ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχία για τη διαχείριση της κρίσης

Οι προσωρινοί συμβιβασμοί τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ δεν μπορούν να κρύψουν τη βαθιά καπιταλιστική κρίση που πληρώνουν οι λαοί

Eurokinissi

Οι προσωρινοί συμβιβασμοί τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ δεν μπορούν να κρύψουν τη βαθιά καπιταλιστική κρίση που πληρώνουν οι λαοί
Οι δηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου (αξιωματούχοι της ΕΕ, υπουργοί χωρών) σχετικά τόσο με τη λεγόμενη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και την κατάσταση στην Ευρωζώνη αυτό που καταδεικνύουν, για άλλη μια φορά, είναι τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, που θέλουν να παρουσιάζουν ως «κρίση χρέους».

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με άρθρο του με τίτλο «Το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας», που δημοσιεύεται στη γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «L' Echo» και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, υπερασπίζεται το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στην Ευρωζώνη στις 21 Ιούλη. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αναμφίβολα το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αλλά οπωσδήποτε σημαντικά μικρότερο από π.χ. το ιαπωνικό χρέος που ανέρχεται σε 225% του ΑΕΠ». Ισχυρίζεται ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα μειώσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2020, δίνοντας έτσι στη χώρα τον απαραίτητο χρόνο για να επιτύχει ανάπτυξη και να ξαναβρεί το δρόμο της προς τις αγορές» εφόσον «οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο τεθούν σε εφαρμογή και εφόσον η τεχνική βοήθεια της ΕΕ αποδώσει καρπούς, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων. Τότε πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να εξέλθει από την κρίση». Δηλαδή, αυτό που ο αξιωματούχος της ΕΕ βλέπει ως ανάπτυξη γίνεται πάνω στα συντρίμμια που θέλουν για τους λαούς και για τον ελληνικό, με χτύπημα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Πάντως, ο Ρομπάι εκφράζει και ανησυχία για την κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία, όχι βέβαια για τα λαϊκά στρώματα, αλλά για τη δυνατότητα του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση.

Ο Σόιμπλε υπερασπίζεται το ευρώ

Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Algemeine Zeitung», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που εκφράζει εκείνη τη μερίδα του γερμανικού κεφαλαίου που κερδίζει από το ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οταν υπάρχει οικονομική κοινότητα, τότε ορισμένα πράγματα τα μοιράζεται κανείς για το καλό όλων των συμμετεχόντων - και ιδίως όταν μιλάμε για τη γερμανική οικονομία, που αποκομίζει τα περισσότερα οφέλη από το κοινό νόμισμα. H επιχειρηματικότητα δεν θα ήταν εύρωστη αν δεν είχαμε το ευρώ. Εξάλλου, το 60% των εξαγωγών μας που προορίζεται για την ΕΕ, θα είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα υποτίμησης».

«Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» - για τη δήθεν διάσωση της Ελλάδας - «θα επιτύχει ακόμα κι αν αυτό πάρει καιρό», εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να μιλούν με μια φωνή».

Επίσης, στη «χαλάρωση» των κανονισμών της ΕΕ που αφορούν στις εκταμιεύσεις κεφαλαίων (ΕΣΠΑ κ.ά.) προχώρησε χτες η Κομισιόν. Η «διευκόλυνση» αφορά στις κυβερνήσεις και την πλουτοκρατία Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας καθώς και τις εκτός Ευρωζώνης, Ρουμανία, Λετονία και Ουγγαρία. Με βάση τις νέες αποφάσεις τους μειώνεται το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής για τα εκτελούμενα έργα και υποδομές που παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, μέχρις ότου «τα κράτη - μέλη σταματήσουν να λαμβάνουν υποστήριξη από τα προγράμματα χρηματοδοτικής βοήθειας». Η Κομισιόν, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας (task force) για τη στήριξη της κυβέρνησης και για την ταχύτερη απορρόφηση των πόρων.

Σταθερή στο 9,9% η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούνη

Στο 9,9% διατηρήθηκε τον Ιούνη το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη, δηλαδή 15,46 εκατομμύρια άνεργοι, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, με τα γνωστά στοιχεία που συνήθως υποτιμούν την πραγματικότητα αφού και 1 μέρα τη βδομάδα θεωρείται εργασία.

Συμβιβασμός στις ΗΠΑ

Στο «παραπέντε» επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου του χρέους (14,3 τρισ. δολάρια) - που αναμένει την έγκριση Κογκρέσου και Βουλής Αντιπροσώπων - και το βέβαιο είναι ότι η «μαύρη τρύπα» στην οποία έχουν πέσει οι Αμερικανοί εργαζόμενοι μεγαλώνει.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Κυριακή προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ούτως ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δανειστούν και να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους μέχρι το 2013. Παράλληλα όμως θα μειωθούν οι δαπάνες - χωρίς αύξηση των φόρων - κατά 1 τρισεκατομμύριο. Θα συσταθεί κατόπιν μια ειδική διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει να προτείνει, πριν από τις 23 Νοέμβρη, περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στην περίπτωση που η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που θα επιβάλει αυτόματα περικοπές.

Πάντως, τη συμφωνία χαιρέτισαν η Γερμανία, η Γαλλία και μία σειρά άλλων χωρών. Η κινεζική τηλεόραση επέκρινε το συμβιβασμό ως «πολιτικό θέαμα» για εσωτερική χρήση και εξέφρασε ανησυχία. Καθόλου τυχαία αφού η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ με ομόλογα ύψους 1,16 τρισ. δολαρίων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας το κεφάλαιο της χώρας του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «παρασιτούν» σε βάρος της παγκόσμιας οικονομίας με το χρέος τους, και ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε απλώς «μεταθέτει τη λήψη αποφάσεων για τη ρύθμιση του προβλήματος».

ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Συμφωνία στη «σφαγή» των λαών

Ενημέρωση από πρώτο χέρι για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση είχε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ από τον Ελληνα ομόλογό του Στ. Λαμπρινίδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. Οπως παραδέχτηκαν στις δηλώσεις τους οι δυο υπουργοί, βασικό θέμα της συζήτησής τους ήταν η «οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "διάσωσης"» το οποίο, όπως είναι γνωστό, εκτός από τις άγριες περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων παντού, προβλέπει και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα, όπου φαίνεται να υπάρχει και βρετανικό ενδιαφέρον.

Επίσης οι δύο υπουργοί, όπως δήλωσαν, συζήτησαν «μια ευρύτατη ατζέντα θεμάτων μεταξύ των οποίων η κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή με έμφαση τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Στ. Λαμπρινίδη, «συζητήσαμε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιούνται για τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ανάγκη να σταματήσει η ρητορική της τιμωρίας και να προχωρήσουμε, όπως προχωρεί πλέον η Ευρώπη, ώστε να δώσουμε ελπίδα και αλληλεγγύη. Συζητήσαμε για την περιοχή μας, την κατάσταση στα Βαλκάνια και την προοπτική της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον κ. Χέιγκ τα προβλήματα που δημιουργούν οι τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν και του Νταβούτογλου, και έχει σημασία να πιέσει και η Αγγλία την Τουρκία, ώστε να αλλάξει και να ακολουθεί αυτά που λέει η Ευρώπη και όχι αυτά που η ίδια επιθυμεί». Βέβαια, οι θυσίες του ελληνικού λαού γίνονται για να ωφεληθεί το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, ενώ η προσέγγιση με την Τουρκία εξυπηρετεί αποκλειστικά τις αστικές τάξεις.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Συνεργασία για την «τρομοκρατία»

Στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων της «τρομοκρατίας» ζήτησε ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Σμιθ κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου. Αν και από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική, είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια οι πιέσεις των αμερικανικών αρχών προς όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις για την ...πάταξη της τρομοκρατίας, όπως την εννοούν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές. Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης έθεσε και θέματα συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση ζητημάτων του ποινικού δικαίου, ενώ ο Μ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στο ζήτημα της δικαστικής αρωγής των αμερικανικών αρχών, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που υποβάλλει η χώρα μας στις ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ