ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σχεδιαζόταν απόπειρα» παρακρατικών κατά Ερντογάν

Εντείνονται οι εσωτερικές αντιθέσεις και η διαπάλη μερίδων της κυρίαρχης τάξης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι, μετά από 5ωρη επιχείρηση το βράδυ της Τρίτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, συνέλαβε εννέα άτομα τα οποία κατηγορεί ότι ενέχονται σε σχεδιαζόμενη απόπειρα εναντίον, πιθανώς, ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως αποκάλυψε χτες η εφημερίδα Χουριέτ, ανάμεσα στα μέλη τής ως πρόσφατα άγνωστης «συμμορίας» περιλαμβάνονται: ο ανθυπολοχαγός ΕΕ, από την ταξιαρχία επιλέκτων των ειδικών δυνάμεων του στρατού, ο λοχίας ΜΤ, και άλλος ένας αξιωματικός του στρατού ο βαθμός και το όνομα του οποίου δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά πιθανολογείται ότι είναι ένας ταγματάρχης εν αποστρατεία. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η αστυνομία ανακάλυψε στη διάρκεια της επιχείρησης δύο πιστόλια Γκλοκ, χειροβομβίδες, εκρηκτικά C-4, πυροκροτητές, μεταξύ άλλων, γεγονός που εγείρει πολλές υποψίες ότι η ομάδα σχετίζεται με την επίθεση του «ισλαμιστή», υποτίθεται, δικηγόρου Ασλάν Αλπασλάν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πηγές της Χουριέτ, η αστυνομία άρχισε την επιχείρηση μετά από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε και το οποίο αναφερόταν στο εντυπωσιακό οπλοστάσιο της ομάδας. Η επιχείρηση είχε ως κεντρικό στόχο ένα διαμέρισμα κοντά στη συνοικία Ερυαμάν της Αγκυρας, όπου ζουν πολλοί στρατιωτικοί.

Οπως προέκυψε στην πορεία, η ομάδα είχε στην κατοχή της αναλυτικούς χάρτες - όπως ακριβώς και οι δράστες της επίθεσης στο Σεμντινλί -, με επισημειωμένη την πορεία που ακολουθούσε καθημερινά ο πρωθυπουργός Ερντογάν, για να επιστρέψει στο σπίτι του. Σύμφωνα με τις Χουριέτ και Σαμπάχ, άλλος ένας στόχος της ομάδας ενδέχεται να ήταν ο Τζουνέιντ Ζαπτσού, κορυφαίος σύμβουλος του «ισλαμοδημοκράτη» πρωθυπουργού. Η τουρκική αστυνομία ανέφερε πως η οργάνωση αυτοαποκαλούνταν Αντάρτικη Ομάδα Αταμπεϊλέρ και στο διαμέρισμα βρέθηκε κείμενο όρκου για τη μύηση μελών και με τον οποίο όσοι εισέρχονταν στην οργάνωση δεσμεύονταν με τη ζωή τους να προασπιστούν «τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους και τη σημαία».

Η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο --ούτε οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Το νέο σκάνδαλο δείχνει ότι τα σκάνδαλα του Σεμντινλί και του Σουσουρλούκ αποτελούσαν την κορυφή ενός παγόβουνου που κάθε άλλο παρά έχει «λιώσει». Ταυτόχρονα, δείχνει ότι η κρίση στην Τουρκία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ηδη, επωάζονταν σενάρια περί στρατιωτικού πραξικοπήματος, περί πρόωρων εκλογών, περί πειθαναγκασμού του Ερντογάν να μην επιλέξει την προώθηση ενός ισλαμιστή υποψηφίου για την προεδρία της δημοκρατίας το 2007, κ.ο.κ. Η κρίση συνεχίζεται και αναμένεται να κορυφωθεί βραχυμεσοπρόθεσμα: αν δεν υπάρξει άλλη αφορμή, υπάρχουν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων τον Αύγουστο, όταν αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, ποιος άλλος; ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές, το σενάριο περί πραξικοπήματος αποκτά βασιμότητα, εξαιτίας του γεγονότος ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ουσιαστικά δεν προβάλλει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο «ισλαμιστικό» κυβερνών κόμμα, όπως εξ άλλου και κανένα άλλο από τα παραδοσιακά «κοσμικά» κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς κάλεσε την κυβέρνηση Μπους να μη στηρίξει τους στρατηγούς, αν επιχειρήσουν πραξικόπημα!

Ταυτόχρονα, πέραν των παρακρατικών, η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε έξι «Κούρδους αντάρτες», που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Σμύρνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Τέλος, χτες μια «αδέσποτη» σε σκοπευτήριο της Ιστανμπούλ έπληξε μετασχηματιστή ρεύματος με αποτέλεσμα να υπάρξει πυρκαγιά με 14 τραυματίες.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Αρχισε η συνάντηση με εκατέρωθεν ελιγμούς

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ.-

«Ναι» στις απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ αλλά «όχι» στην ύπαρξη όρων πριν την έναρξη αυτού του διαλόγου, απάντησε η Τεχεράνη, τελικά, διά στόματος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στη, χαρακτηριζόμενη από αναλυτές, «στροφή» της Ουάσιγκτον που πρότεινε άμεσο διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστεί κάθε διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Οι δηλώσεις του Μανουσέρ Μοτακί ήρθαν μετά από αρκετές αντικρουόμενες παρεμβάσεις από διάφορους Ιρανούς αξιωματούχους, μετά την «προσφορά» της Κοντολίζα Ράις.

Οπως και να έχει, πάντως, η αντίδραση του Μοτακί εκτιμήθηκε ως «κατ' αρχάς θετική» από αναλυτές και διαφοροποιημένη συγκριτικά με προηγούμενες θέσεις της ιρανικής ηγεσίας. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, βέβαια, κατέστησε σαφές ότι η Τεχεράνη «δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ το δικαίωμά της στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια και στον εμπλουτισμό ουρανίου». Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε να δηλώσει ότι ελπίζει «να μην είναι αυτή η τελευταία λέξη της Τεχεράνης» ενώ νωρίτερα ο Πρόεδρος Μπους έσπευδε, από την πλευρά του, να υπενθυμίσει ότι «η Ουάσιγκτον θα παραπέμψει τον ιρανικό φάκελο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανάληψη δράσης αν το Ιράν παραμείνει αρνητικό».

Υπό το φως των τελευταίων αυτών εξελίξεων, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ) μαζί με το Γερμανό ομόλογό τους και τον αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, μετέβαιναν στη Βιέννη. Αργά χτες βράδυ επρόκειτο να αρχίσει η συζήτηση σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο «προτάσεων» που έχει απεργαστεί η τρόικα (Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία) και σε περίπτωση συμφωνίας θα ακολουθήσει παρουσίασή του στο Ιράν.

Κατά πολλούς, η αμερικανική «στροφή» δεν αποτελεί, φυσικά, ουσιαστική αλλαγή στάσης αλλά προσπάθεια να ξαναπάρει η Ουάσιγκτον την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στο Ιράν, που φάνηκε προς στιγμήν να χάνει λόγω της «ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας». Δεν αποκλειόταν, επίσης, το ενδεχόμενο η αμερικανική «προσφορά» να είναι το τελευταίο στάδιο κάποιου είδους έμμεσης πίεσης προς Ρωσία - Κίνα, να υπαναχωρήσουν από την άρνησή τους, να υπάρχει έστω και αναφορά στο κείμενο του ευρωπαϊκού πακέτου στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του. Το Πεκίνο, πάντως, δεν προχώρησε, επισήμως, σε κάποια αλλαγή της στάσης του, ούτε και η Μόσχα, επιμένοντας αμφότεροι ότι «δε συμφωνούν με την αυθαίρετη χρήση κυρώσεων απέναντι στο Ιράν».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διογκώνεται ο θόρυβος για τη σφαγή στη Χαντίθα

Αλλη μια αιματηρή επίθεση σε κεντρική αγορά της Βαγδάτης

Associated Press

Αλλη μια αιματηρή επίθεση σε κεντρική αγορά της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ξεχωριστή έρευνα για τη σφαγή της Χαντίθα, τον περασμένο Νοέμβρη κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στην πόλη, ανακοίνωσε, χτες, η κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι. Οπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή σχηματισμού επιτροπών από ειδικούς, ενώ ζήτησε σχετική συνάντηση με τις κατοχικές δυνάμεις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, όπως εκτιμούν πολλοί, να φέρει σε δυσκολότερη θέση τη διοίκηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ηδη, στο πλαίσιο του αμερικανικού στρατού διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες καθώς, όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αποδείξεις ότι οι αρχικές καταθέσεις των εμπλεκομένων πεζοναυτών είναι ψευδείς.

Αρχικώς, ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι 24 άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και από διασταυρούμενα πυρά κατά τη διάρκεια μάχης με αντάρτες. Τα, μέχρι στιγμής, συλλεχθέντα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι μετά από την έκρηξη μιας βόμβας, από την οποία σκοτώθηκαν μόνο Αμερικανοί πεζοναύτες, οι συστρατιώτες τους, σε κατάσταση αμόκ, εισήλθαν στα παρακείμενα σπίτια και σκότωσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Αμερικανικά ΜΜΕ μιλούν, ήδη, για περιστατικό ανάλογων συνεπειών στην αμερικανική κοινή γνώμη με τη σφαγή στο Μάι Λάι, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Χτες, διοικητές των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν το αρνητικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εντός των ΗΠΑ, γνωστοποίησαν ότι θα γίνουν «μαθήματα ηθικής» σε όλους τους στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, εντός των επόμενων 30 ημερών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, «όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να φέρονται, και στο πεδίο της μάχης, ως ένοπλοι επαγγελματίες, που σέβονται ορισμένες βασικές αρχές που τους διαχωρίζουν από τους εχθρούς τους».

Κατά τα άλλα, συνεχίστηκαν, και χτες, οι επιθέσεις, κυρίως, στη Βαγδάτη. Στα νότια της πόλης αλλεπάλληλες επιθέσεις με όλμους, χωρίς προφανή στόχο, σκότωσαν 9 ανθρώπους και τραυμάτισαν 43. Στην ίδια περιοχή, την Τετάρτη, σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση άλλοι 9 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 17. Ο Μάης, όπως φαίνεται, ήταν εξαιρετικά αιματηρός για το Ιράκ: σύμφωνα με στοιχεία της ιρακινής κυβέρνησης σκοτώθηκαν 1.055 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 95 αστυνομικοί, οι 28 στρατιώτες και οι 345 αντάρτες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ