ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νοητός περίπατος στη μνημειακή Αθήνα, 17ος - 19ος αιώνας

Αποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μετά την αποπεράτωσή του
Αποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μετά την αποπεράτωσή του
Η νέα περιοδική έκθεση «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος - 19ος αιώνας», που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σχεδιάστηκε για να προσφέρει ένα νοητό περίπατο στη μνημειακή Αθήνα της περιόδου από το 17ο μέχρι και το 19ο αιώνα.

Είκοσι δύο εικονογραφημένες περιηγητικές εκδόσεις και δεκατέσσερα πρωτότυπα έργα τέχνης, ελαιογραφίες, υδατογραφίες και χαρακτικά από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων προσφέρουν τοπία, εικόνες, μνημεία και χρονικές στιγμές της Αθήνας των περιηγητών, ανατροφοδοτούν τη φαντασία και δημιουργούν σημεία εκκίνησης για τις προσωπικές αναγνώσεις.

Τριάντα πέντε μαρμάρινα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση για πρώτη φορά, συνδιαλέγονται με τα έργα των περιηγητών συμπληρώνοντας το γοητευτικό τους αφήγημα για τη μνημειακή τοπογραφία της πόλης. Τη μουσειακή εμπειρία συμπληρώνουν τα μουσικά ακούσματα από τις πατρίδες των περιηγητών, αλλά και η ελληνική μουσική, όπως αυτή που κατέγραψε επισκεπτόμενος την Αθήνα το 1874 - 1875 ο Γάλλος συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής L. A. Bourgault - Ducoudray.

Η έκθεση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Τα συνολικά 76 εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γλυπτικής και αρχειακά τεκμήρια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και χαρακτικά, ζωγραφικά έργα και εικονογραφημένες εκδόσεις από τη Συλλογή Εργων Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Εργα έχουν δανείσει ακόμη το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, ψηφιακές εφαρμογές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να προσανατολιστεί καλύτερα στο μνημειακό τοπίο της πόλης, να ξεφυλλίσει εικόνες από τα βιβλία που εκτίθενται, να ρίξει ματιές στην καθημερινή ζωή της πόλης, καθώς αυτή ζωντανεύει με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και να αναστοχαστεί πάνω στη σχέση όσων διέμεναν τότε στην Αθήνα, μόνιμα ή προσωρινά, με τις αρχαιότητες, με τη βοήθεια εικόνων, φωτογραφιών και επιλεγμένων κειμένων από τους περιηγητές, αλλά και από τους θεσμικούς εκπροσώπους του νέου ελληνικού κράτους. Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Η περιοδική αυτή έκθεση αποτελεί προάγγελο για μια σημαντική επέτειο. Το έτος 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Το μακρύ χρονικό της ίδρυσης, της φυσιογνωμίας, της πορείας και των δραστηριοτήτων του μουσείου, που έχει συνδεθεί τόσο στενά με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, θα ξεδιπλωθεί με μια σειρά δράσεων.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη 2015, ώρα 20.00 (με επίδειξη πρόσκλησης). Ωρες λειτουργίας (θερινό ωράριο έως 31/10): Δευτέρα - Κυριακή: 08.00 - 20.00.


«Ερωτας το απόγευμα»

Η NEW STAR προβάλλει στους κινηματογράφους, τη ρομαντική κομεντί του Μπίλι Γουάιλντερ «Ερωτας το απόγευμα» (1957). Σενάριο: Μπίλι Γουάιλντερ, Ι. Α. Λ. Ντάιαμοντ. Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κλοντ Ανέ «Ariane, jeune fille russe» το οποίο γνώρισε πολλές κινηματογραφικές μεταφορές, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία, πριν καταπιαστεί μαζί του το σαρκαστικό, αλλά και τρυφερό παιδί του Χόλιγουντ, ο Μπίλι Γουάιλντερ.

Η ερωτική ατμόσφαιρα του Παρισιού, η μουσική που διαπερνά όλη την ταινία, το πικάντικο μουτράκι της Οντρεϊ Χέπμπορν, η γοητευτική ωριμότητα του Γκάρι Κούπερ, η υποκριτική μαεστρία του Μορίς Σεβαλιέ και η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Μπίλι Γουάιλντερ συνθέτουν μια κομψή, ανάλαφρη, χαριτωμένη κομεντί, ένα κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες.

O Γουάιλντερ έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους μετρ της αμερικάνικης κωμωδίας. Γυρίζει ταινίες με έντονα κριτικό και ειρωνικό βλέμμα: κοινωνικές σάτιρες όπως «H πρώτη σελίδα» (1974) ή «Ενα, δύο, τρία», (1961), κωμωδίες περί ηθικής όπως η «Aβάντι»(1972), αισθηματικές ή ερωτικές κομεντί όπως «H γκαρσονιέρα» (1960),«Ερωτας το απόγευμα( Love in the Afternoon)» (1957) και «Σαμπρίνα» (1954), κωμωδίες πάνω στην αντροφιλία «Buddy Buddy» (Tα φιλαράκια), «H πρώτη σελίδα» κ.ά.

Στο Παρίσι της δεκαετίας του '50, ένας ζηλιάρης σύζυγος αναθέτει στον ντετέκτιβ Κλοντ Σοβάς (Μορίς Σεβαλιέ) να παρακολουθήσει τη γυναίκα του, για την οποία έχει υποψίες ότι τον απατά με το διάσημο Αμερικανό πλέιμποϊ Φρανκ Φλάναγκαν (Γκάρι Κούπερ). Οταν ο σύζυγος μαθαίνει ότι οι υποψίες του είναι βάσιμες εκμυστηρεύεται στον Σοβάς ότι σκοπεύει να σκοτώσει τον Φλάναγκαν. Η κόρη του Σοβάς, η Αριάν, (Οντρεϊ Χέπμπορν), κρυφακούει τη συζήτηση και προειδοποιεί τον Φλάναγκαν, ο οποίος καταφέρνει να ξεφύγει από τον κίνδυνο. Η Αριάν, που αρχίζει να ερωτεύεται τον Φλάναγκαν, προσπαθεί να τον εντυπωσιάσει υποδυόμενη την κοσμογυρισμένη και, παρά το νεαρό της ηλικίας της, χειραφετημένη, πλούσια κοσμική. Απαριθμεί στον Φλάναγκαν τις περιπέτειές της με μια σειρά από υποτιθέμενους εραστές και, πράγματι, τον σαγηνεύει.


Τα φώτα στην ερασιτεχνική δημιουργία

Για 29η χρονιά πραγματοποιούνται στο Δήμο Ζωγράφου, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων, στρέφoντας τα φώτα της ράμπας στους «εραστές» της τέχνης και του πολιτισμού, στην ερασιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, θα λειτουργήσουν δωρεάν καλλιτεχνικά εργαστήρια, με τη συνεργασία γνωστών καλλιτεχνών, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη των ομάδων και όχι μόνον, να έρθουν σε επαφή με τεχνικές και εκφραστικά εργαλεία από το χώρο των παραστατικών τεχνών. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο συγκεντρώνονται τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Χθες, η Θεατρική Ομάδα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ΕΞΑΝΤΑΣ παρουσίασε εκτός συναγωνισμού τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, ενώ στις 2 και 3/9 το Θεατρικό Εργαστήρι «CARPEDIEM» του ΝΠ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου, παρουσιάζει τη «Μικρή μας πόλη » του Ουάιλντερ.

Το πρόγραμμα παραστάσεων του διαγωνιστικού μέρους έχει ως εξής: Παρασκευή 4/9, Θεατρική Ομάδα «PROJECT01»: «Παιχνίδια στη σοφίτα » - Lilian Hellman. Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου - Παραμυθένια Σκηνή, «Τα τακούνια της γοργόνας» Θάλειας Αντωνιάδη. Κυριακή 6 Σεπτέμβρη, Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα, «Τρωάδες» Ευριπίδη. Δευτέρα, 7 Σεπτέμβρη, Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας», «Ο ματωμένος γάμος» Φ. Γκ. Λόρκα. Τρίτη, 8 Σεπτέμβρη, Εκπολιτιστικός - Επιμορφωτικός Σύλλογος Δ.Δ. Ανθούσας Θεατρική Ομάδα «Παντός Καιρού», «Το μήνυμα » Αργύρη Χιόνη. Τετάρτη, 9 Σεπτέμβρη, Νεανική Σκηνή «Ονειροβάτες», «Ερωτόκριτος» Βιτσέντζου Κορνάρου. Πέμπτη, 10 Σεπτέμβρη, Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιλίου, «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» Εντεν Χόρβατ. Παρασκευή, 11 Σεπτέμβρη, Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια», «Καποδίστριας» Νίκου Καζαντζάκη. Σάββατο, 12 Σεπτέμβρη, «Θεατρικό Εργαστήρι» Αξιούπολης Δήμου Παιονίας, «Η νύφη της κούλουρης» Ευάγγελου Παντόπουλου. Κυριακή, 13 Σεπτέμβρη, Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό», «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» Ντάριο Φο. Δευτέρα, 14 Σεπτέμβρη, Λήξη Φεστιβάλ - Απονομή Βραβείων και Συναυλία από το Σύνολο Νυκτών Εγχόρδων Αθηνών «mandolinarte».

Είσοδος ελεύθερη. Ωρα έναρξης παραστάσεων: 21.00. Ωρα έναρξης βραδιάς απονομής: 20.00.


Στην 80ή ΔΕΘ θα εκτίθενται οι «Μαγεμένες»

IdeART Karamanlidis

Οι «Μαγεμένες», γνωστές και ως «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, επέστρεψαν μετά από 151 χρόνια στη γενέθλια πόλη. Τα αντίγραφα των περίφημων «Μαγεμένων» βρίσκονται ήδη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και θα μπορούν να τα θαυμάσουν οι επισκέπτες της 80ής ΔΕΘ από τις 5 έως τις 13 Σεπτέμβρη.

Τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά, (της Μαινάδας, του Διόνυσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, του Διόσκουρου, της Αύρας και της Νίκης) θα κοσμούν το περίπτερο 3 της ΔΕΘ μέχρι να αποφασισθεί από την Πολιτεία, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το σημείο όπου θα τοποθετηθούν στην πόλη. Οπως ανακοινώθηκε, οι επισκέπτες της 80ής ΔΕΘ δεν θα πληρώνουν επιπλέον εισιτήριο για να θαυμάσουν τα αντίγραφα των «Μαγεμένων».


IdeART Karamanlidis



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ