ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΚΚΕ: Η καλύτερη αγωνιστική απάντηση

Οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο παρακολουθούν την ομιλία του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Τούσσα
Οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο παρακολουθούν την ομιλία του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Τούσσα
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μαζική συμμετοχή συνεχίστηκαν και χτες οι περιοδείες και συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σ' όλη την Ελλάδα. Μικρό απάνθισμα των χτεσινών δραστηριοτήτων θα επιχειρήσουμε να δώσουμε στη συνέχεια.

Στα Μέγαρα

Στην κεντρική πλατεία της ιστορικής και οικονομικά αιμορραγούσας πόλης των Μεγάρων μίλησε χτες ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι «ως ΚΚΕ απευθυνόμαστε και καλούμε τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, την εργαζόμενη διανόηση, τους νέους αυτούς που δεν απεμπόλησαν τους χτεσινούς αγώνες, που κρατάνε ακόμα μια αγωνιστική σπίθα, που ενδιαφέρονται για τη συλλογική δράση, που δεν έχουν υποταχτεί στη λογική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, δεν έχουν συμβιβαστεί με τους επικυρίαρχους και συνεχίζουν τον ανηφορικό δρόμο, να απεμπλακούν από την πολιτική του δικομματισμού, να ενισχύσουν, να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Είναι η καλύτερη αγωνιστική απάντηση στα ίδια τα βασανιστικά τους ερωτήματα».

Τη μαζική συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Αλέκος Μουστάκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης και ο Κώστας Βατούρας από την Επιτροπή Στήριξης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

Στην Ξάνθη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες και τη νεολαία της Ξάνθης να στηρίξουν στις 13 του Ιούνη το ενωτικό, αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά τους πιστεύω, απηύθυνε χτες ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Ξάνθη. «Για το ΚΚΕ μονάχα ταξικοί διαχωρισμοί υπάρχουν. Οι θρησκευτικές, γλωσσικές και φυλετικές διαφορές δε χωρίζουν τους εργάτες, αλλά αντίθετα μπορούν να αποτελέσουν δίαυλο επικοινωνίας και συνεννόησης. Μπροστά στις εκλογές, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ενώσει τους εργάτες κάθε θρησκεύματος, με κριτήριο την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους από τον κοινό εχθρό, την Ευρώπη του κεφαλαίου».

Στην «Κόκα Κόλα - Τρία Εψιλον»


Οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία συζήτησης για την πολιτική της ΕΕ, για το πώς αυτή αποφασίζεται και υλοποιείται και αυτό ακριβώς έκανε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, που χτες περιόδευσε στους χώρους του εργοστασίου της «Κόκα Κόλα - Τρία Εψιλον», εξηγώντας στους εργαζόμενους ότι η πολιτική της ΕΕ επηρεάζει άμεσα την καθημερινή τους ζωή.

Η πρόσφατη 2ετής σύμβαση εργασίας - φτώχειας που υπέγραψαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε η ομιλήτρια, είναι η βοήθεια που προσφέρουν στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και στην τρίχρονη λιτότητα για τους εργαζόμενους που αποφασίζεται στην Κομισιόν, επειδή η Ελλάδα έχει υπερβεί το 3% στο δημόσιο έλλειμμα. Το μάρμαρο λοιπόν, πάντα το πληρώνουν οι εργαζόμενοι, με συνεχή προγράμματα λιτότητας.

Στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου

Η ραγδαία υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και η σταδιακή ιδιωτικοποίησή της, προκειμένου οι ναυτικές σχολές να μετατραπούν σε «βιομηχανίες» έκδοσης φτηνών και «πειθήνιων» ναυτεργατών όπως έχουν αξιώσει οι εφοπλιστές και υλοποιούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ο μηχανισμός του μεγάλου κεφαλαίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση, με συγκεκριμένα νομοθετήματα, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου και του Γιώργου Τούσσα, προέδρου της ΠΕΜΕΝ και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Ο Γ. Τούσσας περιόδευσε σε χώρους της σχολής και συναντήθηκε με τον διοικητή της Ακαδημίας Απόστολο Αλεξάτο ο οποίος είναι λιμενικός. Οι σπουδαστές τον υποδέχτηκαν στη συνέχεια με συγκέντρωση στην αίθουσα συνελεύσεων της σχολής. Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στη διάρκεια της περιοδείας, επιχειρήθηκε να αποκρυφτεί από τους σπουδαστές η επίσκεψη στη σχολή.

Ο Γ. Τούσσας συνομιλώντας με τους σπουδαστές τούς έκανε καθαρό ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ψηφίσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις 13 Ιούνη και να συστρατευτούν στους αγώνες με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να έρθουν καλύτερες μέρες. «Δεν μπορεί ο σπουδαστής - είπε - να έχει το ίδιο κριτήριο ψήφου με τον εφοπλιστή. Ο εφοπλιστής για να αυξάνει τα κέρδη του, θέλει ναυτεργάτες φτηνούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, πολλαπλών ειδικοτήτων, μειωμένες οργανικές συνθέσεις και αυτά ακριβώς προωθούν ΕΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με τη στήριξη του ΣΥΝ. Και πρέπει να τιμωρηθούν. Ο σπουδαστής, ο ναυτεργάτης θέλει κατοχύρωση των σπουδών του, ισοτιμία και αναγνώριση των διπλωμάτων του, εργασιακά δικαιώματα, δημόσια δωρεάν παιδεία».

Στο Κορδελιό

«Ηρθε ο καιρός να σηκώσουμε ανάστημα, να σκεφτούμε ότι μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε πρωτοπορία σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα αντίστασης στην αντιδραστική πορεία της ΕΕ. Εμπρός λοιπόν για δυνατό ΚΚΕ. Για να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής αυτής της πολιτικής». Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε χτες βράδυ ο Κώστας Δρούτσας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στον εργαζόμενο λαό του Ελευθέριου - Κορδελιού στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Τα λόγια του έσβησαν κάτω από τις νεανικές φωνές που με ένα σύνθημα ήρθαν να συμπυκνώσουν σε λίγες λέξεις τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, κόντρα στα κελεύσματα υποταγής. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», διαδήλωσαν.


Με τους εργάτες στο λιμάνι της Ελευσίνας

«Αυτό που ζούμε όλα αυτά χρόνια δεν είναι Ευρώπη της ευημερίας, ούτε της προόδου. Είναι μια Ευρώπη ενάντια στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στις κατακτήσεις μας, μια Ευρώπη των πολέμων. Περιορίστηκαν οι μισθοί και τα μεροκάματα, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, χτυπήθηκε ο σταθερός ημερήσιος χρόνος απασχόλησης, η δημοσία υγεία και παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί μας βλέπουν σαν κόστος, βάρος».

Λόγια σταράτα στους εργάτες στο λιμάνι της Ελευσίνας, από τον Δήμο Κουμπούρη, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος χτες το πρωί πραγματοποίησε περιοδεία στο χώρο.


Στον «Ευαγγελισμό»

«Τα πολλά λόγια δε χρειάζονται, ζείτε καθημερινά τις επιπτώσεις της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, βλέπετε γύρω σας τη χλιδή που κτίζει απ' το δικό σας ιδρώτα η άρχουσα τάξη. Η ΕΕ δεν είναι κάτι αόρατο, είναι η ίδια μας η ζωή, είναι η πολιτική αυτών που στο όνομα της εισόδου στην ΟΝΕ χτες, στο όνομα της σύγκλισης σήμερα, μας επιβάλλουν λιτότητα, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι θησαυρίζουν, σύμφωνα με τα ίδια τους τα στοιχεία». Τα λόγια του Θανάση Παφίλη, επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, βρήκαν γόνιμο έδαφος στους εργαζόμενους του «Ευαγγελισμού», κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ