ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Τιμάνε» τα 70χρονα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας με νέα πολεμικά σχέδια

Συνυπογράφει και «επαυξάνει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

NATO

Με νέα σχέδια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, που φέρουν και τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «εορτάζονται» αυτή τη βδομάδα τα 70χρονα του δολοφονικού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, όπου συνέρχονται σε φιέστες και πανηγύρια οι ΥΠΕΞ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου χτες στις Βρυξέλλες, δίνοντας το πρόγραμμα της πολυήμερης φιέστας, είπε ότι σήμερα συναντάται ο ίδιος στο Λευκό Οίκο με τον Τραμπ. Αύριο Τετάρτη οι ΥΠΕΞ θα συμμετάσχουν σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ, όπου θα απευθύνει ομιλία εκ μέρους των 29 «συμμάχων», ενώ κατόπιν θα πάρουν μέρος σε φιέστα στο σημείο («Mellon Auditorium») όπου τα 12 αρχικά κράτη υπέγραψαν το 1949 την ιδρυτική διακήρυξη του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Θα προηγηθεί συνάντηση του Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο.

Σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας

Αυτή καθαυτή η Σύνοδος των ΥΠΕΞ θα συνέλθει την Πέμπτη, με πρώτο θέμα στην ατζέντα τη Ρωσία, η οποία, όπως είπε ξανά χτες ο Στόλτενμπεργκ, εξακολουθεί να παραβιάζει τη Συνθήκη INF (πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς) συνεχίζοντας - όπως επέμεινε - να αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα «SSC-8».

«Η Ρωσία εξακολουθεί να αψηφά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί εκ νέου με τη Συνθήκη INF. Και ο χρόνος τελειώνει. Ετσι θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε να διατηρούμε αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτροπή και άμυνα», είπε, απειλώντας εμμέσως πλην σαφέστατα για την παραπέρα ανάπτυξη των πυρηνικών του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη Ρωσία για ενέργειές της στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι ως αντίμετρα το ΝΑΤΟ αύξησε ήδη την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, προαναγγέλλοντας ότι μετά και την κοινή άσκηση ΝΑΤΟ - Γεωργίας την προηγούμενη βδομάδα, πλοία της λυκοσυμμαχίας είναι σε Ουκρανία και Γεωργία, προκειμένου να πάρουν μέρος στην άσκηση «Sea Shield» στη Μαύρη Θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται από πλευράς MARCOM (η κεντρική ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ), δύο φρεγάτες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 (που βρίσκεται στο Αιγαίο) κατέπλευσαν χτες στο λιμάνι της Οδησσού, αφού περιπολούσαν για «αρκετές μέρες» στη Μαύρη Θάλασσα, μαζί και με άλλα πλοία της αρμάδας. Ακολούθως, η μία φρεγάτα, η καναδέζικη «Toronto», θα πάρει μέρος σε άσκηση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα, 4 άλλες φρεγάτες της αρμάδας κατέπλευσαν στο Πότι της Γεωργίας. Προηγήθηκε 20ήμερη περιπολία έτερης ΝΑΤΟικής αρμάδας, της SNMCMG2, που μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα στις 19/2 για να πάρει μέρος στην κοινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού Ρουμανίας και Βουλγαρίας «Poseidon».

Και σε αυτήν την περίπτωση υπήρξε υποστήριξη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιστρέφοντας τα πλοία της SNMCMG2 από τη Μαύρη Θάλασσα προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, από 14 έως 21/3, στην άσκηση ναρκοπολέμου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΑΡΙΑΔΝΗ 19», στο Κρητικό Πέλαγος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MARCOM, το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα με τρεις περιπολίες ανά αρμάδα του το 2018, από 2 το 2017, και 120 μέρες παρουσίας των πλοίων του πέρσι, από 80 πρόπερσι.

Προαναγγελία κλιμάκωσης της έντασης

Και αποφασίζουν κι άλλα. Είπε χτες ο Στόλτενμπεργκ: «Αναμένω από τους υπουργούς αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν νέα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ να εντείνει τη στήριξή του σε Γεωργία και Ουκρανία. Σε τομείς όπως η εκπαίδευση των ναυτικών δυνάμεων και των ακτοφυλακών, οι επισκέψεις και οι ασκήσεις των λιμένων και η ανταλλαγή πληροφοριών».

Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ εστίασε στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε πρόσφατα «μια νέα σημαντική επένδυση σε στρατιωτικές υποδομές. Θα επενδύσουμε περισσότερα από 260 εκατομμύρια δολάρια σε ένα σχέδιο για την υποστήριξη αμερικανικών δυνάμεων στην κεντρική Πολωνία», ως «κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας, όπου το ΝΑΤΟ έχει δαπανήσει περίπου 2,3 δισ. δολάρια για σχέδια στρατιωτικής κινητικότητας τα τελευταία 4 χρόνια», στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τους χρόνους στη διεκπεραίωση δυνάμεων προς τα ανατολικά.

Είπε ακόμη πως θα συζητήσουν «το ρόλο του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τις προσπάθειες των ΗΠΑ για μια πολιτική διευθέτηση στο Αφγανιστάν (...) Βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν μαζί και θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική μας παρουσία μαζί». Να σημειωθεί ότι και εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στρατιωτικούς στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αποστολής «Resolute Support».

Στην ατζέντα έβαλε επίσης «τη μάχη κατά του ISIS», όπου σημαντικό ρόλο παίζουν η Σούδα και άλλες υποδομές στην Ελλάδα, όπως και την «κατανομή βαρών» μεταξύ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, όπου η Ελλάδα είναι σταθερά μεταξύ των ελάχιστων κρατών που πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει ετησίως για στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα ΝΑΤΟικά προτάγματα.

Τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης

Τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης στις εν λόγω παράτες στις ΗΠΑ επιδίδει ο ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος χτες στη Ν. Υόρκη έδωσε «διάλεξη» στο Πανεπιστήμιο Columbia με κύριο θέμα τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και «τις προοπτικές που διανοίγει στην περιοχή των Βαλκανίων». Ηταν, επίσης, κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Council on Foreign Relations» με θέμα «τον ενισχυμένο περιφερειακό ρόλο της χώρας μας και τις αναβαθμισμένες σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ».

Σήμερα θα έχει γεύμα εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΝYU) με «επιφανείς ακαδημαϊκούς», όπως διαχέεται από πλευράς ΥΠΕΞ, για «να προβάλει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», ευθυγραμμισμένες όπως είναι με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Αύριο Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, πέρα από τις φιέστες για τα 70χρονα του ΝΑΤΟ, θα μετάσχει και σε «ανοιχτή συζήτηση» με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ, που συνδιοργανώνουν οι διαβόητες «δεξαμενές σκέψης» «Atlantic Council», «German Marshall Fund» και «Munich Security Conference».

Την Πέμπτη, πέρα από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιήσει και παρέμβαση στη «δεξαμενή σκέψης» «Transatlantic Leadership Network», με θέμα «τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο».

Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται την Παρασκευή με συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζ. Χ. Λουτ, καθώς επιταχύνονται και εκεί διευθετήσεις.

Οι ΗΠΑ ...ευγνωμονούν για την εμπλοκή της Ελλάδας

Ο Γ. Κατρούγκαλος πήγε στις ΗΠΑ έχοντας πάρει για μια ακόμα φορά τα συγχαρητήρια από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος αρθρογραφώντας στην «Καθημερινή» για τα 70χρονα του ΝΑΤΟ και αφού πρώτα ξεδίπλωσε όλη την επιθετική ατζέντα των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας καταγγέλλει τη Ρωσία ότι «παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία ευρωπαϊκών εθνών - κρατών και για τις κοινές αξίες που ενώνουν τη Δύση». Την Κίνα, που «επιδιώκει να οικοδομήσει οικονομική και πολιτική επιρροή στην Ευρώπη για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή και διατλαντική ενότητα», το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Ειδικά για την Ελλάδα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προεξόφλησε ότι «η αυξανόμενη σημασία της ως πυλώνα της περιφερειακής σταθερότητας σημαίνει ότι θα είναι ο καλύτερος εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας στην ένταξη της χώρας αυτής ως ο 30ός σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Εδωσε δε ξανά συγχαρητήρια «στο Κέντρο Επιχειρήσεων ΝΑΤΟ της Κρήτης, μια εξαιρετική μονάδα που συμβάλλει στην ασφάλεια και στη διαλειτουργικότητα».

Σημείωσε ακόμη πως «η Ελλάδα έχει αυξήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στις αποστολές μας για την αστυνόμευση της Βαλτικής, με την κοινή διοίκηση στο Κέντρο Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη και μέσω του αυξημένου ρόλου της στις ετήσιες ασκήσεις μας. Διατηρεί σταθερά το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες όπως έχει ορίσει το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί στρατιώτες μου λένε συνεχώς πόσο επαγγελματίες και φιλόξενοι είναι οι Ελληνες ομόλογοί τους. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τις συνεργασίες μας με την Ελλάδα, διμερώς και στο ΝΑΤΟ». Ενώ μη αφήνοντας κανένα περιθώριο για ...χαλάρωση έσπευσε να προειδοποιήσει: «Μαζί, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εθνική άμυνα, να αναπτύσσουμε και να εκσυγχρονίζουμε τις στρατιωτικές δυνατότητές μας και να συμβάλλουμε στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την προώθηση της ασφάλειας των πολιτών μας».


«ΗΝΙΟΧΟΣ 2019»
Πρόβα πολέμου υπό το βλέμμα του Αμερικανού πρέσβη

Ξεκίνησε χτες η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2019», που διοργανώνεται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αποτελεί τη μεγαλύτερη άσκησή της ετησίως και με φιλοδοξία να μετατραπεί στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση εκτελείται σε ετήσια βάση, με επίκεντρο την Ανδραβίδα. Διαρκεί 15 μέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Αθηνών, ενώ σε φάσεις της συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Το σενάριο της άσκησης πραγματικά αποτελεί πρόβα πολέμου. Βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία αεροπορική βάση και καλύπτει όλο το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την ΠΑ σε περίπτωση πολέμου: Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας. Προσβολή αεροδρομίου. Προσβολή ειδικών στόχων - αεροπορική απομόνωση (γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό). Προσβολή στόχων επιφανείας. Προστασία αεροσκαφών υποστήριξης («slow mover»). Αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης.

Παίρνουν μέρος μαχητικά από την Ελλάδα, έξι «F-35» κι άλλα έξι βομβαρδιστικά τύπου «Tornado» από την ιταλική ΠΑ, έξι «F-16 CM» των ΗΠΑ που μετακινήθηκαν από τη βάση τους στη Γερμανία, έξι «F-16 Soufa» της ισραηλινής ΠΑ, έξι «Mirage 2000-9» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Κύπρος με ελικόπτερο, ενώ παρουσία θα έχουν και άλλες χώρες με παρατηρητές, όπως η Γαλλία, εξετάζοντας πώς θα μπορούσε να συμμετάσχει στην άσκηση σε κάποια επόμενη χρονιά. Στο FIR Αθηνών αναμένονται και αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ για ανεφοδιασμό αεροσκαφών στον αέρα, προϊδεάζοντας για προετοιμασίες της ελληνικής ΠΑ για αποστολές και επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού της.

Την άσκηση χαιρέτισε ήδη ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλαδα Τζ. Πάιατ, δηλώνοντας σε λογαριασμό του στο διαδίκτυο «έτοιμος για την "Ηνίοχος 2019", μια σημαντική αποτύπωση του ρόλου της Ελλάδας ως γεωπολιτικό σταυροδρόμι και ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ