ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα «βαθιά» της εμπλοκής, με τη σημαία της «ΝΑΤΟικής συνοχής»

Ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» στην υλοποίηση των νέων ΝΑΤΟικών αποφάσεων διεκδικεί η κυβέρνηση, όπως αναδείχτηκε και από την παρουσία Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε εκεί, έχοντας τεράστιες ευθύνες έναντι του λαού.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου, ισχυρίστηκε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δίνει νέα σημασία στην ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ».

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ απευθύνει «πρόσκληση» σε Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στη Συμμαχία, μετά το παζάρι με την Τουρκία, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», «μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική, αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας». Μια ανοιχτή παραδοχή για τη σκοπιμότητα αυτών των πανάκριβων εξοπλισμών. Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, δαπανά σε εξοπλισμούς το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μια πρωτιά μετά την άλλη στο σύνολο των 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, πάνω και από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο ο Μητσοτάκης, ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών, θύμισε ότι η Ελλάδα έσπευσε να συμμετάσχει από τους πρώτους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και να επισημάνει «την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει στείλει απανωτά φορτία με οπλισμό και πυρομαχικά πρώτης γραμμής στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Χαρακτηριστικά, ο Ελληνας ανταποκριτής Θ. Αυγερινός δημοσιοποίησε φωτογραφία και βίντεο από κουτί με πυρομαχικά που φέρουν την ένδειξη «Θεσσαλονίκη - Ελλάδα» και τα οποία βρήκαν οι Ρώσοι στο εργοστάσιο χημικών «Azot» στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο κατέλαβαν πριν από λίγες μέρες, μετά από σφοδρές μάχες με τους Ουκρανούς.

Επίσης, επιταχύνεται η ανταλλαγή των ελληνικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP1, από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με ισάριθμα «Marder II» από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. Καταβάλλεται προσπάθεια από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας οι ανταλλαγές των τεθωρακισμένων να ξεκινήσουν εντός του Ιούλη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εντάξει στον νέο Σχηματισμό Μάχης που στήνει το ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία Τμήμα Αντιαρματικών, αποτελούμενο από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Επιπλέον, πρόσφατα επισημοποίησε ότι «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR». Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει συνεισφορά και στο γειτονικό Κόσοβο και στην εκεί KFOR με 105 άτομα σε σύνολο 3.775.

Ενώ, σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, προσανατολισμένων καθώς είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, δρομολογεί την απόκτηση 20 μαχητικών «F-35» από τις ΗΠΑ, με «οψιόν» για άλλα 20, και κόστος που αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ.

Βέβαια, την υπογραφή της κυβέρνησης φέρουν και τα σχέδια διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, που περνάνε μέσα από την επιχείρηση «διευθετήσεων» στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει σε όλους τους τόνους και στη Σύνοδο πως «το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται και νέες πηγές αστάθειας».

Καθόλου τυχαία άλλωστε η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει τον επικίνδυνο εφησυχασμό σε σχέση με τον ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Χαρακτηριστικό ήταν και το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας που επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά τις συναντήσεις του την Παρασκευή με τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για «τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», λέγοντας π.χ. πως η συμφωνία της Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία «δεν δημιουργεί για την Τουρκία υπερκέρδη», πως π.χ. Ελλάδα και Κύπρος έχουν τη «δυνατότητα» για βέτο στο ζήτημα συμμετοχής της Τουρκίας στα προγράμματα της PESCO (ευρωενωσιακά προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής οπλισμού κ.λπ.) κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη, Α. Μασλόφ, προχώρησε ο γγ του ΥΠΕΞ, Θεμ. Δεμίρης, για την απέλαση, πρόσφατα, 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική αντίδραση ως απάντηση στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών στις 6 Απρίλη «ήταν δυσανάλογη».


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Πολλαπλά ενισχυμένη μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες Τουρκίας - ΗΠΑ στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Οι ηγέτες Τουρκίας - ΗΠΑ στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ
«Πήραμε αυτό που θέλαμε», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά την υπογραφή του Συμφώνου που υπέγραψε με Σουηδία - Φινλανδία, καθώς η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πως συνολικά η Σύνοδος στη Μαδρίτη πρόσθεσε νέο, αμερικανοΝΑΤΟικό «αέρα» στην επιθετικότητα με την οποία ξεδιπλώνει τα σχέδιά της σε μια σειρά μέτωπα.

Η ίδια η άρση του βέτο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών στη λυκοσυμμαχία έγινε με αντάλλαγμα - εκτός των άλλων - και τη στήριξη της Τουρκίας στις «πρωτοβουλίες» (βλέπε στρατιωτικές επιχειρήσεις) της ΚΕΠΠΑ (Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) και στην PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία), επεκτείνοντας τον ρόλο της τουρκικής αστικής τάξης και στη στρατιωτική δράση της ΕΕ, εκτός από του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για την «εξαιρετική δουλειά», τον «πρωτοπόρο» και «κρίσιμο ρόλο» που επέδειξε η Αγκυρα, αναφερόμενος όχι μόνο σε θέματα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά συνολικά στη συνεργασία με την Τουρκία, ζητώντας «εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις» μαζί της.

Αλλωστε, σε αυτή τη βάση ξεκίνησε ήδη να συζητιέται η σημασία που έχει να εγκριθούν τελικά τα αιτήματα της Τουρκίας για τα F-16 (πώληση νέων και εκσυγχρονισμός παλιότερων), με το επιχείρημα - όπως εξήγησε και η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Αμυνας Σελέστ Γουαλάντερ - πως «αυτά τα σχέδια» αφορούν τη «συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο πλαίσιο - την υπεράσπιση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ - ο Μπάιντεν συζήτησε με τον Ερντογάν και τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία». Μάλιστα, όταν ο Ερντογάν ρωτήθηκε τι εννοούσε ο Αμερικανός ομόλογός του, απάντησε ότι «όσο η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν προκαλεί εντάσεις, τόσο η Τουρκία δεν θέλει πρόκληση εντάσεων», ενώ άδραξε την ευκαιρία και να κατηγορήσει πάλι την Αθήνα για ...παράνομη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Είχαν προηγηθεί, από τις αρχές της βδομάδας, διαρκείς δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για την «αμφισβήτηση της κυριαρχίας» στο Αιγαίο, με απειλές μάλιστα ότι το πού θα φτάσει αυτή «εξαρτάται από την Ελλάδα», νέες αναφορές στο «στρατιωτικό βάρος» που απαιτεί η υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και ΝΟΤΑΜ που επιχείρησε να κόψει στα δύο το Αιγαίο για ασκήσεις «έρευνας, διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος» 30 ημερών.

Κάνοντας απολογισμό της παρουσίας της κυβέρνησής του στη Σύνοδο, ο Ερντογάν υπογράμμισε εξάλλου ότι «ακόμα μια φορά φάνηκε καθαρά ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια, κάτοχος του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού της Συμμαχίας και 5ος μεγαλύτερος συνδρομητής στις επιχειρήσεις και αποστολές της - θα έχει λόγο στο μέλλον του ΝΑΤΟ όπως είχε και στο παρελθόν και στο παρόν του...». Ενώ ξεχώρισε το γεγονός ότι η «Στρατηγική Πυξίδα» - το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ - «αναγνωρίζει την τρομοκρατία ως την πιο άμεση ασύμμετρη απειλή», σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη επικαλείται όλο και περισσότερο τις ανάγκες «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» για να διευρύνει και τη στρατιωτική της δράση, ακόμα και αυτοτελώς, όπως στη βόρεια Συρία, όπου έχει αναγγείλει νέα επιχείρηση.

Τέλος, νέα «πατήματα» για να ξεδιπλώσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της προσφέρει στην Τουρκία και η έγκριση και καταχώρηση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) της ονομασίας «Turkaegean» («Τουρκικό Αιγαίο») ως «εμπορικού σήματος» της Τουρκίας, που φυσικά δεν αφορά απλά την «τουριστική προβολή» της χώρας, αλλά ενισχύει την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Σημειωτέον ότι μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να άρχισε να «διαρρηγνύει τα ιμάτιά» της για την εξέλιξη, αλλά η τουρκική αίτηση είχε υποβληθεί στο EUIPO τον ...περσινό Ιούλη (!), τον περασμένο Δεκέμβρη εγκρίθηκε ελλείψει ενστάσεως, για να φτάσει τα τελευταία 24ωρα να «περάσει» και από την Επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να επαγρυπνεί, να δυναμώσει τον αγώνα για απεμπλοκή

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την ενημέρωσή του από τον Νίκο Δένδια σημείωσε:

«Συζητήσαμε με τον κ. υπουργό τις εξελίξεις στην περιοχή, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και θέσαμε τις θέσεις του ΚΚΕ. Εκφράσαμε την κατηγορηματική μας αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και, βεβαίως, γιατί έχει συνέχεια, την πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις στη χώρα μας.

Σημειώνουμε και εδώ σήμερα ότι η πολιτική της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, βάζει τον λαό μας μπροστά σε μεγάλους κινδύνους. Η πολιτική αυτή, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, είναι άκρως επικίνδυνη.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ, αυτού του δολοφονικού μηχανισμού, που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, ρίχνουν παραπέρα "λάδι στη φωτιά", στους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία και την Κίνα. Οδηγούν σε κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Τροφοδοτούν έναν νέο κύκλο συμβατικών και πυρηνικών εξοπλισμών που πληρώνουν ακριβά οι λαοί. Στις συνθήκες αυτές θέλουμε να σημειώσουμε ότι οι γενικότεροι ανταγωνισμοί, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, η όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών είναι πάρα πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Στην πράξη έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι δυνάμεις προστασίας της ασφάλειας και της ειρήνης ή είναι δυνάμεις που μπορούν να αναχαιτίσουν τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους. Εχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες και επί της ουσίας, επειδή θέλουν να είναι κοντά τους, κοντά στο ΝΑΤΟ και στο ευρωατλαντικό μπλοκ η Τουρκία, να ενισχύεται η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στους γενικότερους ανταγωνισμούς. Οι λεγόμενοι "σύμμαχοι" διαμορφώνουν το έδαφος για έναν οδυνηρό συμβιβασμό, συμβιβασμό που αφορά τη συνεκμετάλλευση και τη συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να επαγρυπνεί και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους γενικότερους επικίνδυνους σχεδιασμούς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ