ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο αντικομμουνισμός κύριο χαρακτηριστικό

Τη διεθνιστική του αλληλεγγύη εξέφρασε το ΚΚΕ στο ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Η Αλ. Παπαρήγα χαιρέτισε στη χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία

Από παλιότερη εκδήλωση συμπαράστασης φοιτητών στη χώρα στη διωκόμενη Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας
Από παλιότερη εκδήλωση συμπαράστασης φοιτητών στη χώρα στη διωκόμενη Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας
Στο χειρότερο αντικομμουνιστικό κλίμα από το 1989 διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία στην Τσεχία μπροστά στις εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στη χώρα. Οι προσπάθειες ποινικοποίησης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, αλλά και ο πρόσφατος άγριος ξυλοδαρμός του αντιπροέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) και βουλευτή του κόμματος, Γίρζι Ντολέις, είναι δείγματα της εντεινόμενης αντικομμουνιστικής υστερίας. Αυτή κορυφώθηκε με τη βρώμικη καμπάνια από αντιδραστικές δυνάμεις που κυκλοφορούν με μπλουζάκια, όπου αναγράφεται «σκοτώστε έναν κομμουνιστή - ενισχύστε την ειρήνη», με την ανοχή αν όχι την ενεργό στήριξη της κυβέρνησης. Οι ίδιες δυνάμεις καλούν τους πολίτες να καταστρέψουν τα ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Ταυτόχρονα, τα δύο μεγάλα κόμματα σοσιαλδημοκράτες και «Κόμμα Πολιτών» καλλιεργούν την απάθεια και στρέφουν το λαό σε αποχή.

Χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) στην Πράγα, στην οποία παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν η Αλέκα Παπαρήγα, που επισκέπτεται τη χώρα επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Γιόζεφ Σεβτς, πρόεδρος του ΚΚ Σλοβακίας, ο Τζερόνιμο ντε Σόουζα, ΓΓ του Πορτογαλικού ΚΚ, και ο Φάμπιο Αμάτο, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική ανοιχτή δημόσια συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετοί πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο χώρο της συγκέντρωσης είχαν πεταχτεί τρικ με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο και υπήρχε η προκλητική εμφάνιση παρεών νεαρών που φορούσαν καπελάκια του «Κόμματος των Πολιτών», που λίγο πιο πέρα πραγματοποιούσε την προεκλογική του συγκέντρωση σε κλειστό χώρο.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωσε έκανε ο πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Βόιτεκ Φιλίπ, ο οποίος μεταξύ άλλων επικεντρώθηκε στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της χώρας και αναφέρθηκε εκτεταμένα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, καθώς και στα υψηλά ποσοστά της ανεργίας. Και κάλεσε το λαό και με την ψήφο του να αντισταθεί σε αυτήν την κατάσταση.

«Ενίσχυση των κομμουνιστών για να ανοίξει ο δρόμος για αποφασιστικές και ριζικές αλλαγές στη ζωή του λαού»

Στην προεκλογική αυτή συγκέντρωση χαιρέτισε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι «ανταποκριθήκαμε αμέσως στην πρόσκληση που μας έστειλε το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας να δώσουμε το διεθνιστικό μας "παρών" στην προεκλογική σας συγκέντρωση και να σας μεταφέρουμε τον αγωνιστικό χαιρετισμό και τη διεθνιστική αλληλεγγύη των μελών και οπαδών του ΚΚΕ στο δύσκολο, μα ωραίο αγώνα που δίνετε για το παρόν και το μέλλον του λαού σας!».

«Είμαστε εδώ για να υψωθεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή μας - μαζί σας - ενάντια στο κομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει η ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική αντίδραση σ' όλες τις χώρες! Από το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις απαράδεκτες ενέργειες της σημερινής τσέχικης κυβέρνησης, με στόχο την απαγόρευση της νόμιμης δράσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας μέχρι τις ενέργειες και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας!», πρόσθεσε.

«Επιθέσεις που προέρχονται από εκείνες τις δυνάμεις που ευθύνονται εξ ολόκληρου για την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, για τη φτώχεια και τον περιορισμό βασικών ελευθεριών, για την εμπλοκή της χώρας σας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την έξαρση του εθνικισμού και του σοβινισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

«Επιτρέψτε μου απ' αυτό το βήμα, να σας μεταφέρω κι από κοντά το αγωνιστικό μήνυμα και τη συμπαράσταση που στέλνουν οι χιλιάδες υπογραφές νέων - στην πλειοψηφία τους - σε ηλικία ανθρώπων, που υπέγραψαν την έκκληση να σταματήσει κάθε ενέργεια ενάντια στην Κομμουνιστική Νεολαία», επισήμανε.

Η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ότι «αυτό μας γεμίζει όλους με αισιοδοξία γιατί μας δείχνει ότι οι αξίες για τις οποίες αγωνίζονται οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, για έναν κόσμο με ειρήνη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους, παραμένουν επίκαιρες, κινητοποιούν και εμπνέουν και τις νέες γενιές που δε γνώρισαν το σοσιαλισμό στην Ευρώπη και τα τεράστια βήματα που έγιναν για την πρόοδο της ανθρωπότητας».

«Ο απλός κόσμος», πρόσθεσε, «οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη πρώτα απ' όλα, καταλαβαίνει από την πείρα τόσων χρόνων ότι οι μεγάλες επιθέσεις του κεφαλαίου ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες, στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, άρχιζαν με οργανωμένες επιθέσεις στους πιο συνεπείς υπερασπιστές και αγωνιστές, τους κομμουνιστές. Για το λόγο αυτό, η αποφασιστική ενίσχυση των κομμουνιστών από τη νεολαία και τους εργαζόμενους αποτελεί το πιο σίγουρο βήμα για να αντιμετωπιστούν όχι μόνο αυτές οι επιθέσεις, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για αποφασιστικές και ριζικές αλλαγές στη ζωή των εργαζομένων, όλου του λαού».

Μάλιστα, ανέφερε ότι το «Κομμουνιστικό Κόμμα και το λαϊκό κίνημα της Ελλάδας τα συνδέουν πάρα πολλά με τους κομμουνιστές και το λαό της χώρας σας». Και πρόσθεσε ότι «δεν ξεχνάμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή σας προς τους πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, την προσφορά σας, μαζί με την ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, στα παιδιά και στις οικογένειες των προσφύγων. Δεν ξεχνάμε τη διεθνιστική σας αλληλεγγύη στα χρόνια της 7χρονης χούντας των συνταγματαρχών και τη συμπαράστασή σας στους διωκόμενους αγωνιστές, στους κοινούς μας αγώνες για την ειρήνη, την πρόοδο και το σοσιαλισμό στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τους κοινούς στόχους πάλης, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας σε κοινούς στόχους πάλης που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ, με την ίδια την ΕΕ και τις αντιδραστικές αντιλαϊκές της πολιτικές, με την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, με τον έξαλλο αντικομμουνισμό και τις επιθέσεις ενάντια στα ΚΚ και τη δράση τους».

Καταλήγοντας, η ΓΓ της ΚΕ προέτρεψε τους Τσέχους να δώσουν «μια ισχυρή αγωνιστική απάντηση στην αντιδραστική και βάρβαρη πολιτική με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας!! Με τη νίκη!!».

Αλλες δραστηριότητες

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Τσεχία πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Βόιτεκ Φιλίπ. Αργότερα το μεσημέρι, οι ξένες αντιπροσωπείες συμμετείχαν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, στην οποία εκφράστηκε η αλληλεγγύη με το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και υπογραμμίστηκε η έντονη αντικομμουνιστική εκστρατεία που έχει κυριαρχήσει, ενώ κάλεσαν για ενίσχυση των κομμουνιστών στις εκλογές.

Στη συνέντευξη Τύπου, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ψήφος είναι ένα όπλο στα χέρια του λαού και των εργαζομένων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά γιατί αλλιώς μπορεί να στραφεί εναντίον του. Μίλησε για την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πιο σκληρά μέτρα που εφαρμόζονται και στην Τσεχία, αλλά και συνολικότερα στην Ευρώπη.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στα πλαίσια της επίσκεψής της στην Τσεχία, η Αλ. Παπαρήγα μίλησε και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Πράγα, καθώς και με Ελληνες που συμμετείχαν στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ