ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΠΟ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Από την προηγούμενη απεργία του Σωματείου
Από την προηγούμενη απεργία του Σωματείου
Μετά την επιτυχή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 4ης Οκτώβρη ο αγώνας του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού υπουργείου Πολιτισμού κλιμακώνεται, ενάντια στο ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην εργασιακή ομηρία, απαιτώντας κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί και να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Σε μια κρίσιμη περίοδο, στην οποία πολλά έργα ΕΣΠΑ βρίσκονται λίγο πριν από τη λήξη τους - χωρίς να ολοκληρώνεται το φυσικό τους αντικείμενο - με τον κίνδυνο εκατοντάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στην ανεργία, σε μια περίοδο στην οποία τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι απογυμνώνονται από φυλακτικό προσωπικό, καθώς λήγουν οι 7μηνες συμβάσεις των ΣΟΧ αρχαιοφυλάκων, και θα αναγκαστούν να υπολειτουργούν με πολύ λιγότερο προσωπικό 5μηνων συμβάσεων, και μια περίοδο στην οποία κυβέρνηση και υπουργείο Πολιτισμού εντείνουν την "ελαστικοποίηση" της εργασίας μας, την επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και στο δικαίωμά μας στην εργασία, το Σωματείο μας απαντά ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο μαζικά!

Δηλώνουμε έμπρακτα την αντίδρασή μας στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού με τη σχεδιαζόμενη πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να παραδώσει έτοιμο εξειδικευμένο προσωπικό και αρχαιότητες στα χέρια των εργολάβων και των επιχειρήσεων! Δεν κάνουμε βήμα πίσω στο δίκαιο αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία, μετά από χρόνια εξειδικευμένης εργασίας που δεν έχει "αρχή - μέση - τέλος" με μία σύμβαση, αλλά καλύπτει σε καθημερινή βάση "τρύπες" των μακράν υποστελεχωμένων Υπηρεσιών του υπουργείου μεταφερόμενοι όπου υπάρχει ανάγκη, δηλαδή παντού! Δεν κάνουμε βήμα πίσω στην απαίτησή μας ούτε ένας συνάδελφος να μην απολυθεί, ούτε ένας εργαζόμενος να μη βρεθεί στο ταμείο ανεργίας!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Παράλληλα, προχωρούν σε:

- Στάση εργασίας την Τρίτη 24 Οκτώβρη, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός στις 13.00.

- Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1 Νοέμβρη, στις 17.00 και συγκέντρωση έξω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

- 24ωρη απεργία την Τρίτη 7 Νοέμβρη και συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αγωνιστική πρωτοβουλία για τα μουσικά σύνολα

Από περσινή κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ
Από περσινή κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ
Σε κινητοποίηση προχωρά σήμερα στις 11 το πρωί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού (Καραγεώργη Σερβίας 8, Σύνταγμα) για την κατάσταση που επικρατεί στα μουσικά σύνολα της χώρας, η οποία χρόνο με τον χρόνο γίνεται χειρότερη, και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Σημειώνει στο κάλεσμά του ο ΠΜΣ:

«Η κατάσταση των μουσικών συνόλων της χώρας μας όσο περνά ο χρόνος γίνεται χειρότερη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πολιτιστικής προσφοράς στον χώρο της λόγιας μουσικής και τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και της ζωής των μουσικών που εργάζονται σε αυτά. Παρά τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις μας προς το υπουργείο Πολιτισμού, γίνεται καθαρό ότι η ηγεσία του συνεχίζει αυτήν την πολιτική συρρίκνωση συνειδητά. Ηδη σε κείμενο που αποτυπώνει τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα των εργαζομένων αυτού του χώρου υπάρχει στήριξη εκατοντάδων συναδέλφων. Δεν θα δεχτούμε αυτήν την πολιτική που βάζει εμπόδια στην επαφή της Τέχνης με το κοινό και στο δικαίωμά μας να ζούμε από την Τέχνη μας».

Ακόμα, ο ΠΜΣ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οπως αναφέρει, «το Σωματείο μας έγινε μια μαζική μαχητική οργάνωση διεκδίκησης των δικαιωμάτων των μουσικών.

Τα τελευταία δύο χρόνια διαμορφώσαμε σε κάθε χώρο τα αιτήματά μας με βάση τις ανάγκες μας. Παλέψαμε για το πιο μικρό και το πιο μεγάλο. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους πιο αδύναμους. Ενώσαμε τη φωνή μας με τις διεκδικήσεις όλων των εργαζομένων. Ενισχύσαμε την πολιτιστική δράση του Σωματείου μας οργανώνοντας μεγάλες συναυλίες, μέσα από τις οποίες εκφράστηκαν οι ανάγκες μας και οι διεκδικήσεις μας. Πιέσαμε κυβέρνηση και εργοδοσία για την κάλυψη των αναγκών μας και τους αναγκάσαμε να μας παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη».

«Ενα άλλο τοπίο» από τον Ν. Κληρονόμου

«Ενα άλλο τοπίο» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Νικόλα Κληρονόμου, που εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι).

Στη νέα αυτή ενότητα έργων του, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Νικόλας Κληρονόμος εμπνέεται από ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα που αντικρίζουμε πλέον καθημερινά, τόσο στις μεγαλουπόλεις όσο και στην ύπαιθρο και δεν είναι άλλο από εικόνες τοπίων με τα επιβλητικά οικοδομικά μηχανήματα, τους εκσκαφείς, σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο εκσκαφέας, με την ιδιαίτερη, άκρως ενδιαφέρουσα, καλλιτεχνικά, φόρμα του, σε κάθε έργο υφίσταται ως μια δυναμική οντότητα που ενίοτε προκαλεί δέος, μαγνητίζοντας το βλέμμα του θεατή που περιδιαβαίνοντας τα έργα από το ένα στο άλλο, του αποκαλύπτονται διαφορετικά τοπία, αστικά ή τοπία της υπαίθρου, που το καθένα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, το δικό του απρόσμενο ενδιαφέρον και δείχνουν έναν κόσμο που μεταμορφώνεται. Τον κόσμο του χτες, του σήμερα και του αύριο που εν δυνάμει δημιουργείται.

Ο Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, ιστορικός Τέχνης, που προλογίζει την έκθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων: «...Το δυναμικό σχέδιο, η εκρηκτική παλέτα, η ευρηματική σύνθεση - στοιχεία που χαρακτηρίζουν σταθερά τη δουλειά του, αλλά πλέον εδώ φτάνουν σε ακόμη μεγαλύτερη ωριμότητα και δεινότητα - καθιστούν τους εκσκαφείς του Νικόλα Κληρονόμου μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικαστική σύνθεση ως σύνολο, καλώντας μας σε μία εκ βαθέων ζωγραφική περιπλάνηση».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 2 Δεκέμβρη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 12.00 - 16.00 και 17.00 - 20.00, Σάββατο 11.00 - 15.00.

«Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη»

Αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ. θα παρουσιαστεί «Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» στην αρχαία ελληνική γλώσσα σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Στον ρόλο του Σωκράτη είναι ο Ελβετός Gilles Decorvet, ο οποίος διατελεί Καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Εχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα και έχει μεταφράσει στα Γαλλικά κορυφαίους Ελληνες συγγραφείς.

Προπώληση: ticketservices.gr.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ