ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Προάγγελοι συμφορών

Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σημαίνει ότι την επομένη των εκλογών θα προχωρήσουν στη δραστική μείωση του εργατικού κόστους, την κατάργηση κάθε φραγμού στο ωράριο εργασίας και στην προστασία του περιβάλλοντος, «τέλος» στις απεργίες και τις διεκδικήσεις...

Του ΚΥΡ από την «Ελευθεροτυπία»
Του ΚΥΡ από την «Ελευθεροτυπία»
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αναγορεύτηκε σε υπέρτατο στόχο της πολιτικής τους από τους δύο μονομάχους, διόλου τυχαία, αφού πρόκειται για το τέλειο άλλοθι για τον επερχόμενο αντεργατικό τυφώνα. Για τους δύσπιστους, φρόντισαν να δώσουν απτά δείγματα γραφής σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν χτες οι Παπανδρέου - Καραμανλής με το «αφεντικό» της «Μόργκαν Στάνλεϊ», του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού κολοσσού. Δεν μπορούσαν να το κάνουν περισσότερο σαφές για το πώς εννοούν την «προσέλκυση των ξένων επενδύσεων». Είναι πασίγνωστες οι «συμβουλές» των πολυεθνικών, που, εξάλλου, έχουν εφαρμοστεί με καταστροφικές συνέπειες σε πλήθος χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης, οδηγώντας σε χρεοκοπία αρκετές από αυτές.

Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πρόθυμες να ικανοποιήσουν πλήρως τις αξιώσεις του πολυεθνικού κεφαλαίου, που δε φέρνει βέβαια επενδύσεις, αλλά έρχεται να αρπάξει και να φύγει, όταν το ποσοστό κέρδους θα φθίνει... Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σημαίνει ότι την επομένη των εκλογών θα προχωρήσουν στη δραστική μείωση του εργατικού κόστους, την κατάργηση κάθε φραγμού στο ωράριο εργασίας και στην προστασία του περιβάλλοντος, «τέλος» στις απεργίες και τις διεκδικήσεις... Οι δύο «νέοι» αρχηγοί του δικομματισμού βρίσκονται ήδη βαθιά μέσα στο πνεύμα αυτών των «αλλαγών». Ο Γ. Παπανδρέου, για παράδειγμα, βρήκε «ικανοποιητικές» (!) τις συντάξεις των αγροτών, ενώ ο Κ. Καραμανλής περιφέρει διαρκώς το θαυμασμό του για το «ιρλανδικό θαύμα», υποσχόμενος, δηλαδή, περισσότερη φτώχεια και μερική απασχόληση.

Η «ανανέωση» στις ηγεσίες του δικομματισμού σηματοδοτεί την ανανέωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι «αλλαγές», οι «ανατροπές» και οι «ρήξεις» που υπόσχονται, στοχεύουν κατ' ευθείαν την καρδιά των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Τα «χαμόγελα» και η «πορεία στο λαό» δεν πρέπει να ξεγελούν κανένα. Ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές οι αυταπάτες θα αποδειχθούν ολέθριες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» ΚΑΙ «ΜΟΡΓΚΑΝ ΣΤΑΝΛΕΪ»

«ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΗΞΕΙΣ»... «Σε τρεις μεγάλες ρήξεις - μείωση εξοπλισμών, εξασφάλιση ξένων επενδύσεων και ολοκλήρωση της ισοπολιτείας - προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θράκη, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες προσωπικές δεσμεύσεις. Την ίδια στιγμή, λόγω των γκάλοπ, η ΝΔ επιστρέφει ολοταχώς στις συνταγές της προεκλογικής οξύτητας» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

ΜΕ «ΜΟΡΓΚΑΝ»... «Με τον πρόεδρο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού "Μόργκαν Στάνλεϊ", Στιβ Νιουχάουζ, συναντάται σήμερα (σ.σ. χτες) ο Γιώργος Παπανδρέου. Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών έλεγαν ότι η συζήτησή τους θα περιστραφεί γύρω από τις προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. «Αντικείμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών (σ.σ. του Γ. Παπανδρέου και του Στιβ Νιουχάουζ) θα είναι οι τρόποι για την προώθηση του φιλόδοξου σχεδίου του κ. Παπανδρέου, για να υπάρξει ροή ξένων κεφαλαίων προς την Ελλάδα, η οποία όπως είναι γνωστό πλήττεται εδώ και χρόνια από την έλλειψη ξένων επενδύσεων. Παράλληλα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην όλη δομή του διοικητικού μηχανισμού ο οποίος ασχολείται με τις ξένες επενδύσεις και οποίος πολλές φορές, με την έντονα γραφειοκρατική του δομή, θέτει εμπόδια για επενδύσεις στην Ελλάδα» (Γ. Παπαχρήστος - ΝΕΑ).

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ: «Ρελάνς» από την Αλεξανδρούπολη επιχείρησε ο μελλοντικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στην εκ των έσω κριτική που ασκήθηκε «εκ Λονδίνου» για τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη προσέλκυση ξένων επενδύσεων... Μάλιστα τα βέλη της κριτικής, η οποία εξέπληξε το ακροατήριο του συνεδρίου προέρχονταν από τραπεζίτη, ο οποίος διατηρεί πολιτικούς και φιλικούς δεσμούς με τον υπουργό Οικονομίας. Ο περί ου ο λόγος τραπεζίτης, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για προνομιακές σχέσεις με το Δημόσιο, διαπίστωσε ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται κατ' αρχήν στον "αναποτελεσματικό, διογκωμένο και διεφθαρμένο Δημόσιο". Η κριτική ενώπιον του ελληνοβρετανικού ακροατηρίου επεκτάθηκε στην "αντιπαραγωγική, αναποτελεσματική και κοστοβόρα κοινωνική πολιτική" έως τις καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών» (Χρ. Ζιώτης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ... «Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ξένες επενδύσεις δεν έρχονται, ούτε για τα μάτια ούτε για το χαμόγελο ενός πρωθυπουργού. Ερχονται όταν υπάρχει ήπιο και ασφαλές οικονομικό περιβάλλον, όταν οι εργαζόμενοι δεν απεργούν για ψύλλου πήδημα, όταν οι ξένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται όχι ως μονοπώλια που θέλουν να πιουν το αίμα της εργατιάς, αλλά ως φορείς ανάπτυξης και ευημερίας. Οι ξένες επενδύσεις θέλουν κίνητρα για να έρθουν» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Προσωπικές δεσμεύσεις Γιώργου από τη Θράκη - ΤΡΕΙΣ ΡΗΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΛΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΟ ΧΩΡΟ.

ΕΘΝΟΣ: Γιώργος Παπανδρέου: ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΛΙ Η «ΨΑΛΙΔΑ» ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΔ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΚΑΛΟΠ ΚΑΙΕΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΩΡΓΟ, ΔΙΩΞΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΟΜΙΣΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ.

ΧΩΡΑ: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - Μεγάλη ευκαιρία για ανανέωση της ΝΔ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 13,2%.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Για τα επαγγελματικά δικαιώματα - ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Εκλογές - «παρένθεση»... «Ολα αυτά βεβαίως πρέπει να εκτιμηθούν με βάση το φαινόμενο της Διττής Εκλογής. Καθώς το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών θα δώσει ενδεχομένως οριακό νικητή, ο ηττημένος των εκλογών θα επιδιώξει να οδηγήσει τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση ύστερα από ένα έτος, με την ευκαιρία της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρα ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μπροστά του την προθεσμία του 2005 για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού, που εμφανίζεται σαφώς να τον προτιμά ως Πρωθυπουργόν του Αύριο» (Στ. Ψυχάρης - ΒΗΜΑ).

Ψήφος για δύο... «Υψηλή διείσδυση στο μεσαίο χώρο επιτυγχάνει ο Γ. Παπανδρέου, όπως δείχνει ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, που αυτοκατατάσσονται στον χώρο αυτό, δηλώνουν θετικοί προς το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος παράλληλα αυξάνει την επιρροή του στην Αριστερά. Ο Κ. Καραμανλής έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής από τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως δεξιούς ή ακροδεξιούς, αλλά αυτό αποτελεί εμπόδιο για διείσδυση σε άλλους χώρους» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Αταξικά παραμύθια! «Ιστορικές μέρες! Μέρες μιας μεγάλης ειρηνικής επανάστασης με στόχο την εμπέδωση της μοναδικής στον κόσμο αταξικής κοινωνίας!.. Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη ανάμεσα στον Γιώργο και τον Κώστα, που οπλισμένοι με έναν πρωτόγνωρο στην ιστορία της ανθρωπότητας πολιτικό πολιτισμό, ανταγωνίζονται με ευπρέπεια για το μάνατζμεντ της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας στην οποία τα συμφέροντα του Λάτση, του Κόκκαλη, του Βαρδινογιάννη, του Αγγελόπουλου, του Λαμπράκη, του Σάλλα, του Αλαφούζου είναι κοινά μεταξύ τους. Και κοινά με τα συμφέροντα του μικρομεσαίου, του μισθωτού, του αγρότη, του εργάτη, του συνταξιούχου, του άνεργου, του οικονομικού μετανάστη!» (Νίκος Τσαγκρής - ΕΘΝΟΣ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ