ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στις 9 Απρίλη διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα

Κινητοποιήσεις σε μια σειρά περιοχές οργανώνουν την Παρασκευή 9 Απρίλη σωματεία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού.«Οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα! Ολοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν 21 κλαδικά σωματεία που συντονίζουν τα βήματα και τη δράση τους. Με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις, στέλνουν μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση: «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας για όλους!».

Συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου («Τάλως»), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.

Στην Αττική, μετά τη μαζική μοτοπορεία και συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό την περασμένη Τετάρτη, το Συνδικάτο καλεί σε νέα κινητοποίηση όλων των εργαζομένων του κλάδου την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (προτομή Μ. Μερκούρη).

Ανάλογες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται σε μια σειρά περιοχές. Ηδη έχουν αποφασιστεί κινητοποιήσεις σε Αχαΐα (11 π.μ., Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας), Λευκάδα (5 μ.μ., στην αγορά), Ρόδο (12 μ., πλατεία Κύπρου), Χανιά (6 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς), Ρέθυμνο (10.30 π.μ., Ενετικό Λιμάνι), Λασίθι (11 π.μ., Λίμνη Αγ. Νικολάου), Ζάκυνθο (11 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο).

Διαδικτυακή συναυλία για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα

Τα 21 κλαδικά σωματεία οργανώνουν διαδικτυακή συναυλία για την οικονομική ενίσχυση των κινητοποιήσεών τους, αύριο Σάββατο στις 9 μ.μ., με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών (εισιτήρια στο ticketservices.gr).

Στη συναυλία συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες, με αλφαβητική σειρά: Αετόπουλος Γιώργος, Βογιατζής Μανώλης, Κουμανδράκης Αντώνης, Μυστακίδης Δημήτρης, Μωραΐτης Αποστόλης (μαζί του Μαλακατές Περικλής, Παπαναστασάτος Παύλος), Πρατσινάκης Βασίλης, Σακελλαράκης Γιάννης, Στόκας Μπάμπης, Ταλέας Νίκος, Τριανταφυλλίδης Κώστας, «Υπεραστικοί», Φάκαλης Γιώργος, Φιλιππουπολίτης Γιάννης, Φραγκούλη Μαρία.

«Με αλληλεγγύη και ενότητα συνεχίζουμε την προσπάθεια, ενισχύοντας οικονομικά και με αυτήν τη διαδικτυακή συναυλία τον αγώνα μας. Για να καταφέρουμε να οργανώσουμε το επόμενο κρίσιμο διάστημα ακόμα πιο δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις!», τονίζουν τα Σωματεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης που οργανώνεται την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 11 το πρωί στην Καμάρα, συζήτησαν χτες το πρωί διανομείς που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα του ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με όλα τα μέτρα προστασίας και συμφώνησαν μια σειρά μέτρα για την καλύτερη προπαγάνδιση στους διανομείς και την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, μαζί με τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό και τα ξενοδοχεία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για μέτρα ασφάλειας της εργασίας και της υγείας των διανομέων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Υπερωρίες σε εργαζόμενους που μπήκαν σε καραντίνα στην «Αφοί Βλάχου»

Την ανάκληση της απόφασης της εργοδοσίας απαιτούν οι εργαζόμενοι

Την απόφαση της εργοδοσίας στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου» να αξιοποιήσει ένα από τα άθλια νομοθετήματα της κυβέρνησης, και να βάλει εργαζόμενους που μπήκαν σε καραντίνα να εργαστούν επιπλέον ώρες, καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στο εργοστάσιο.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο υπάρχει αισθητή άνοδος του όγκου της δουλειάς, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, «αποδεικνύοντας στην πράξη ποιοι πραγματικά είναι χρήσιμοι στην παραγωγική διαδικασία». Παράλληλα, η Σωματειακή Επιτροπή όλο αυτό το διάστημα «προσπαθούσε να έρθει σε συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρείας, ώστε με τις προτάσεις της να συμβάλει να παρθούν πρόσθετα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (...) και άλλα μέτρα που θα βοηθούσαν να μη διασπαρεί ο ιός». Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας δεν δεχόταν να συναντηθεί με την Επιτροπή.

Σε αυτές τις συνθήκες, στις αρχές Μάρτη εντοπίστηκαν κρούσματα. Ολοι οι εργαζόμενοι «ακολούθησαν τις συμβουλές των ειδικών και άμεσα δήλωσαν ποιοι από αυτούς ήταν στενές επαφές των κρουσμάτων, ώστε να προφυλάξουν τους συναδέλφους τους και την όσο το δυνατόν καλύτερη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Αυτήν την υπεύθυνη και ντόμπρα στάση των συναδέλφων έρχεται τώρα η διοίκηση της επιχείρησης να την τιμωρήσει. Επικαλούμενη ένα ακόμα από τα πολλά άθλια νομοθετήματα της κυβέρνησης που πήρε εν μέσω πανδημίας, με ανακοίνωσή της θέλει να βάλει όσους μπήκαν σε καραντίνα χωρίς να νοσήσουν να εργαστούν απλήρωτη υπερωρία μια ώρα, μέχρι να καλύψουν τις μισές από τις ώρες που έλειψαν»!

Η Σωματειακή Επιτροπή σχολιάζοντας την απόφαση θυμίζει την παροιμία «"εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι". Οι εργαζόμενοι, η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου και φυσικά το ίδιο το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου θεωρούμε τη συγκεκριμένη απόφαση τουλάχιστον προκλητική, δεν τη δεχόμαστε και καλούμε άμεσα τη διοίκηση της εταιρείας να την πάρει πίσω».

ΛΑΡΙΣΑ
Στον δρόμο οι αυτοαπασχολούμενοι για το εισόδημα και την Υγεία

Δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ από διάφορους κλάδους συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία που οργάνωσαν χτες τα Σωματεία Βιοτεχνών Επεξεργασίας Ξύλου, Σχολικών Κυλικείων, Μισθωτών Τεχνικών (παράρτημα Θεσσαλίας) και η Επιτροπή Αγώνα Μηχανικών στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Λαυρέντης Κουρελάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Τεχνολογίας, ο Θανάσης Παππάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μηχανικών, και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αγης Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση δεν αρκούν! Τα μισοδανεικά των επιστρεπτέων προκαταβολών, τα δάνεια και η αποπληρωμή των χρεών στο διηνεκές οδηγούν σε αδιέξοδο. Ακόμη όμως και από αυτά τα ελάχιστα εξαιρούν προκλητικά τους αυτοαπασχολούμενους, όπως έγινε με την επιδότηση των πάγιων εξόδων. Αλλά ας μας πει η κυβέρνηση, που δήθεν κόπτεται για εμάς. Γιατί διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού την κατάργηση του αφορολόγητου, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ και όλη την αντιλαϊκή φορολογία που άφησαν ανέγγιχτη τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια;».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Καμιά περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων σε κοινωνικές δομές του δήμου Ηρακλείου

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών για να μη γίνει καμία περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, του προγράμματος ΕΣΠΑ, του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Αθλησης του δήμου Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ), απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, στην οποία απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης. Ο υπουργός μάλιστα ...παρεξηγήθηκε από την αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ στο κεφάλαιο και απάντησε ότι «το φορολογήστε το κεφάλαιο» είναι πρόταση ...μη ρεαλιστική, όπως και το να λέει η κυβέρνηση «σε όλους "ναι"»...

Οι 61 εργαζόμενοι του Οργανισμού υπηρετούν στις θέσεις αυτές έως και 15 χρόνια, με τις θέσεις τους να χαρακτηρίζονται ανανεούμενες από τον Οργανισμό. Βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, η εργασιακή τους σχέση ως εργαζομένων ΙΔΟΧ διακόπτεται κάθε φορά τέλη Ιούλη και ανανεώνεται αρχές του Σεπτέμβρη, όμως συνεχίζουν να δουλεύουν και τον Αύγουστο προκειμένου να προετοιμάσουν τους παιδικούς σταθμούς και δίκαια διεκδικούν τόσο να μονιμοποιηθούν όσο και να πληρώνονται και γι' αυτόν το μήνα.

Αντί να γίνουν αποδεκτά τα αυτονόητα αιτήματά τους, κυβέρνηση, δήμος και ΔΟΠΑΦΜΑΗ ζητάνε τώρα από τους εργαζόμενους και «τα ρέστα», γιατί, λέει, από έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο υπουργείο Οικονομικών που διενεργήθηκε το 2018, εντοπίστηκε λαθεμένη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς με το σκεπτικό ότι δεν δουλεύουν όλο το χρόνο! Ετσι ζητάνε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν τη διαφορά με τη μορφή μηνιαίας περικοπής του μισθού τους κατά 10%. Ο βουλευτής υπενθύμισε το γεγονός που κάνει ακόμα πιο μεγάλη την πρόκληση, ότι το 2019 ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ κάτω από την πίεση των εργαζομένων υπέγραψε 12μηνη σύμβαση με τους εργαζόμενους.

Η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός ήταν η προτροπή προς τους εργαζόμενους να προσφύγουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οσον αφορά το αίτημά τους για μόνιμη σταθερή εργασία είπε ότι «δεν έχει υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για να μετατραπούν αυτές οι προσλήψεις σε μόνιμες». Επικαλέστηκε το Σύνταγμα και τη «νομιμότητα» που δεν το προβλέπουν, για να του απαντήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ ότι αυτήν τη «νομιμότητα» τη διαμόρφωσε η ΝΔ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα όταν κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή του σχετικού άρθρου του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΣΤΙΑΣΗ
Επιδότηση με ΕΣΠΑ μόνο για πρώτες ύλες

Καμία ανακούφιση για οφειλές σε εφορία και τράπεζες

Χωρίς ανακούφιση για οφειλές σε εφορία και τράπεζες, που είναι ανάμεσα στα βασικά αιτήματα επιβίωσης αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, είναι τα μέτρα για τις επιχειρήσεις στην Εστίαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη.

Ανακοινώθηκε ότι θα επιδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ μόνο η αγορά πρώτων υλών με βάση τον τζίρο και με την υποχρέωση στο τέλος του 2021 να κατατεθούν τα σχετικά τιμολόγια. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Βασικό κριτήριο ένταξης είναι η μείωση του ετήσιου τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021 και ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ