ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απεργούν σήμερα για τη ζωή τους

Στις 10 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

«ΟΧΙ άλλο αίμα εργατών» διαδηλώνουν και απαιτούν σήμερα οι οικοδόμοι της Αθήνας με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία, που αποφάσισε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, και στη συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας. Κάνουν την οργή τους διαδήλωση και απαντούν «φτάνει πια» στην εργοδοτική ασυδοσία, που στο βωμό των κερδών έστειλε σε μία μόλις βδομάδα τέσσερις εργαζόμενους στο θάνατο. Καταγγέλλουν και καταδικάζουν την αντεργατική πολιτική που υπηρετεί ο δικομματισμός, ο οποίος στηρίζει αυτή την ασυδοσία και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας, να σταματήσει η ανθρωποσφαγή στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου αλλά και ανθρώπινες αμοιβές για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου με πανεξόρμηση έχουν απλώσει, σε κάθε γιαπί, εργοτάξιο και μεγάλο έργο, σε κάθε οικοδόμο ξεχωριστά, το απεργιακό κάλεσμα. Δεν άφησαν λεπτό να πάει χαμένο - ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο με εξορμήσεις στις γειτονιές - από την Παρασκευή που πάρθηκε η απόφαση της απεργίας, μετά το θάνατο και του τέταρτου εργαζόμενου, στα Πετράλωνα. Κάλεσαν τους οικοδόμους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση για να απαιτήσουν να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος της ζωής τους.

Αλλωστε, όπως έχει σημειώσει το Συνδικάτο και στην απεργιακή ανακοίνωση απευθυνόμενο στους οικοδόμους, «γίνεται πλέον καθαρό σε όλους μας ότι η λογική που λέει ότι υποχωρώ στα αφεντικά γιατί έχω ανάγκες, μόνο εξαθλίωση και θάνατο μπορεί να μας εξασφαλίσει. Το "κέρδος" μας βρίσκεται στη συσπείρωσή μας και στον αγώνα μας. Δε θα είμαστε αντάξιοι των αγωνιστικών μας παραδόσεων και των αγώνων της τάξης μας, αν μοιρολατρικά αποδεχτούμε αυτήν την κατάσταση. Είναι ντροπή για τους εργάτες, αλλά και για τον άνθρωπο, στο 2004 να ζει σε συνθήκες αρχαίας Ρώμης».

Είναι αμέτρητος πια, επισημαίνει ακόμα, ο κατάλογος των νεκρών συναδέλφων, θυσία στο Μινώταυρο του καπιταλιστικού κέρδους, στο όνομα της «Μεγάλης Ιδέας» των Ολυμπιακών Αγώνων, στο όνομα της ισχυρής Ελλάδας. Είναι ολοφάνερο ότι, για την κατάσταση αυτή, υπεύθυνη είναι η (με την κυβερνητική κάλυψη) ασυδοσία της εργοδοσίας. Τα 10ωρα, 12ωρα, 14ωρα, η εντατικοποίηση, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτου, φτηνού δυναμικού, η απουσία ελέγχων, η ουσιαστική ατιμωρησία των υπευθύνων.

Τη συμμετοχή τους στη σημερινή 24ωρη απεργία του Συνδικάτου δηλώνουν με ανακοίνωσή τους οι εργάτες και εργαζόμενοι μετανάστες-μέλη της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωση δηλώνουν, ακόμα, ότι βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων εργατών και εργαζομένων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο και ανθρώπινο μέλλον και καταδικάζουν την εργοδοτική ασυδοσία που κόστισε και εξακολουθεί να κοστίζει τις ζωές τους.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απεργία, αύριο, για απολύσεις - ανεργία

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. μπροστά στο ΕΚ της πόλης

Να συμμετέχουν μαζικά, καλεί η γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, για αύριο Τετάρτη 21 Γενάρη, και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο. Η απεργία γίνεται ενάντια στο κλείσιμο των «Χυτηρίων Ηπείρου», στην ομαδική απόλυση των 47 εργατοϋπαλλήλων των «Χυτηρίων», και ενάντια στην ανεργία που μαστίζει το Νομό των Ιωαννίνων.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους απολυμένους των «Χυτηρίων», όλους τους εργατοϋπάλληλους, τις άνεργες και τους άνεργους του νομού να δώσουν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση. Να διαμορφώσουν ένα διακριτό πόλο κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στις αγωνιστικές δυνάμεις των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των ΕΒΕ και της νεολαίας στέλνοντας ένα βροντερό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, η ανεργία στο νομό ξεπερνάει το 25% και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους. Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, που κάποτε απασχολούσαν ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, έκλεισαν, όπως π.χ. τα εργοστάσια ιματισμού «Κέμπερ», «Κόμπρα», η συνεταιριστική βιομηχανία ξύλου «ΒΑΔΠΥ», το εργοστάσιο αερίων στο Καλπάκι, τα μαρμαράδικα στο Γραμμένο. Πριν από λίγους μήνες έκλεισαν και τα «Χυτήρια Ηπείρου» ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον της «Μεταλλουργικής Ηπείρου», όπου μέσα στην τελευταία δεκαετία οι απασχολούμενοι σ' αυτή έχουν μειωθεί κατά 50%, δηλαδή έχουν απομείνει γύρω στους 90 εργάτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα, συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε ο ΟΑΕΔ για το Νομό των Ιωαννίνων, το σύνολο των ανέργων φτάνει τους 10.202. Από αυτούς οι 3.499 είναι άντρες και οι 6.703 είναι γυναίκες.

Οσον αφορά τα «Χυτήρια» που απέλυσαν, ομαδικά, 47 εργατοϋπάλληλους (23/10/03) εκτός των άλλων, χρωστάνε προς το ΙΚΑ, το ΤΕΑΜ, την Εφορία και τους προμηθευτές γύρω στο 1,5 δισ., ενώ προς τους εργαζόμενους οφείλουν 280 έως 300 χιλιάδες ευρώ.


Συντάξεις λιτότητας στο Δημόσιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συντάξεις στο Δημόσιο που παγιώνει τα αποτελέσματα της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Το νομοσχέδιο καταργεί μεταξύ άλλων τα υπόλοιπα 4/5 του επιδόματος των 176 ευρώ για τους δικαιούχους του και το ισχύον επίδομα εξομάλυνσης για τους πολιτικούς συνταξιούχους. Σε «αντιστάθμισμα», όπως λέει, θεσμοθετεί νέο επίδομα εξομάλυνσης, μικρότερο του σημερινού. Τέλος, το νομοσχέδιο ουσιαστικά καθηλώνει τις συντάξεις, καθώς το μόνο που «εγγυάται» είναι ότι οι αυξήσεις για το έτος 2004 θα είναι το λιγότερο 4%. Ποσοστό που οδηγεί για άλλη μια φορά σε συντάξεις πείνας καθώς δεν είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες των συνταξιούχων.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίσχεση σήμερα

Επίσχεση εργασίας αρχίζουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας (ΨΚΒΕ) απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και καταγγέλλοντας τους υπεύθυνους φορείς της κυβέρνησης για την αδιαφορία να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα του ιδρύματος. Διαμαρτύρονται ότι λόγω των περικοπών των κονδυλίων, 130 παιδιά και ενήλικες «με νοητική καθυστέρηση», ηλικίας από πέντε έως είκοσι οχτώ ετών, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τροφή και καύσιμα, γιατί οι προμηθευτές προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν την τροφοδοσία, καθώς παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες.

«Η διοίκηση του ΨΚΒΕ και το σωματείο των εργαζομένων παρά τις προσπάθειες και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, εστάθη αδύνατο να επιτύχουν κάτι. Απευθύνουμε έκκληση σ' όλο τον κόσμο, αρμόδιους και μη, να επιδείξουν στοιχειώδες ενδιαφέρον, ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία», τονίζεται σε ανακοίνωση του συλλόγου προσωπικού ΨΚΒΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ