμε για την Ελλάδα αλλά και κάθε άλλη χώρα κατά τη γνώμη μας- δεν πρέπει να συμμετέχει σε τέτοιες κυβερνήσεις αντιλαϊκής διαχείρισης, γιατί τότε οδηγείται σε παροπλισμό το κίνημα, διαλύεται το κομμουνιστικό κίνημα και βεβαίως γίνεται έρμαιο στις ορέξεις των αστών, αυτών που έχουν την εξουσία.

Γι' αυτό και για τη χώρα μας επιλέξαμε τη στρατηγική της οικοδόμησης της κοινωνικής Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον καπιταλισμό και με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία, μια διακυβέρνηση τέτοια η οποία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα μας αποδεσμεύσει από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο της χώρας, τα μονοπώλια, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε, ανεξάρτητα από τις απόψεις που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα για τη χώρα του ή για την Ευρώπη ή για διεθνή ζητήματα, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και τις διαφορετικές και αυτές που συμφωνούμε και βεβαίως να διαμορφώνουμε ή να κάνουμε προσπάθεια να διαμορφώνουμε στην πορεία κοινές στάσεις, κοινή στρατηγική, όπου μπορούμε βεβαίως, αλλά οπωσδήποτε κοινή στάση πάλης και αλληλεγγύης για προβλήματα στα οποία έτσι και αλλιώς συμφωνούμε. Γι' αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σας υποσχόμαστε, με αφορμή και αυτήν τη σύντομη συνάντηση, ότι θα συνεχίσουμε το διεθνιστικό μας καθήκον της αλληλεγγύης, της πάλης, της φιλίας με όλους τους λαούς του κόσμου. Υπερασπιζόμενοι το λαό της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, όλων των ηπείρων, το λαό της Παλαιστίνης, το συριακό λαό, άλλους λαούς στην περιοχή, για να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, έτσι όπως είναι το καθήκον μας εδώ στην περιοχή και όπως το θέτουμε και εμείς και το ΑΚΕΛ, για την περιοχή της Ευρασίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, στην Ασία, στην Αφρική, με όλους τους λαούς του κόσμου που αυτή τη στιγμή υποφέρουν από τα καπιταλιστικά δεσμά, από το ιμπεριαλιστικό σύστημα».

Παρούσα τώρα, τότε, ως το σοσιαλιστικό αύριο...

Ενα όμορφο βίντεο καλωσόρισε τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους στο Συνέδριο στην εναρκτήρια εκδήλωσή του το απόγευμα της Πέμπτης. Ηταν ένα σύντομο ταξίδι στην πενηντάχρονη σχεδόν παρουσία της πρωτοπόρας Οργάνωσης της Νεολαίας, στους αγώνες τους οποίους ήταν και είναι συνεχιστής, στην προοπτική. Μία συνοπτική οπτικοακουστική απεικόνιση της ταυτότητας της πρωτοπόρας Οργάνωσης της Νεολαίας.

Το βίντεο ξεκίνησε από την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια νέοι στην Ελλάδα και στον «παράδεισο» της ΕΕ, χωρίς να μένει στις διαπιστώσεις. Λέει με το όνομά τους ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που ταυτόχρονα οδηγεί σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ότι κάποιοι σήμερα τάζουν στο λαό ψίχουλα για να εξασφαλιστεί ότι την πίτα θα συνεχίζουν να την αρπάζουν οι λίγοι.

«Δε συμβιβαζόμαστε», «έχουμε συμφέρον να παλέψουμε για μια καλύτερη ζωή», είναι το μήνυμα των νέων κομμουνιστών και οι κόκκινες σημαίες, οι σκηνές από τους μικρούς καθημερινούς και μεγάλους αγώνες των νέων κομμουνιστών στο πλευρό του ΚΚΕ γεμίζουν την οθόνη.

Περνούν εικόνες από την Παρισινή Κομμούνα, τη μεγάλη Επανάσταση του Οκτώβρη του 1917, όταν αποδείχτηκε πως οι καταπιεσμένοι μπορούν να ζήσουν χωρίς τους καταπιεστές τους. «Οι αντεπαναστατικές αλλαγές στο τέλος του 20ού αιώνα δεν άλλαξαν το χαρακτήρα της εποχής. Η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό». «Το πισωγύρισμα της Ιστορίας δε μας τρομάζει», είναι το μήνυμα που δίνει η ΚΝΕ μέσα από το βίντεο.

Ποίηση, εικόνα, μουσική, μορφές τέχνης που ενέπνευσε η Ιστορία της συνοδεύει την αναδρομή στην ίδρυση και τις «ρίζες» της ΚΝΕ. Από τα πρώτα έντυπα το 1968, όταν ιδρύθηκε σε συνθήκες παρανομίας με απόφαση του ΚΚΕ. Μορφές εμβληματικών μορφών που άφησαν το αποτύπωμά τους προβάλλονταν στην οθόνη προκαλώντας χειροκροτήματα, τα εμβλήματα της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της Δημοκρατικής Νεολαίας, της Νεολαίας του ΔΣΕ. «Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά, τραβούν πολύ μακριά», ακούγονται τα λόγια του ποιητή για τα παιδιά της Οργάνωσης, που από την ίδρυσή της, στην πάλη στο πλευρό του ΚΚΕ, έχει βάλει τη σφραγίδα της στους αγώνες της νεολαίας, καλλιεργεί πλατιά αξίες και πρότυπα που συγκρούονται με τη σήψη που γεννά ο καπιταλισμός, το παράδειγμά της ανυπότακτης στάσης ζωής, τα ιδανικά και τις αξίες του επιστημονικού σοσιαλισμού, τον πατριωτισμό συνδεδεμένο με τον ταξικό αγώνα.

Βράβευση για το διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας

Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» οργανώνουν εκδήλωση για τους φωτογράφους, γραφίστες, εικαστικούς και άλλους δημιουργούς που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό Αφίσας και Φωτογραφίας τον οποίο είχαν προκηρύξει για το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στα Πατήσια (Λ. Πατησίων 252). Οι δημιουργοί των τριών καλύτερων αφισών που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή, θα πάρουν ως έπαθλο την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για τον Σικέιρος, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό.

Μετά τη βράβευση, θα ακολουθήσει συζήτηση για νέες, αντίστοιχες, πρωτοβουλίες στα πλαίσια του Φεστιβάλ και του «Οδηγητή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ