ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
Θα τους σαρώσει

Αφού πρώτα γρύλισαν πως όποιος στέκεται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού είναι με τη Χαμάς, τώρα κάνουν ένα βήμα πιο πέρα. Για να ξεπλύνουν την κατοχή, τα αστικά επιτελεία διακινούν πως όσοι διαδηλώνουν ενάντια στα εγκλήματα του Ισραήλ, συγκροτούν το σύγχρονο μπλοκ του αντισημιτισμού. Η προσπάθειά τους, με τέτοιες γελοιότητες να συκοφαντήσουν και να ανακόψουν το κύμα αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, φανερώνει την αμηχανία τους για τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, στην οποία μάλιστα συμμετέχουν και χιλιάδες Εβραίοι του εξωτερικού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, κάνοντας σκόνη τον άθλιο προπαγανδιστικό μηχανισμό του κράτους του Ισραήλ και των συμμάχων του. Κι ενώ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις συνέπειες από την κλιμάκωση του πολέμου, κανείς απ' αυτούς δεν λέει ότι ο ισραηλινός λαός πληρώνει κι αυτός την πολιτική της κατοχής, του εποικισμού και της εξόντωσης χιλιάδων Παλαιστινίων, που με ευλάβεια υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Οι λαοί όμως έχουν μάτια και βλέπουν: Τα φρικτά τους εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού δεν θα μείνουν αναπάντητα. Η λαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στην κατοχή θα τους σαρώσει.

Για βραβείο

Εξοργίζει η κάλυψη του πολέμου από την ΕΡΤ, με την κραυγαλέα φιλο-ισραηλινή προπαγάνδα που σερβίρει η ανταποκρίτριά της, αναμασώντας τα δελτία Tύπου των κρατικών υπηρεσιών Aσφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για την ίδια πολεμική ανταποκρίτρια που διέπρεψε και στο παρελθόν ως αναμεταδότης της ευρωΝΑΤΟικής προπαγάνδας, όπως πρόσφατα στον πόλεμο της Ουκρανίας και παλιότερα στο Ιράκ. Οι ...υπηρεσίες της μάλιστα αναγνωρίστηκαν δεόντως και γι' αυτό βρέθηκε στην τελική λίστα με τους 11 δημοσιογράφους που διεκδίκησαν το διεθνές βραβείο του «Prix Europa» για τον «Δημοσιογράφο της Χρονιάς 2022». Οπως αναφέρεται, το βραβείο θεσπίστηκε για να «τιμηθεί το έργο δημοσιογράφων που στοχεύουν στην έγκυρη πληροφόρηση και αντικειμενική ενημέρωση, χωρίς να επηρεάζονται ή να κατευθύνονται από προπαγανδιστικές μεθόδους και λαϊκισμούς». Για να καταλάβει κανείς τι βραβείο είναι αυτό, αρκεί να πούμε ότι τελικά το κέρδισε η Ρωσίδα δημοσιογράφος Galina Timchenko, διευθύνουσα σύμβουλος ενός αντι-ρωσικού «ανεξάρτητου» διαδικτυακού ιστότοπου που εδρεύει στη Ρίγα της Λετονίας. Αλλά και πέρυσι, το βραβείο πήγε στην Λευκορωσίδα δημοσιογράφο Darya Chultsova, η οποία είναι επίσης γνωστή για τις αντιρωσικές απόψεις της. Είναι φανερό, δηλαδή, ότι η βράβευση γίνεται με κριτήριο το πόσο καλά αναπαράγεται η ευρωατλαντική προπαγάνδα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου από την ...ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Μάλλον, λοιπόν, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ έχει βάλει τα δυνατά της εκεί στο Ισραήλ, ώστε να μη χάσει άλλη χρονιά την πρωτιά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Γιατί, όπως φαίνεται, ο ανταγωνισμός με τους άλλους «έγκυρους» και «αντικειμενικούς» συναδέλφους της είναι πράγματι πολύ μεγάλος.

Επιλεκτική

«Καθαρή τρομοκρατία» χαρακτήριζε τον Οκτώβρη του 2022 η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, το γεγονός ότι μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία γίνονταν στόχος, κατηγορώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας. Και έλεγε: «Με τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, με ξεκάθαρο στόχο να αποκόψουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση με τον χειμώνα να καταφθάνει, είναι πράξεις καθαρής τρομοκρατίας και πρέπει να τις αποκαλέσουμε ως τέτοιες». Φέτος τον Οκτώβρη και ενώ το Ισραήλ κόβει νερό, φαγητό και ηλεκτρικό από αμάχους, η ίδια δηλώνει: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της άμυνας. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ». Επιλεκτικές «ευαισθησίες» για άλλη μια φορά από την ΕΕ, που μαζί με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κάνουν πλάτες στον σύμμαχό τους Ισραήλ να μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό.

Ολα τα σφάζει

Αν έχεις μάτι, τους διακρίνεις από χιλιόμετρα τους ...προοδευτικούς. Οπως η «Αυγή», που είδε την «ευκαιρία της δημοκρατικής Πολωνίας» στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ! Ποιος είναι ο Τουσκ; Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2014 έως το 2019, δηλαδή ο πρόεδρος των μνημονίων και των άλλων βάρβαρων μέτρων, της νέας «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», των αποφάσεων που κλιμακώνουν την πολεμική προετοιμασία και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, της άθλιας αντιμεταναστευτικής πολιτικής που «σφραγίστηκε» επί των ημερών του με την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Παρεμπιπτόντως, ο Τουσκ υπήρξε ξανά στο παρελθόν η... «ευκαιρία της δημοκρατικής Πολωνίας», αφού ως πρωθυπουργός την περίοδο 2007 - 2014 άνοιξε διάπλατα την πόρτα στο εθνικιστικό «Κόμμα του νόμου και της δικαιοσύνης» που τον διαδέχτηκε, υλοποιώντας μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, με μειώσεις μισθών, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αύξηση της φορολογίας, αλλά και με σκάνδαλα υποκλοπών σε βάρος αξιωματούχων και πολιτικών του αντιπάλων. Τέτοια «ευκαιρία» και «ελπίδα» περιμένει τον λαό της Πολωνίας, σύμφωνα με την «Αυγή». Αλλά, είπαμε: Το πάθος των «προοδευτικών» μετώπων αλά ΣΥΡΙΖΑ όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827 Η ναυμαχία του Ναβαρίνου στέφεται με νίκη για τους συμμαχικούς στόλους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας έναντι του ενωμένου τουρκο-αιγυπτιακού στόλου, παρά τη συντριπτική υπεροχή του δεύτερου. Η νίκη στο Ναβαρίνο έδωσε ανάσα στην Ελληνική Επανάσταση, που αντιμετώπιζε το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

1854 Γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπό, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του συμβολισμού.

1885 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός πρωτοπόρος της τζαζ Φέρντιναντ Μόρτον.

1891 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Τσάντγουικ, ο οποίος ανακάλυψε το νετρόνιο (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1935).

1921 Υπογράφεται στην Αγκυρα συμφωνία για τη λήξη της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας και για την εκκένωση της Κιλικίας από τα γαλλικά στρατεύματα.

1926 Η ρεφορμιστική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας καλεί την αστυνομία να επέμβει κατά της διαμαρτυρίας εργαζομένων στον επισιτισμό στα γραφεία του Κέντρου. Οι χωροφύλακες, με την υποστήριξη στρατιωτικού τμήματος που με πυρά κρατούσε σε απομόνωση το κτίριο του ΕΚΑ, εφορμούν κατά των συγκεντρωμένων εργατών και δολοφονούν τον αντιπρόσωπο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και μέλος του ΚΚΕ Δ. Πατλάκα.

1931 Ξεκινά μεγάλη απεργία των υποδηματεργατών, στην οποία μετέχουν πάνω από 4.500 άτομα και διαρκεί 45 ολόκληρες μέρες με αξιοθαύμαστη συνοχή. Η απεργία έληξε στις 3 Δεκέμβρη με την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων των εργατών.

1941 Στη Νιγρίτα και το Σιτοχώρι οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιώργο Χατζηδούκα, Θόδωρο Φαναρτζή, Μάλαμα Βοζίκη και Δημήτρη Κουφό.

1944 Σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Βελιγράδι.

1947 Το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εκδίδει διάταγμα για τη συγκρότηση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής.

1947 Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων υπό τον γερουσιαστή Μακάρθι ξεκινά την αντικομμουνιστική εκστρατεία της.

1976 Αιματηρές ταραχές στο νέγρικο γκέτο του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ και σε διάφορες άλλες πόλεις της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων των μαύρων εναντίον του απαρτχάιντ. Γιγαντιαία κινητοποίηση της αστυνομίας για να προληφθεί η γενίκευση της εξέγερσης.

1980 Το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Ράλλη, εγκρίνει ομόφωνα τη συμφωνία επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο, τον Αύγουστο του 1974, κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα για την προδοσία της Κύπρου, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή είχε αποφασίσει την αποχώρηση της χώρας.

2011 Κατά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας η μεγαλειώδης συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα δέχεται προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση από δυνάμεις του παρακράτους, που δρουν παράλληλα με τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους. Στη συγκέντρωση άφησε την τελευταία του πνοή ο γραμματέας του Παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Δημήτρης Κοτζαρίδης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ