ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Μόλις πριν λίγους μήνες, και εν μέσω των πολεμικών προπαρασκευών των Αμερικανών για μια νέα και εμφανώς αναίτια επίθεση κατά του Ιράκ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωνε ότι στη χώρα της, το "δικαίωμα" να βομβαρδίζει όποιον θέλει και όποτε θέλει, έχει... παραχωρηθεί από το γεγονός ότι το αμερικανικό Εθνος είναι το πιο "πολύτιμο", το "περιούσιο" Εθνος του κόσμου!

Ως εκ τούτου, η όποια απόφασή του για βομβαρδισμό του Ιράκ, και όχι μόνο, θα πρέπει να γίνεται ασυζητητί αποδεκτή ως "θεϊκή" επιλογή, την οποία ανέλαβε να εκτελέσει το "πλέον πολύτιμο" Εθνος. Πρόκειται, όχι φυσικά για τον αμερικανικό λαό, αλλά για το Εθνος των Ροκφέλερ, των Φορντ, της ΤΕΞΑΚΟ ΟΪΛ και όλων αυτών των "καλών ανθρώπων" του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, που θέλει να εγκαθιδρύσει τη "νέα τάξη" του στον πλανήτη.

***

Με τον προχτεσινό τυχοδιωκτισμό τους οι ΗΠΑ, με την επίθεση που εξαπέλυσε το βομβαρδιστικό τους εναντίον ιρακινού στόχου, προφανώς θέλουν να υπενθυμίσουν ποιος κάνει "κουμάντο" στα πλαίσια αυτής της "νέας τάξης". Η ενέργειά τους, ταυτόχρονα, συνιστά μέσο τροφοδότησης της έντασης στην περιοχή, αποτελεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η απόφασή τους να συντηρούν και να αναζωπυρώνουν εστίες πολέμου ανά τον κόσμο παραμένει εν ισχύ. Με άλλα λόγια και κάπως σε στιλ "να μην ξεχνιόμαστε", οι Αμερικάνοι, αφού εφηύραν μια αστεία δικαιολογία, έριξαν έναν πύραυλο, αφαίρεσαν ενδεχομένως και κάποιες ζωές, θύμισαν ότι χιλιάδες "Ράμπο" τους, μαζί με τις made in USA "έξυπνες" μηχανές του θανάτου, που έχουν κατασκευάσει, συνεχίζουν να στρατοπεδεύουν ως δύναμη κατοχής στις "γειτονιές του κόσμου" και εν τέλει επανέφεραν στο προσκήνιο την απειλή ενός εν δυνάμει πολέμου στον Περσικό.

Είναι φανερό ότι με αυτή τη νέα επίδειξη ιμπεριαλιστικού "τσαμπουκά", τόσο ως προς την ουσία της όσο και ως προς τον κυνικό τρόπο εκδήλωσής της, αναδεικνύονται οι τεράστιοι κίνδυνοι με τους οποίους έχει περικυκλώσει την ανθρωπότητα το "περιούσιο" Εθνος των δολοφόνων και των γκάγκστερ του πλανήτη. Οταν με τέτοια ευκολία εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον του "εχθρού", φαίνεται πόσο εύκολο είναι για εκείνους που τους εκτοξεύουν να ανακαλύπτουν εχθρούς, εφόσον αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντά τους. Από εκεί και πέρα, το ματοκύλισμα των λαών είναι μια... απλή διαδικασία, για την υλοποίηση της οποίας, το "πλέον πολύτιμο" Εθνος του κόσμου δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Παρά μόνο, στις χρηματαγορές της Γουόλ Στριτ, στους ταμίες των πολυεθνικών όπλων και στους χαρτογράφους των σφαιρών επιρροής των μονοπωλίων, είτε τα τελευταία δραστηριοποιούνται στην πετρελαιαγορά, είτε σε άλλες προσοδοφόρες "μπίζνες".

Η τελευταία, δε, επίθεση κατά του Ιράκ θα πρέπει να ικανοποίησε εκείνους τους πετρελαιάδες που είδαν τις τιμές του βρετανικού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα να εκτοξεύονται, όπως περίπου ο αμερικανικός πύραυλος...

***

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε στη χώρα μας το γεγονός της αμερικανικής επίθεσης, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το τελευταίο δημοσιογραφικό της παραμάγαζο, ήταν... υποδειγματικός. Ολοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε το βλέμμα του πολίτη να μην αποσπαστεί παρά για ελάχιστα δευτερόλεπτα (για "να μην ξεχνιόμαστε κιόλας", όπως σημειώθηκε παραπάνω) από τον... Ρονάλντο. Κατά τα λοιπά, ουδέν...

Απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά, αν σκεφτεί κανείς ότι λίγα 24ωρα πριν οι ΗΠΑ επανεμφανιστούν ως οι εμπρηστές στον Περσικό, εδώ στο... Ελλάντα, ο κ. Χόλμπρουκ γινόταν δεκτός μετά βαϊων και κλάδων από την κυβέρνηση (σ.σ.: και μόνο από την κυβέρνηση, αφού μετά τα "γιούχα" που εισέπραξε ο Ντικ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα έχει να λέει για το επίπεδο της... ελληνο-αμερικανικής φιλίας, όπως το αντιλαμβάνονται όλοι οι Ελληνες, πέραν των κυβερνώντων, βεβαίως).

Μάλιστα, ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ έφτασε στην Ελλάδα ως "ειρηνιστής", επιφορτισμένος με το καθήκον να προσφέρει τις, δήθεν, "καλές υπηρεσίες" του για την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου... Αλήθεια τι σόι "ειρηνευτική" δύναμη είναι οι ΗΠΑ και τι είδους "ειρηνευτικές" αποστολές εκτελούν οι απεσταλμένοι τους, όπως ο Χόλμπρουκ, όταν εκτοξεύουν πυραύλους κατά το δοκούν στη γειτονιά μας; Κάπως έτσι το σκέφτηκαν και οι εγχώριοι θιασώτες της "έγκυρης ενημέρωσης" και σου λέει, είναι ώρα τώρα να βάζουμε σε τέτοιες σκέψεις και να γεννήσουμε τέτοια ερωτηματικά στον ελληνικό λαό; Τουτέστιν, η μεν κυβέρνηση επέλεξε την τακτική του "δεν είδα, δεν άκουσα", τα δε ΜΜΕ καταχώνιασαν την είδηση στα αζήτητα...

***

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος αμερικανικός τυχοδιωκτισμός, μπορεί να συμπεριληφθεί σε όλες τις μέχρι τώρα αποδείξεις που δηλώνουν ότι αυτή η περιβόητη "νέα τάξη" δεν είναι παρά μια "νέα διεθνής αταξία" της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Η χώρα μας κάθε άλλο παρά αδιάφορη μπορεί να είναι για τα "τερτίπια" των αρχιτεκτόνων της "νέας διεθνούς αταξίας". Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που ο Κλίντον την απειλεί τηλεφωνικώς (!) για νέες εντάσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, αλλά ο Σημίτης "επιχαίρει" και τον ανακηρύσσει σε "τίμιο επιδιαιτητή". Που η κυβέρνησή της συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές βαλκανικές επιδρομές και καθίσταται συνένοχη του Χόλμπρουκ στο Κοσσυφοπέδιο, την ώρα μάλιστα που ο τελευταίος φωτογραφίζεται "αλά μπρατσέτα" με τους αμερικανοκινούμενους "αντάρτες". Που στα πλαίσια της εξάρτησης, αφ' ενός, και των μικρο-ιμπεριαλιστικών αυταπατών, αφ' ετέρου, μετατρέπεται σε "πλασιέ" των ΗΠΑ στην περιοχή, μια τέτοια χώρα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι αντιμετωπίζεται από τους "συμμάχους" ως πιόνι στη σκακιέρα της "διεθνούς αταξίας".

Εχει κάθε λόγο, λοιπόν, να διαχωρίσει τη θέση της, να αποδεσμευτεί από το θανάσιμο εναγκαλισμό με τους ιμπεριαλιστές και να τους καταγγείλει. Αυτή θα είναι η συνεισφορά της στην ασφάλεια και στην ειρήνη. Μια προσφορά που δεν έχει νόημα να την περιμένει και να τη ζητά κανείς από την κυβέρνηση. Αυτή είναι μια υπόθεση του ελληνικού λαού, να την προωθήσει και να την επιβάλλει.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το ματοκύλισμα των λαών είναι μια... απλή διαδικασία, για την υλοποίηση της οποίας το "πλέον πολύτιμο" Εθνος του κόσμου, σύμφωνα με την κυρία Ολμπράιτ, δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Παρά μόνο, στις χρηματαγορές της Γουόλ Στριτ, στους ταμίες των πολυεθνικών όπλων και στους χαρτογράφους των σφαιρών επιρροής των μονοπωλίων


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΜΠΑΤΖΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βήμα στην αλληλοκατανόηση των λαών μας

- Το Σαββατοκύριακο η ΚΝΕ οργανώνει την "7η Νεανική Επίθεση Ειρήνης" με φιλειρηνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Χίο, με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο και συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων πολιτών. Τι στόχους επιδιώκει αυτή η εκδήλωση της ΚΝΕ;

- Θα έλεγα πως οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμα βήμα στις προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη της Χίου και των άλλων νησιών του Αιγαίου σε γέφυρα φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων. Κι αυτό αποτελεί μια συνειδητή προσπάθεια που έρχεται να δείξει στους Τούρκους και τους Ελληνες κατοίκους ότι ο μοναδικός δρόμος που εξυπηρετεί τους λαούς είναι η ανάπτυξη των πολιτιστικών δεσμών, σχέσεων συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αντίθετα μας ενώνουν ο πολιτισμός μας και τα κοινά συμφέροντά μας. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι εκδηλώσεις αναπτύσσονται στην περιοχή την ώρα που οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να καλλιεργήσουν εχθρότητα και κλίμα έντασης ανάμεσα στους δύο λαούς και ετοιμάζονται για νέες πολεμικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, με κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στα Βαλκάνια.

- Πώς αντιμετωπίζει ο χιώτικος, αλλά και ο γειτονικός λαός της Τουρκίας, τις εκδηλώσεις αυτές;

- Οι εκδηλώσεις αυτές, που έχουν συγκεκριμένο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, γίνονται όχι μόνο αποδεκτές από τους δύο λαούς, αλλά εξελίσσονται σε σημαντικό στοιχείο για την αλληλογνωριμία και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Γι' αυτό και ο χιώτικος λαός, όπως και οι κάτοικοι των άλλων νησιών τις έχουν αγκαλιάσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκδηλώσεις αγκαλιάζουν ολόκληρη την κοινωνία, αφού πλείστοι φορείς από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς, οι Σύλλογοι Γυναικών Χίου - Σάμου - Λέσβου και άλλοι μαζικοί φορείς συμμετέχουν ενεργά μαζί με χιλιάδες Ελληνες και Τούρκους. Υπενθυμίζω ότι, πέρσι, πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση στη Σάμο και επίκειται δεύτερη στην Τουρκία, φέτος το Σεπτέμβρη. Οι "Δημοσιογράφοι για την ειρήνη" πραγματοποίησαν, επίσης, δύο εκδηλώσεις στη Σμύρνη και τη Χίο, όπου έγιναν κοινοί αθλητικοί αγώνες στη Χίο και το Τσεσμέ με τη συμμετοχή και εθνικών ομάδων μπάσκετ παιδιών με ειδικές ανάγκες των δύο χωρών. Ακόμα παρουσιάστηκαν χορευτικά συγκροτήματα με εκατοντάδες παιδιά που ήρθαν από την Τουρκία. Αυτά όλα δείχνουν το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αρμονικής συμβίωσης που αναπτύσσεται στους δύο λαούς μέσα απ' αυτές τις εκδηλώσεις.

- Ποια προοπτική ξανοίγεται μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές για το μέλλον;

- Η προοπτική είναι ασφαλώς πολύ καλύτερη. Οχι μόνον με τη συνέχιση και διεύρυνση των κοινών εκδηλώσεων στα νησιά μας και στην Τουρκία, όπως είναι αυτονόητο. Αλλά κυρίως, γιατί μέσα απ' αυτές τις εκδηλώσεις οι δυο λαοί μας θα προωθήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης, κάτι που αποτελεί "ασπίδα" στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να καλλιεργήσουν το μίσος και την έχθρα. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις οι λαοί μας κατανοούν πως κοινός εχθρός τους είναι οι ιμπεριαλιστές και όσοι υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Γ. Ζ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ