ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Λοξοκοιτάγματα», απειλές και παζάρια με φόντο τους ευρύτερους ανταγωνισμούς

Copyright 2020 The Associated

Βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών μπλέκει τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας η κυβέρνηση.

Ενδεικτική των κινδύνων που δρομολογεί η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, εκεί όπου η τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει τις προκλήσεις, τις απειλές και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ενώ διαρκώς συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις που με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» «διαπραγματεύονται» τους όρους και τις «μοιρασιές» των επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με φόντο την απόφαση της Γαλλίας να ξαναστείλει στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», την «Τετραμερή Πρωτοβουλία» που ανακοινώθηκε πρόσφατα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας, Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και τις πληροφορίες για επικείμενη παραπέρα «εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε σε νέα του παρέμβαση χτες πως «συνιστώ σε εκείνους που κάνουν τον μάγκα κατά της Τουρκίας με την ενθάρρυνση των πρώην αποικιοκρατών, να ξαναδιαβάσουν τη σύγχρονη Ιστορία τους» και ξεκαθάρισε ότι η αστική τάξη της χώρας του θα παζαρέψει ολόπλευρα τους δικούς της όρους στη διαπραγμάτευση με εταίρους και αντιπάλους: «Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση πειρατεία, ληστεία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει στις ακτές της Αττάλειας τη χώρα μας η οποία διαθέτει την μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο... Η προσπάθεια να εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της μέσω ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων χωρίς να κοιτάνε το κολοσσιαίο μέγεθος των 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Τουρκίας είναι η σαφέστερη έκφραση της αδικίας», είπε μεταξύ άλλων.

Απευθυνόμενος με επικριτικό ύφος ειδικά προς Αθήνα και Παρίσι (με το οποίο εξάλλου η Αγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί σοβαρές διαφορές σε πολλά μέτωπα) συνέχισε: «Βαρεθήκαμε πια αυτό το "θέατρο σκιών". Αρχισε πια να γίνεται αστείο το να επιχειρούν να ρίξουν ένα ανίκανο κράτος ως δόλωμα μπροστά σε μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη όπως η Τουρκία. Οσο και αν ενωθούν τα μέτωπα έχθρας δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την άνοδο της Τουρκίας».

Παράλληλα κι ενώ συνεχίζονται τουρκικά δημοσιεύματα περί «ελληνικής απόβασης στο Καστελόριζο», ο Ερντογάν άρπαξε την ευκαιρία να διαμηνύσει ότι «το να στρέφεις τα όπλα σου προς την ακτή της Τουρκίας είναι ηλίθιο. Κάνοντας αυτά τα παράνομα βήματα η Ελλάδα έχει γίνει εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο...» αλλά και ότι «αντί της επίλυσης των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι η Ελλάδα που οργανώνει σαμποτάζ της διπλωματίας μέσω πειρατικών συμφωνιών. Οι συνέπειες αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι η βίαιη αποτυχία... Εάν προτιμάτε να κάνετε ασκήσεις με τη Γαλλία αντί να συζητάτε με την Τουρκία θα διαπιστώσετε ότι αυτό ήταν λάθος».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «εάν ο εξοπλισμός στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις Συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει», προσθέτοντας την ίδια στιγμή: «Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ισχυρίστηκε ότι στο Καστελόριζο «δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», παραθέτοντας αναλύσεις που σημείωναν ότι «η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών».

Παράλληλα, χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» σημειώνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, ακόμα και βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

«Μαστίγιο και καρότο» στο ευρωτουρκικό παζάρι

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, επανέλαβε χτες από τις Βρυξέλλες ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να δράσει με τρόπο που να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση και όχι το αντίθετο».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναμενόμενη νέα άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στη Μεσόγειο, ο Στάνο είπε: «Δεν είμαι σίγουρος αν αναφέρεστε σε μια πιθανή κλιμάκωση που σχετίζεται με μια δραστηριότητα κινήσεων πλοίων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γενικά αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το εξής: Η κατάσταση δεν είναι καλή, τα μέλη της ΕΕ ήταν πολύ ξεκάθαρα για την ανάγκη μείωσης της έντασης που θα άλλαζε την τρέχουσα πορεία των γεγονότων». Πρόσθεσε δε ότι αυτό στο οποίο «πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους» είναι να βρεθούν «λύσεις και αποκλιμάκωση στον διάλογο».

Ενδεικτικές ήταν και οι (ανώνυμες) δηλώσεις ανώτατου Ευρωπαίου διπλωμάτη που μετέδιδε το «Ρόιτερς», σύμφωνα με τις οποίες «εκτός από μαστίγιο (κυρώσεις), θα υπάρχουν και καρότα για να συμμετάσχει σοβαρά σε διάλογο η Αγκυρα. Αυτά τα καρότα θα είναι η πρόοδος μιας νέας τελωνειακής ένωσης και περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό πρόγραμμα».

Συνομιλία Πομπέο - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επαφή με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τον ενημέρωσε για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου που επιταχύνουν οι ΗΠΑ, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του «αποτυπώματος» τους στην περιοχή (βλέπε και «East Med Act»).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκο Κούσιο, οι δύο αξιωματούχοι «προέβησαν σε λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των κινδύνων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας, με σαφή την τοποθέτηση του κ. Πομπέο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Ο Κούσιος χαρακτήρισε την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων «αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή καθώς και ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται από τις δύο χώρες στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας», κάτι που «πιστοποιείται και από την πρόοδο που σημειώνεται στα εν λόγω θέματα μετά την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας - ΗΠΑ». Πρόκειται για τη διμερή συμφωνία που υπογράφτηκε το Νοέμβρη του 2018 και βάσει αυτής κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορα σενάρια για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, Πομπέο και Αναστασιάδης «επιβεβαίωσαν την ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία ευρύτερα των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Να σημειωθεί πως προχτές, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη και με τον Μάικλ Γουίρθ διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας Chevron, που πρόσφατα εξαγόρασε τη Noble Energy και απέκτησε έτσι δικαιώματα εξόρυξης και στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Χτες, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περαιτέρω αναβολή στις εργασίες των εταιρειών, αναφέροντας ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαβεβαίωσαν ότι «εάν συνεχίσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη (σ. σ. αναφορικά με την πανδημία)» θα προχωρήσουν οι εργασίες και εξέφρασε ελπίδες ότι «η διαχείριση της πανδημίας θα είναι τέτοια ούτως ώστε να μην χρειαστούν περισσότερες αναβολές».

Ρωσική αντίδραση στις δηλώσεις Πάιατ

Χαρακτηριστική των ανταγωνισμών στους οποίους μπλέκει το λαό η μετατροπή της χώρας σε «αιχμή του δόρατος» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, είναι η άμεση αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, στην οποία σημείωνε πως «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και σύμμαχο - κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον».

«Είναι απορίας άξιο το σχόλιο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα», ανέφερε σε ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία, που πρόσθεσε ότι «θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε εάν συμφωνεί η ίδια η Ελλάδα με την ως άνω ψευδή "ανάλυση" του χαρακτήρα των ρωσο-ελληνικών σχέσεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ