ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Αναδρομική παρουσίαση

Εγκαινιάστηκε χτες στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (Ερμούπολη Σύρου), στο πλαίσιο του θεσμού «Ερμουπόλεια 2009», αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Φιλοπούλου με τίτλο «Κυνηγώντας το Φως». Η παρουσίαση περιλαμβάνει έργα από κάθε περίοδο της δουλειάς της ζωγράφου: από τα πρώτα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Παρίσι, με τους χαρακτηριστικούς ευρυγώνιους εσωτερικούς χώρους, ως τους νεότερους «Κολυμβητές» που αποτελούν το πεδίο μελέτης και πειραματισμού της κατά τα τελευταία χρόνια.

Οπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιρις Κρητικού: «Ακολουθώντας τη χρονολογική σειρά στην οποία ανήκουν, παρουσιάζονται διαδοχικά οι ευρυγώνιες ελικοειδείς σκάλες και τα ζωοφόρα θερμοκήπια με τα χυμώδη τροπικά φυτά, τα κύκλια παράλια τοπία με τους λουόμενους και οι αποσπασματικές όψεις των καταστρωμάτων των πλοίων και των ταχύπλοων με τους επιβάτες, καθώς και οι γνώριμοι κολυμβητές των διάφανων νερών και των αρχαίων δεξαμενών των τελευταίων χρόνων. Χαρακτηριστική στα περισσότερα από τα έργα που επελέγησαν για την έκθεση, η μνημειακή διάσταση, που αποτελεί την πρώτη επιλογή της ζωγράφου κατά τη ζωγραφική, συχνά χειρονομιακή διαδικασία, η χωρίς όρια επέκταση του βλέμματος και της γραφής που καταργεί το πλαίσιο και διαχέει τη ζωγραφική στο διηνεκές, επαναφέροντας στο βλέμμα του θεατή την ποιητική διάσταση της πραγματικότητας». Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί συνοδευτικό λεύκωμα με κείμενα των Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, Ιριδας Κρητικού και αποσπάσματα κειμένων από ατομικές εκθέσεις της καλλιτέχνιδας. Διάρκεια έως 4/9.


Κυριακή 2/8
  • Φίλιππος Πλιάτσικας
    Φίλιππος Πλιάτσικας
    Αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο είναι η συναυλία του Χρήστου Λεοντή στη Λευκάδα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Ερμηνεύουν οι: Κώστας Καράλης, Παντελής Θεοχαρίδης, Ιωάννα Φόρτη, Μεικτή Χορωδία του «ΟΡΦΕΑ» Λευκάδας, σε μουσική διδασκαλία Διονύση Γράψα.
  • Στην Ικαρία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», δίνει τρεις συναυλίες η Σωτηρία Λεονάρδου, σε συνεργασία με τους συνθέτες Βαγγέλη Φάμπα και Πάνο Φουρτούνα, σήμερα στον Αγ. Κήρυκο, αύριο στον Καραβόσταμο και στις 4/8 στις Ράχες.
Δευτέρα 3/8
  • Τραγούδια από την 35χρονη μουσική του πορεία, παρουσιάζει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου σήμερα στη Μύκονο και στις 6/8 στη Μεσσήνη. Μαζί του η Σοφία Στρατή και ο Κώστας Γαλίτης.
  • Ο Κώστας Μακεδόνας συνεχίζει τη συναυλιακή του διαδρομή, συνοδευόμενος από τις τραγουδίστριες Χρυσούλα Στεφανάκη και Σαββέρια Μαργιολά. Σήμερα τραγουδά στο Καρλόβασι Σάμου, την Πέμπτη στους Μύλους Αργολίδας, την Παρασκευή στην Καλαμάτα και το Σάββατο στο Αργοστόλι.
Τρίτη 4/8
  • Παράσταση για παιδιά στο θέατρο Αττικού Αλσους (9 μ.μ.), όπου παρουσιάζεται «Η Χιονάτη και οι 7 ψηλοί νάνοι», σε κείμενο-σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Παίζουν: Ροζάκη Μαριαλένα, Μανίσαλη Νατάσσα, Καρακατσάνη Eυαγγελία, Πανταζίδου Νέλλη, Τζανοκωστάκης Κωστής κ.ά.
Τετάρτη 5/8
  • Στο λιμάνι Χερσονήσου Κρήτης, (9.30μ.μ.) ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα θα παρουσιάσουν σημαντικές στιγμές κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, τις επιτυχίες της προσωπικής τους δισκογραφίας, αλλά και αγαπημένα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.
Πέμπτη 6/8
  • Συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα, στις 9 μ.μ., στο θέατρο του Αττικού Αλσους.
  • Αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο είναι η συναυλία του Χρήστου Λεοντή, στη Λευκάδα
    Αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο είναι η συναυλία του Χρήστου Λεοντή, στη Λευκάδα
    Η Σαβίνα Γιαννάτου και το συγκρότημά της «Primavera en Salonico» συναντούν την πανσέληνο του Αυγούστου στο Κάστρο Λαμίας (9μ.μ.), με επιλεγμένα τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ρεσιτάλ πιάνου του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, στο Αρχαίο Θέατρο Ζέας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Ο γνωστός πιανίστας και συνθέτης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στο τελευταίο δισκογραφικό έργο του «The Promise».
Παρασκευή 7/8
  • Συνεχίζεται στην Ικαρία το Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», με τρεις παραστάσεις από το θίασο «Τέττιγες», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού. Παρουσιάζονται οι μονόπρακτες κωμωδίες «Η κόρη του παντοπώλου» του Αγγελου Βλάχου, «Ζητείται Υπηρέτης» του Μπάμπη Αννινου και «Το γεύμα του Παπή» του Ηλία Καπετανάκη, σήμερα στον Αγ. Κήρυκο, στις 8/8 στον Εύδηλο και στις 9/8 στις Ράχες.
  • Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης με θέμα «Αρμα Σαπφούς», στο Δημοτικό Μέγαρο (κτίριο Συγγρού) στον Πόρο, στις (8.30μ.μ.), δύο χορεύτριες (Α.Βερβενιώτη και Ε. Σιγαλού) ποζάρουν στους Αύγουστο Βεϊνόγλου, Ιωάννα Ξανθοπούλου, Παγκράτη Παγκρατίδη, Γιάννη Παπαγιάννη, Μιχάλη Παρλαμά, Ιωσήφ Χατζηκυριάκο και το ζωγραφικό γεγονός εξελίσσεται μπροστά στο κοινό που βλέπει άδεια χαρτιά και καμβάδες να γεμίζουν χρώματα και σχέδια και να γίνονται έργα. Η έκθεση διοργανώνεται από την γκαλερί «Kourd» της Αθήνας και το δήμο του νησιού.
  • «Η κόρη του παντοπώλου» από το θίασο «Τέττιγες» (σκηνοθεσία Λ. Βαρδαρού)
    «Η κόρη του παντοπώλου» από το θίασο «Τέττιγες» (σκηνοθεσία Λ. Βαρδαρού)
    Οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Σταρόβας, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Ζίνα Αρβανιτίδη εμφανίζονται μαζί επί σκηνής, σήμερα στη Λίμνη Πλαστήρα και αύριο στην Αρχαία Ολυμπία.
  • Το Ξυλόκαστρο είναι ο επόμενος σταθμός των καλοκαιρινών διαδρομών, που πραγματοποιεί το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής).
Σάββατο 8/8
  • Στην παραλία Αγ. Νικολάου Αρτέμιδος παρουσιάζεται ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερο ήχο και ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις, με νέες προσεγγίσεις σε γνωστά τραγούδια από τη δισκογραφία του αλλά και αυτή άλλων δημιουργών, καθώς και νέα που πρόσφατα κυκλοφόρησαν. Μαζί του οι: Γιώργος Καλούδης, Μιχάλης Καπηλίδης και Σταύρος Λάντσια.
  • Η Καλλιόπη Βέττα, η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Γιάννης Κ. Ιωάννου παρουσιάζουν (9 μ.μ.) στο θέατρο Απόλλων, στη Σύρο, τη μουσικο-θεατρική παράσταση «Ερωτας και Αθανασία».
  • Ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα συναντώνται (9.30 μ.μ.) στο πάρκο Δημαρχείου του Ροδολίβους Σερρών και ερμηνεύουν έργα Ελλήνων συνθετών, τις επιτυχίες της προσωπικής τους δισκογραφίας, αλλά και αγαπημένα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ