ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Εναρξη εργασιών με διαδήλωση

Στις 7 το απόγευμα, έξω από το "Βελλίδειο", θα διαδηλώνουν εργαζόμενοι και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, όταν μέσα στην αίθουσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ θα χειροκροτούν, ήδη, τον υπουργό Εσωτερικών

Με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης και τις ποικίλες αντιδράσεις των κοινοτήτων που αντιτάσσονται στον "Καποδίστρια", αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Στις 7 μ.μ., οι εργαζόμενοι στην ΤΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο συνεδριακό κέντρο "Βελλίδειο" στη ΔΕΘ, όπου πρόκειται να γίνει και η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Οι εργαζόμενοι ζητούν οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ, όχι στη διπλή φορολογία του πολίτη, διαχείριση των προσλήψεων με γνώμονα τις ανάγκες των δήμων και τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και συμπαράσταση των αιρετών στον αγώνα τους ενάντια στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που προβλέπεται από τον "Καποδίστρια".

Την κινητοποίηση αυτή στηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης κατά του "Καποδίστρια", εκπρόσωποι της οποίας πρόκειται να κάνουν αρκετές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ηδη, στο Νομό Θεσσαλονίκης σε δημοψηφίσματα σχετικά με το νόμο "Καποδίστρια" που πραγματοποιήθηκαν σε 9 κοινότητες, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων (το 97%) ψήφισε κατά του νόμου. Παρόμοια δημοψηφίσματα πραγματοποιούνται και αυτή την Κυριακή σε 9 κοινότητες του νομού.

Από την πλευρά της η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ σε συνέντευξη Τύπου χτες δήλωσε γενικώς πως περιμένει ότι "η πολιτεία μετά απ'αυτό το συνέδριο να αφουγκραστεί την αγωνία της ΤΑ και να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου τα προβλήματα να βρουν λύσεις". Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης, Απ. Κοιμίσης, αναφερόμενος στα μηνύματα που θέλει να περάσει το συνέδριο, έκανε καθαρό τον κυβερνητικό προσανατολισμό του και έφτασε να υποστηρίξει ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος της τεχνικής παρέμβασης για την αποσυγκέντρωση της κεντρικής εξουσίας προς τις Περιφέρειες, τη ΝΑ και τους δήμους, με τις συνενώσεις. Από εδώ και πέρα περνάμε στην περίοδο που υπάρχει ανάγκη να δουλέψουν αυτοί οι θεσμοί, πρόσθεσε.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Καθοριστική συνάντηση σήμερα

Καθοριστική, για την παραπέρα στάση τους, είναι η σημερινή - τρίτη - συνάντηση των νοσοκομειακών γιατρών με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει δείξει την πρόθεσή της να ενσωματώσει βασικές προτάσεις τους στο νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Και σήμερα στα Νοσοκομεία εξυπηρετούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, λόγω της απεργίας διαρκείας που αποφασίστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών. Νέα Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) θα γίνει αύριο, στις 11πμ, στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Σήμερα, στις 12 μ. οι γιατροί των Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και θα κάνουν πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο και θα περικυκλώσουν. Μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών - έχει προγραμματιστεί για τις 5μμ - θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η αντιπαράθεση των νοσοκομειακών γιατρών με την κυβέρνηση βρίσκεται στο ύψος των τακτικών αποδοχών και στον τρόπο υπολογισμού των εφημεριών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης να πληρώνονται οι εφημερίες κατ' αποκοπήν και ζητούν να είναι συνδεδεμένες με το βασικό μισθό.

Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής (κυμαίνονται σε 60 - 90%) οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη λύση θεσμικών αιτημάτων και την προώθηση ενός ικανοποιητικού ιατρικού μισθολογίου. Ειδικευόμενοι και νοσοκομειακοί προειδοποιούν πως αν δε δοθεί άμεσα λύση, θα προχωρήσουν σε καταλήψεις των νοσοκομείων τις ημέρες εφημερίας.

Στο μεταξύ, η απεργιακή επιτροπή των γιατρών του "Ιπποκράτειου" καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντισυναδελφική συμπεριφορά του προέδρου του Νοσοκομείου και καθηγητή Ιατρικής Π. Μεταξά, με αφορμή την προσπάθειά του να τρομοκρατήσει τους απεργούς.

Σε ανακοίνωσή της η απεργιακή επιτροπή αναφέρει ότι την ώρα που η ίδια διέκοψε τη λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων - στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων - και την απαιτούμενη καταβολή του "εξέταστρου" των 1.000 δραχμών, χωρίς να εμποδίζει την εξέταση των έκτακτων περιστατικών, ο Π. Μεταξάς άρχισε να απειλεί τους απεργούς με εισαγγελική παρέμβαση και να τους προτρέπει "να δοκιμάσουν την τύχη τους ως κουλουρτζήδες".

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 29 - 30 Νοέμβρη

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα γίνει στις 29 - 30 Νοέμβρη. Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΕΣΚ) Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων διοργανώνει το Σάββατο 22 Νοέμβρη, ώρα 10 π.μ., συζήτηση στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (Λ. Χασιάς, Αγιοι Ανάργυροι).

Η ΕΣΚ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους και τους γονείς παιδιών παραπληγικών και κινητικά αναπήρων να συμμετάσχουν στη συζήτηση, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική είναι οξυμένα και διαρκώς θα διογκώνονται όσο δε θα υπάρχει ενεργής, δραστήρια και αγωνιστική συμμετοχή.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η ΕΣΚ επιρρίπτει ευθύνες στις διοικήσεις των Συλλόγων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), "που, αποδεχόμενοι τα αντιαναπηρικά μέτρα, αποπροσανατολίζουν το κίνημα από αγωνιστικές διεκδικήσεις για ουσιαστικές λύσεις των οξυμένων προβλημάτων μας, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το πέρασμα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής".

Η ΕΣΚ επιδιώκει τη συσπείρωση όλων των μελών του συλλόγου στη βάση των οξυμένων προβλημάτων των ΑΜΕΑ, την αγωνιστική υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, την προώθηση των ουσιαστικών δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, στην εργασία, στην αποκατάσταση, σε μια ποιότητα ζωής με γνώμονα τις ανάγκες τους.

Η ΕΣΚ Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων αγωνίζεται, μεταξύ άλλων, για:

  • Γενναία αύξηση δαπανών και επενδύσεων σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, που μπορεί και πρέπει να εκφράζεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αναβάθμιση των λιγοστών δημοσίων κέντρων αποκατάστασης. Δημιουργία νέων δημοσίων σύγχρονων κέντρων φυσικής αποκατάστασης.
  • Δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.
  • Ειδική αγωγή δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική.
  • Γνήσια σύνθεση συνδικαλιστικών οργάνων από ανάπηρους και όχι ανάπηρους - "μαϊμούδες".

"Οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ξεκίνημα για τον αγωνιστικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των παραπληγικών - τετραπληγικών και κινητικά αναπήρων στη χώρα μας", σημειώνει η ΕΣΚ.

Οι εγγραφές για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Νίκη της "Δημοσιοϋπαλληλικής"

Νίκη σημείωσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς και αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) εκλέχτηκε πρώτη, με μεγάλη διαφορά από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, οι οποίες είχαν σημαντική πτώση σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών το 1995. Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους καταδίκασαν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Για την ανάδειξη νέου ΔΣ, ψήφισαν 263 (12 άκυρα και 8 λευκά). Η ΔΕΥ έλαβε 123 ψήφους και 4 έδρες (από 82 ψήφους και 3 έδρες που είχε λάβει το 1995). Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 69 ψήφους και μία έδρα (από 82 ψήφους και 2 έδρες). Η ΔΑΚΕ έλαβε 50 ψήφους και μία έδρα (από 67 ψήφους και 2 έδρες).

Για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΟΕΔΗΝ, ψήφισαν 184 (6 άκυρα και 10 λευκά). Η ΔΕΥ έλαβε 90 ψήφους και 2 έδρες (από 72 ψήφους και 2). Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 46 ψήφους και μία έδρα (από 68 ψήφους και 2 έδρες). Η ΔΑΚΕ έλαβε 48 ψήφους και μία έδρα (στις εκλογές του 1995 δεν είχε βγάλει έδρα).

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Συνέλευση της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας"

Η Διοικούσα Επιτροπή της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας" καλεί τα μέλη της, τους φίλους της και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα δημοτικά δρώμενα της Καλλιθέας, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου). Θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι: Εκτίμηση των δραστηριοτήτων της ΔΔΕ και το νέο πρόγραμμα δράσης της, συζήτηση για την προγραμματική διακήρυξη της ΔΔΕ, συμπλήρωση και διεύρυνση της Διοικούσας Επιτροπής της ΔΔΕ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Συγκέντρωση της "Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας"

Ανοιχτή συγκέντρωση πραγματοποιεί η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" Καισαριανής τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο Καισαριανής και καλεί τους δημότες να παραβρεθούν, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής.

Σύσκεψη για την Παγκόσμια Μέρα των ΑΜΕΑ

Σύσκεψη των συνδικαλιστών ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), των γονέων και κηδεμόνων παιδιών με ειδικές ανάγκες και των ειδικών εκπαιδευτικών, διοργανώνει σήμερα επιτροπή πρωτοβουλίας. Η σύσκεψη διοργανώνεται, ενόψει του γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας των ΑΜΕΑ στις 3 Δεκέμβρη. Θα γίνει στην Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος) και ώρα 6.30 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ