ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης
  • Η συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη πυροδότησε νέα σενάρια, αλλά και εντάσεις
  • Σήμερα η ΚΟ και αύριο το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ

Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των συνεργατών του πρωθυπουργού, θα πιστοποιήσει ότι η περιδίνηση της κυβέρνησης θα είναι διαρκείας, μετά την κρίση που ξέσπασε στο κόμμα, με αφορμή το Ασφαλιστικό. Αύριο, δε, συνέρχεται το ΕΓ του κόμματος, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει θέση στο αίτημα των 63 μελών της ΚΕ για άμεση σύγκληση του οργάνου μαζί με τα μέλη της ΚΟ, όπου ζητούν να τεθεί το Ασφαλιστικό.

«Κοινωνική» η συνεύρεση των Δολιανών...

Στο μεταξύ, το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, οδηγούν τον Κ. Σημίτη σε σπασμωδικές κινήσεις που εντείνουν τους τριγμούς.

Ως τέτοια σπασμωδική ενέργεια εκτιμάται πλέον η απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί την Κυριακή στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κ. Λαλιώτη, στα Δολιανά Αρκαδίας, όπου παρουσία του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου, αλλά και του στελέχους της εφημερίδας «Το Βήμα» Γ. Πρετεντέρη, φέρεται να «έχρισε» τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ συντονιστή της κυβερνητικής και κομματικής προπαγάνδας.

Η συνεύρεση και τα σχετικά με αυτήν δημοσιεύματα περί «αναβάθμισης» Λαλιώτη, ανάγκασαν χτες τον Κ. Λαλιώτη να προβεί σε προσπάθεια, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ο τελευταίος, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «αποκυήματα φαντασίας» και για «εφεύρεση ρόλων» εκ μέρους δημοσιογράφων και ΜΜΕ που δεν τον αφορούν. Αντίθετα, κατά τον υπουργό, «είναι μεγάλη αστοχία και μεγάλο λάθος» να δίνεται πολιτική προέκταση «σε κάθε φιλική, κοινωνική και ανθρώπινη συνάντηση του πρωθυπουργού».

Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης δεν παρέλειπαν χτες να σημειώνουν ότι «υποβολέας όλων αυτών των σεναρίων που αποδοκίμασε στην ανακοίνωσή του ήταν ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης»... Ας σημειωθεί, δε, ότι και για την προηγούμενη «κοινωνική συνάντηση» του πρωθυπουργού, στο σπίτι του Χ. Πρωτόπαππα, είχε ξεσπάσει εσωκομματικός σάλος...

Ψάχνουν χρόνο...

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια των πρωθυπουργικών αντιδράσεων, για να εξέλθει η κυβέρνηση από την κρίση, εκτιμώνται ως περιορισμένα. Παρά τις εισηγήσεις που δέχεται ο Κ. Σημίτης για ανασχηματισμό, οι διαψεύσεις εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου συνεχίζονται, όμως το σίγουρο είναι πως αυτή την περίοδο για τον πρωθυπουργό περισσότερο κι από το «δε θέλει», ισχύει ότι «δεν μπορεί» να κάνει ανασχηματισμό, φοβούμενος τα προβλήματα που θα επακολουθήσουν.

Στο ερώτημα ποιες είναι αυτές οι περίφημες «πρωτοβουλίες» που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός, συνομιλητές του απαντούν ότι όπως έχει η κατάσταση «δε μαζεύεται» και το μόνο που απομένει είναι το «γιατρικό του χρόνου»... Στην προσπάθεια, δε, να κερδηθεί χρόνος δεν αποκλείεται να μετατεθεί η αποστολή της περίφημης «επίσημης πρόσκλησης» Γιαννίτση στα συνδικάτα. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει για κάποιο διάστημα το Ασφαλιστικό.

«Μαχαιρώματα» και παραγοντισμοί

Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ήδη στο ΠΑΣΟΚ διεξάγεται ένας «πόλεμος συντροφικών μαχαιρωμάτων», ενώ ταυτόχρονα κάθε πρωτοκλασάτος - μπροστά και στην προσωπική ήττα που υπέστη ο κ. Σημίτης - επιχειρεί να δηλώσει «παρών», ενόψει της «επόμενης μέρας» στο ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν αυτή υπάρξει.

Ετσι εκτός από τις υπόγειες βολές της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» (σ.σ: μέλη της οποίας σχολίαζαν με επικριτική διάθεση το γεγονός ότι στα Δολιανά βρέθηκαν μαζί άνθρωποι που έχουν στενούς δεσμούς με τον μεγαλοεκδότη Χ. Λαμπράκη, ενώ επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον των Παπαντωνίου - Γιαννίτση), τις τελευταίες μέρες όλα τα στελέχη «πρώτης γραμμής» προσπαθούν αφενός να «διασωθούν» από το στραπάτσο στο Ασφαλιστικό, αφετέρου να καλλιεργήσουν το κλίμα των προσωπικών τους φιλοδοξιών.

Χαρακτηριστικές των τελευταίων ημερών είναι δηλώσεις και συνεντεύξεις όπως της Β. Παπανδρέου (μίλησε για «μεγάλες ευθύνες αφού για αρκετό χρόνο το ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε με θέματα που δεν αφορούν την κοινωνία»), του Θ. Πάγκαλου (επέσεισε τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να πέσει κάτω από το 20% και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για γραμματέας του κόμματος), του Α.Τσοχατζόπουλου (που δήλωσε «κάναμε λάθος» στο Ασφαλιστικό), αλλά και του Κ. Σκανδαλίδη (δήλωσε ότι «αν δεν αλλάξουμε γραμμή πλεύσης, τότε οριστικά δεν αποφεύγουμε την ήττα»).

Τέλος, αυτό το κλίμα επικρατεί και στο στενό πυρήνα των «εκσυγχρονιστών». Αλλωστε, το γεγονός ότι πολλοί θέλουν να ερμηνεύσουν την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ ως απότοκο όχι του πολιτικού, αλλά του... «επικοινωνιακού προβλήματος» της κυβέρνησης (σ.σ: εξήγηση που πλήττει ευθέως τον Δ. Ρέππα), προκαλεί από τους θιγόμενους αντιδράσεις του τύπου «τόσο ξέρουν, τόσο καταλαβαίνουν»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Μόνιμος κοινωνικός διάλογος»!

Τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα προσπαθεί να ανοίξει «διαύλους επικοινωνίας» με τη λαϊκή δυσαρέσκεια με ασύστολη δημαγωγία. Το στίγμα το έδωσε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά, τάχθηκε υπέρ της «θεσμοθέτησης ενός μόνιμου κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων», βάζοντας έτσι ξεκάθαρα πλάτες στην προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει, με κάθε τρόπο, τους εργαζόμενους στο μαντρί του διαλόγου - απάτη. Ταυτόχρονα προσδιόρισε ότι οι «λύσεις» που θα δοθούν «απαιτούν κοινή προσπάθεια και συμβολή», αφήνοντας έτσι να διαφανεί ότι μεθοδεύονται λύσεις σε βάρος των εργαζομένων. Γενικότερα, εμφάνισε ως κύρια αιτία, τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για τη συνολική κρίση της κοινωνίας, τη «συντηρητική, διαχειριστική πολιτική» της κυβέρνησης. Παράλληλα, άδραξε την ευκαιρία για να δείξει ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει «κοινωνική ευαισθησία», τουλάχιστον περισσότερη απ' ό,τι η ηγεσία της ΝΔ, προβάλλοντας ότι η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης στην πράξη «παράγει» κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, περισσότερη ανεργία, νέους κοινωνικούς αποκλεισμούς και μονομερή αμφισβήτηση δικαιωμάτων! Στο ίδιο μήκος κύματος επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι αλληλέγγυα στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, χωρίς βέβαια να προσδιορίζει ποια είναι αυτά.

Στη Ρηγίλλης, όμως, υπάρχει προβληματισμός γιατί η κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτική τακτική της στο Ασφαλιστικό δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού στους εργαζόμενους έχει περάσει ότι όχι μόνο δεν κάνει «καμία αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση και δε διαφοροποιείται στην ουσία από τα αντιασφαλιστικά μέτρα, αλλά είναι αντίθετη με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Από την άλλη, πιέζεται «άνωθεν» να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση και τα συμφέροντα του συστήματος, παρουσιάζοντας «πιο συγκεκριμένες» προτάσεις για το Ασφαλιστικό, πριν το κάνει η κυβέρνηση. Η ηγεσία της ΝΔ προετοιμάζεται σε αυτή την κατεύθυνση και για το σκοπό αυτό έχει συγκροτήσει επιτροπή που επεξεργάζεται συγκεκριμένες θέσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τις παρουσιάσει πριν από τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Από την άλλη, συνεργάτες του Κ. Καραμανλή παρατηρούν τις εσωκομματικές διεργασίες και ανακατατάξεις στο κυβερνών κόμμα επιχειρώντας να διαβλέψουν την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα. Εκτιμούν, πάντως, ότι δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του Κ. Σημίτη μέχρι τις επόμενες εκλογές, αν και δεν το αποκλείουν εντελώς.

ΚΕΠ
Κατήφεια και γκρίνια

Μέσα σε κλίμα κατήφειας και αβεβαιότητας για το μέλλον του εγχειρήματος, ο Δ. Αβραμόπουλος θα μιλήσει σήμερα στην πρώτη σύσκεψη στελεχών του κόμματός του. Εμφανής επιδίωξη του δημάρχου είναι να πείσει ότι το κόμμα του... υπάρχει, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένο ότι η προσπάθεια προσέλκυσης στελεχών έχει αποδώσει φτωχά μέχρι ανύπαρκτα αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο «κεντρικού μηχανισμού», όσο και στην επαρχία. Ως επιβεβαίωση των παραπάνω έρχεται η γκρίνια και τα παράπονα συνεργατών του δημάρχου... κατά των ΜΜΕ, στα οποία καταλογίζουν ότι δε στηρίζουν «όσο πρέπει» το εγχείρημα. Η πραγματικότητα είναι ότι το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα για το ΚΕΠ από τη στιγμή που η ΝΔ εμφανίζεται να συσπειρώνει το σύνολο της «κεντροδεξιάς», αξιοποιώντας την επιστροφή του Γ. Σουφλιά.

Την ίδια στιγμή, στη Ρηγίλλης δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής προεκλογικά και του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος μέχρι τότε επιχειρεί απλά να ενισχύσει τη «διαπραγματευτική θέση» του. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Θ. Αναγνωστόπουλου, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Δ. Αβραμόπουλο και πρόσφατα συναντήθηκε μαζί του. «Διαπίστωσα από τη συνάντησή μου με τον κ. Αβραμόπουλο ότι είναι ανοιχτός σε κάθε κουβέντα», δήλωσε ο Θ. Αναγνωστόπουλος στο «Αλτερ». Επισήμανε ότι δεν πρέπει να αποτελέσει εξ ορισμού αντίπαλο για τη ΝΔ και και επισήμανε με νόημα ότι η στάση που θα κρατήσει στις δημοτικές, αν δηλαδή θα στηρίζει τη ΝΔ «θα είναι ένα βήμα», εννοώντας προφανώς για την επάνοδό του στη ΝΔ.

Δύναμή μας ο τρόμος τους

«Εσμιξε η μπλούζα το χακί, φαντάρος τον εργάτη

κι αστράφτουν όλοι μια καρδιά, βουλή, σφυγμός και μάτι.

Κι όπως περνάν λεβέντηδες γεροί κι αδελφωμένοι,

λες και θα κατακτήσουνε τη γη την οικουμένη».

Οι στίχοι αυτοί σμιλεμένοι με την ευαισθησία και την πρωτοπόρα δράση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γ. Ρίτσου - από το γνωστό «Επιτάφιο» - αφιερώνονται σαν καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, των πολιτικών της εκπροσώπων και υπηρετών της, αλλά και των διάφορων κονδυλοφόρων στα «επικοινωνιακά μαγαζιά» τους. Ο τρόμος τους από τη λαϊκή δράση και πρωτοβουλία δεν κρύβεται. Με αφορμή τη δυναμική έκφρασή τους στις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 26 Απρίλη, αλλά και στις νέες που έρχονται με αιχμή την παλλαϊκή αντίδραση στα αντεργατικά αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, επιστρατεύουν κάθε γκεμπελικό όπλο από το ταξικό οπλοστάσιό τους.

Πρώτος εταίρος στο βρώμικο οχετό της προπαγάνδας της άρχουσας τάξης, ο πιο γνήσιος εκφραστής της στο χώρο του Τύπου, η «Καθημερινή» («Κ»). Στο μάτι τής «μπήκε» το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», που κυριαρχεί όλες αυτές τις μέρες και φλογίζει το λαό, που ενωμένος βγαίνει στο προσκήνιο και κουρελιάζει τις όποιες επικλήσεις για «κοινωνικό διάλογο», συναίνεση και υποταγή. Παραθέτουμε εδώ το σχόλιο της «Κ» της Κυριακής που κλαίει, οδύρεται και ανατριχιάζει πώς είναι δυνατόν να φωνάζεται αυτό το «αναχρονιστικό» σύνθημα. Ιδού ένα δείγμα του τρόμου και της γελοιότητάς τους: «Το σύνθημα αυτό είναι η επιτομή των φασιστικών και των σταλινικών συνθημάτων που έφεραν στο μεσοπόλεμο στην εξουσία ανθρώπους όπως ο Μουσολίνι και ο..."πατερούλης Ιωσήφ" στη Σοβιετική Ενωση. Δηλαδή, νόμος είναι ό,τι εκλαμβάνει ο κάθε εργάτης ως δίκιο του; Η ό,τι εκλαμβάνουν οι "εργατοπατέρες", που εκφράζουν και τους εκπροσωπούν, ως "δίκιο" τους; Κι ακόμα κι αν δεχτούμε ότι υπάρχει "δίκιο" του εργάτη, τότε αυτό υποκαθιστά τον νόμο, τον οποίον ψηφίζουν τα συντεταγμένα και αιρετά όργανα της πολιτείας; Αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη προτροπή, που ουσιαστικά επιχειρεί να μετατρέψει το σύστημα σε "ταξικό" και ολιγαρχικό». Και με ταξικό μίσος η «Κ» καταλήγει: «Αυτό είναι το πιο αναχρονιστικό και το πιο αντιδραστικό σύνθημα που μπορεί να ακουστεί σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία, όπως η δική μας».

Λοιπόν η «Κ» ανησυχεί μην τυχόν και το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα γίνει... ταξικό. Ας μείνει στην ανησυχία της και ας φροντίσουμε και εμείς οι εργάτες, ο τρόμος των καπιταλιστών να γίνει ο εφιάλτης τους μέσα από συντονισμένους, ενωτικούς, αποφασιστικούς ταξικούς αγώνες. Για να γίνουν πράξη τα λόγια του ποιητή οι εργάτες και καταπιεσμένοι να «κατακτήσουν τη γη την οικουμένη».


Δ. Κ.

ΚΜΕ
«Ιχνηλατώντας την πορεία της εργατικής τάξης»

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), στα πλαίσια των ερευνητικών - μορφωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, προγραμματίζει και ξεκινά ένα αφιέρωμα στην ιστορία της διαμόρφωσης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, καθώς και στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Το αφιέρωμα αυτό θα έχει τη μορφή επισκέψεων σε τόπους και πόλεις της Ελλάδας που η ιστορία τους σχετίζεται άμεσα με τη συγκρότηση της εργατικής τάξης και με σημαντικούς σταθμούς του κινήματός της. Ανάμεσα στους τόπους αυτούς, είναι το Λαύριο, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Σέριφος.

Η πρώτη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, κέντρο σημαντικής βιομηχανικής και ναυτιλιακής ανάπτυξης κατά τον περασμένο αιώνα, το 4ήμερο 1-4 Ιούνη 2001. Η επίσκεψη στο νησί θα περιλαμβάνει:

  • Περιήγηση και ξενάγηση στα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας της Σύρου [παλιά εργοστάσια]
  • Επίσκεψη στο Νεώριο και συνάντηση - εκδήλωση με το Εργατικό Κέντρο της Σύρου.
  • Ξενάγηση στην Ερμούπολη και στην Ανω Σύρο, υπό τον τίτλο: «Η Σύρος του Βαμβακάρη και η Σύρος του Ροΐδη - δυο κοινωνικές και πολιτισμικές όψεις μιας νησιώτικης κοινωνίας».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 8812.460 (9.00 - 14.00).

ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Εκδήλωση για τους διακόσιους εκτελεσμένους

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) καλεί τα μέλη της την Κυριακή 6 Μάη 2001 στις 10 πμ, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, για να τιμηθεί η επέτειος της ματωμένης Πρωτομαγιάς 1944 με τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους ναζί κατακτητές.

Η συγκέντρωση θα γίνει στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Καισαριανής και θα ακολουθήσει πορεία για το Σκοπευτήριο. Θα μιλήσει ο δήμαρχος της πόλης και θα χαιρετίσουν αντιπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή, μια συζήτηση με τους καλεσμένους της, για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς σε διάφορες χώρες του κόσμου.
  • Στις 19.00 στις ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ΚΟΒΕΝΤΡΙ και ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, μια συζήτηση του Βαγγέλη Κούτα, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή με τον Θόδωρο Γρηγοριάδη για τα βιβλία του «Το παρτάλι» και «Ο χορευτής στον Ελαιώνα».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ