Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 1η έκδοση - αριθ. φύλλου: 12022

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογία για άρση των συνεπειών από τη διαθεσιμότητα

Επανακατατέθηκε επικαιροποιημένη και προβλέπει την επιστροφή όλων στη δουλειά, με σχέση μόνιμης και σταθερής εργασίας


ΣΕΛ.  8
ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Τα 4σέλιδα: «Κομματική Ζωή & Δράση» και «Διεθνή & Οικονομία»

Ρεπορτάζ από την πολιτική δράση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

«Σύγχρονη Εποχή»: Πολύτιμη εκδοτική δραστηριότητα

Ενεργειακή πολιτική στο φόντο επικίνδυνων ανταγωνισμών


ΣΕΛ.  9  -  16

Αγιατρευτη η σήψη του συστήματος

Απόδειξη γιατί ο λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές και δυναμώνοντας το ΚΚΕ

Το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται, μετά και τις καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας βουλευτή, σε ένα παρασκήνιο μεθοδεύσεων, παζαριών και πολιτικών παιχνιδιών, εντελώς αποκρουστικό και ξένο προς το λαό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, δίνουν μια γερή κατραπακιά σε όσους προσπαθούν να πείσουν ότι ένα πιο επεκτατικό μείγμα διαχείρισης θα σημάνει το τέλος της λιτότητας και των μέτρων σε βάρος του λαού. Αλλά και σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι, με τη δική τους πολιτική, τα μνημόνια τελειώνουν.

Βασικό θέμα συζήτησης για τους ηγέτες των 28 κρατών - μελών ήταν «η τόνωση των επενδύσεων και η αντιμετώπιση της αποτυχίας των αγορών στην Ευρώπη», σε συνθήκες που τα σύννεφα της ύφεσης μαζεύονται ξανά απειλητικά πάνω από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σημειώνουν: «Η νέα έμφαση στις επενδύσεις, σε συνδυασμό με τη δέσμευση των κρατών - μελών να εντατικοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιδιώξουν φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση, θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη».

Με άλλα λόγια, συστατικό στοιχείο της φιλοαναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ, και κατ' επέκταση των κρατών - μελών της, είναι να συνεχιστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή η λιτότητα για το λαό!

Βέβαια, η προσπάθεια της ΕΕ να παρουσιάσει σε αντιδιαστολή τις επενδύσεις με τις «αγορές» συνιστά λαθροχειρία, αφού χωρίς τις «αγορές», όπου τα μονοπώλια συγκεντρώνουν το χρήμα όταν δεν το «ρίχνουν» στην παραγωγή, επενδύσεις δε γίνονται. Δηλαδή, το ίδιο χέρι που κάνει τις επενδύσεις, είναι αυτό που κινεί και τις «αγορές», ανάλογα με το πού αποκομίζει μεγαλύτερο κέρδος.

Αυτό επιβεβαιώνει στα συμπεράσματα και η Σύνοδος Κορυφής, καθώς «ζητεί να συσταθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στον Ομιλο ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) με στόχο την κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις κατά την περίοδο 2015 - 2017».

Τα χρήματα αυτά είναι το γνωστό και πολυδιαφημισμένο «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο, όπως λένε, θα διοχετευθεί στην αγορά και θα επιταχύνει την ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα αυτά θα δοθούν με τη μορφή δανείων σε μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις, αξιοποιώντας τα αντιλαϊκά μέτρα σε κάθε κράτος - μέλος, που έχουν ρίξει στα Τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης.

Να, λοιπόν, η ουσία της αλλαγής του μείγματος διαχείρισης και του εμπλουτισμού του με περισσότερα επεκτατικά στοιχεία που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ: Τα μονοπώλια παίρνουν τον μποναμά και ο λαός συνεχίζει να στενάζει από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (βλέπε ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) και τη δημοσιονομική εξυγίανση, που σημαίνει λιτότητα «και των γονέων»...

Οσο για τη συγκυβέρνηση, που λέει ότι το δικό της μείγμα οδήγησε στο τέλος των μνημονίων, τα συμπεράσματα της Συνόδου γράφουν: «Ο στενότερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, έχει ουσιώδη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης».

Θυμίζουμε ότι βασικό στοιχείο του «στενότερου συντονισμού» είναι τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα» και τα άλλα μνημόνια διαρκείας, με τα οποία το κεφάλαιο στην ΕΕ και οι κυβερνήσεις του δένουν χειροπόδαρα τους λαούς...


11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζονται μέσα σε μαχητικό κλίμα οι εργασίες του - ολοκληρώνεται αύριο

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τους αντιπροσώπους των 20 οργανώσεων νεολαίας άλλων χωρών που παρακολουθούν τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.


ΣΕΛ.  6

Προσφορά

Στη μνήμη των Παπασπύρου Σπύρου, Γράσσου Μίμη, Μπρίτσα Γιάννη (Γλάρου) και Κόντε Αλκη, του ΕΠΟΝίτη με συμβολή στην προπαγάνδα με προκηρύξεις, τρικ, τα οποία τυπώνονταν στο μικρό τυπογραφείο του αγωνιστή πατέρα του Αντώνη Κόντε, μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν σε μάχες της Αθήνας τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, ο Φρίξος προσφέρει στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ.Με αλχημείες προετοιμάζουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

ΣΕΛ.  17
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάσχουν το σπίτι ανέργου για χρέος 837 ευρώ!

Αμεση παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Μενεμένης και του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Εφορία Αμπελοκήπων


ΣΕΛ.  24


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org