ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών

Στη Ρόδο έδεσε το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ «USSROSS», γνωστό για τα «κατορθώματά» του στην επέμβαση στη Συρία

Σε συνέχεια της επίσκεψης αξιωματούχου της αμερικάνικης πρεσβείας στο νησί για να επιθεωρήσει στρατιωτικές μονάδες στα τέλη Νοέμβρη και την «επίσκεψη» του βρετανικού υδρογραφικού πλοίου το Φλεβάρη, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται αυτές τις μέρες στο λιμάνι της Ρόδου.

Πρόκειται για το αντιτορπιλικό «USSROSS» (DDG 71), πλοίο του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, το οποίο έχει έντονη δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο στη Συρία. Στα «κατορθώματά» του φιγουράρει, μαζί με το «USS Porter», η επίθεση την περασμένη άνοιξη στην αεροπορική βάση «Shayrat» της Συρίας με 59 πυραύλους «Τόμαχοκ».

«Και στις τρεις περιπτώσεις, τόσο η δημοτική αρχή όσο και η Περιφέρεια έτρεξαν να προϋπαντήσουν εγκάρδια τους φονιάδες των λαών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Και προσθέτει:

«Φαίνεται ότι Περιφέρεια και δήμος, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μελέτησαν προσεκτικά την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ελλάδα, όπου γίνεται η ανάλυση για την ανάγκη βαθύτερης πρόσδεσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή μας.

Ολα τα σφυριά δουλεύουν μαζί για να μετατρέψουν όλη τη χώρα σε ένα "προκεχωρημένο φυλάκιο" των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτόν το σχεδιασμό είναι ενταγμένη η μετατροπή του ναυπηγείου της Σύρου σε επισκευαστική βάση του ΝΑΤΟ, ο σχεδιασμός που συχνά επανέρχεται στην επικαιρότητα για βάση στην Κάρπαθο και η αναβάθμιση του αεροδρομίου των Μαριτσών της Ρόδου, όπου σχεδιάζεται να σταθμεύουν δύο drones.

Ολα αυτά, βέβαια, συνοδεύονται με τη συστηματική προσπάθεια αθώωσης του ρόλου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, πάντα στις κατευθύνσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Η έκθεση αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλά καθαρά για την ανάγκη ακόμη και χρηματοδότησης ΜΜΕ και διαφόρων ομάδων προκειμένου να διαμορφώνουν θετική γνώμη για τις ΗΠΑ στη χώρα μας. Στη Ρόδο έχουν πυκνώσει τη δραστηριότητά τους οι ΑΧΕΠΑ και άλλα ...ευαγή ιδρύματα, έχουν πυκνώσει τα "πήγαινε - έλα" της αμερικάνικης πρεσβείας, με συναντήσεις ακόμα και με το πανεπιστήμιο, ενώ το προηγούμενο διάστημα έγινε κλειστή εκδήλωση με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

Τέτοιο χαρακτήρα έχει και ο εθελοντικός καθαρισμός πάρκου από το πλήρωμα του ΝΑΤΟικού πλοίου».

«Καμία αυταπάτη και κανένας εφησυχασμός! Οταν βάζεις το λύκο στο μαντρί, δεν θα γίνει... χορτοφάγος!», υπογραμμίζει η ΤΕ του Κόμματος και με το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!» καλεί το λαό της Ρόδου να καταδικάσει την απαράδεκτη προσπάθεια της δημοτικής και περιφερειακής αρχής να «ξεπλύνουν» τα αιματοβαμμένα χέρια των Αμερικανών μακελάρηδων, να καταδικάσει την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παρουσιάστηκε το «Κίτρινο Υποβρύχιο»

Με τον τραγουδιστή Δ. Κανέλλο, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Νίκαιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Με τον τραγουδιστή Δ. Κανέλλο, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Νίκαιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Στο ασφυκτικά γεμάτο καφέ του «Public» Πειραιά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η παρουσίαση του πολυσυζητημένου βιβλίου της Σεμίνας Διγενή «Κίτρινο Υποβρύχιο», των εκδόσεων «Πατάκη».

Για το βιβλίο (αλλά και για την συγγραφέα) μίλησαν ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο Χρήστος Φερεντίνος και η δημοσιογράφος του «Vice», Μελπομένη Μαραγκίδου. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής προγράμματος του «Καναλιού Ενα 90,4 FM», Παναγιώτης Φύτρας, ενώ χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του σταθμού, Στέλιος Μπρατσόλης.

Με υπέροχες μουσικές και τραγούδια πλημμύρισαν το χώρο της παρουσίασης οι: Στέλιος Βαμβακάρης, Πένυ Μπαλτατζή, Δώρος Δημοσθένους, Γιώργης Χριστοδούλου, Λένα Αλκαίου, Νίκος Πλατύραχος, Βίκυ Καρατζόγλου και Σπύρος Λούκος.

Ανάμεσα σε πολλούς άλλους, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι Διαμάντω Μανωλάκου, Ελένη Γερασιμίδου, Δήμητρα Πέτρουλα, Δημήτρης Κανέλος, Αντώνης και Αγγελική Ξένου, Μιχάλης Λεάνης, Ελπίδα Παντελάκη κ.ά.

Το επόμενο ραντεβού με το «Κίτρινο Υποβρύχιο» και την συγγραφέα του θα γίνει στο βιβλιοπωλείο «Public» Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, στις 10/4 στις 7 μ.μ.

Η Σ. Διγενή με την Δ. Μανωλάκου, υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Μ. Λεάνη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο
Η Σ. Διγενή με την Δ. Μανωλάκου, υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Μ. Λεάνη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο
«Εφυγε» η συντρόφισσα Καίτη Πανοπούλου

«Εφυγε» από τη ζωή, την Κυριακή, η Καίτη Πανοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ στα Ανω Πατήσια. Η Κ. Πανοπούλου, συνταξιούχος εκτελωνίστρια, γεννημένη στις 20 Ιούλη 1944, από τα φοιτητικά της χρόνια συμμετείχε στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1982, στην ΚΟΒ Κυπριάδου Ανω Πατησίων και από τότε αταλάντευτη, ανυποχώρητη και μαχητική, πέρασε από διάφορες στελεχικές χρεώσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του μέλους της ΤΕ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟ Αττικής.

Ιδιαίτερα δραστήρια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα μείνει αξέχαστη στην περιοχή των Πατησίων για τη συμμετοχή της σε Συλλόγους Γονέων, στο Σύλλογο Γυναικών Πατησίων και ιδιαίτερα για την πρωτοπόρα συμβολή της στη συγκρότηση και λειτουργία του Στεκιού Νεολαίας και Εργαζομένων στην πλατεία Κολιάτσου, του οποίου ήταν πρόεδρος μέχρι το θάνατό της.

Γνωστή και αγαπητή σε εκατοντάδες μετανάστες εργάτες του κέντρου της Αθήνας, που στο πρόσωπό της, εκτός από την επικεφαλής δασκάλα Ελληνικών στο Σχολείο του Στεκιού, βρήκαν και έναν καθημερινό συμπαραστάτη, στήριγμα στην πάλη τους για το μεροκάματο, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την οργάνωση της αλληλεγγύης μέσα από τα σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς.

H ΤΕ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύζυγό της Λεωνίδα, στην κόρη της Ελίνα και στους λοιπούς συγγενείς της σ. Καίτης.

Η πολιτική κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 2 Απρίλη, στις 11 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής πρωτοβουλίας της ΕΕΔΥΕ και σε συνεργασία με σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στα παιδιά και στο λαό της Παλαιστίνης», αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

-- Παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου της ΕΕΔΥΕ «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, την Πέμπτη 4 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Τιμούν τους πέντε κρεμασμένους αγωνιστές

Οι ΚΟ Ζωγράφου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πέντε κρεμασμένους αγωνιστές και όλους τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης στου Ζωγράφου, την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πέντε Ηρώων, Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας (ΑΛΕΞ). Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο μνημείο Ηρώων Ζωγράφου.

Συλλυπητήρια

Η ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σ. Κώστα Συμεωνίδη, μέλος της ΤΕ, για το θάνατο της μητέρας του.

Εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ στο Λαύριο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στη μεγάλη σφαγή του Α' ΕΤΟ Μακρονήσου (29/2 - 1/3/1948), το Σάββατο 6/4, στις 10.30 π.μ., στο άγαλμα της Μάνας του Εξόριστου, στο Λαύριο.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση δρομολογούνται λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου, από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210.3247.820 και 6974.991.001.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ