ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Συστάσεις ατομικής προστασίας ... διά πάσαν νόσον

Υποδείξεις και ενδεχομένως νέα πρόστιμα θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί από Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Σε ...«λογικές προστασίας και συστάσεων προς τον πληθυσμό» συνοψίζονται τα «μέτρα» που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείονται και τα πρόστιμα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η κυβέρνηση, που εδώ και δύο μήνες έκανε πως δεν υπήρχε αναζωπύρωση της πανδημίας, σήμερα κάνει λόγο για κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος, με τον υπουργό Υγείας να υποστηρίζει ότι «οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε στις 140 περίπου διασωληνώσεις» (από 95 στις 2 Ιούλη).

Παρ' όλα αυτά, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, με το πρόσχημα της «διασποράς του ιού», θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας μέχρι τέλος του χρόνου, με τον Θ. Πλεύρη να επαναλαμβάνει πως «η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα επανεξεταστεί μέχρι 31/12, εκτός αν υπάρχει κάποια τρομακτική αλλαγή».

Ενώ για τους χιλιάδες επικουρικούς που σηκώνουν μαζί με τους μόνιμους υγειονομικούς το βάρος της πανδημίας και των υπόλοιπων νόσων, η κυβέρνηση επιχειρεί να τους αξιοποιήσει ως προεκλογική δεξαμενή ψήφων, παρατείνοντας την ομηρία και την αβεβαιότητα, κάνοντας λόγο για «προκηρύξεις» που ...θα «βγαίνουν το 2022 και το 2023 με αυξημένη μοριοδότηση», οι οποίες θα στείλουν στην ανεργία το μεγαλύτερο τμήμα όσων υπηρετούν με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. «Οσοι δουλεύουν ως επικουρικοί, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να είναι ...προσωπικοί γιατροί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Βόμβες διασποράς τα νοσοκομεία

Κι όσο η κυβέρνηση βλέπει «κορύφωση του πανδημικού κύματος», με δική της ευθύνη τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται και πάλι σε υγειονομικές βόμβες. Στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό 13 ασθενείς, 6 γιατροί και νοσηλευτές, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι να απομονωθούν και 3 χρόνια μετά δεν έχει βρεθεί λύση για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω της υποστελέχωσης είναι το Τμήμα Οξέων Περιστατικών της Κλινικής, όπου ένας νοσηλευτής είναι στη βάρδια για 5 περιστατικά.

Η εκτεταμένη διασπορά του ιού και στο ΠαΓΝΗ ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, «τα ράντζα είναι η καθημερινότητα των τελευταίων μηνών, χωρίς επαρκή αερισμό και προαυλισμό των ασθενών, με ακατάλληλους χώρους, που - παρά τις μεγαλοστομίες του υπουργείου για ειδικά μέτρα στους "ευάλωτους" πληθυσμούς των ψυχικά πασχόντων - το μόνο που έχει γίνει είναι η τοποθέτηση μιας γυψοσανίδας που διαχωρίζει έναν θάλαμο από τους υπόλοιπους!

Λόγω αυτής της εκρηκτικής κατάστασης, η Ψυχιατρική κλινική - με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου και της διευθύντριας του Τμήματος - δεν θα δέχεται νέες εισαγωγές για τις επόμενες 14 μέρες, με επακόλουθο την απουσία δυνατότητας νοσηλείας ψυχιατρικών ασθενών από όλη την Ανατολική Κρήτη».

Η «λύση» που επιστρατεύεται είναι η διακομιδή των ψυχικά ασθενών 70 χιλιόμετρα, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ή 110 χλμ. στα Χανιά. «Οχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα, αντίθετα εγκυμονεί νέους κινδύνους. Με ποια ασθενοφόρα και προσωπικό θα γίνονται οι διακομιδές; Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς των ανθρώπων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης.

Προσθέτει ότι επαναλαμβάνεται η ίδια χρεοκοπημένη συνταγή και σ' αυτό το κύμα της πανδημίας, με τις κλινικές να ξεχειλίζουν από ασθενείς, τη διασπορά του κορονοϊού στους νοσηλευόμενους ασθενείς και στους εργαζόμενους να είναι τεράστια και τις ελλείψεις προσωπικού - που έχουν γίνει ακόμη πιο φανερές με τις καλοκαιρινές άδειες (για όσους κατάφεραν να πάρουν) - να έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΑΦΝΙ
Απαράδεκτη απόλυση επικουρικού εργαζόμενου με αναπηρία

Βροχή καταγγελιών από το σωματείο εργαζομένων και άλλους φορείς

Την ανάκληση της «απαράδεκτης και επικίνδυνης απόφασης του Νοσοκομείου Δαφνί» να απολύσει επικουρικό εργαζόμενο με αναπηρία (ΑμεΑ) απαιτεί με επιστολή προς το υπουργείο Υγείας ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί.

Τον Απρίλη του 2022 προσλήφθηκε επικουρικός εργαζόμενος στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΨΝΑ, ο Η.Η. Από τη διαδικασία της αίτησης για την πρόσληψη, αλλά και κατά τη διαδικασία ανάληψης καθηκόντων, κατέθεσε τη σχετική απόφαση των ΚΕΠΑ. Το ίδιο είχε κάνει και κατά την πρόσληψή του στον ΕΟΔΥ, που δούλευε επί 2 χρόνια και παραιτήθηκε για να αναλάβει υπηρεσία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Οπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, την Τετάρτη 27 Ιούλη το ΔΣ του νοσοκομείου τοποθετήθηκε κατά πλειοψηφία (6 στους 7) για την απόλυση του επικουρικού εργαζόμενου. «Ο λόγος είναι η σχετική γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ, την οποία ο υπάλληλος όχι μόνο δεν απέκρυψε, αλλά αντίθετα ο ίδιος κατέθεσε με την υπ' αριθμ. πρωτ. 53/ 204140/ 18-03-2022 αίτησή του για κατάταξη στις λίστες επικουρικού λοιπού προσωπικού στη 2η ΥΠΕ και συνεπακόλουθα και στο ΨΝΑ Δαφνί ως δικαιολογητικό για τον διορισμό του και στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Η.Η. παρουσιάζει ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα από 1/8/2021 έως 31/7/2024», αναφέρει το σωματείο.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, που αποτελεί και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου, καταδίκασε την επικίνδυνη θέση και στάση της διοίκησης πάνω στο θέμα, καταψήφισε και δεν νομιμοποίησε τη διαδικασία αποχωρώντας, αφού πρώτα έθεσε σειρά ζητημάτων. Για το θέμα το ΚΚΕ κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συγκεκριμένη απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου.

«Είναι εξωφρενικό η διοίκηση ενός από τους λίγους δημόσιους φορείς που πρέπει να προάγουν την επανένταξη στην κοινωνία, στη ζωή, στην παραγωγή των ψυχικά πασχόντων, να έρχεται να παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι σε έναν εργαζόμενο που ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του, όπως γινόταν και στην άλλη του υπηρεσία, τον ΕΟΔΥ (...)» αναφέρουν μεταξύ άλλων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, στηρίζοντας τη «στάση αξιοπρέπειας και ευθύνης του προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ».

Ζητούν «να παρθεί πίσω η επαίσχυντη απόφαση απόλυσης που εκτός των άλλων με βάση το άρθρο 23 του νόμου 4488/17 που αφορά την απασχόληση των ψυχικά πασχόντων είναι πέρα για πέρα παράνομη».

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς και νοσηλείας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Τις απαράδεκτες εικόνες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καλώντας τους εργαζόμενους και τον λαό να δυναμώσουν τον αγώνα τους για εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, με κάλυψη όλων των αναγκών, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ, τα όρια ασφάλειας και υγιεινής στο ΨΝΘ τίθενται σε διαρκή αμφισβήτηση και δοκιμασία. «Το πρόβλημα υδροδότησης για σχεδόν δύο ολόκληρες μέρες είναι η κορυφή του παγόβουνου της συνεχόμενης απαξίωσης και υποβάθμισης του Ειδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, που παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ψυχικής υγείας πολλές από τις οποίες είναι και μοναδικές για όλη τη Βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Μάλιστα, το ΨΝΘ παρέχει αυτές τις υπηρεσίες με κενές το 50% περίπου των οργανικών θέσεων σε γιατρούς, με τη νοσηλευτική κάλυψη των τμημάτων και δομών στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης, με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων, με το λιγοστό εναπομείναν προσωπικό σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένο, με κατάργηση 27 κλινών στις ήδη ανεπαρκείς δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, που αμέσως έσπευσε να εφαρμόσει η τωρινή και αποτέλεσμα το έμφραγμα στη διαδικασία ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ασθενών με αναμονές ετών».

Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και καταγγέλλει ότι το ΨΝΘ λειτουργεί με πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και με χαρακτηριστικά που δυστυχώς όλο και πιο συχνά θυμίζουν εικόνες ασύλου άλλων εποχών. Από την άλλη, «νευραλγικοί τομείς όπως η καθαριότητα και η φύλαξη γίνονται δώρο στους εργολάβους, τα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής σε ιδιωτικές δομές, ενώ οι εισαγγελικές παραγγελίες πραγματοποιούνται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».

«Αυτές είναι οι συνέπειες όταν το ύψιστο αγαθό της Υγείας λογίζεται ως εμπόρευμα: Οι υγειονομικοί, ο λαός, τα παιδιά του το πληρώνουν από την τσέπη τους ξανά και ξανά και δημόσια υγεία δεν έχουν, ενώ οι επιχειρηματίες της Υγείας θησαυρίζουν» υπογραμμίζει η ΕΝΙΘ, ενώ σημειώνει και τις ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση του νόθου ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΘ, που «όχι μόνο δεν στήριξε τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συναδέλφων ειδικευόμενων και της νοσοκομειακής επιτροπής των γιατρών για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά για ακόμη μια φορά δεν δίστασε να βάλει πλάτη σε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της Διοίκησης, φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάσει ως "γκρίνια" τη δίκαιη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των εργαζομένων».

Ανοιξε η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό - «κόφτη»

Ανοιξε χτες η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό, ο οποίος αντί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σ' ένα ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χρησιμοποιείται ως «κόφτης» για τον περιορισμό των δαπανών και την παροχή ενός ξεροκόμματου υπηρεσιών Υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό μετά τη λήξη των σχετικών προθεσμιών θα τιμωρούνται στο εξής με την καταβολή 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους σε φάρμακα, πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο, οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτέμβρη, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους.

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p, η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ), είτε αυτοπροσώπως σε δομή Υγείας ΠΦΥ ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. δελτίο ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

«Ολες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Οι ανασφάλιστοι εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο του ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ