ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση και στην «επόμενη μέρα»

«Ακομψες» χαρακτηρίζουν τις διατυπώσεις Ντράγκι για την αναδιάρθρωση του χρέους εγχώριοι όμιλοι...

Την Παρασκευή κατατίθεται στην Βουλή το Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2015

Icon

Την Παρασκευή κατατίθεται στην Βουλή το Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2015
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα «πάρε - δώσε» ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, ενώ σε κάθε περίπτωση το ντόμινο των αντιλαϊκών εξελίξεων καθορίζεται και από το γενικότερο πλέγμα των ανταγωνισμών και της ενδοαστικής διαπάλης τόσο στους κόλπους της Ευρωζώνης, όσο και με την πλευρά του ΔΝΤ.

Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, εν μέσω των αβεβαιοτήτων που εκδηλώνονται από μερίδες των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, σχετικά με το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, όπως αυτό ενδέχεται να διαμορφωθεί στο επόμενο διάστημα και μετά τη σχεδιαζόμενη «ελάφρυνση». Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης με αλλεπάλληλα μέτρα είναι δεδομένη, αναγκαία προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Ηδη, γίνεται λόγος και για την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, σε περίπτωση απόκλισης από τους αντιλαϊκούς στόχους και με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται με το πλαίσιο της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του Ομίλου της Alpha Bank, η οποία για λογαριασμό τόσο των τραπεζών, όσο και των άλλων μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου, εστιάζει στη σημερινή στάση των «εκπροσώπων της τρόικας», σημειώνοντας ότι είναι «παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στη δημοσιονομική προσαρμογή». Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, τονίζουν πως «αμήχανη η κοινή γνώμη παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων», από τις οποίες «αναδύεται μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος σημασίας θέματα». Προσθέτουν ότι επικρέμονται νέα μέτρα για δευτερεύουσας σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές και για την «κάλυψη ανύπαρκτων δημοσιονομικών κενών».

Στο «διά ταύτα» επισημαίνουν πως είναι «τουλάχιστον άκομψο να αποφαίνονται οι πιστωτές ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (...) δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη». Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ...«άκομψη» διατύπωση έγινε από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, ενώ σημερινός μεγαλομέτοχος στην Alpha Bank, είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω των δανεικών κεφαλαίων που χορήγησε η τρόικα. Και, βέβαια, η πρεμούρα τους δεν έχει να κάνει με την αγωνία των λαϊκών στρωμάτων, αλλά με την ανάδειξη εκείνων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, σε αυτή τη φάση.

Σαρωτικές αντεργατικές ανατροπές

Στο μεταξύ, η επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας δεν είχε καταληχτεί μέχρι χθες το βράδυ, δηλαδή μέσα στη 48ωρη προθεσμία που είχε δοθεί από την Κομισιόν.

Τελευταίες πληροφορίες φέρουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να επαναφέρουν σαν αντεπιχείρημα απέναντι στο λοκ - άουτ (εργοδοτική ανταπεργία) το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα, για το οποίο ισχυρίζονται ότι καλύπτει πλήρως την εργοδοσία από αξιώσεις που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση απεργίας ή επίσχεσης εργασίας από τους εργαζόμενους που δηλώνουν ότι δε συμμετέχουν σ' αυτήν.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει επί λέξει: «Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή εργασίας ή αν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που τον αφορούν και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παράσχει την εργασία σε άλλο χρόνο».

Αν στην παραπάνω διάταξη η «ανωτέρα βία» αντικατασταθεί με τη λέξη απεργία ή επίσχεση εργασίας, τότε ο εργοδότης απαλλάσσεται από οποιαδήποτε αξίωση απέναντι στους εργαζόμενους που δηλώνουν ότι θέλουν να δουλέψουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το λοκ - άουτ. Είναι και αυτό μια απόδειξη, ότι στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, η εργοδοσία μπορεί να αντλήσει όλα τα εργαλεία που της χρειάζονται προκειμένου να επιτεθεί στο απεργιακό δικαίωμα, ακόμα και όταν το λοκ - άουτ δεν είναι τυπικά κατοχυρωμένο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Παράλληλα, το δημοσιονομικό κενό για το 2015 φαίνεται να «κλειδώνει» στο 1,7 δισ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και για την «επόμενη μέρα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαχειριστικά ζόρια και αντιθέσεις και για το «επενδυτικό ταμείο»

Το λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο» ύψους 300 δισ. ευρώ, που αποσκοπεί στην τόνωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ, αποτελεί τον κεντρικό άξονα της τρέχουσας ενδοαστικής διαπάλης στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας. Οι σχετικές ανακοινώσεις, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, αναμένονται την επόμενη βδομάδα, ενώ στο προσκήνιο επανέρχονται οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και για την κατάλληλη διαμόρφωση του «επενδυτικού ταμείου».

«Φοβάμαι ότι το σχέδιο μπορεί να είναι τελικά απογοητευτικό. Δεν έχω κάποιες ενδείξεις γι' αυτό, αλλά ανησυχώ», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ε. Μακρόν. Η Γαλλία διεκδικεί τη διάθεση ζεστού κρατικού χρήματος από 60 μέχρι 80 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η Κομισιόν σχεδιάζει να συμπληρώσει το σχετικό ταμείο με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις χρηματαγορές μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στη βάση «συντελεστών μόχλευσης» που φτάνουν στο 1 προς 10. Αυτό σημαίνει ότι μέσω των προϋπολογισμών της ΕΕ θα αποδοθούν στα μονοπώλια της ΕΕ ποσά ύψους 30 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια (ακόμη 270 δισ. ευρώ) θα αντληθούν από άλλες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ε. Μακρόν δήλωσε πεπεισμένος ότι «χρειαζόμαστε πραγματικό χρήμα και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο». Παράλληλα, προσκάλεσε τη κυβέρνηση της Γερμανίας να κάνει περισσότερα για τις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι «τώρα υπάρχουν οι συνθήκες για να πραγματωθεί το New Deal» (όπως αποκαλείται η συμφωνία για την τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930).

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξ. Μπετέλ, σε δηλώσεις του στη βελγική «L' Echo», εμφανίζεται αντίθετος με τη φορολογική εναρμόνιση στην ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό «αποτελεί αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών - μελών». Εν μέσω της διαπάλης σχετικά με τις «αποκαλύψεις» για τη φοροδιαφυγή στο Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός της χώρας σημειώνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας, προσθέτοντας ότι αντίστοιχα συστήματα φορολόγησης εφαρμόζονται σε 22 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στο μεταξύ, κινδύνους για νέα πτώση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη βλέπουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's», υποστηρίζοντας πως, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, «ο κίνδυνος ύφεσης είναι πολύ υπολογίσιμος».

Εξάλλου, αντιμέτωπη με διαχειριστικά ζόρια βρίσκεται και η κυβέρνηση της Ρωσίας. Σε δημοπρασία έκδοσης βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους, καλύφτηκε μόλις το 10% του συνολικού ποσού, καθώς δεν υπήρξε ανάλογη προσφορά από τους «επενδυτές»...

Παραπέμπεται ο Γ. Καρατζαφέρης

Την παραπομπή του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργου Καρατζαφέρη, στη Δικαιοσύνη, αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής αργά χτες το βράδυ και μετά από πολύωρη συνεδρίαση. Ο Γ. Καρατζαφέρης με βάση το πόρισμα των ορκωτών λογιστών βαρύνεται με τις κατηγορίες της αναληθούς δήλωσης «πόθεν έσχες» και της συμμετοχής σε off shore εταιρείες, κάτι που απαγορεύεται σε αρχηγό κόμματος με νόμο από το 2010.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 5 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» η Τομεακή Οργάνωση Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής θα παρουσιάσει το βιβλίο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967», του Μ. Μαΐλη, οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Πόλης και Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ). Η παρουσίαση θα γίνει από τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967» του Μ. Μαΐλη, διοργανώνει η ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς. Την παρουσίαση θα κάνει η Εφη Τσίγκα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Περιοδεία στον οικισμό Αγία Σοφία

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του Κόμματος, θα περιοδεύσει σήμερα Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στον οικισμό Αγία Σοφία στη Δ. Ε. Διαβατών του δήμου Δέλτα, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα διαβίωσης.

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι

Ο Νοτιοδυτικός Τομέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Αιγάλεω.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ