ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
Υπέρ ποιας εστίας;

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Τι σε τσακίζει περισσότερο;

Ο θάνατος δύο εργατών σ' ένα εργασιακό κρεματόριο, ή, που κάποια Χολή - Παπαδοπούλου έχει εξουσιοδότηση να διδάξει στο παιδί σου τι εστί δημοκρατία με πρότυπο το δόγμα: οι απεργοί εμποδίζουν τους απεργοσπάστες να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία;

Πριν μας φτάσουν αύριο να απολογούμαστε ξανά για τις «ατομικές ευθύνες» του εργάτη, που ήδη τσακισμένος, θα κατηγορηθεί ότι δεν αντέδρασε στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας, μήπως πρέπει να δούμε ποιος διαμορφώνει τη συνείδηση του υποταγμένου; Κι απ' αυτήν την άποψη, μήπως πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις πραγματικά ελπιδοφόρες κοινές πλέον κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ με τα παιδιά που σπουδάζουν;

Αλλο: Τι σε ενοχλεί περισσότερο; Η Στατιστική που καταγράφει νεκρούς και σακαταμένους, ή το καύχημα της «εργασιακής ειρήνης». Γι' αυτούς τους νεκροζώντανους της «εργασιακής ειρήνης» δεν υπάρχουν στατιστικές. Γιατί; Επειδή έτσι κι αλλιώς είναι κερδοφόροι; Τους κάνει λιγότερο σακατεμένους στη συνείδηση αυτό;

Υποψιάζεσαι, ίσως, γιατί στις «τοπικές» εκλογές θα κληθείς να διαλέξεις ποιος από τους τηλεοπτικούς αστέρες σου πάει καλύτερα;

Πού να κάθεσαι τώρα, σου λένε, να κουβεντιάζεις βαρετά πράγματα με τίποτα Μαυρίκους και Μανουσογιαννάκηδες για μεροκάματα και ασφάλιση. Παίρνεις έναν... Πανούση και ξεχνιέσαι.

Κατά τ' άλλα: Ικάρου πεσόντος πάσα πένα ξιφουλκεί. Μέχρι που η χήρα του να μιλήσει για το νεκρό της και συ ν' αρχίσεις να διαβάζεις αλλιώς όσα ακούς.

Υπάρχει χάσιμο που να μην αποδόθηκε στο περίφημο «ανθρώπινο λάθος»; Κάπως έτσι μένουν στο απυρόβλητο και τα κέρδη και οι «δόξες» των άκαπνων.

Αλίμονο σ' αυτόν που φύλαξε λάθος Θερμοπύλες. Ναι, γι' αυτόν μιλάμε που διατηρεί την αυταπάτη πως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και αυτός που παράγει έχουν την ίδια πατρίδα, το ίδιο συμφέρον... Ωσπου αυτός που παράγει να χαθεί «υπέρ πατρίδος», ή επιχείρησης. Δεν έχουν καμιά διαφορά αυτά τα δύο στον καπιταλισμό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ»

Η ΕΙΔΗΣΗ: «Σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων σε τέσσερις εργολαβίες στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στον Ασπρόπυργο, είχαν διαπιστώσει μόλις προχτές οι Επιθεωρητές Εργασίας. Στο συνεργείο του πέμπτου εργολάβου που έπιασε μόλις χτες δουλιά, δεν πρόλαβε να γίνει έλεγχος: δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά όταν κατέρρευσαν ένας τεράστιος γερανός και μια γερανογέφυρα και τους καταπλάκωσαν» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: «Κάθε τρεις ημέρες ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του στη χώρα μας από εργατικό ατύχημα (...) ανησυχητικά μεγάλη είναι η συχνότητα των ατυχημάτων στους χώρους δουλιάς - τρία ανά 15 λεπτά» (τα στοιχεία στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟΥ»).

Η «ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ»: «Αναίμακτα έκλεισε τελικά ο πρώτος γύρος των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ, αφού παρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - εργαζομένων, σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις συμφωνήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων της διετίας 2006-2007» (το ρεπορτάζ στη «ΧΩΡΑ»)

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ: «Η κατάληψη ενός ιδρύματος είναι ενέργεια αντισυνταγματική, οδηγεί στην εκτροπή της λειτουργίας του και ταυτόχρονα καταλύει το άσυλο όλων των άλλων "εργαζομένων" στο ίδρυμα εκτός των φοιτητών» (η κυρία Θεοδώρα Χολή - Παπαδοπούλου (σ.σ.: πώς λένε "εξ ονύχων τον λέοντα", εδώ ισχύει το εξ ονόματος τις ιδέες...) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και χτες αρθρογραφούσε στο «ΒΗΜΑ»).

ΚΑΙ ΟΙ «ΑΣΤΕΡΕΣ»: «Η υπερνομάρχης Φώφη "γράφει" καλά στο γυαλί. Ο Ντινόπουλος, που έβαλε η ΝΔ απέναντί της, το ξέρει εξίσου καλά, ως πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος. Αναμένεται τηλεοπτικός τζόγος, με έπαθλο μια θέση χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, αλλά καθοριστική για το χρώμα του εκλογικού χάρτη...» (το σχόλιο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ των επόμενων εγκλημάτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΙΔΕΙΑ εν καμίνω

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΡΗΓΜΑΤΑ στην απεργία των καθηγητών

Η ΧΩΡΑ: Αυξάνονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Υπουργικό βέτο για τα bonus των ΕΛ.ΠΕ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ νόμος Σιούφα για έρευνες σε Αιγαίο και Ιόνιο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΘΗΝΑ και ΑΓΚΥΡΑ υποβαθμίζουν τα περιστατικά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αβέβαιη τώρα η συνάντηση Μπακογιάννη με Γκιουλ

ΤΑ ΝΕΑ: Προβοκάτσια φοβάται τώρα η Αθήνα

Η ΑΥΓΗ: Εργολαβίες θανάτου στη βιομηχανία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ άφησε η «17Ν»

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ... ηθικούς αυτουργούς

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υποψήφιοι εκτάκτου ανάγκης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ικαρου πεσόντος...

«Αυτό που δεν αντέχουμε και κλαίμε με τις ώρες κάθε φορά είναι η ευκολία με την οποία κάποιοι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης βγαίνουν και ωρύονται για την εκδοχή του ανθρώπινου λάθους. Δεν ξέρουν τι δουλιά είναι αυτή; Εσείς αν κάνετε ένα λάθος στη δουλιά σας θα πάρετε μια γόμα, θα το σβήσετε και το διορθώσετε. Αν ο πιλότος κάνει λάθος, ιδίως όταν αυτός και το μηχάνημα είναι στα όρια, τότε μένουμε όλοι στο λάθος και αποκλείουμε από την αρχή να είχε κάτι το μηχάνημα. Είναι τρομερό αυτό που κάνουν. Ανθρωποι είναι οι πιλότοι και το λάθος τους πρέπει να γίνει αποδεκτό. Αν ήθελαν θεούς γι' αυτήν τη δουλειά ας έκαναν τις εξετάσεις για τη Σχολή Ικάρων στον ουρανό...» (η Μιράντα Παπασταύρου, χήρα του σμηναγού Σπύρου Παπασταύρου / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ζητώντας κατάργηση των νόμων του Πινοσέτ...

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί ήταν τόσο δυνατά που διακόπηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τις φοιτητικές παρατάξεις αφού οι καπνοί έφτασαν μέχρι το εσωτερικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Χιλής όπου γίνονταν η συνάντηση» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Απλά εντεταλμένοι

«Αποτελεί οξύμωρο σχήμα, να εμφανίζονται κάποιοι τηλεοπτικοί σχολιαστές, περισσότερο "ανήσυχοι" από τους στόχους των τρομοκρατικών επιθέσεων και πιο θερμοί υποστηρικτές κατασταλτικών πρακτικών από ό,τι οι διωκτικές αρχές. Λίγο ακόμα αν συνεχιστεί ο θόρυβος, προβλέπουμε οι "αφιονισμένοι δερβίσηδες" των καναλιών, θα αρχίσουν να ζητούν επιτακτικά τη θέσπιση νέων ιδιώνυμων» (το σχόλιο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ