ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Νέο άλμα στο 12% και νέα βουτιά στη φτώχεια για τα νοικοκυριά

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η ακρίβεια, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται τον Ιούνη στο 12% και τα λαϊκά νοικοκυριά να βλέπουν το εισόδημα να εξανεμίζεται με συνοπτικές διαδικασίες, προσπαθώντας να καλύψουν απλά βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, η Ελλάδα έχει τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, με τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή να φτάνει το 12%, από 10,5% που είχε φτάσει τον Μάη, ενώ παρουσιάζει και την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα μήνα με 2,5%.

Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο: Σύμφωνα με προβλέψεις παραγόντων της αγοράς, τους επόμενους μήνες θα υπάρξει και νέα κλιμάκωση στην ακρίβεια, αφού από αρχές Αυγούστου θα εμφανιστούν νέες ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν την αλματώδη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, που φτάνει τα 145,370 ευρώ η μεγαβατώρα, από 81,4 στις 8 Ιούνη. Αυτό συμπαρασύρει τις τιμές του ρεύματος, αλλά και τις αναφορές της κυβέρνησης ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά χαμηλότεροι.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφεται στην Εσθονία (22%), με 2η τη Λιθουανία (20,5%). 3η ακολουθεί η Λετονία με 19% και 4η η Σλοβακία με 12,5%. Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν η Σλοβενία με 10,8%, το Βέλγιο με 10,5% και η Ισπανία με 10%, ενώ η Πορτογαλία είχε πληθωρισμό 9%. Μείωση του πληθωρισμού καταγράφει μόνο η Γερμανία, με 8,2% από 8,7%.

Ο πληθωρισμός είναι τετραπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ και, όπως αναφέρουν στις εκθέσεις τους, «κινδυνεύει να "κολλήσει" σε δυσάρεστα επίπεδα, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι προσαρμόζουν τις τιμές και τις μισθολογικές τους συμπεριφορές στην πραγματικότητα».

Η αγωνία τους βέβαια δεν είναι για τον λαό που υποφέρει, αλλά για τις επιπτώσεις στην οικονομία, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Γι' αυτό παίρνουν μέτρα «αποπληθωρισμού», όπως η αύξηση των επιτοκίων, που ακριβαίνει όμως τον δανεισμό για κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ αυξάνει και το κρατικό χρέος, το οποίο φορτώνεται ξανά στον λαό.

Συνολικά και τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το «πηγάδι δεν έχει πάτο» για τον λαό που καλείται - και μέσα από την εκτόξευση του πληθωρισμού - να πληρώσει:

-- Τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κλιμακώνεται με τη Ρωσία, που συνοδεύεται και από τον πόλεμο κυρώσεων και αντικυρώσεων.

-- Τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» στην Ενέργεια που προωθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, την απολιγνιτοποίηση, την αναγωγή του εισαγόμενου και ακριβότερου φυσικού αερίου σε βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο, την «απελευθέρωση» του κλάδου και τις ιδιωτικοποιήσεις, συνολικά τη στρατηγική της ΕΕ, που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για τον λαό.

-- Τον λογαριασμό για τα τεράστια «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις «πράσινες» μπίζνες, με τα όσα περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, κι ενώ μέσα στη βδομάδα το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ανακοίνωνε (βλέπε και διπλανό θέμα) ότι έρχεται και ένα νέο «πογκρόμ» από «πράσινα» χαράτσια, με την επέκταση του «εμπορίου ρύπων» στις μεταφορές, στα κτίρια, στις χρήσεις γης, προαναγγέλλοντας παραπέρα εκτόξευση του κόστους για τα λαϊκά στρώματα.

Κι όλα αυτά με μισθούς «στον πάτο του βαρελιού», με την πλειοψηφία των κλαδικών συμβάσεων να μην ισχύουν εδώ και 10 χρόνια και τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα όρια της ανέχειας με τον περίφημο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, για την «ανταγωνιστικότητα» και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν και τι έχει να περιμένει ο λαός από την «ψιχουλομαχία» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών «στα όρια των αντοχών της οικονομίας», για την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας που δυναμώνει: Σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας που φουντώνει από την πολιτική που από κοινού υπηρετούν.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι για να πάρει ο λαός ανάσες απαιτούνται μέτρα όπως αυτά που διεκδικούν συνδικάτα και φορείς, με τη στήριξη του ΚΚΕ, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής, παράλληλα με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φουλ τις μηχανές για τα συμφέροντα των ομίλων

«Κατά ριπάς» έρχονται πλέον τα νομοθετήματα της ΝΔ για την περαιτέρω προώθηση της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης» των ενεργειακών αγορών, δένοντας παράλληλα όλο και πιο σφιχτά τη χώρα στο ευρωατλαντικό άρμα, στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δημιουργώντας έτσι ασφυκτικές συνθήκες για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Πιο πρόσφατα παραδείγματα, ο νόμος για την «απλοποίηση» εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, που ανάμεσα σε άλλα «λύνει τα χέρια» των επενδυτών του χώρου και εξασφαλίζει τα κέρδη των καθετοποιημένων ομίλων παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω της τροπολογίας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, που περιλαμβάνουν νέα «πράσινα» χαράτσια για τον λαό σε μεταφορές και κτίρια, με μοναδική έγνοια να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα εφοπλιστών, βιομηχάνων και αερομεταφορέων.

Με το πρόσφατο νομοσχέδιο η κυβέρνηση «τακτοποιεί» εκκρεμότητες που είχαν απομείνει αναφορικά με τους χρόνους αδειοδότησης των έργων, ενώ επιπλέον ικανοποιεί πάγιες ορέξεις των επενδυτών του χώρου για ακύρωση θεσμικών εμποδίων, με σκοπό τη διενέργεια «fast track» επενδύσεων, συρρικνώνοντας τους χρόνους υλοποίησης των σχετικών έργων, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τις «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ενισχύσει τη δυνατότητα της χώρας (βλέπε των μονοπωλιακών ομίλων) να εξελιχθεί ανταγωνιστικά ως προς την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση για την επέκταση της Ρεβυθούσας, υποτίθεται για να εξασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. Πρόκειται βέβαια για την ήδη ολοκληρωμένη επένδυση της εταιρείας «Gaslog», συμφερόντων εφοπλιστή Λιβανού, που συμμετέχει και στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η οποία, εντασσόμενη στη γενικότερη πολιτική «απεξάρτησης» από τις ρωσικές εισαγωγές καυσίμων, εντείνει ακόμα περισσότερο την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιταχύνει στην ίδια ακριβώς πορεία που μέχρι σήμερα έχει βυθίσει μεγάλα τμήματα του εργαζόμενου λαού στην ενεργειακή φτώχεια και μεγάλες περιοχές σε περιβαλλοντική υποβάθμιση: ΑΠΕ παντού, χωρίς εμπόδια και σύμφωνα με τις επιθυμίες των επενδυτών, και αμερικανικό φυσικό αέριο, για να δουλεύουν στο «φουλ» οι αμερικανικές εταιρείες και τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών.

Ρήτρα κοροϊδίας

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και η τροπολογία για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού, η οποία έχει παρουσιαστεί ως «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στις εταιρείες να καθορίζουν τα τιμολόγιά τους, ουσιαστικά ενσωματώνοντας τη ρήτρα στην τιμή κιλοβατώρας - κάτι που έτσι κι αλλιώς αναφέρεται στην τροπολογία που κατατέθηκε.

Τέλος, την περασμένη βδομάδα το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, σε συνέχεια πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, συζήτησε την αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, με τη σταδιακή ένταξη της ναυτιλίας από το 2024 και τη δημιουργία νέου αυτόνομου συστήματος εμπορίας ρύπων για τις οδικές μεταφορές και τα κτίρια, από το 2027 και έπειτα. Υιοθετήθηκαν επίσης οι προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για μείωση των εκπομπών ρύπων νέων αυτοκινήτων, κατά 55% από το 2030 και κατά 100% από το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, και κατά 50% και 100% για τα νέα ημιφορτηγά. Η Ελλάδα, θυμίζουμε, ήδη με τον κλιματικό νόμο του περασμένου Μάη έχει νομοθετήσει ότι από 1η Γενάρη 2030 τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται θα είναι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Κύρια έγνοια της κυβέρνησης ήταν να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, ως αντιστάθμισμα για την ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων, αλλά και για τη στήριξη άλλων βιομηχανικών κλάδων που πλήττονται από την άνοδο του κόστους εξαιτίας των ρύπων, την ώρα που ο «πέλεκυς» των πράσινων «χαρατσιών» θα πέφτει βαρύς και στην κατοικία και τις μετακινήσεις των λαϊκών στρωμάτων.


Διαμαρτυρία για τις αυξήσεις - φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Τη Δευτέρα 4 Ιούλη στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οργανώνουν τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 11 π.μ., συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς των νησιωτών. Συγκεκριμένα, το κάλεσμα απευθύνουν από κοινού το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το ΕΚ Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, ο Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω δήμων «Ο ΙΚΑΡΟΣ» και ο Σύλλογος Ικαριωτών Πετρούπολης.

Καταγγέλλουν τις διαρκείς αυξήσεις - φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που έχουν μετατρέψει τη μετάβαση στα νησιά σε είδος πολυτελείας για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Καλούν Εργατικά Κέντρα, σωματεία, φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να απαιτήσουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με βάση τις ανάγκες των επιβατών και των ναυτεργατών.

Διεκδικούν: Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50%, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές. Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά. Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων. Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση. Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα «πράσινα» χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα. Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων. Αμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ