ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παμφοιτητική κινητοποίηση

Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας πραγματοποιούν αύριο φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Συλλαλητήριο φοιτητών στις 26 Νοέμβρη

Παμφοιτητική κινητοποίηση διοργανώνουν την Τετάρτη 26 του Νοέμβρη φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια στις 11 π.μ. και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Αύριο, Παρασκευή 21 του Νοέμβρη, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της σχολής να δημιουργήσει Προγράμματα Σπουδών Επιλογής.

"Το "νέο" πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα για την εκπαίδευση που ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή, είναι μια γενική επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, στη μόρφωση και την εργασία", τονίζεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του Μαθηματικού Τμήματος, το οποίο συμμετέχει στην κινητοποίηση. "Η κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση, σπεύδει με το νομοσχέδιο αυτό να κάνει πράξη τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που έχουν δώσει η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ. Με το νέο πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα, υποβαθμίζεται το επίπεδο των σπουδών και η αξία τους, υποτάσσονται τα Πανεπιστήμια στο μεγάλο κεφάλαιο - "ανταγωνιστική" και "αποδοτική" λειτουργία των ιδρυμάτων, στις απαιτήσεις της "ελεύθερης αγοράς", αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα, περιορίζεται η δημόσια δωρεάν παιδεία, εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση".

Οι φοιτητές απαιτούν την ολοκληρωτική απόσυρση του νόμου για την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", τη μη εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής και διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα παρέχει σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, στέρεα γενική μόρφωση και ειδίκευση για όλους τους φοιτητές μέσα στο πτυχίο, διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση και σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησής της. Επίσης ζητούν να μην θεσπιστούν δίδακτρα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και να καταργηθούν άμεσα τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Ηδη, απόφαση να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων του Οικονομικού, του Μαθηματικού, της Ιατρικής και των Καλών Τεχνών.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία

Με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την έλλειψη σχολικών αιθουσών

Τη μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) σε "Ανώνυμη Εταιρία" προωθεί η κυβέρνηση με το πρόσχημα της "ευελιξίας" και της "καλύτερης συνεργασίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Οπως, όμως, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ, η μετατροπή αυτή εξυπηρετεί μόνο τα κέρδη των ιδιωτικών κατασκευαστικών και άλλων εταιριών, καθώς η διοίκηση της ΑΕ θα μπορεί, χωρίς δημόσιο έλεγχο, είτε να αναθέτει απευθείας έργα και εξοπλισμούς σχολείων με προγραμματικές συμβάσεις, είτε μέσω θυγατρικών εταιριών.

Τα σχέδια για μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τη διοίκηση του ΟΣΚ κατά την οποία παρουσιάστηκε το πενταετές πρόγραμμα ανέγερσης σχολείων από τον Οργανισμό. Ο Σύλλογος Μονίμου Προσωπικού του ΟΣΚ καλεί τον υπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει στην απόφαση για μετατροπή του Οργανισμού από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρία, απόφαση την οποία ο σύλλογος πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα στον Τύπο, και να αρχίσει άμεσα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με τη συμμετοχή όλων των φορέων της εκπαίδευσης διάλογο για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος της υλικοτεχνικής υποδομής της παιδείας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, οι ελλείψεις σε αίθουσες στην επικράτεια ανέρχονται σε 14.870,ενώ μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής οι ελλείψεις φτάνουν τις 5.500. Στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος, ο ΟΣΚ σε συνεργασία με τους ΟΤΑ στοχεύει στα τέλη του 2002 να κατασκευάζονται 1.100 αίθουσες κατ' έτος στην Αττική, καθώς και να αντιμετωπίζονται όλες οι κτιριακές ανάγκες στους 10 νομούς της χώρας με τα μεγαλύτερα κτιριακά προβλήματα. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, το πρόβλημα της διπλοβάρδιας και την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας θα το "αντιμετωπίσει" η κυβέρνηση με ενοικιάσεις αιθουσών.

Στο μεταξύ από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προκύπτει ότι 5% των σχολικών κτιρίων στην επικράτεια έχει κτιστεί πριν το 1920, 7% μεταξύ 1920-'29, 12% τη δεκαετία 1930-'39, 2% τη δεκαετία 1940 - '49, 19% μεταξύ 1950 - '59, 14% το διάστημα 1960-'69, 12% των σχολικών κτιρίων χτίστηκε μεταξύ 1970-'79, 20% μεταξύ 1980 και 1989 και 9% από το 1990 μέχρι το 1994.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας, τα στοιχεία του ΟΣΚ φέρνουν σε πρώτη θέση τη Νομαρχία Αθήνας με 34% και ακολουθεί ο Νομός Ηρακλείου με 29%, ενώ σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται και σε άλλους νομούς όπως Θεσσαλονίκης, Αχαϊας, Πειραιά, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Ανατολικής Αττικής κ.α.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο για τους απεργούς πείνας

Συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα των δύο αδιόριστων εκπαιδευτικών, απεργών πείνας διοργανώνει το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ και τις τοπικές ΕΛΜΕ. Την ίδια μέρα θα δοθεί συναυλία συμπαράστασης στην Α' Φοιτητική Εστία.

Οι απεργοί πείνας Ελένη Παλιοτζήκα και Δημήτρης Κούγκας,από τις 10 Οκτώβρη βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και αρνούνται την οποιαδήποτε μορφή τροφής, ζητώντας τη διατήρηση του θεσμού της επετηρίδας, την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου Αρσένη και τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ και της κυβέρνησης που όλο αυτό το διάστημα σιωπούν απέναντι στη δίκαιη διαμαρτυρία των 2 συναδέλφων και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίσης καλεί όλους τους μόνιμους, αναπληρωτές, αδιόριστους να συμπαρασταθούν μέσα από τις ΕΛΜΕ και με προσωπικές πρωτοβουλίες στον αγώνα των απεργών.

Κάλεσμα προς την κατεύθυνση ανατροπής του νόμου Αρσένη απευθύνει και ο Σύλλογος Αδιορίστων. Συγκεκριμένα καλεί τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, τις ΕΛΜΕ, τους διδασκαλικούς και φοιτητικούς συλλόγους να παραδειγματιστούν από τον αγώνα των απεργών και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης που διοργανώνονται.

3Ο ΚΑΙ 14Ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
Αίθουσες σε υπόγειο, πρώην κρατητήριο

Στο υπόγειο κτιρίου, το οποίο κατά καιρούς λειτουργούσε σαν φυλακές κρατουμένων ή σαν αποθήκες καυσόξυλων (!), στεγάζονται οι μαθητές των 3ου και 14ου Δημοτικών Σχολείων Βέροιας, τα οποία και συγχωνεύτηκαν με απόφαση της δημοτικής αρχής, προκειμένου να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια.

Μέχρι πέρσι οι μαθητές των δύο σχολείων φοιτούσαν σε ένα νεοκλασικό κτίριο σε διπλή βάρδια, το οποίο ύστερα από έντονες πιέσεις των γονιών ανακαινίστηκε από τη δημοτική αρχή, η οποία όμως αποφάσισε να λειτουργήσουν μαζί τα σχολεία σε πρωινή βάρδια συγχωνεύοντάς τα, δημιουργώντας έτσι πολυάριθμα τμήματα.

Για να λειτουργήσουν όμως τα σχολεία σε πρωινή βάρδια, δημιουργήθηκαν ένα σωρό προβλήματα, τόσο στη λειτουργία τους, όσο και στην ασφάλεια των μαθητών. Οι γονείς των σχολείων δηλώνουν την αντίθεσή τους με τη λειτουργία των σχολείων σε πρωινή βάρδια. Τονίζουν ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία, γιατί στο κτίριο συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μαθητών, χρησιμοποιούνται υπόγεια για αίθουσες διδασκαλίας, μειώνεται ουσιαστικά ο αριθμός των δασκάλων με σοβαρές επιπτώσεις στη μάθηση των μαθητών, ενώ οι κίνδυνοι ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλοι.

Σήμερα στο υπόγειο λειτουργούν τρεις αίθουσες κύριας χρήσης, χωρίς να έχουν καμία από τις απαιτούμενες προδιαγραφές (μικρή φωτιζόμενη επιφάνεια, μικρό ύψος, σχεδόν ανύπαρκτος εξαερισμός). Για να λειτουργήσουν αυτές οι αίθουσες χρειάζεται τεχνητός φωτισμός καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου διδασκαλίας. Και το γραφείο των δασκάλων μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας.

Επίσης, στο 2ο όροφο του σχολείου υπάρχει μια σκάλα χωρίς δεύτερη έξοδο διαφυγής όπως απαιτείται. Οι χώροι υγιεινής δεν επαρκούν, η αυλή είναι πολύ μικρή για να δεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών, ενώ το λεβητοστάσιο και η δεξαμενή καυσίμων είναι εγκαταστημένα δίπλα στις αίθουσες χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας.

Οι γονείς δηλώνουν ότι θέλουν την πρωινή βάρδια, αρκεί να στεγαστεί στο κτίριο ένα μόνο σχολείο και όχι και τα δύο μαζί.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων

Εκδήλωση με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων Ιατρικής και τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, έγινε χτες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ειδικευόμενων και νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παρέμβαση έκανε και εκπρόσωπος της Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τόσο οι αλλαγές που προωθούνται στην παιδεία, όσο και ο νόμος για την υγεία γιγαντώνουν δύο μέτωπα, αυτό της παραπέρα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας και τη δημιουργία πληθώρας γενικών γιατρών, που δε θα είναι ισότιμοι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, αλλά μια κατώτερη κατηγορία υπαλλήλων, η οποία θα αναγκάζεται στην ανασφάλειά της να κινείται τυχοδιωκτικά.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία Πειραιά και στάση εργασίας, από τις 12 μμ μέχρι και τις 4 μμ, πραγματοποίησαν χτες οι καθηγητές του Πειραιά, μετά από απόφαση της ΕΛΜΕ Πειραιά. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν δηλώνοντας συγχρόνως τη συμπαράστασή τους στους καθηγητές ο Γ. Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος, ο β' αντιπρόεδρος του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίδης,εκπρόσωποι από την ΠΕΜΕΝ, τον "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και από τους συνταξιούχους ΙΚΑ Πειραιά.

Οι καθηγητές απαίτησαν για μια ακόμη φορά να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος, να τους δοθούν από το νομάρχη τα δεδουλευμένα από τον περασμένο Φλεβάρη - Μάρτη, να ανεγερθούν νέα σχολικά κτίρια, να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε καθηγητές (ακόμα υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών) για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Επίσης, ζητούν να γίνουν συμπληρωματικοί διορισμοί από την επετηρίδα (υπάρχουν στον Πειραιά 400 αναπληρωτές). Επίσης απαιτούν να μην παρεμβαίνει ο νομάρχης στα διοικητικά και πειθαρχικά της εκπαίδευσης.

Ο Γ. Νίκας,αντιπρόεδρος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, για τη στάση του νομάρχη μας είπε ότι "αυτή η κίνησή του, είναι μια υπολογισμένη κίνηση, έτσι ώστε να αρχίσει να αποκτά αρμοδιότητες πάνω σε θέματα πειθαρχικού ελέγχου, προσπαθώντας να περάσουν αρμοδιότητες της παιδείας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση".

Αντιπροσωπεία των καθηγητών συναντήθηκε με το νομάρχη όπου και του επέδωσε σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ