ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Απολύσεις και αποχαρακτηρισμοί δεσμευμένων χώρων

Στο δρόμο 250 εργαζόμενοι. Χάνονται οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι: αποδεσμεύτηκαν ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος της πόλης και ένα οικόπεδο που προοριζόταν για ανέγερση Κέντρου Υγείας ή Ιατρείων του ΙΚΑ

Πακέτο αποχαρακτηρισμών 25 (!) οικοπέδων, που ήταν δεσμευμένα από προηγούμενες δημοτικές αρχές για να εξυπηρετήσουν ανάγκες της υποβαθμισμένης πόλης, προσπάθησε να επιβάλει η διοίκηση του Δήμου Νίκαιας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Κατάφερε να περάσει μόνο δύο τελικά και όπως ο δήμαρχος Β. Τράπαλης άφησε εμμέσως να εννοηθεί, επιφυλάσσεται για το μέλλον περί της τύχης των υπολοίπων.

Αντίθετα, η παραμικρή επιφύλαξη δε φαίνεται να υπήρξε για την τύχη 250 περίπου εργαζομένων του δήμου, που βρέθηκαν χτες στο δρόμο. Πραγματικός κεραυνός ήταν οι απολύσεις του συνόλου των εκτάκτων υπαλλήλων, που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά την επομένη το μεσημέρι, από τη διευθύντρια του δήμου Μ. Λουκογιαννάκη.Κι αυτά χωρίς να έχει υπάρξει ως τότε ούτε ενημέρωση, αλλά ούτε νύξη για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, όχι μόνο στους Συλλόγους των εργαζομένων, αλλά ούτε καν στους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας.

"Παρότι μέχρι τις 3 το πρωί είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε χτες η πρώην δήμαρχος Β. Νικολαϊδου,η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος απαξίωσαν να ενημερώσουν τους συμβούλους για τις απολύσεις που είχαν εν κρυπτώ αποφασίσει. Οπως ακριβώς ποτέ δε μας είχαν ενημερώσει και για τις προσλήψεις που γίνονταν στο δήμο. Προτίμησαν να ανακοινώσουν χτες σε δόσεις τις απολύσεις - ξεκίνησαν το πρωί από το συνεργείο των κήπων - για να φτάσουν το μεσημέρι να πετάξουν στο δρόμο το σύνολο των εκτάκτων υπαλλήλων".

"Οπως οι προσλήψεις με το καθεστώς των εκτάκτων, συνέχισε η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", έτσι τώρα και οι απολύσεις είναι παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής. Δε λύνεται με τέτοιες μεθόδους το πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, κατοχυρώνεται η ομηρία των εργαζομένων. Δεν αποκλείεται να επαναπροσληφθούν κάποιοι το επόμενο διάστημα ή να αντικατασταθούν με νέους "ομήρους". Φαίνεται ότι στο Δήμο της Νίκαιας ήδη εφαρμόζονται οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί μερικής απασχόλησης και ευέλικτων σχέσεων εργασίας".

Ο σύλλογος των εργαζομένων θα συγκαλέσει εντός των ημερών έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα των απολύσεων, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών Στ. Βάμβουκας κατήγγειλε χτες ότι "ο σύλλογος δε ρωτήθηκε, όπως δεν είχε ρωτηθεί και για τις προσλήψεις. Αντιμετωπίσαμε τους έκτακτους ως εργαζόμενους, άσχετα αν η νέα δημοτική αρχή άρχισε να κάνει προσλήψεις από τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Βάλαμε τα παιδιά στο σύλλογο για να πληρώνονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις. Να δικαιούνται τις παροχές σε είδος - γάλα - που τους τελευταίους μήνες δεν παίρνουμε. Να παίρνουν αναδρομικά - που όμως τους χρωστάει παράνομα η διοίκηση του δήμου, 16 εκατομμύρια συνολικά...".

Παράλληλα, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου από χτες αποτελεί παρελθόν η ελπίδα επαναλειτουργίας του θερινού κινηματογράφου ΑΣΤΥ, μοναδικού θερινού σινεμά στη Νίκαια, ο οποίος είχε δεσμευτεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή με στόχο να απαλλοτριωθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό του, ανοίγοντας το δρόμο στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου για την κατεδάφισή του (;). Αποχαρακτήρισε επίσης ένα οικόπεδο στη Νεάπολη, το οποίο προοριζόταν για ανέγερση Κέντρου Υγείας ή ιατρείων του ΙΚΑ, όπως πρότεινε η "Δημοκρατική Ενότητα", η οποία καταψήφισε τους αποχαρακτηρισμούς, προκαλώντας τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει τις απαλλοτριώσεις, που δεν ξεπερνούν όπως η πλειοψηφία παραδέχτηκε το 1,5 δισ. στο σύνολό τους, αποδίδοντας τους χώρους στους δημότες.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συμπαράσταση στους απεργούς εργαζόμενους

Συνέχισαν χτες για 16η μέρα την απεργία τους η εργαζόμενοι στο Δήμο Λάρισας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 65 συναδέλφων τους.

Οι 65 εργαζόμενοι απολύθηκαν με αυθαίρετη απόφαση του δημάρχου Χρ. Καφφέ,προκειμένου να "ανοίξουν" θέσεις για άλλες ρουσφετολογικές προσλήψεις που προωθεί η δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση έναντι των απεργών και σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των διοικήσεων των τριών σωματείων του δήμου, όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά τους, αλλά απείλησε να "μιλήσει μετά την απεργία".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση τα σωματεία, καταγγέλλουν τον δήμαρχο για αλαζονεία. "Είναι ντροπή για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμπεριφέρεται ο δήμαρχος Λάρισας ως δεινός εργοδότης, που θεωρεί το δήμο τσιφλίκι του και τους εργαζόμενους αναλώσιμο υλικό με τα χρήματα των δημοτών μας",συνεχίζουν. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοί τους, "που με την παρουσία τους προσφέρουν στη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου". Ακόμη, καλούν το λαρισαϊκό λαό να καταδικάσει την αλαζονική τακτική του δημάρχου και τον εμπαιγμό σε βάρος των οικογενειών τους. "Τέτοια συμπεριφορά από αιρετό της ΤΑ, παραμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα μονιμοποιεί τους εργαζόμενους, δε γνώρισε η ΤΑ. Δεν πρέπει να αφήσουν τον δήμαρχο των ΜΑΤ να ιδιωτικοποιήσει υπηρεσίες του δήμου. Καλούμε τουςεργαζόμενους και το λαό της πόλης μας σε αγωνιστική συμπαράσταση", καταλήγει η ανακοίνωση.

Χτες οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων του δήμου είχαν συνάντηση στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λ. Παπαδήμα,ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα παρέμβει στον δήμαρχο Λάρισας σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ οι εργαζόμενοι θα έκαναν γενικές συνελεύσεις, όπου θα συζητούσαν τα αποτελέσματα των επαφών με τους αρμόδιους και θα έπαιρναν αποφάσεις για την πορεία του αγώνα.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης

Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Δήμο Λάρισας έχουν εκφράσει οι Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, η ΚΝΕ και η ΟΝΝΕΔ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία ΕΒΕ, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, τα Σωματεία μετάλλου, κλωστοϋφαντουργών, σκυροδέματος, επαγγελματιών οδηγών και αυτοκινητιστών, οι Σύλλογοι υπαλλήλων Δήμων Θεσσαλονίκης, Περάματος, Ιωαννίνων, Καρδίτσας και Κορυδαλλού, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" - Συνεργαζόμενοι Δήμων Νομού Θεσσαλονίκης, το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ενημέρωση για το "δράκο"

Πορεία ενημέρωσης στους δρόμους του Κερατσινίου πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ. Απευθυνόμενοι σε όλους εκείνους, που η επαναλειτουργία του εργοστασίου θα υποβαθμίσει και θα υποθηκεύσει τη ζωή τους, στους κατοίκους του Κερατσινίου, αλλά και της Δραπετσώνας, του Περάματος, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, που δε θα υποχωρήσουν μέχρι τη δικαίωση του αγώνα τους.

Ωστόσο, όπως τόνισαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, μοιράζοντας υλικό σε κάθε πόρτα και μαγαζί του Κερατσινίου, δεν αρκεί η προσπάθεια των ατόμων, εκπροσώπων πολιτικών φορέων. Χρειάζεται η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όλων εκείνων που έχουν πειστεί ότι θίγονται κι αυτοί είναι χιλιάδες. Η δική τους συμμετοχή θα φέρει τη λύση του προβλήματος. Η απομόνωση, η απάθεια, η μη συμμετοχή καθιστά συνυπεύθυνους τους απόντες στην προωθούμενη από το Δήμο Κερατσινίου και τους υπουργούς επαναλειτουργία του "δράκου".

Εξειδικευμένα στελέχη που δεν προσλαμβάνονται

Να επεκταθεί η δυνατότητα πρόσληψης των πτυχιούχων του Τμήματος Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας στις μόνιμες θέσεις των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, στις Περιφέρειες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου της Αυτοδιοίκησης, ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών του ανωτέρω Τμήματος.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΔΣ, το συγκεκριμένο Τμήμα είναι το μοναδικό σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα το οποίο εκπαιδεύει και προετοιμάζει τα αυριανά εξειδικευμένα στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο "Οργάνωση, στελέχωση, διοίκηση της Περιφέρειας, ρύθμιση θεμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις", "δεν έχουν συμπεριληφθεί οι απόφοιτοι του παραπάνω Τμήματος και συνεπώς αποκλείονται από τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες, ενώ έχουν συμπεριληφθεί Τμήματα άσχετα με το αντικείμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Ταυτόχρονα όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση στο σχετικό κλαδολόγιο των εργαζομένων των ΟΤΑ δεν προβλέπεται ειδικός κλάδος για τους συγκεκριμένους αποφοίτους του Τμήματος.

Πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

Το πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στο 1ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αθηναίων από ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε χτες, στα γραφεία του 4ου Διαμερίσματος Αθηνών, η ομώνυμη μελετητική ομάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που εφαρμόζεται από το Σεπτέμβρη του 1996, στο οποίο συμμετέχουν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ομοιότητας και διαφοράς, γνωριμίας με το διαφορετικό, αλληλοαποδοχής, συνεργασίας και επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς της μελετητικής ομάδας, το πρόγραμμα έκλεισε έναν πρώτο κύκλο στο τέλος Φλεβάρη, ενώ ο δεύτερος θα λήξει στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Ο πρώτος κύκλος περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως εικαστικές, θεατρικές και άλλες. Το πρόγραμμα στήριξαν η Κτηματική Τράπεζα και το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών.

Αστυνομικός απείλησε με περίστροφο Κνίτες

Συνεργείο μελών της ΚΝΕ, που κολλούσαν αφίσες, με περιεχόμενο την εκδήλωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό, καθώς και την αντίθεση των κομμουνιστών στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών στην Αλβανία, δέχτηκε αργά χτες το βράδυ την επίθεση από συνεργείο του Δήμου Αθήνας (στην οδό Βερανζέρου) και αστυνομικού με πολιτικά. Στην άρνηση των Κνιτών να παραδώσουν τις αφίσες, ο αστυνομικός - που προφανώς συνόδευε το συνεργείο του Δήμου - ξεπέρασε κάθε όριο. Δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, υποχρέωσε τους Κνίτες να παραδώσουν τις αφίσες, με την ...απειλή περιστρόφου. Αν και έδειξε την ταυτότητά του - καθώς ήταν με πολιτικά - αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του στους αφισοκολλητές της ΚΝΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ