ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Περιαστικό Πράσινο: Να ματαιώσουμε την καταστροφή του
  • Η διατήρηση της φυσικότητας του περιαστικού χώρου, μπορεί να ξανακάνει τα δάση ελκυστικά και ανοιχτά για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς πολίτες
  • Αναντικατάστατη η συμβολή του περιαστικού πράσινου στην απορρύπανση, στη σταθερότητα του μικροκλίματος, στη δημόσια αισθητική και στην αναψυχή

Σε μια θαρραλέα πολιτική καταγραφής και διατήρησης του περιαστικού πράσινου, με προτεραιότητα στην προστασία του από την κερδοσκοπία, στοχεύει η"Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα",που δεσμεύεται προγραμματικά να προωθήσει την εφαρμογή νέων πρακτικών, με στόχο "τη διατήρηση της φυσικότητας του περιαστικού χώρου, που μπορεί να ξανακάνει τα δάση ελκυστικά και ανοιχτά για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς πολίτες".

Ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή,του υποψηφίου δημάρχου της Συμπαράταξης, έχοντας ξεκαθαρίσει πως το πράσινο και η διατήρησή του δεν είναι άσχετα με τα γενικότερα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα - ίσα ίσα εξαρτώνται από αυτά - δε διστάζει να αναφερθεί, εκτός από τις πυρκαγιές, και σε σειρά ακόμα κινδύνων, οι οποίοι γίνεται συχνά προσπάθεια να εμφανιστούν ούτε λίγο, ούτε πολύ ως παρεμβάσεις για τη σωτηρία του περιαστικού πράσινου.

Ετσι, εκτός από τις πυρκαγιές που - όπως υπογραμμίζεται στο πρόγραμμα της Συμπαράταξης - κάθε καλοκαίρι καταστρέφουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του περιαστικού πράσινου, δείχνοντας ότι έχει και αυτό γίνει στόχος των κερδοσκόπων, η Συμπαράταξη δεν αφήνει ασχολίαστη "τη συνενοχή του κράτους πουπαραχωρεί στη συνέχεια τις καμένες εκτάσεις στους καταπατητές".

Οι επιπτώσεις των ολυμπιακών έργων

Εναν ακόμα σοβαρό - και ανεπανόρθωτο - κίνδυνο για το περιαστικό πράσινο αποτελούν, όπως σημειώνει η Συμπαράταξη τα... πολύφερνα μεγάλα έργα. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις,που σχεδιάζεται να καταλάβουν και να τσιμεντοποιήσουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης και δασικές εκτάσεις στον περίγυρό της, αλλοιώνοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, το οικοσύστημα ολόκληρων περιοχών - όπως στο Σχινιά και τον Αγιο Κοσμά - απειλούν να καταφέρουν καίριο πλήγμα σε έναν κορεσμένο οικιστικό ιστό, που δεν αντέχει σπιθαμή επέκτασης!

Η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης και του Λεκανοπεδίου γενικότερα, καθώς "η συμβολή του περιαστικού πράσινου στην απορρύπανση, στη σταθερότητα του μικροκλίματος, στη δημόσια αισθητική και στην αναψυχή είναι αναντικατάστατη" και ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων απαιτεί:

  • Να μην οικοδομηθούν ελεύθεροι χώροι και χώροι αστικού ή περιαστικού πράσινου, ακτές, υδροβιότοποι και δασικές εκτάσεις.
  • Να μειωθούν οι προβλεπόμενες διαστάσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Να μην ανατραπεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
  • Να μη γίνουν έργα με αυτοχρηματοδότηση, που συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή τους.

Ανάλογους κινδύνους - σημειώνεται στο πρόγραμμα της Συμπαράταξης - με ανεπανόρθωτες τοπικά βλάβες και επιπτώσεις σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, εγκυμονούν μεταξύ άλλων για το περιαστικό πράσινο, τα λατομεία που λειτουργούν στην Αττική, η υπό κατασκευή περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού και το αεροδρόμιο Σπάτων, καθώς και διάφορες δήθεν οικολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις...

Για τον Υμηττό

Στο μεταξύ συνεχίζοντας τις επαφές, για το συντονισμό της δράσης, με στόχο την αποτροπή των καταστροφικών σχεδίων της κυβέρνησης για τον Υμηττό, ο Λεων. Αυδής συναντήθηκε χτες στα γραφεία της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" με την επιτροπή για τη σωτηρία του Υμηττού και αποφασίστηκε να γίνει επιτόπου επίσκεψη αντιπροσωπείας του συνδυασμού. Ετσι, αύριο Πέμπτη η Συμπαράταξη αναμένεται να επισκεφθεί το χώρο, όπου οι μπουλντόζες συνεχίζουν να καταστρέφουν το δάσος για τη χάραξη της περιφερειακής λεωφόρου, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αναστολή των εργασιών!

Να ματαιωθούν τα σχέδια για τον Ελαιώνα

Τη ματαίωση των σχεδίων για πρόσθετες εγκαταστάσεις που θα επιβαρύνουν την περιοχή του Ελαιώνα - όπως η μεταστέγαση του ΥΠΕΧΩΔΕ - θέτει ως στόχο η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", καθώς όπως σημειώνει και στο πρόγραμμά της οι διεκδικήσεις και η συντονισμένη πάλη μπορεί να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση. Σήμερα ό,τι έχει απομείνει απ' τον Ελαιώνα, μήκους 15 και πλάτους 2 χιλιομέτρων, που υπήρχε στην αρχή του αιώνα, έχει γίνει η πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Για να γίνει ο Ελαιώνας πνεύμονας πράσινου, με συγκρότηση παραγωγική, αναπτυξιακή, με κριτήρια και έλεγχο η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", με τον υποψήφιο δήμαρχό της Λεων. Αυδή, διεκδικεί και παλεύει μαζί με τις δυνάμεις των εφαπτόμενων δήμων που υποστηρίζουν:

  • Τη δέσμευση των δημόσιων χώρων, κυρίως των χώρων πράσινου.
  • Την άρση του χαρακτηρισμού του Ελαιώνα ως "Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης".
  • Τη μετεγκατάσταση των οχλουσών βιομηχανιών, με άμεσο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Επιβολή μέτρων αντιρρύπανσης σε όσες παραμείνουν.
  • Την απαγόρευση κάθε πράξης μεταβίβασης που βοηθά την παραπέρα τσιμεντοποίηση και προετοιμάζει νέα κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Την κατάργηση του ΠΔ, που προβλέπει τη διαχείριση του Ελαιώνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την ανάθεση έργων με αυτοχρηματοδότηση.
  • Τη ματαίωση των σχεδίων για πρόσθετες εγκαταστάσεις που θα επιβαρύνουν την περιοχή.

Η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" υποστηρίζει τις σημερινές θέσεις του Συνδέσμου των Δήμων για τον Ελαιώνα, που προβλέπουν την κυριαρχία του πράσινου και την παρέμβαση με κριτήρια κοινωνικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά.

ΑΥΡΙΟ: "Τα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων"

  • Η διατήρηση της φυσικότητας του περιαστικού χώρου, μπορεί να ξανακάνει τα δάση ελκυστικά και ανοιχτά για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς πολίτες
  • Αναντικατάστατη η συμβολή του περιαστικού πράσινου στην απορρύπανση, στη σταθερότητα του μικροκλίματος, στη δημόσια αισθητική και στην αναψυχή
Στο Ζεφύρι περιμένουν ακόμη τα αντιπλημμυρικά
  • Πέντε μήνες μετά την τελευταία καταστροφική πλημμύρα και ενώ μπήκαμε στο φθινόπωρο, η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της
  • Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Λάππας, ζητά να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα

Την καθυστέρηση της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και αγωγών ομβρίων υδάτων στην περιοχή Ζεφυρίου - ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων βροχών - καταγγέλλει με χθεσινή του επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λάππας.Ταυτόχρονα ζητά την άμεση υλοποίηση των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Οπως επισημαίνει στην επιστολή του ο δήμαρχος, πέντε μήνες μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή των Ανω Λιοσίων και του Ζεφυρίου και οι υποσχέσεις των αρμοδίων δεν έχουν υλοποιηθεί στο ελάχιστο.Τα αντιπλημμυρικά έργα εκτός από τη διευθέτηση του ρέματος των Ευπυρίδων,που προχωρά ικανοποιητικά, έχουν "βαλτώσει", ενώ οι εξαγγελίες για την άμεση κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων τόσο στο Δήμο Ζεφυρίου όσο και στο Δήμο Ανω Λιοσίων παρέμειναν εξαγγελίες.

"Η απογοήτευση και η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλη, τονίζεται στην επιστολή, καθώς βλέπουν οι εξαγγελίες από επίσημα χείλη να μην υλοποιούνται. Ο Δήμος Ζεφυρίου παρείχε όλα τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και προσυπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση αλλά δυστυχώς μετά από πέντε μήνες δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Ο δήμος και οι κάτοικοι δεν αντέχουν άλλες καταστροφές".

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα εκκρεμούν η τυπική ένταξη του δήμου Ζεφυρίου στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ, αλλά και η ολοκλήρωση των μελετών αποχέτευσης ομβρίων και ακάθαρτων υδάτων στη νεοενταχθείσα στο σχέδιο περιοχή της Κάτω Λίμνης.

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους πληγέντες, σημειώνεται στην επιστολή του Δήμου Ζεφυρίου, εκτός από το βοήθημα των 200.000 δρχ. δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση για τις οικοσκευές αλλά και για τις μεγάλες καταστροφές στις βιοτεχνίες της περιοχής!

Προεκλογική κοροϊδία

Προεκλογικές εξαγγελίες που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό και την υφαρπαγή της ψήφου του, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Δυτικής Αττικής, την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνει κονδύλι ύψους 25 δισ. δρχ. για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά τη συνέχιση των έργων στον Κηφισό και την κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων σε δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις βροχές.

Οι δήμοι στους οποίους πρόκειται να κατασκευαστούν αγωγοί ομβρίων είναι οι της Γλυφάδας,Αγ. Ιωάννη Ρέντη,Ηλιούπολης,Πειραιά,Πετρούπολης και από τη Δυτική Αττική ο Δήμος Μάνδρας,που λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει - είναι χτισμένος πάνω σε λόφο, με στενούς δρόμους - αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με τα όμβρια ύδατα, καθώς τα νερά δε βρίσκουν διέξοδο.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ, την ώρα που το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει αντιπλημμυρικά έργα 25 δισ. δρχ., χρειάζονται πάνω από 100 δισ. δρχ. για να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στο νομό.

Οσον αφορά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ επισημαίνει: "Ο,τι γίνεται σήμερα στη Δυτική Αττική, προχωρά με ρυθμό χελώνας, όπως για παράδειγμα η γέφυρα του Σαρανταποτάμου, που τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και έχουν καθυστερήσει να ολοκληρωθούν, με αποτέλεσμα να αφήνουν την είσοδο της πόλης ανοχύρωτη στον χειμώνα που πλησιάζει. Επίσης ενόψει του φθινοπώρου έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι διανοίξεις και οι διευθετήσεις των ρεμάτων Αγίου Γεωργίου Ασπροπύργου, Αγίας Αικατερίνης, Σούρες και οι παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους".

"Οταν καίγονται τα δάση από την αδιαφορία της κυβέρνησης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΑΣ, τα 25 δισ. που εγκρίθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα, εξαγγέλλονται μόνο για τον αποπροσανατολισμό του λαού και για την υφαρπαγή της ψήφου του".

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Δυτικής Αττικής εκτός από τον Δήμο Μάνδρας που περιλαμβάνεται στο κονδύλι των 25 δισ., υπάρχουν και άλλοι δήμοι που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τις βροχές του χειμώνα. Τα Ανω Λιόσια,το Ζεφύρι,ο Ασπρόπυργος, είναι περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πληγεί από τις πλημμύρες και παρά τα όσα συνέβησαν, ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, αποφασίζουν να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, αφήνοντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών στο έλεος των καιρικών συνθηκών και της κρατικής αδιαφορίας.

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητούν και "τα ρέστα" οι εργολάβοι!

Υπερδιπλάσιο ποσό, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζητούν τώρα οι εργολάβοι προκειμένου να κατασκευάσουν το τμήμα Σύνταγμα - Μοναστηράκι, που όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση περιέκοψε πέρσι από την εργολαβία για να τους... τιμωρήσει, επειδή ζητούσαν υπέρογκα "πανωπροίκια"! Και το χειρότερο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τόσο η διοίκηση της κρατικής εταιρίας "Αττικό Μετρό" που διαχειρίζεται το έργο, όσο και ο σύμβουλός της, δηλαδή η αμερικανική "Μπέχτελ", εισηγούνται προς το ΥΠΕΧΩΔΕ την αποδοχή της πρότασης αυτής των εργολάβων...

Συγκεκριμένα, οι εργολάβοι προτείνουν την κατασκευή της σήραγγας, Μοναστηράκι - Ασώματοι, συνολικού μήκους 1.350 μέτρων, ζητώντας το ποσόν των 26 δισ. δρχ., επικαλούμενοι διάφορες δυσκολίες, όπως την αλλαγή της μεθόδου κατασκευής, καθώς ο "μετροπόντικας" αποσύρθηκε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος από το συνολικό τμήμα Σύνταγμα - Κεραμεικός το οποίο είχε περικοπεί από την εργολαβία (1.900 μέτρα) και το οποίο είχε κόστος 12 - 15 δισ. δρχ., ενώ οι ίδιοι οι εργολάβοι ζητούσαν πριν την περικοπή "πανωπροίκια" γύρω στα 7,5 δισ. δρχ. Τώρα ζητούν να πάρουν ακόμη περισσότερα για τα τρία τέταρτα της διαδρομής! Και σαν να μην έφταναν αυτά, ως χρόνο ολοκλήρωσης του τμήματος αυτού δίνουν 42 μήνες, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί το 2002! Ετσι, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στη διαχείριση του μεγάλου αυτού έργου έχουν οδηγήσει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και από υπέρβαση σε υπέρβαση.

Αγνωστο βέβαια παραμένει το πώς θα αξιοποιηθεί ο σταθμός του Κεραμεικού, αφού λόγω των αρχαίων έγινε αλλαγή της χάραξης, για την κατασκευή του οποίου ξοδεύτηκαν μερικά δισ. δρχ. Αγνωστο επίσης παραμένει πώς η γραμμή θα φτάσει από το Μοναστηράκι στο Βοτανικό, που αποτελεί πλέον τη νέα κατάληξη της χάραξης.

Παρ' όλα αυτά όμως, τα "πανωπροίκια" πέφτουν σαν το χαλάζι. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατεθεί 6 με 7 δισ. δρχ. για τη μεταφορά του δεύτερου "μετροπόντικα" (της "Περσεφόνης"), από το Σύνταγμα στη Δάφνη και για την αλλαγή της κεφαλής του. Επίσης μερικά ακόμη δισ. δρχ. θα διατεθούν για την κάλυψη του γρανίτινου δαπέδου των σταθμών, επειδή κρίνεται ως επικίνδυνο για τους επιβάτες. Και να φανταστεί κανείς ότι η "ιδέα" των εργολάβων για κάλυψη των σταθμών με εισαγόμενο γρανίτη στοίχισε 7 δισ. δρχ.!

Οικονομική Εξόρμηση

"Η συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζεται στο Δήμο Αθηναίων, με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και όσων συναινούν επί της ουσίας σ' αυτή την πολιτική, θα σημαίνει πρόσθετα βάρη για τους δημότες", υπογραμμίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ο οποίος θα αναλύσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου του συνδυασμού, την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο και τις επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται για τους δημότες.

Στη διάρκεια της σχετικής με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης συνέντευξης, που δίνει ο συνδυασμός στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών - Κάννιγγος 27, 5ος όροφος, στις 12.30 το μεσημέρι - ο Λεων. Αυδής θα παρουσιάσει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Αθηναίων, με ειδική αναφορά στην υπέρογκη φορολόγηση των δημοτών.

Στο μεταξύ την έναρξη οικονομικής εξόρμησης που θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Σεπτέμβρη αποφάσισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του συνδυασμού. Εκτός από τις ενισχύσεις που θα συγκεντρωθούν από τα μέλη και τους φίλους της Συμπαράταξης, αποφασίστηκε και άνοιξε λογαριασμός στην Εμπορική Τράπεζα για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να ενισχύσουν και με αυτόν τον τρόπο το συνδυασμό. Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 450 66 827.

Το τοπίο της καταστροφής του Υμηττού από τη χάραξη της περιφερειακής λεωφόρου, θα επισκεφθεί την Πέμπτη αντιπροσωπεία του συνδυασμού του Λεων. Αυδή, συνεχίζοντας τις επαφές για το συντονισμό της δράσης για τη σωτηρία του δάσους

Η διατήρηση της φυσικότητας του περιαστικού χώρου μπορεί να ξανακάνει τα δάση ελκυστικά και ανοιχτά για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς πολίτες

Οι σχεδιαζόμενες ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα καταφέρουν καίριο πλήγμα στον περιαστικό χώρο του Λεκανοπεδίου

Προτεραιότητα για την "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", η προστασία από την κερδοσκοπία

Εικόνες σαν κι αυτές θα ξαναζήσει το Ζεφύρι, αφού πέντε μήνες μετά τις μεγάλες πλημμύρες και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ