ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΡΕΝΤΗ
Στρώνει το δρόμο στους ιδιώτες της Υγείας

Με απόφασή της, η πλειοψηφία άλλαξε χτες τη χρήση σε οικόπεδα του Ελαιώνα προκειμένου να χτιστεί ιδιωτικό θεραπευτήριο

«Γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο και αγοραίος αντικομμουνισμός. Αυτή τη γνωστή «συνταγή» ακολούθησε και η δημοτική αρχή του Ρέντη (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), επιχειρώντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα με τα οποία ο επικεφαλής της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΠΑΣ), Μιχάλης Φιορεντής, αντιτάχτηκε στο αίτημα της κατασκευαστικής εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ (ιδιοκτησία Κόκκαλη) να χτίσει ιδιωτικό νοσοκομείο στον Ελαιώνα.

Συγκεκριμένα, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ διαθέτει στον Ελαιώνα ένα οικόπεδο έκτασης 25 περίπου στρεμμάτων και ζήτησε από το δήμο την προσθήκη νέας χρήσης, «κτιρίων περίθαλψης» (η σημερινή χρήση είναι για καταστήματα και κατοικίες), προκειμένου να κατασκευάσει ένα νέο θεραπευτήριο, για λογαριασμό του ΙΑΣΩ, με 200 κρεβάτια, ως αυτόνομη μονάδα. Απέναντι σ' αυτό το αίτημα, η δημοτική αρχή προσφέρθηκε να αλλάξει τη χρήση γης και σε γειτονικό οικόπεδο, προκειμένου οι ιδιοκτήτες του να μπορούν να το πουλήσουν στην εταιρεία! Την πρόταση ψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός της ΠΑΣ.

Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο είχαν προσκληθεί και έκαναν την εισήγηση του θέματος (!) οι εκπρόσωποι της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, οι οποίοι εξήγησαν κυνικά ότι ο λόγος για τον οποίο σχεδιάζουν εκεί τη νοσοκομειακή μονάδα, είναι η έλλειψη θεραπευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή και οι ελλείψεις του Νοσοκομείου της Νίκαιας. Η νέα κλινική θα έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Δηλαδή, πάνω ακριβώς στη μεθοδευμένη από την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων πατούν οι ιδιώτες για να θησαυρίσουν από την τσέπη του λαού.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣ υπενθύμισε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Νίκαιας και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να στηρίξουν τον αγώνα για πρόσληψη προσωπικού, ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Στα επιχειρήματά του όμως δέχτηκε μια χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση περί «γκούλαγκ», ενώ ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης άφησε άθλια υπονοούμενα για συνδιαλλαγή του ΚΚΕ με τον Κόκκαλη, με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση του Κόμματος στο Γράμμο προς τιμήν του Πέτρου Κόκκαλη!

Παράλληλα, εκφράστηκε και μια απροκάλυπτη υπεράσπιση του ιδιωτικού κεφαλαίου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, χωρίς βέβαια να ακουστεί κουβέντα για την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις τραγικές ελλείψεις, που στρώνουν το δρόμο στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Σύμμαχος στην απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής, όπως και σε άλλες, ήταν και η παράταξη της ΝΔ. Μιλώντας στον «Ρ» ο Μιχάλης Φιορεντής κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας και τη χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση με πρωτοστάτη το δήμαρχο.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα προβλήματα σε «Αττικόν» και «Ευαγγελισμό»

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» (φωτ.) και στο «Αττικόν»
Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» (φωτ.) και στο «Αττικόν»
Αμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός» απαιτεί το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής προς τον υπουργό Υγείας.

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρεται στις κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία με αιχμή τις ελλείψεις σε προσωπικό, σημειώνοντας ότι «οι εφημερίες και υπερωρίες παραμένουν απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα». Η κατάσταση οδηγεί στη συγχώνευση ιατρικών τμημάτων και εντατικοποιεί τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών. Πολιτική που υποβαθμίζει, απαξιώνει και εμπορευματοποιεί παραπέρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με σοβαρές επιπτώσεις στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία, εξωθώντας πολλούς ασθενείς να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Σπ. Χαλβατζής ρωτά τον υπουργό Υγείας, αν προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού και γιατρών, πλήρους και σταθερής απασχόλησης, καθώς και να μονιμοποιήσει όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Απαιτεί ακόμα να καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων των νοσοκομείων.

ΔΕΣΚ-Σ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Σύσκεψη για τον ΟΣΕ

Καθορίστηκε πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

Σύσκεψη οργάνωσε χτες η ΔΕΣΚ-Σ Σιδηροδρομικών για την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση και του ΟΣΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι πολλών ειδικοτήτων στον ΟΣΕ. Οπως τονίστηκε εισηγητικά, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ αποσκοπεί στη διάσπασή του, στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του, στη μείωση των δρομολογίων, στη μείωση του προσωπικού, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσω της αύξησης των εισιτηρίων και ξεπούλημα της περιουσίας του ΟΣΕ μέσω ΣΔΙΤ. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη, η καλύτερη προετοιμασία για την απεργία στις 10 Δεκέμβρη, η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων στο υπουργείο Μεταφορών, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και ανάληψη πρωτοβουλιών για το συντονισμό της δράσης με τις ταξικές δυνάμεις των άλλων πρώην ΔΕΚΟ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Ξεκινούν αύριο, Παρασκευή 21 Νοέμβρη και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη, οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για ΕΚΑ και Ομοσπονδία στο Συνδικάτο Καθαριστριών Ν. Αττικής και Περιχώρων. Οι εργαζόμενες μπορούν να ψηφίζουν στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, την Παρασκευή 21/11 2 μ.μ. - 8 μ.μ. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοέμβρη 10 π.μ. - 4 μ.μ. Τη Δευτέρα 24/11, 2 μ.μ. - 7 μ.μ.

«ΒΦΛ» - ΚΑΒΑΛΑ: Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο του εργοστασίου της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» στην Καβάλα απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα, με την οποία ζητά να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη για τη λειτουργία του, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων, προς όφελος των αγροτών, των εργαζομένων, ολόκληρης της περιοχής.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Τον απεργιακό τους αγώνα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΔΙΕ στις 20, 21 και 24 Νοέμβρη. Ωστόσο ο ΟΔΙΕ κατέθεσε χτες αγωγή κατά της απεργίας, η εκδίκαση της οποίας θα γίνει σήμερα. Οι εργαζόμενοι απεργούν ενάντια στην απόφαση του ΟΔΙΕ να καταργήσει μονομερώς Συλλογική Σύμβαση με στόχο να μειώσει το ύψος του εφάπαξ που προβλέπεται από τη σύμβαση.

«ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ»: Την άμεση ανάκληση της απόλυσης της Θεοδώρας Ρουχωτά διεκδικούν οι εργαζόμενοι στην «Ευρώπη ΑΕ», που μετά από απόφαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών προχωρούν αύριο σε προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 12 μ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση, η εργοδοσία προχώρησε εντελώς αναίτια στην απόλυση της εργαζόμενης (από το τμήμα της μηχανογράφησης) που ανακοίνωσε στις 14 Νοέμβρη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Τη Γενική Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση πραγματοποιεί το Σάββατο, 22 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας, στα γραφεία του Συνδέσμου στο ΕΚΑ.

ΜΕΤΡΟ
Απεργία σήμερα και αύριο

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει για σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Αθήνας, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2008. Σημειώνεται ότι με τροπολογία που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, για την υπογραφή ΣΣΕ στις ΔΕΚΟ απαιτείται απόφαση διυπουργικής επιτροπής, ενώ, παράλληλα, καταργείται και το δικαίωμα προσφυγής των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Τη σημερινή 24ωρη απεργία έχει εξαγγείλει η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) και την αυριανή - επίσης 24ωρη - το Σωματείο Ηλεκτροδηγών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ