ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερώματα για τον Μπ. Μπρεχτ

Το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου οργανώνει Διεθνές Φεστιβάλ, που φέτος αφιερώνεται στον Μπρεχτ,με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος εντάσσεται και η παράσταση με το έργο "Η όπερα της πεντάρας" των Μπρεχτ - Βάιλ,που ανεβαίνει, αύριο, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου.Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου,της Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.Στην παραγωγή συνεργάζεται και η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου.Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Σωτηρίας Ματζίρη,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου και χορογραφίες Αλίκης Καζούρη.Τη διεύθυνση Ορχήστρας έχει ο Συμεών Κόγκαν.Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νίκος Αλεξίου, Κερασία Σαμαρά, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Γιαμαλή, Ελένη Σταμίδου, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Αθανασίου, Δημήτρης Βογιατζής, Δημήτρης Γεωργαλάς, Γιάννης Κοτσαρίνης, Θοδωρής Μπουζιάκος, Δημήτρης Ντάσιος, Σταμάτης Παγασαίος, Χρήστος Πλαϊνης, Θάνος Δερμάτης κ. ά. Το έργο θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στη Λυρική Σκηνή,στις 27, 28 και 29 του Νοέμβρη.

  • Βασισμένο στο διήγημα "Τέσσερις άντρες και μια παρτίδα πόκερ",το θεατρικό έργο "Τζόνυ ο τυχεράκιας" αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στον κόσμο του Μπρεχτ.Η παράσταση, που είναι συμπαραγωγή του Μουσικού Θεάτρου Βόλου,του Μεγάρου Μουσικής και του θεάτρου "Μουνζόντουρμ" της Φραγκφούρτης, παρουσιάζεται, αύριο και την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Ελενα Βάλντμαν,σχεδιάστρια, σκηνοθέτις και σκηνογράφος της παράστασης, χρησιμοποιεί φωνές μαγνητοφωνημένες και "παντρεμένες" με τη μουσική, με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ στο οπτικό πεδίο του θεατή συνδυάζει προβολές βίντεο και διαφανειών με έναν ηθοποιό - χορευτή που κινείται μπρος και πίσω από τις οθόνες. Η ελληνική μετάφραση είναι της Ελένης Βαροπούλου,η μουσική του Δημήτρη Μαραγκόπουλου.Αφηγητής ο Κώστας Γαλανάκης και χορευτής ο Φ. Μπάχμαν.
  • Στο Υπερώο του θεάτρου "Αθηνά" έχει σήμερα πρεμιέρα η Εταιρεία Θεάτρου "Θεώρημα",με το έργο του Λαρς Κλύμπεργκ "Οι Υδροχόοι",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζαμπουλάκη,μετάφραση - απόδοση Θάνου Βόβολη και Γιώργου Ζαμπουλάκη,σκηνικά - κοστούμια Θάνου Βόβολη και οργάνωση οπτικού υλικού Νίκου Δέδε. Παίζουν: Βασίλης Ευταξόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης.Με το έργο αυτό το "Θεώρημα" τιμά τους δύο μεγάλους καλλιτέχνες Μπρεχτ και Αϊζενστάιν,που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή τους. Μέσα σ' ένα τρένο που πηγαίνει από το Βερολίνο στη Μόσχα, συνταξιδεύουν οι δύο μεγάλοι διανοητές του αιώνα μας.
  • Πρεμιέρα, σήμερα και στο θέατρο "Αττις",όπου επαναλαμβάνεται "Το Χρήμα" του Μπρεχτ,που ανεβαίνει σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου,σκηνικά Δήμου Τσιγκάκου.Στα κρουστά ο Τάσος Δήμας.Παίζουν: Σοφία Μιχοπούλου, Σοφία Χιλλ και Χρήστος Λύγκας.
Το 1999 με τον Νίκο Γκάτσο

Αφιερωμένο στον ποιητή της "Αμοργού", Νίκο Γκάτσο, είναι το ημερολόγιο του 1999, που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις "Διάμετρος" της Χαλκίδας, στη σειρά "Συγγραφείς στο χρόνο", με φιλολογική επιμέλεια του Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου και καλλιτεχνική επιμέλεια Ξανθίππης Μίχα - Μπανιά. Το ημερολόγιο - ημερολογιακό αλλά και φιλολογικό - προτάσσει μικρό βιογραφικό σημείωμα για τον ποιητή και προλογικό σημείωμα του επιμελητή.

Το φιλολογικό μέρος (σελ. 208 - 280) περιλαμβάνει τις ενότητες: "Ο πρώτος Γκάτσος" με προπολεμικά ποιήματα. "Μικρά κριτικά κι ένα παραμύθι" με κείμενά του για τους Πολ Βαλερί και Σικελιανό και το ημιτελές αφήγημα "Η λίμνη Καλιάμπα". "Γυρίζοντας τα ξένα στη γλώσσα μας", με αποσπάσματα από ανέκδοτες μεταφράσεις του. Ποιήματα και κείμενα για τον Γκάτσο από τους Ν. Βαλαωρίτη, Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη, Μ. Χατζιδάκι, Αγ. Δημητρούκα κ.ά. Τέλος, υπάρχει συνοπτικά η εργογραφία του ποιητή και πίνακας αφιερωμάτων και βιβλίων για τον Γκάτσο.

Το "Το παιχνίδι των ρόλων" του Λουίτζι Πιραντέλο παρουσιάζει ο θίασος "Πράξη" (Α' Σκηνή) στο "Θέατρο οδού Κεφαλληνίας",σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη,σκηνικά Κοσμά Εμμανουήλ,κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ.Το έργο, που γράφτηκε το 1918 και βασίζεται στο διήγημα "Καθένας με το ρόλο του",στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε το 1971 από το "Θέατρο Τέχνης" σε μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Σοφοκλής Πέππας, Βασίλης Τσάγκλος, Κωνσταντίνος Ε. Μάριος, Μαρία Αναστασίου, Αντώνης Μομπαϊτζής, Μιχάλης Ελληνας, Γιώργος Παπαστυλιανός, Γιάννης Βαμβακίτης, Τάσος Κοντραφούρης, Πατρίκιος Κωστής.

Τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (Υπατείας 1β και Μητροπόλεως), διοργανώνει αφιέρωμα στο έργο του θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Χρυσούλη.Μιλούν: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Νίκος Διαμαντής, Γιώργος Μανιώτης, Γιώργος Πεφάνης.Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Ιλιάς Λαμπρίδου, Τάσος Χαλκιάς.

  • Θεατρικά κείμενα, βασισμένα στις ιδέες του Ρόμπερτ Μούζιλ, θα ερμηνεύσει αύριο και την Κυριακή (10μ.μ.) η Ρούλα Πατεράκη στη "Στοά του Βιβλίου".
  • Στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56), τη Δευτέρα (7.45μ.μ.), η Μάγδα Λαγωνίκα - Καρματζού θα μιλήσει με θέμα: "100 χρόνια από τη γέννηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ".
  • Σήμερα (7μ.μ.) στον "Παρνασσό" (πλατεία Καρύτση 8), η Ενωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον λογοτέχνη - δημοσιογράφο Κώστα Σαρδελή.
  • Σήμερα (8.30μ.μ.) στο "Σπίτι της Κύπρου" θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Ρέα Γαλανάκη.

Την πρόσφατη δημιουργία της παρουσιάζει η εκλεκτή ζωγράφος - χαράκτρια και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Εύα Μελά.Η έκθεσή της φιλοξενείται στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Παρουσιάζονται αυγοτέμπερες σε ξύλο και φρέσκο, με θέματα σχετικά με την ανθρώπινη φιγούρα και τοπία. Εργα γεμάτα ζωή, χρώμα και συναίσθημα. Δημιουργίες που διακρίνονται για την εκφραστική τους δύναμη, την απλότητα, αμεσότητα, καθαρότητα στο χρώμα και από τρυφερή αισθαντικότητα. Η έκθεση της Εύας Μελά στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" θα διαρκέσει μέχρι τις 27/11.

Τα "Υπόγεια Ρεύματα" ολοκληρώνουν τις εμφανίσεις τους "Δίπλα στο ποτάμι" (Λ. Κατσώνη 189), με συναυλίες τους, σήμερα και αύριο (10.30μμ) και φιλοξενούμενο τον Χρήστο Θηβαίο.

  • Η Κρίστη Στασινοπούλου και το συγκρότημά της, σήμερα και αύριο εμφανίζονται στο "Εμπριμέ" (Αγ. Μελετίου 38), με τα τραγούδια του "Υφαντόκοσμου", διασκευές τραγουδιών του κόσμου και την καινούρια της δουλιά, σε μουσική Στ. Καλυβιώτη.

"Ατέλειωτη παρτίδα" μέχρι και την Κυριακή στο "Μετρό" (Γκύζη 47 και Κάλβου 83), όπου εμφανίζονται οι Βαγγέλης Γερμανός, Βασίλης Καζούλης και Μίλτος Πασχαλίδης με τις κιθάρες τους. "Χάδια και χαστούκια", "Μπαράκια", "Κάτι που θα γυαλίζει", μα και "Κακές συνήθειες", σμιλεμένες με ταλέντο και ευαισθησία, είναι κάποιες από τις στιγμές της μελωδικής διαδρομής που διανύουν οι τρεις τραγουδοποιοί, στην εμφάνισή τους στο "Μετρό".

  • Μουσική και τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη και τη Μ. Ασία θα παρουσιάζει ο Χρίστος Τσιαμούλης μέχρι αύριο, στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111), με αφορμή το βιβλίο "Ρωμιοί Συνθέτες της Πόλης" των Χρίστου Τσιαμούλη - Παύλου Ερευνίδη και καλύπτει τη μουσική ιστορία στην Κωνσταντινούπολη, από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα. Μαζί του ο Χρήστος Αηδονίδης,ο ψάλτης Χρήστος Χαλκιάς,η Σοφία Παπάζογλου και η Κατερίνα Παπαδοπούλου.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • "Η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946 - 1949" (ΣΕ)
  • "Τσε, ο ηρωικός αντάρτης" (ΣΕ)
  • Γ. Τρικαλινός: "Ανασκαλεύοντας τη χόβολη της μνήμης" (ΣΕ)
  • Τ. Ψημμένος: "Αντάρτες στ' Αγραφα" (ΣΕ)
  • Π. Δαράκη: "Ταξίδι μνήμης και ονείρου" (ΣΕ)
  • Ρίτα Μπούμη - Παππά: "Θάλασσα γαλανομάτα" (ΣΕ)

Από την "Οπερα της πεντάρας"



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ