ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Αγροτοθύελλα» και στα Τρίκαλα!

Η αγροτιά αποφασισμένη να κλιμακώσει και να συντονίσει πανελλαδικά την πάλη της για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Το χτεσινό, πρωτοφανές σε συμμετοχή αγροτών και τρακτέρ, συλλαλητήριο των Τρικάλων έρχεται ως συνέχεια εκείνων που πραγματοποιήθηκαν, με ανάλογη επιτυχία, την περασμένη βδομάδα στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα κι αποδεικνύει ότι το σύνολο της θεσσαλικής αγροτιάς βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στηριζόμενοι στη δύναμη του δίκιου τους και περιφρουρώντας την ενότητά τους, οι Θεσσαλοί αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους - αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του Νομού Καρδίτσας, όπου θα συζητηθεί η πορεία κλιμάκωσης του αγώνα και την ερχόμενη Παρασκευή γίνεται το συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στον Τύρναβο - κι είναι έτοιμοι να συντονίσουν τα αγωνιστικά βήματά τους με τους συναδέλφους τους όλης της Ελλάδας.

Οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και μακρύς, δηλώνουν πως έχουν την υπομονή και την επιμονή να τον φέρουν εις πέρας και διαμηνύουν, προς όλες τις κατευθύνσεις, πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις «πολεμίστρες», αν δεν «πείσουν» τους πάντες - καλόβουλους και κακόβουλους - ότι για να υπάρξει παρόν και μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς, είναι ανάγκη ν' ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική και να εφαρμοστεί μια άλλη, μια φιλοαγροτική πολιτική που θα αναπτύσσει την παραγωγική βάση της χώρας μας και θα ικανοποιεί τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Στις επάλξεις του αγώνα περιμένουν οποιονδήποτε επιχειρήσει ν' αναμετρηθεί με τη δύναμη του δίκιου τους κι όποιον δηλώνει ότι θέλει να συζητήσει μαζί τους. Αλλά δεν αποδέχονται συζητήσεις «περί ανέμων και υδάτων», ή για το πόσες και ποιες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένο να κάνει το αγροτικό κίνημα ή απλώς για την επίλυση κάποιων, επιμέρους και μεμονωμένων, προβλημάτων των αγροτών, που θα τα ξαναβρούν, σε λίγο, μπροστά τους. Βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως τα ιεραρχούν και τα προβάλλουν οι ίδιοι, παλεύοντας στους δρόμους. Διότι και στο παρελθόν οι κυβερνώντες ζήτησαν διάλογο από τους αγρότες κι αποδείχτηκε ότι δεν ήθελαν να τους ακούσουν, για να δώσουν μακροπρόθεσμη κι ουσιαστική λύση στα αγροτικό πρόβλημα, αλλά επιχειρούσαν, μέσω του «διαλόγου», να επιβάλουν την, άνευ όρων, «παράδοση» της μαχόμενης αγροτιάς.

«Δεν ξανάγινε»

Ηταν συγκλονιστικό το χτεσινό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα.

Χιλιάδες αγρότες, που ήρθαν από κάθε γωνιά του νομού και πάνω από 1.000 τρακτέρ, που ξεκίνησαν, σε φάλαγγες, από τα καμποχώρια, «κατέλαβαν» το κέντρο της πόλης.

«Δεν ξανάγινε αυτό», έλεγαν οι αγροτοσυνδικαλιστές και συμπλήρωναν με νόημα: «Και πού είστε, ακόμα...».

Οι ομιλίες στην τεράστια συγκέντρωση άρχισαν με το χαιρετισμό της Φρίντας Καλογήρου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών, η οποία αναφέρθηκε στα βάσανα, τις αγωνίες και τους αγώνες της Ελληνίδας αγρότισσας και στο βήμα ακολούθησε ο Φ. Σαλαγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Αλληλεγγύη».

Στην ομιλία του ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», κατήγγειλε τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ, που - όπως τόνισε ο ομιλητής - «έντρομος από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου κι ευρισκόμενος σε κατάσταση σύγχυσης, άρχισε να κατηγορεί και να συκοφαντεί το αγροτικό κίνημα». Και ο Σπ. Τσιοτινός συνέχισε λέγοντας: «Οχι, κύριε υπουργέ, δεν υποκινούμαστε από κανένα, παρά μόνο από τα τεράστια κι εκρηκτικά προβλήματα, που μας δημιουργεί η πολιτική την οποία υπηρετείτε».

Κοινός ο αγώνας

Μιλώντας για τις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα της αγροτιάς, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης προσπαθούν να πλαγιοκοπήσουν το αγροτικό κίνημα. Εξαπολύουν τα διάφορα "βαποράκια" για να υπονομεύουν την ενότητά μας. Καλλιεργούν τη θολούρα και την ηττοπάθεια, "σπέρνουν" το ψέμα και την απάτη. Ομως ο αγροτικός κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε... Αδικα πασχίζουν να μας χωρίσουν σε κόκκινους, πράσινους, μπλε. Θα τους απογοητεύσουμε, θα διαφυλάξουμε την ενότητά μας ως κόρη οφθαλμού».

Στη συνέχεια ο Σπ. Τσιοτινός αναφέρθηκε στην κοινότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα τα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Δεχόμαστε - είπε - ολομέτωπη επίθεση όχι μόνο με την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, αλλά και με την κατάργηση της δωρεάν Παιδείας και Υγείας, με τα αντιασφαλιστικά μέτρα, με τους τρομονόμους κ.ά., για να τονίσει την ανάγκη του κοινού αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και πλήττει το ίδιο βάναυσα αγρότες και εργάτες, βιοτέχνες και μικρέμπορους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα αιτήματα των αγροτών, που, ανάμεσα στ' άλλα, ζητούν:

  • Την κατάργηση του κανονισμού για το βαμβάκι, την απαλλαγή των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για την παραγωγή που θα σοδέψουν από τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 νοικιασμένα.
  • Τη μη κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά και την αύξηση των δικαιωμάτων καλλιέργειας των καπνοπαραγωγών.
  • Την κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας και την αύξηση των δικαιωμάτων καλλιέργειας στα σιτηρά, καθώς και την απόδοση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από την ξηρασία.
  • Να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο τομέα και να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα αρδευτικά έργα, για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές, για να χτυπηθεί η κερδοσκοπία και η ακρίβεια στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
ΒΑΜΒΑΚΙ
Καραμπινάτος αποπροσανατολισμός

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επικαλούμενη «παρατυπίες» και «κυκλώματα», βγάζει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες πραγματικής παραγωγής

Με νέα «φτηνά» επικοινωνιακά τρικάκια επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να «φουσκώσει» το δήθεν ενδιαφέρον της για το βαμβάκι και κυρίως να εξαπατήσει και αποπροσανατολίσει τους αγωνιζόμενους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς και την κοινή γνώμη. Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο - για οφθαλμοφανείς λόγους δημιουργίας εντυπώσεων - πως εντοπίστηκε «κύκλωμα παράνομης συγκέντρωσης βαμβακιού». Και η διατύπωση αυτή ήρθε να δώσει τροφή στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα, αθηναϊκά και επαρχιακά, για ρεπορτάζ και τίτλους περί καταπολέμησης των απατών και του αέρα στο βαμβάκι.

Χτες στο υπουργείο Γεωργίας, υπουργός και υφυπουργοί παραχώρησαν... «ειδική» συνέντευξη Τύπου και βγήκε και σχετική ανακοίνωση, αλλά δεν έγινε αναφορά σε «κυκλώματα». Εγινε μόνο λόγος για «σημαντικές παραβάσεις και παρατυπίες». Γι' αυτό, όπως δήλωσε ο Γ. Δρυς κάνοντας την εισαγωγή της δημοσιοποίησης της μεγάλης αυτής επιτυχίας... του ΟΠΕΚΕΠΕ και της κυβέρνησης, «το υπουργείο Γεωργίας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών». Και αμέσως μετά έφυγε για να πάει στις Βρυξέλλες για... να υπερασπιστεί, λέει, τα συμφέροντα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών και καπνοπαραγωγών.

Η ουσία είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έστησε ένα ολόκληρο σκηνικό κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών, που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλία, ενάντια στον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι και στις συνακόλουθες κυβερνητικές αποφάσεις. Ετσι ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν 10 παράνομες αλάνες σε Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη με 3.150 τόνους βαμβακιού, δίνοντας και ονόματα μεσιτών... στη δημοσιότητα, καθώς και έξι εκκοκκιστήρια στα οποία φέρεται να παραδόθηκαν χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των παραγωγών συνολικά 2.232 τόνοι. Οπως ειπώθηκε χτες, επίκειται και υπουργική απόφαση με «τσουχτερά πρόστιμα» και οι παραπάνω ποσότητες χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμες.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που με «παράνομα» μέσα επιχειρεί να περιορίσει την επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού, ανακοινώνει παρατυπίες που έγιναν με βάση τα όσα ορίζουν δικές της αποφάσεις και εγκύκλιοι, οι οποίες ως μόνη επιδίωξη είχαν να πετύχουν το προαναφερόμενο σχέδιο. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι 3.150 τόνοι που βρέθηκαν στις 10 παράνομες αλάνες είναι «παράτυποι» με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Σεπτέμβρη που καταργούσε τις αλάνες, αλλά δεν είναι αέρας. Είναι πραγματικές ποσότητες παραγωγής, που ανήκουν σε συγκεκριμένους βαμβακοπαραγωγούς. Το ίδιο ισχύει και με τους 2.232 τόνους, που δεν παραδόθηκαν αυτοπροσώπως στα 6 εκκοκκιστήρια. Η παρατυπία εδώ έγκειται στην ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς και σε μια εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12/11, η οποία καταργούσε όλες τις εξαιρέσεις αυτοπρόσωπης παράδοσης βαμβακιού. Και το ερώτημα που προκύπτει, ανάμεσα σε άλλα, είναι: Τι θα πει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αν οι θιγόμενοι βαμβακοπαραγωγοί, που αποδεδειγμένα έβγαλαν αυτή την παραγωγή, προσφύγουν στη Δικαιοσύνη;

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Η τιμή θα είναι ... καλύτερη από τη χειρότερη

Αποκαλυπτικός και ταυτόχρονα προκλητικός ήταν ο Κ. Σημίτης, μιλώντας για τους αγρότες. Ερωτηθείς αρχικά για τις κινητοποιήσεις, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποφάσεις για "μπλόκα"». Οπως ανέφερε, «υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με δύο προϊόντα: Το ένα προϊόν είναι ο καπνός. Αύριο - συνέχισε - στην ΕΕ πρόκειται να συζητηθεί το θέμα αυτό. Η ΕΕ δεν έχει πάρει απόφαση. Η Ελλάδα θα εναντιωθεί σε σχετικές αποφάσεις». Οσον αφορά στο βαμβάκι, ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να περιορίσει το όλο πρόβλημα στη φετινή τιμή και τους ελέγχους. «Θα πρέπει - είπε - να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να προκύψει η τελική τιμή, η οποία, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να προσδιοριστεί, λόγω του καθεστώτος της συνυπευθυνότητας. Νομίζω - κατέληξε - πως αυτή η τελική τιμή δε θα είναι, βεβαίως, η υψηλή περσινή τιμή, αλλά δε θα είναι και η χαμηλή τιμή, την οποία υπολογίζουν μερικοί ότι θα προκύψει. Θα είναι καλύτερη»...

Λίγο αργότερα, δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις των αγροτών έγιναν και από τον Κ. Λαλιώτη, ο οποίος επιδόθηκε σε αναφορές για τους «στενούς δεσμούς» του κόμματός του με την αγροτιά. Βεβαίως, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη ΝΔ, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι ένα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού λαού επιχειρείται (ξανά) να αξιοποιηθεί σαν «μπαλάκι» του δικομματικού «πινγκ - πονγκ»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ