ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2019
Σελ. /24
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Με το σύνθημα «Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Με συνδικάτα εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών», οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από ορισμένες από αυτές.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, κάτω από τα πανό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των ταξικών σωματείων, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία. Μαζί τους αγρότες, μικροί ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Τάκη Γαργαλιάνου, πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου που εκτελέστηκε το 1949 από τους μοναρχοφασίστες.

Στον Βόλο, μαζική και μαχητική ήταν η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και η πορεία που ακολούθησε.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Ακολούθησε πορεία με κατάληξη την πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στην Καρδίτσα, εργάτες, αγρότες, μικροί ΕΒΕ και γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πλαστήρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Φάρσαλα, Ελασσόνα, Σκόπελο, Σκιάθο και Αλμυρό.

Στην Ηπειρο

Στα Γιάννενα, με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Από το βήμα της, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος των δέκα απολυμένων συμβασιούχων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κατήγγειλε τη διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση, η οποία διέκοψε τις συμβάσεις εργασίας τους με αφορμή τη μη ένταξή τους σε επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Η συγκέντρωση πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια της εργατιάς, ενώ ακολούθησε μετά το τέλος της πορεία στους δρόμους της πόλης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις οργάνωσαν επίσης τα Εργατικά Κέντρα στην Ηγουμενίτσα και την Αρτα. Στην Πρέβεζα, η διαδήλωση των ταξικών συνδικάτων έκανε στάση και στο Εργατικό Κέντρο, όπου καταγγέλθηκε η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης υπέρ της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Νάουσα, η κινητοποίηση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Γιώργου Βουτυρά, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας που δολοφονήθηκε το 1946. Ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση, με ιδιαίτερη συμμετοχή αγροτών, στο πλάι των εργατών.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Στην Ξάνθη, η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων ολοκληρώθηκε με πορεία, η οποία κατέληξε στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών του Ιούνη του 1928.

Στα Γιαννιτσά, εκφράστηκε επίσης η καταδίκη του εργαζόμενου λαού στη διπλή θρασύδειλη επίθεση φασιστών σε μαθήτρια μέλος της ΚΝΕ, εκλεγμένη σε πενταμελές μαθητικό συμβούλιο Λυκείου.

Ανυπότακτο μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα στάλθηκε από τις ταξικές δυνάμεις σε απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε Κοζάνη, Βέροια, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Εδεσσα, Πολύγυρο, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα και Θάσο (Λιμενάρια).

Στα νησιά του Αιγαίου

Στη Μυτιλήνη, μαζική ήταν η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στην πλατεία Σαπφούς, καθώς και η πορεία που ακολούθησε, με κατάληξη στο Αγαλμα της Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Στην κεντρική ομιλία ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στα αιτήματα του εργατικού κινήματος για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ενάντια στον ρατσισμό και ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά, σε άθλιες συνθήκες.

Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε μαζική συγκέντρωση, με πορεία στην πόλη μέχρι το λιμάνι και εκδήλωση στην πλατεία Πυθαγόρα, με συνθήματα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια και την προσφυγιά, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στη Ρόδο, μία μέρα μετά την παρέμβαση με γιγαντοπανό στην Ενωση Ξενοδόχων από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τις συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην έναρξη της σεζόν, πραγματοποιήθηκε χτες πετυχημένη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Την ίδια ώρα στη... συγκέντρωση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, οι εργατοπατέρες μάζεψαν 20 - 30 άτομα, δήμαρχο, βουλευτή, περιφερειάρχη, υποψηφίους... με τους εργάτες να απουσιάζουν!

Πετυχημένες συγκεντρώσεις από ταξικά σωματεία πραγματοποιήθηκαν και στη Χίο, όπως και στη Σύρο, όπου το ΠΑΜΕ κατήγγειλε ότι η διοίκηση του σωματείου του Νεωρίου «τίμησε» την Πρωτομαγιά στο Ναυπηγείο... με ένα δίωρο διάλειμμα!

Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο, η μοναδική Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο νομό έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, ενώ μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση αγροτικών συλλόγων και σωματείων επαγγελματοβιοτεχνών. Μετά την ομιλία ακολούθησε πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν οι ήρωες της εργατικής τάξης του Ηρακλείου, Στρατής Περγαλίδης, Χρήστος και Κώστας Χατζηγεωργίου. Η συγκέντρωση κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, το οποίο παρέμενε κλειστό, καθώς η πλειοψηφία της διοίκησης δεν μπήκε καν στον κόπο φέτος να προσπαθήσει να καλέσει σε συγκέντρωση...

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Συγκεντρώσεις από ταξικά σωματεία πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα

Στην Καλαμάτα, στη συγκέντρωση που οργάνωσαν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ξεχωριστή θέση είχε η ανάδειξη της πείρας από τη σημαντική μάχη που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου της ΓΣΕΕ γνήσια εργατικού, χωρίς νόθους και εργοδότες. Ακολούθησε πορεία με κατάληξη στο Μνημείο των Πεσόντων λιμενεργατών στις 9 Μάη 1934.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Αίγιο και Κόρινθο.

Στο Αγρίνιο, η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο μνημείο της Εργατικής Τάξης και των δολοφονημένων καπνεργατών, δίπλα από το ΕΚΑ, όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

Συγκέντρωση από τις ταξικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε και στη Ναύπακτο.

Στην Ανατ. Στερεά - Εύβοια

Στη Χαλκίδα, με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, νέων και μεταναστών, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση σωματείων της περιοχής, στην παραλία της πόλης.

Πιο μαζική από κάθε άλλη φορά ήταν η φετινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Λιβαδειά, ενώ μαχητικές συγκεντρώσεις οργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας και Φωκίδας, σε Λαμία και Αμφισσα αντίστοιχα.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ