ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αναζωπυρώνει την επίθεση κατά εργαζομένων και συνταξιούχων

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της πάλης για υπογραφή νέων Συμβάσεων

Να υπερασπίσουν το εργατικό εισόδημα με την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών Συμβάσεων καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, δίνοντας απάντηση στο νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης που ξετυλίγεται μέσα από τη λήξη της Εθνικής Σύμβασης αλλά και των κλαδικών Συμβάσεων το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι με τις περυσινές νομοθετικές παρεμβάσεις (ΠΥΣ 2/2012) η κυβέρνηση έλυσε τα χέρια της εργοδοσίας να προχωρήσει στο πάγωμα των τριετιών και στην κατάργηση του επιδόματος γάμου, για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με την Εθνική Σύμβαση, ενώ παράλληλα μετά τη λήξη και της μετενέργειας σε αρκετές κλαδικές Συμβάσεις, στα μέσα Μάη, οι κλαδικοί μισθοί θα δεχτούν και νέες πιέσεις. Στόχος της μεγαλοεργοδοσίας είναι η δραστική μείωση όλων των μισθών με την επιβολή ατομικών συμβάσεων και μέχρι το επίπεδο των κατώτερων μισθών που επιβλήθηκαν διά νόμου πέρυσι.

Σε ανακοίνωσή του για τη νέα επίθεση στους μισθούς που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδότες και ενώ αναμένεται η νομοθέτηση του μόνιμου νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού σε εξάρτηση με την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«H κατάργηση του επιδόματος γάμου και το πάγωμα των τριετιών έρχονται να προστεθούν στο άθροισμα των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων, των μειώσεων στο λαϊκό εισόδημα, της γενικευμένης επίθεσης στη ζωή της εργατικής οικογένειας. Είναι ένα ακόμα δώρο της συγκυβέρνησης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να βγουν αναίμακτα από την κρίση φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Ο πολλαπλασιασμός των απολύσεων, η μαζική απληρωσιά, η φορολογία, η ακρίβεια φανερώνουν πως η επίθεση θα συνεχίζεται αμείωτα όσο ο εργαζόμενος λαός δεν αξιοποιεί τη δύναμη που έχει στα χέρια του. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος διεξόδου από την εξαθλίωση πέρα από την οργάνωση στα σωματεία, από την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, από τη συμμετοχή στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν σε κάθε τόπο δουλειάς για να αποκρουστεί η επίθεση.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΤΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.

Η εργατική τάξη δεν πρέπει να κάνει αποδεκτή την κατάργηση των ΣΣΕ, είτε με νόμο της κυβέρνησης, είτε με την εργοδοτική βία. Αποτελεί κύριο αίτημα της εργατικής τάξης η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.

Να μην περάσει η σύγχρονη σκλαβιά!»

Σχεδιασμοί και για τις συντάξεις

Παράλληλα με την επίθεση στους μισθούς αναζωπυρώνονται και τα σενάρια για νέες περικοπές στις συντάξεις τα οποία - παρά τις χλιαρές κυβερνητικές διαψεύσεις - εντάσσονται στην προσπάθεια βολιδοσκόπησης και ανίχνευσης των λαϊκών αντιδράσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, στις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τέθηκε ζήτημα διακοπής των συντάξεων που αποδίδονται σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και η αντικατάστασή τους με κάποιο επίδομα, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, υποστήριξε πως «Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών, κάτι που σε κάθε περίπτωση δεν θα γινόταν αποδεκτό».

Βέβαια, η απάντηση του υπουργού αφήνει απέξω το ενδεχόμενο για νέες περικοπές στις συντάξεις, με δεδομένες την κατακόρυφη πτώση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για αντιμετώπιση της γάγγραινας της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής και κυρίως τη διακηρυγμένη θέση ότι οι συντάξεις δεν πρέπει να προκαλούν οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Η 1η Μάη είναι απεργία

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ενάντια στη μεταφορά της Πρωτομαγιάς ως «αργίας»

Από την περσινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στη «Χαλυβουργία»
Από την περσινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στη «Χαλυβουργία»
«Η 1η Μάη είναι απεργία και όχι αργία», υπογραμμίζει η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς πυκνώνουν οι αντιδράσεις ενάντια στη μεθόδευση κυβέρνησης και εργοδοτικών φορέων για μεταφορά της Πρωτομαγιάς ως «αργίας».

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ έχει ως εξής:

«H προσπάθεια μεταφοράς της 1ηΜΑΗ γίνεται με "εντολή" πολυκαταστημάτων, super-markets, μεγαλεμπόρων που δε χόρτασαν κέρδη και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να μας πάρουν ό,τι δουλειά έχει απομείνει.

Η 1η ΜΑΗ είναι μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ των εργαζόμενων ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποταχθεί στους νόμους της αγοράς και της κερδοφορίας.

Η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της, ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ όπως συνήθως έσπευσαν να συμφωνήσουν γιατί τάχα ενδιαφέρονται για τον τζίρο των μικρομάγαζων.

Το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι 100.000 χρεοκοπημένοι συνάδελφοί μας με τις οικογένειές τους, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, και οι εργαζόμενοι με πετσοκομμένους μισθούς, ως εκ θαύματος θα βγουν τη Μ. Τετάρτη να ψωνίσουν; Λένε ψέματα, παίζουν με τον πόνο του μικρού Επαγγελματία - Βιοτέχνη - Εμπόρου. Είναι οι ίδιοι που συζητάνε στους διαδρόμους των υπουργείων την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Δεν τους φτάνουν οι 130.000 επιχειρήσεις που θα κλείσουν, σύμφωνα με δικές τους μελέτες; Βιάζονται να μας κλείσουν όλους;

  • Δεν διαμαρτύρονται για το ότι το φορολογικό μάς έχει τσακίσει.
  • Δεν τους απασχολεί ότι το ασφαλιστικό και οι υπέρογκες εισφορές γίνονται θηλιά για όλους τους συναδέλφους.
  • Δεν ασχολούνται με τη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που επεκτείνονται και μονοπωλούν την αγορά.
  • Δεν τους αφορά το γεγονός ότι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για αυτά εμείς παλεύουμε και με σύμμαχους τους εργαζόμενους θα κατέβουμε στην απεργία της Πρωτομαγιάς για να τα διεκδικήσουμε. Η θέση του μικρού έμπορου την 1ηΜΑΗ, αντί να ξεροσταλιάζει και να περιμένει τον πελάτη που δεν θα 'ρθει, είναι ο Αγώνας και η συμμετοχή στις διαδηλώσεις και στην ΑΠΕΡΓΙΑ μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική που τον οδηγεί σε χρεοκοπία και κλείσιμο.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί το Συνδικαλιστικό κίνημα, Σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Εμπορικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, να καταδικάσουν την απαράδεκτη προσπάθεια κυβέρνησης - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - πολυκαταστημάτων. Να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην Απεργία της Πρωτομαγιάς».

«Δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή»!

Στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - εργοδοτών αντιδρούν ήδη και τα συνδικάτα.

«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης θα πέσει στο κενό! Η εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή! Είναι η μέρα που οι εργάτες τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, δίνουν υπόσχεση για νέους σκληρούς αγώνες με κατεύθυνση τη χειραφέτησή τους από μια χούφτα παράσιτα που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν» σημειώνει η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου με ανακοίνωσή της. Καλεί τα σωματεία και τις σωματειακές επιτροπές του κλάδου να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα της Πρωτομαγιάς, ενώ άμεσα θα συνεδριάσει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας για τη τη συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη. Επίσης, κάλεσμα στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για απόφαση απεργίας την Πρωτομαγιά απευθύνει και η παράταξη «Ταξική Ενότητα» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Να μην απολυθεί καμία καθαρίστρια

Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 9 π.μ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις 6 το πρωί και για τέσσερις ώρες έκαναν χτες στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο οι καθαρίστριες που απολύονται, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και την περιοχή. Από χτες άλλαξε η εργολαβική εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί η καθαριότητα του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, και η νέα εταιρεία, η ISS, σχεδιάζει να αλλάξει την πλειοψηφία του προσωπικού. Νέα κινητοποίηση θα γίνει σήμερα στις 9 π.μ.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, που διοργάνωσε και τη χτεσινή κινητοποίηση, απαιτεί να μη χάσει καμία από τις 86 καθαρίστριες τη δουλειά της, καθώς και συμβάσεις εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά και για να φύγουν από το νοσοκομείο οι εργολάβοι, και το προσωπικό να απασχολείται μόνιμα σε αυτό με πλήρη δικαιώματα. Αρχικά, ο νέος εργολάβος σκόπευε να κρατήσει μόνο τις 15 αλλά μετά από πιέσεις διπλασίασε τον αριθμό. Επίσης από τις συνολικά 86 καθαρίστριες που διέθετε η προηγούμενη εταιρεία θα κρατήσει τις 25 σε άλλα έργα, όμως οι υπόλοιπες μένουν «στον αέρα».

Το Σωματείο και οι καθαρίστριες ζήτησαν να συναντηθούν με το διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος όμως απουσίαζε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση να μην απολυθεί καμία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ