ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Η δράση της αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο κόσμο

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο «στέκι» της και συζήτησε με εκπροσώπους των φορέων που την απαρτίζουν

Συμμετοχή της Επιτροπής Ανέργων σε συλλαλητήριο με το πανό της
Συμμετοχή της Επιτροπής Ανέργων σε συλλαλητήριο με το πανό της
«Κυψέλη» καθημερινής, πολύμορφης δραστηριότητας αποτελούν τα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού. Σε αυτά, η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανέργων συζητούν και σχεδιάζουν το πρόγραμμα δράσης, συγκεντρώνουν τρόφιμα και άλλα είδη, οργανώνουν την αλληλεγγύη προς τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Εκεί φιλοξενούνται και τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών, γίνονται μαθήματα ξένων γλωσσών, αλλά και οργανώνονται μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες. Μαθήματα χορού και μουσικής, θεατρική ομάδα, προβολές ταινιών, εκδηλώσεις και συζητήσεις, είναι μερικές μόνο από αυτές. Στην αίθουσα αυτή, ο «Ριζοσπάστης» συνάντησε και συζήτησε με εκπροσώπους των σωματείων και των φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή, λίγο πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση της συντονιστικής τους επιτροπής.

Η Λαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να απλώνει τη δράση της σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία της περιοχής: Παρεμβάσεις στη ΔΕΗ για επανασυνδέσεις ρεύματος, κινητοποιήσεις για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, παρεμβάσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα σοβαρά προβλήματα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας είναι μερικά από τα μέτωπα γύρω από τα οποία κινητοποιείται.

Από κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στη ΔΕΗ
Από κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στη ΔΕΗ
Σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται και όσον αφορά την αλληλεγγύη. Ομάδα εκπαιδευτικών, ανέργων, συνταξιούχων αλλά και εργαζομένων προσφέρει στήριξη με δωρεάν μαθήματα σε περισσότερους από 20 μαθητές. Σταθερά στον προσανατολισμό βρίσκεται η στήριξη των ανέργων. Ηδη, όπως τονίζουν, έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν την εκδήλωση που έχουν καθιερώσει να κάνουν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, οργανώνοντας ένα μεγάλο γλέντι για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

«Ολες οι σακούλες με τα τρόφιμα που βλέπεις στο βάθος της αίθουσας μαζεύτηκαν από την εξόρμηση που κάνουμε έξω από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, καλώντας τους εργαζόμενους να συμβάλουν με ό,τι μπορούν να διαθέσουν», λένε. Εξηγούν πως η προετοιμασία είναι απαιτητική σήμερα, όμως, υπάρχουν αρκετές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Για παράδειγμα, άνεργη πολύτεκνη μητέρα θυμάται πώς ήρθε σε επαφή με τη Λαϊκή Επιτροπή, όταν η μια κόρη της ξεκίνησε να παρακολουθεί τα ενισχυτικά μαθήματα. Δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά γνώρισε το σύνολο της δράσης της και πήρε μέρος σε αυτή. Σήμερα, όπως τονίζουν όλοι, είναι «στήριγμα» της Επιτροπής Ανέργων.

Δουλειά με επίκεντρο τους ανέργους

Η συσπείρωση και η δραστηριοποίηση των ανέργων βρέθηκαν εξαρχής στο επίκεντρο της προσοχής, με εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ αλλά και στις γειτονιές, στα σπίτια των ανέργων. Τα μέλη της Επιτροπής Ανέργων τονίζουν ότι στάθηκε πολύ σημαντική η προσπάθεια να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη, να γίνει κατανοητό ότι «είμαστε ίδιοι και ζούμε τα ίδια προβλήματα με αυτούς», όπως χαρακτηριστικά λένε, να γίνει σαφές το χάσμα που χωρίζει την ταξική αλληλεγγύη από τη φιλανθρωπία.

Από την ιστοσελίδα της Λαϊκής Επιτροπής

*

Από την ιστοσελίδα της Λαϊκής Επιτροπής
Ως σημαντική παρακαταθήκη επισημαίνουν τις εγγραφές ανέργων στα σωματεία τους. Δεκάδες άνεργες καθαρίστριες, οικοδόμοι Ελληνες και μετανάστες, μεταλλεργάτες, εμποροϋπάλληλοι έγιναν μέλη των σωματείων τους μέσα από την επαφή τους με την Επιτροπή Ανέργων. Ωστόσο, τα μέλη της Επιτροπής δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν πως η αναμέτρηση με τα εμπόδια και τις δυσκολίες δε σταματά ποτέ. «Αυτή η δουλειά είναι τρία βήματα μπροστά και δύο πίσω», λένε, για να εξηγήσουν πως τα αποτελέσματα σαν τα παραπάνω δεν είναι εύκολα, ούτε άμεσα.

Εξάλλου, ακόμα κι όταν οι άνεργοι και οι άνεργες έχουν διάθεση να συμμετέχουν, τα προβλήματα τους δυσκολεύουν. «Κάποιες φορές δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για το εισιτήριο του λεωφορείου για να πάρει κανείς μέρος σε μια κινητοποίηση ή εκδήλωση», αναφέρουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρχει στήριξη και αλληλεγγύη, αλλά και πολιτιστική ανάταση, «ανάσα» από την άσχημη καθημερινότητα που ζουν.

Συστατικό της δράσης η πολιτιστική παρέμβαση

Η σημερινή εικόνα της πλούσιας δραστηριότητας δεν υπήρχε, όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής, από τα πρώτα της βήματα. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όμως, διαμόρφωσαν το χώρο ώστε να λειτουργεί ως Στέκι και παράλληλα η πολιτιστική παρέμβαση έγινε συστατικό της καθημερινής δράσης. «Είναι γεγονός ότι ο χώρος έχει πάρει ζωντάνια, υπάρχει συνεχώς κινητικότητα, ερχόμαστε σε επαφή με πολύ περισσότερο κόσμο», αναφέρουν.

Εκτιμούν τη μεγάλη ανταπόκριση που υπάρχει ως καλό σημάδι, παράλληλα όμως επισημαίνουν πως παραμένει ζητούμενο η ουσιαστική επαφή με όλον αυτό τον κόσμο, η σύνδεσή του με το σύνολο της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, οι διαφορετικές πλευρές αυτής της δράσης καθόλου δε χωρίζονται με τείχη μεταξύ τους, αφού απευθύνονται εξίσου στις λαϊκές οικογένειες και τις ανάγκες τους.

Στο υλικό με το πρόγραμμα των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων η Λαϊκή Επιτροπή επισημαίνει: «Στόχος μας είναι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οι γονείς, οι νέοι, ηλικιωμένοι, άνεργοι και εργάτες, όλοι, να βρουν χώρο ψυχαγωγίας, δημιουργίας, έκφρασης και κοινωνικοποίησης σε δραστηριότητες διαφορετικές, που θα τους φέρουν σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση, την τέχνη και τον πολιτισμό, απέναντι στην υποκουλτούρα που μας βομβαρδίζει».

Τη θετική ανταπόκριση στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν και τα μέλη της θεατρικής ομάδας, που την ώρα της συζήτησης έκανε πρόβα στο δωμάτιο στο βάθος της αίθουσας. Παλιότερα και νεότερα μέλη, όλοι αναφέρουν πόσο τους ευχαριστεί η συμμετοχή τους στην ομάδα. Οι πρόβες τους, άλλωστε, γίνονται διαθέτοντας το χρόνο τους, παραμερίζοντας την κούραση μετά τη δουλειά, μην αφήνοντας τα προβλήματα της ανεργίας, της απληρωσιάς, των λογαριασμών, να τους «πάρουν από κάτω» και να τους κάνουν να κλειστούν στο σπίτι.

Στόχος τους είναι μέχρι το καλοκαίρι να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν μια παράσταση, αλλά και να μπορούν να πλαισιώνουν εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες της Λαϊκής Επιτροπής με δρώμενα, «να είμαστε ετοιμοπόλεμοι να συνεισφέρουμε», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Στοιχεία επαφής και επικοινωνίας

Στη Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού συμμετέχουν τα Σωματεία Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Οικοδόμων, Τροφίμων - Ποτών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, το Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας - Κορυδαλλού, η Επιτροπή Ανέργων, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ και δυνάμεις που συσπειρώνει η ΠΑΣΕΒΕ στην περιοχή. Μια συνοπτική εικόνα για τη λειτουργία και τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής δίνει η ιστοσελίδα της. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://laiki-epitropi-korydalloy.blogspot.gr/ φιλοξενούνται οι ανακοινώσεις της Λαϊκής Επιτροπής και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή, προβάλλονται οι πρωτοβουλίες και η δράση τους. Ακόμα, υπάρχουν αναρτήσεις σχετικά με την επικαιρότητα και τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Τέλος, μπορεί κανείς να βρει ενδιαφέρουσες προτάσεις για βιβλία, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Σε επαφή με τη Λαϊκή Επιτροπή μπορεί κανείς να έρθει στο τηλέφωνο 6945.165.967 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση laiki.epitropi.korydalloy@gmail.com. Τα γραφεία της είναι καθημερινά ανοιχτά και βρίσκονται στην οδό Κρέσνας 10-12.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ